ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με 52 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε τη Δευτέρα (15/6) το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός ενημέρωσε το σώμα για τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα (29/6) με μοναδικό θέμα τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του έτους 2008, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

Για το ζήτημα του κάθετου οδικού άξονα «Σκύδρα-Νάουσα-Βέροια» και τη σύνδεσή του με την Εγνατία οδό, ο κ. Καραμπατζός είπε ότι με πρωτοβουλία του θα γίνει το Σάββατο (20/6) ενημερωτική σύσκεψη στην αίθουσα «Ναϊάς». Στη σύσκεψη στελέχη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και οι μελετητές του έργου, θα παρουσιάσουν την τελική πρόταση για τη σύνδεση του οδικού άξονα με την Εγνατία Οδό. Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος είπε ότι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Δ/ντή Δημ. Έργων της Περιφέρειας κ. Π. Χατζηπαρασκευά, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι με βάση την αξιολογηθείσα προμελέτη το προτεινόμενο σημείο της σύνδεσης του νέου δρόμου με την Εγνατία είναι στην περιοχή του οικισμού Μέση, περίπου 4 χλμ. έξω από τον κόμβο “Βαρβάρες”. Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Δήμαρχοι Απ. Παύλου, Ανθεμίων, Βέροιας, Δοβρά, Έδεσσας, Ειρηνούπολης και Σκύδρας, οι Νομάρχες Ημαθίας και Πέλλας, οι βουλευτές του Νομού, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, οι μελετητές και το στέλεχος της Περιφέρειας υπεύθυνη για το έργο κα. Δ. Ανταβαλίδου.  Ο κ. Καραμπατζός είπε ότι ο κάθετος άξονας και η σύνδεση με την Εγνατία Οδό είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, λέγοντας ότι βλέπουμε και διαβάζουμε για τα έργα της Εγνατίας που ολοκληρώνονται σε όλη την Ελλάδα και την ίδια ώρα τα έργα της περιοχής μας παραμένουν στάσιμα. Σημείωσε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η υπεύθυνη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για το ζήτημα και η κοινή πολιτική βούληση για τη συντονισμένη διεκδίκηση της υλοποίησης του έργου, παρουσία των βουλευτών του Νομού, γιατί όπως είπε, είναι η τελευταία ευκαιρία για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

Για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου-Πρόγραμμα «Βέρμιο», ο Δήμαρχος είπε ότι θα γίνει ενημερωτική σύσκεψη το Σάββατο 4 Ιουλίου στη Νάουσα (αίθουσα “Ναϊάς”) στην οποία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα, όπως έγινε σε ανάλογη εκδήλωσης στην Ερμακιά, όπου θα συμπληρωθεί η πρόταση με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών, και θα οριστεί η Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία θα υποβάλλει το φάκελο για να διεκδικήσει την ένταξη και χρηματοδότηση του προγράμματος.

Στα προ ημερησίας θέματα αποφασίσθηκε: 1) Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματός και του Προϋπολογισμό για την υλοποίηση του έργου «διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων ιστορικού κέντρου Νάουσας», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Το έργο αφορά την διαμόρφωση στην πλατεία Αρματολών (“Πουλιάνα”) και των οδών που την περιβάλλουν (Ρήγα Φεραίου, Παπαγιώργη, Παύλου Μελά κλπ.). 2) Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού για την υλοποίηση του έργου «διαμόρφωση δρόμου Νάουσα-Άλσος Αγίου Νικολάου, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 3) Την υποστήριξη του Δήμου Αλεξάνδρειας για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, επειδή ο Δήμος Νάουσας διαθέτει την απαιτούμενη Διαχειριστική Επάρκεια Τύπου Α, αναγκαία για την υποβολή προτάσεων.  

Παρουσιάσθηκαν οι διερευνητικές μελέτες
για την κατασκευή φραγμάτων στο “Kαραμπουρνάρι” και “Αλαταριά”

Παρουσιάσθηκαν οι διερευνητικές μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων στις περιοχές “Καραμπουρνάρι” και “Αλαταριά”. Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του είπε ότι με στόχο την εξοικονόμηση πολύτιμων υδάτινων πόρων στην περιοχή της Νάουσας και στο πλαίσιο του προγράμματος «Θησέας» που υλοποιεί ο Δήμος Νάουσας. είναι ενταγμένες οι μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων ή ταμιευτήρων νερού προϋπολογισμού 260.000 ευρώ. Για την αρχική μελέτη φράγματος στο “Καραμπουρνάρι” είπε ότι στοχεύει στην εξοικονόμηση νερού για τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής Αγίου Παύλου, της άρδευσης των καλλιεργειών και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου «3-5 Πηγάδια». Η αρχική μελέτη-έρευνα που έγινε στην περιοχή “Αλαταριά”, περίπου 500μ. από τις πηγές “Καραμπουρνάρι”, έδειξε ότι το έδαφος δεν είναι κατάλληλο για την κατασκευή φράγματος, γιατί υπάρχουν εγκοιλώματα και σπηλαιώσεις. Αντίθετα, κοντά στις πηγές και σε υψόμετρο 1627μ, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μπορεί να γίνει φράγμα ήπιας μορφής (ύψους 7-9μ) χωρητικότητας 28.000-40.000 κυβ.μ. Στη συνέχεια ο μελετητής-γεωλόγος κ. Δήμος Γκανίδης παρουσίασε αναλυτικά τις δύο αρχικές διερευνητικές μελέτες που ενέκρινε το Δημ. Συμβούλιο, οι οποίες στη συνέχεια θα ολοκληρωθούν από την τελική μελέτη που θα εκπονήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.   

Εγκρίθηκαν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εγκρίθηκαν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την πόλη της Νάουσας. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος τόνισε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης είναι γνωστό και το βιώνουν καθημερινά όλοι. Είπε ότι οι δρόμοι της Νάουσας, πολεοδομικά είναι οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες, τα αυτοκίνητα είναι πάρα πολλά και υπολογίζονται σε 10-12.000, ενώ και η κακή νοοτροπία των οδηγών διογκώνει το πρόβλημα ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Διευκρίνισε ότι οι προτεινόμενες προσωρινές ρυθμίσεις έχουν στόχο να αποσυμφορήσουν και να βελτιώσουν τις συνθήκες κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, αλλά και να διευκολύνουν την άνετη και ασφαλή κίνηση των πεζών. Ο κ. Καραμπατζός υπογράμμισε ότι ανατέθηκε μέσω της ΑΝΗΜΑ από το Δήμο η εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης, που χρηματοδοτείται με 100.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας», θα αφορά το σύνολο της πόλης καθώς και τη δημιουργία κόμβων (Πυροσβεστική, Ευαγγελίστρια, Φόρος) και θα εκπονηθεί από Ειδικό Μελετητικό Γραφείο. Ωστόσο, η διαδικασία της έγκρισης του έργου από την Περιφέρεια δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και γι’ αυτό όπως είπε, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έρχονται να καλύψουν προσωρινά ως ένα βαθμό τις ελλείψεις που υπάρχουν αλλά, και να επιλύσουν γνωστά και καθημερινά προβλήματα στην κυκλοφορία. Τόνισε ότι τα μέτρα που προτείνονται, εγκρίθηκαν από τη Δημαρχιακή Επιτροπή και θα ισχύουν μέχρι να εφαρμοστεί η ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη.

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Δημ. Τάξης κ. Ευδ. Ιτσκάρα-Θανασούλη παρουσίασε αναλυτικά την εισήγηση των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τονίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε στενή συνεργασία του Δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Τροχαία, Αστικά, ΤΑΞΙ, Σχολές Οδηγών κ.ά.), οι οποίοι στο γόνιμο διάλογο που έγινε κατέθεσαν τις προτάσεις τους, που οι περισσότερες περιλαμβάνονται στα προτεινόμενα μέτρα. Ειδικότερα οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι:

Α. Μονοδρόμηση τμήματος της οδού Καμπίτη από την διασταύρωσή της με την οδό Βύρωνος, μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Ν. Αναδολή και με φορά από την Βύρωνος προς την Ν. Αναδολή και την μονοδρόμηση της οδού Στουγιαννάκη μέχρι την οδό Καραβαγγέλη.

Β. Την τοποθέτηση κατάλληλων και ασφαλών αντανακλαστικών πασσάλων (χαμηλών και ευδιάκριτων) κατά C E και σύμφωνα με το νόμο, όπου κρίνει η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας.

Γ. Την τοποθέτηση τουλάχιστον δύο απαγορευτικών πινακίδων Ρ-40 που απαγορεύουν τη στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στην περιοχή “Φόρος”, παραπλεύρως του πλατάνου.

Δ. Στις ειδικά διαμορφωμένες εσοχές να τοποθετηθούν μπάρες στάθμευσης που θα κλειδώνουν και θα έχουν ώρες λειτουργίας από 10:00-13:00 εκτός Σαββάτου και έξω από το κατάστημα των φορτοεκφορτωτών στην αρχή της οδού Ζαφειράκη.

Ε. Τον αποκλειστικό χαρακτηρισμό ως χώρου Φορτοεκφόρτωσης μιας θέσης, των παρακάτω σημείων της πόλης Νάουσας, ως κάτωθι:

·         Επί της οδού Ζαφειράκη και συγκεκριμένα ανάμεσα στα καταστήματα “Λάλα” και HOME” καθώς και έμπροσθεν της καφετέριας TOUCAN”.

·         Επί της οδού Σολωμού και έμπροσθεν του καταστήματος “Κελεμουρίδη”, στον ήδη διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό χώρο.

·         Επί της οδού Δημαρχίας και έμπροσθεν του καταστήματος “Μελιτζανή”, στον ήδη διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτόν χώρο.

·         Επί της οδού Κωνσταντινίδη και έμπροσθεν του καταστήματος “Κολτσάκη”

·         Στην πλατεία Διοικητηρίου και έμπροσθεν του Φαρμακείου “Πουτούρη”
·         Επί του Δημοτικού Parking
·         Επί της οδού Χριστοδούλου Λαναρά και έμπροσθεν του καταστήματος I. Μητσιάνη”
·         Επί της παρόδου Χατζηγρηγοριάδη και απέναντι από το κατάστημα του “Παπαδόπουλου”
·         Επί της οδού Καμπίτη και απέναντι από το κατάστημα του “Παπαδόπουλου”
·         Επί της οδού Βασ. Φιλίππου έμπροσθεν στο κατάστημα “Αρβανιτίδη”

·         Επί της οδού Παναγούλη και έμπροσθεν του ΙΚΑ στον ήδη διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό χώρο.

ΣΤ. Πινακίδες απαγορευτικής στάθμευσης θα τοποθετηθούν έξω από το Νοσοκομείο και στις οδούς Γεννηματά από ΔΕΗ μέχρι Πυροσβεστική και στην περιοχή γηπέδου έξω από την παιδική χαρά, για πάνω από 3,5 τόνους.

Ζ. Νησίδες κυκλικής υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας στην Πυροσβεστική υπηρεσία με διαγράμμιση που θα ρυθμίζουν οι προτεραιότητες.

Η.  Φωτεινή πινακίδα μονοδρόμησης, έξω από το παρκάκι της Εμπορικής Τράπεζας.

    

Εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης του Δήμου για την υποβολή πρότασης στην Πρόσκληση Δ6 6716/207-3-2009 του Υπουργείου Ανάπτυξης για το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά παρεμβάσεων σε πέντε άξονες: 1) Άξονας 1, παρεμβάσεις στα δημοτικά κτίρια, 2) Άξονας 2, παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, 3) Άξονας 3, αστικές παρεμβάσεις, 4) Άξονας 4, δημοτικές υποδομές, 5) Άξονας 5, δράσεις διάδοσης, δικτύωσης και ενημέρωσης.

Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 70% και 30% από ίδιους πόρους του Δήμου Νάουσας.

       Εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»

 

Εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013, για το έργο «Δημιουργία διαδικτυακής τηλεόρασης (WEBTV), ενημερωτικού, εκπαιδευτικού και διαδραστικού περιεχομένου για τους πολίτες-ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας», σύμφωνα με την Πρόσκληση 04_ 2.1. του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο, (75% από το ΕΣΠΑ και 25% από το Υπουργείο Εσωτερικών). Ειδικότερα η δημιουργία διαδικτυακής τηλεόρασης (WEBTV) θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες του internet και της πληροφορικής, με σκοπό την ενημέρωση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των δημοτών στις Υπηρεσίες του Δήμου, την ενημέρωση για τις αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου, την παροχή χρήσιμων πληροφοριών για την πόλη, τα αξιοθέατα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση κ.ά. 

Άλλες Αποφάσεις

·         Εγκρίθηκαν ο ισολογισμός της ΔΕΤ για το έτος 2008 και ο προϋπολογισμός του έτους 2009.

·         Εγκρίθηκαν ο ισολογισμός του ΔΗΠΟΝ για το έτος 2008 και ο προϋπολογισμός της Κ.Ε. ΔΗΠΟΝ για το έτος 2009.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies