Τουρισμός » Αξιοθέατα » 3-5 Πηγάδια » Υποδομές του Χ.Κ.

Υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια

 Σήμερα το Κέντρο διαθέτει πλούσια υποδομή σε εγκαταστάσεις χιονιού, αλλά το συγκριτικό του πλεονέκτημα με τα λοιπά Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας είναι ότι είναι το μοναδικό Κέντρο το οποίο διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα Τεχνητής Χιόνωσης το οποίο εγκαταστάθηκε το έτος 2002 και προσφέρει την δυνατότητα συνεχούς και αδιάλειπτης χιόνωσης των πιστών όλη την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι για διάστημα πέντε μηνών τουλάχιστον το χειμώνα υπάρχει η σιγουριά ότι στο Κέντρο υπάρχει μόνιμα χιόνι, κάτι που δίνει την δυνατότητα προγραμματισμού τόσο των τουριστικών δραστηριοτήτων όσο και των αθλητικών γεγονότων χιονοδρομίας.

Ακόμη επιπρόσθετα σε θέματα υποδομών, διαθέτει:

1. Καταφύγια (CHALET)

 1. Καταφύγιο 30 κλινών του ΕΟΣ Νάουσας, που διατίθεται μόνο για αθλητικούς σκοπούς.
 2. Ξενώνας 80 κλινών υπό την εκμετάλλευση της ΔΕΤΑΒ.
 3. Chalet για την διημέρευση επισκεπτών υπό την εκμετάλλευση της ΔΕΤΑΒ.
 4. Ξενώνας Α' τάξεως 34 κλινών με γυμναστήριο, πισίνα, snack-bar, W.C., ντουζιέρες, σάουνες στον ισόγειο χώρο του. Εστιατόριο, καφετερία, χώροι μαγειρείου, ψυγεία στον Α' όροφο και 15 δωμάτια ήτοι 34 κλίνες στον Β' όροφο (Α' πτέρυγα ξενοδοχειακής μονάδας) υπό την εκμετάλλευση της ΔΕΤΑΒ.

2. Αναβατήρες

 1.  Αιωρούμενο αναβατήρα (διπλή καρέκλα) μήκους 1.500 μ.
 2. Συρόμενο αναβατήρα μήκους 750 μ.
 3. Δύο συρόμενους αναβατήρες αρχαρίων - παιδικούς μήκους 180 μ. ο καθένας. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναβατήρων σε άτομα ανά ώρα είναι περίπου 1.600
 4. Επίσης πρόσφατα εγκαταστάθηκαν και τρεις ακόμη νέοι συρόμενοι αναβατήρες οι οποίοι διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την λειτουργία του Χ.Κ. σε ώρες αιχμής.

3. Πίστες καταβάσεων

 1. «Φίλιππος» μήκους 2.000μ. μέτριας έως μεγάλης δυσκολίας. (ΚΟΚΚΙΝΗ-ΜΑΥΡΗ). Η πίστα αυτή έχει χαρακτηριστεί από την Διεθνή Ομοσπονδία χιονοδρομίας (FIS) ως διεθνής και ειδικών προδιαγραφών για την πραγματοποίηση επισήμων αγώνων χιονοδρομίας.
 2. «Αριστοτέλης» μήκους 2.000μ. μέτριας δυσκολίας (ΚΟΚΚΙΝΗ).
 3. «Παράδεισος» μήκους 2.600μ. με μέτριο έως εύκολο βαθμό δυσκολίας (ΚΟΚΚΙΝΗ - ΜΠΛΕ).
 4. Δύο πίστες αρχαρίων - παιδικές μήκους 200μ.

4. Πίστες δρόμων αντοχής

 1.  Πίστα 3.000μ.
 2. Πίστα 5.000μ.
 3. Πίστα 10.000μ.

Η υψομετρική διαφορά στις πίστες των δρόμων αντοχής (αρχή-τέλος) είναι 95μ.

5. Γήπεδο ποδοσφαίρου

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων 100 Χ 64 με χλοοτάπητα.

6. Εγκατάσταση παραγωγής τεχνητού χιονιού στην πίστα αρχαρίων

7. Μηχανήματα διάστρωσης χιονοδρομικών πιστών

Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με το ότι το Κέντρο:

είχαν σαν συνέπεια την αλματώδη αύξηση της προσέλευσης επισκεπτών όχι μόνο από τις γύρω περιοχές και κυρίως την Θεσσαλονίκη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα φθάνοντας έτσι τα Σαββατοκύριακα σε περιόδους αιχμής τους πολλούς χιλιάδες επισκέπτες.