Τουρισμός » Διαδρομές

Τουριστικές διαδρομές της Νάουσας

Με κέντρο τη Νάουσα, οι αρχαιολάτρες μπορούν πρώτα να επισκεφτούν τους περίφημους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων, τη Σχολή του Αριστοτέλη, στα Ισβόρια, και λίγο μακρύτερα τη Βεργίνα και την Πέλλα και να έρθουν έτσι σε επαφή με την κοιτίδα του Αρχαίου Μακεδονικού Πολιτισμού.

Οι φυσιολάτρες, μπορούν, ακολουθώντας τα μονοπάτια και τις ειδικές επισημασμένες διαδρομές, όπως είναι το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, το οποίο είναι προσπελάσιμο όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, να εξερευνήσουν το βουνό, που είναι βατό και προσπελάσιμο όλο το χρόνο. Τα διάσπαρτα εξωκλήσια προσφέρουν πολλές γωνιές ανάπαυσης και ψυχικής ηρεμίας μετά από μια διαδρομή με τα πόδια ή και το αυτοκίνητο.

Μερικά ενδιαφέροντα σπήλαια που υπάρχουν διάσπαρτα κοντά ή και λίγο μακρύτερα από την πόλη (Σαράντα Κάμαρες, Λιμνοσπήλαιο, Κράστας, Αρκοχωρίου κ.ά.) αποτελούν αληθινές προκλήσεις για τους λάτρεις των σπηλαιολογικών εξερευνήσεων.

Στη θέση παλιών οικισμών του Βερμίου που καταστράφηκαν αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια παραθεριστικοί οικισμοί που συγκεντρώνουν, χειμώνα-καλοκαίρι, αρκετό κόσμο (Κουτσούφλιανη, Άνω Σέλι, Μεταμόρφωση-«Δραζίλοβο» κλπ). Στη θέση του παλιού οικισμού «Παλιονιάουστα», πάνω από τις πηγές της Αράπιτσας σε βράχο αποτυπώνεται γυναικεία μορφή, γνωστή και ως «μαρμαρωμένη γριά». Επίσης, ο παλιός προσφυγικός συνοικισμός της Ν. Στράντζας, στο κέντρο της αμπελουργικής ζώνης, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, ως σταθμός στην εναλλακτική διαδρομή προς Γιαννακοχώρι.

Γενικά η περιοχή προσφέρεται για τουρισμό ολόκληρο το χρόνο. Δεν έχει σημασία το πότε κανείς θα την επισκεφθεί. Μπορεί πάντα να βρει κάποιο στοιχείο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του, μπορεί πάντα να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ σε κάποιο από τα ταβερνάκια της και βέβαια θα συναντήσει πάντα το χαμόγελο των Ναουσαίων και τη θερμή τους φιλοξενία.