ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ 5 ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ- ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ολοκληρώθηκαν με επισημότητα το βράδυ του Σαββάτου (4/10) στο «Στέκι Νεολαίας» οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό 10 και 15 χρόνων από την έναρξη του θεσμού των αδελφοποιήσεων, τις οποίες διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας και η Επιτροπή Αδελφοποιήσεων, και συμμετείχαν Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Δήμων, Φορέων και Συλλόγων από τις πόλεις: Faches-Thumesnil (Γαλλία), Zgorzelec (Πολωνία), Asenovgrad (Βουλγαρία) και της Πάρου (Ελλάδα), που είναι αδελφοποιημένες με τη Νάουσα.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής (3/10), με επίσκεψη των αντιπροσωπειών στο Δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της υποδοχής και της γνωριμίας που έγινε σε κλίμα εγκαρδιότητας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός χαρακτήρισε τη Συνάντηση ως σημαντικό γεγονός, γιατί επιβεβαιώνει τη θέληση των Δήμων και των πολιτών να αναπτυχθούν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των πόλεων, μέσα από το θεσμό των αδελφοποιήσεων. Με ανάλογες δηλώσεις τους οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των πόλεων, εξήραν την πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας να φιλοξενήσει Συνάντηση Πολιτών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη οι δεσμοί φιλίας που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αδελφοποίησης από τις αρχές τις δεκαετίας του ‘90 να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν περαιτέρω. Ακολούθησε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Καραμπατζός πρόσφερε στους Δημάρχους δώρο το άγαλμα με την προτομή του φιλόσοφου Αριστοτέλη. Στη συνέχεια σε ειδικό χώρο στην είσοδο του Δημαρχείου έγιναν από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των πόλεων τα αποκαλυπτήρια της Πινακίδας όπου αναγράφονται οι αδελφοποιημένες πόλεις.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Βέρμιον» φιλοξενήθηκαν οι εργασίες της Συνάντησης Πολιτών Αδελφοποιημένων Πόλεων με θέμα «Ανάπτυξη δικτύου αδελφοποιημένων πόλεων».

Ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός στο χαιρετισμό του, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών είπε:

«Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζουμε στην Ηρωική πόλη της Νάουσας.

Σας ευχαριστούμε που τιμάτε με την παρουσία και τη συμμετοχή σας τη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ. Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση είναι χρήσιμη και σημαντική. Είναι χρήσιμη, γιατί δίνει την ευκαιρία της συνύπαρξης, της γνωριμίας, του διαλόγου και της ανταλλαγής σκέψεων, ιδεών και προτάσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν εποικοδομητικά στην περεταίρω βελτίωση και ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών που συνδέουν τις πόλεις μας. Είναι και σημαντική γιατί, αυτοί οι δεσμοί της αδελφοποίησης εφέτος γιορτάζουν την επέτειο των 10 και 15 χρόνων τους.

Θέλω, καταρχήν να ευχαριστήσω την Επιτροπή Αδελφοποιήσεων του Δήμου μας, τα μέλη και την Πρόεδρο την κα. Καρυδά-Μυλωνά, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και εργάστηκαν συστηματικά για την προετοιμασία της Συνάντησης και των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτό το τριήμερο.

Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στο Δημαρχείο, είχαμε την ευκαιρία της καταρχήν γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων.

Πιστεύω ότι, ξεκινώντας από αυτόν το χώρο, στο πλαίσιο των εργασιών του Forum, με το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, τόσο από τους αγαπητούς συναδέλφους των Δήμων, αλλά και από τους εκλεκτούς εκπροσώπους των φορέων, θα θέσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός δραστήριου, σύγχρονου και ολοκληρωμένου δικτύου αδελφοποιημένων πόλεων.

Κυρίες και κύριοι,

Θεωρώ τη συνάντηση αυτή ως το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να μπορέσουμε να αναδείξουμε αλλά, κυρίως να αξιοποιήσουμε το θεσμό της Αδελφοποίησης, προωθώντας νέες, καινοτόμες και ουσιαστικές δράσεις προς όφελος των πόλεων και των πολιτών μας.

Ζούμε σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες.

Είναι η Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχουν σύνορα, αλλά και οι φραγμοί οι οποίοι στο παρελθόν εγκλώβιζαν τους πολίτες. Με την κοινή και ειλικρινή θέληση όλων μας, μπορούμε να αναπτύξουμε ουσιαστική συνεργασία μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σ’ ένα ευρύ φάσμα όπως: στην παιδεία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στον αθλητισμό κ.ά. Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο θεσμός των αδελφοποιήσεων για να έχει μέλλον, θα πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνει την αναγκαιότητά του, προωθώντας και κυρίως υλοποιώντας δράσεις αξιόλογες και επωφελείς για τους συνδημότες μας. Οι Δήμοι μας, και πιστεύω ότι σ’ αυτό όλοι συμφωνούμε, θα πρέπει να είναι το κοινό σημείο αναφοράς των αδελφοποιημένων πόλεων, έχοντας έναν ρόλο συντονιστικό. Όμως, η επιτυχία θεωρώ ότι βρίσκεται στην ενεργοποίηση και τη συνεργασία μεταξύ του παραγωγικού, πολιτιστικού και κοινωνικού δυναμικού που διαθέτουν οι πόλεις μας.

Πεποίθησή μου είναι ότι, ο ενεργός πολίτης ο οποίος σκέφτεται, παράγει και δημιουργεί αξιοποιώντας τους δεσμούς των αδελφοποιημένων πόλεων, είναι αυτός που θα δώσει χρήσιμο και ουσιαστικό περιεχόμενο στο ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ. Για το σκοπό αυτό, προτείναμε στο πλαίσιο της Επετειακής συνάντησης των πόλεων μας, να συμμετέχουν και να λάβουν το λόγο και οι εκπρόσωποι των φορέων, εγκαινιάζοντας μια καταρχήν μεταξύ τους γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, προτείναμε στο πλαίσιο των εργασιών του Forum να διαμορφωθεί το «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ», καταρχήν, μεταξύ των συναδέλφων των Δήμων ώστε στη συνέχεια να αποκτήσει πέρα από την τυπική ισχύ και ουσιαστική βάση μια γόνιμης και πολυποίκιλης συνεργασίας.

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι

Η Ηρωική Πόλη μας,

η γη όπου δίδαξε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης τον έφηβο Αλέξανδρο,

η πόλη, όπου οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Αυτοδιάθεσης των λαών,

η πόλη με τις φυσικές ομορφιές, τα άφθονα νερά, που υπήρξε το πρώτο Κέντρο Κλωστοϋφαντουργίας των Βαλκανίων,

η πόλη με την εύφορη γη, με το περιώνυμο κόκκινο κρασί, και τα φημισμένα φρούτα,

η πόλη των δημιουργικών και φιλόξενων Ναουσαίων

σας υποδέχεται με χαρά και συγκίνηση.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνάντησης και πιστεύω ότι θα γίνει η Συνάντηση για ένα καλύτερο και δημιουργικό μέλλον των πόλεων και των πολιτών μας, και κυρίως της νέας γενιάς».

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων κα. Μ. Καρυδά-Μυλωνά, στην εισήγησή της αναφέρθηκε ειδικότερα στο σκοπό της Συνάντησης Πολιτών και συντόνισε τις εργασίες του πρώτου μέρους της Σύσκεψης στην οποία μίλησαν κατά σειρά: ο Δήμαρχος του Zgorzelec κ. Rafael Gronicz, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πάρου κ. Αντώνιος Αρκάς, ο Δήμαρχος της Fashes Thumesnil κ. Nicolas Lebas και η Αντιδήμαρχος του Asenovgrad κα. Silviya Hubenova. Οι τοποθετήσεις τους έθεσαν το γενικό πλαίσιο και τους κύριους άξονες για το δεύτερο μέρος της Σύσκεψης, στο οποίο εκπρόσωποι του Δήμων, των Φοπέων και των συλλόγων των πόλεων αναφέρθηκαν σε ειδικότερες προτάσεις συνεργασίες μεταξύ των πόλεων. Στην αρχή ο Αντιδήμαρχος και αρμόδιος για θέματα Τουρισμού κ. Χρ. Παππάς, αναφέρθηκε στην ιστορία, την οικονομική ανάπτυξη, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα αξιοθέατα και τα μνημεία της Νάουσας. Κατά τη διάρκεια των διαλόγου που αναπτύχθηκε καταγράφηκαν αξιόλογες απόψεις και προτάσεις για τη συνεργασία μεταξύ των πέντε πόλεων με κυριότερες:

• Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του internet για τη συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών σε όλους τους τομείς μεταξύ των Δήμων και των πολιτών.

• Συνεργασία στον τομέα της παιδείας και συναντήσεις μαθητών και νέων

• Διοργάνωση κοινών εκδηλώσεις στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

• Κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των πόλεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής με έμφαση στα ΑμΕΑ, στην προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

• Φιλοξενία ομάδων πολιτών και ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού με την ενεργοποίηση των συλλόγων των αδελφοποιημένων πόλεων.

Οι εργασίες της Σύσκεψης ολοκληρώθηκαν με τη διαμόρφωση του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο επεξεργάστηκαν εκπρόσωποι των πόλεων.

Το Σάββατο (4/10) στο «Στέκι Νεολαίας», έγινε η Επετειακή Εκδήλωση με την ευκαιρία συμπλήρωσης 15 και 10 χρόνων από την έναρξη του θεσμού των αδελφοποιήσεων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός είπε:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση που αισθάνομαι για την αποψινή επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 10 και 15 χρόνων του θεσμού των αδελφοποιήσεων.

Σας ευχαριστώ όλους, που τιμάτε την αποψινή μας εκδήλωση, η οποία πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη γιορτή των πολιτών.

Εδώ, απόψε, εμείς οι άνθρωποι που υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι συμπολίτες μας που τίμησαν και τιμούν το σπουδαίο θεσμό της Αδελφοποίησης των Πόλεων: Faches-Thumesnil, Zgorzelec, Αsenovgrad, Νάουσας Πάρου και της πόλης μας, θα πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, που νίκησαν τον χρόνο. Και αυτή η νίκη είναι σπουδαία, γιατί η παρουσία μας εδώ, πάνω από όλα διατρανώνει τη θέλησή μας: να συνεχίσουμε, να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασίας μας.

Μια συνεργασία που γεννήθηκε στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, και τώρα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αναγεννάται και παίρνει νέα πνοή, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, η οποία από χθες φιλοξενείται στην Ηρωική πόλη μας.

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι,

Η αλήθεια είναι ότι οι αδελφοποιήσεις και τα δίκτυα πόλεων, αποτελούν συμφωνίες μεταξύ πόλεων που ξεκίνησαν κυρίως με πολιτιστικό περιεχόμενο.

Ωστόσο, πιστεύω ότι στο εξής η αντοχή τους στο χρόνο και η δυναμική τους εξαρτάται από την προστιθέμενη αξία που δημιουργούν στην ανάπτυξης της μιας ή της άλλης πόλης.

Σε αυτήν την πορεία των 10-15 χρόνων πολλά άλλαξαν, διεθνώς και ειδικότερα στην Ευρώπη. Θέλω να επαναλάβω και από αυτό το βήμα, κάτι που είπα χθες, κατά την έναρξη των εργασιών του Forum για το Δίκτυο των Αδελφοποιημένων πόλεων.

Ζούμε σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες.

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά και η πρόοδος του πολιτισμού κυριολεκτικά έχουν γκρεμίσει τα σύνορα.

Η γλώσσα, η θρησκεία, ο πολιτισμός, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι και η γεωπολιτική θέση είναι χαρακτηριστικά που πράγματι διακρίνουν τους λαούς.

Όμως, δεν αποτελούν πλέον εμπόδια στην ανταλλαγή ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, εκμηδένισε την ταχύτητα μετάδοσης και το ρυθμό διάχυσης της πληροφορίας και της γνώσης.

Η Πληροφορία και η γνώση ήταν και παραμένουν ο πυρήνας της προόδου και της εξέλιξης του ανθρώπου.

Οι πόλεις μας, λοιπόν, θα πρέπει να αξιοποιήσουν το θεσμό των αδελφοποιήσεων, και να προωθήσουν ένα σύγχρονο, καινοτόμο και ολοκληρωμένο Δίκτυο.

• Ένα δίκτυο θεμελιωμένο στις μακραίωνες αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού: την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία.

• Ένα δίκτυο, το οποίο να ενώνει τους πολίτες με ιδέες, αναζητήσεις, προβληματισμούς, αλλά και την αξιοποίηση ευκαιριών για την πρόοδο και την ευημερία τους.

• Ένα δίκτυο, κοινωνό των δυνατοτήτων τις οποίες προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του Δ΄Κ.Π.Σ. (2007-2013), με τα ειδικά προγράμματα που ενισχύουν τη συνεργασία μέσα από τις μορφωτικές, πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές, μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων μας.

Κοινός τόπος και σημείο επαφής όλων αυτών, πιστεύω, ότι είναι οι Δήμοι μας.

Οφείλουμε λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, να ηγούμαστε και να πρωτοπορούμε με δημιουργικές και καινότομες πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες, που θα αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη δυναμικών σχέσεων τού παραγωγικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ανθρώπινου δυναμικού των πόλεων μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και των φορέων των πόλεων μας, θεωρώ ότι αποτελεί τον κινητήριο μοχλό και το βασικό παράγοντα επιτυχίας των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων.

Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι όλοι συμφωνήσαμε πως ο θεσμός των αδελφοποιημένων πόλεων δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε εθιμοτυπικές συναντήσεις, ανταλλαγές σε εκπαιδευτικό επίπεδο και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες είναι καθόλα χρήσιμες.

Πρέπει, όμως να διευρύνουμε και να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία σας στον πολιτισμό, το εμπόριο, τον τουρισμό, τον αθλητισμό.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, το οποίο στη συνέχεια θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να συνυπογράψουμε, θα δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα», ώστε οι πολίτες, οι φορείς και οι σύλλογοι των Δήμων μας, να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα.

Οφείλω να ευχαριστώ θερμά την Επιτροπή Αδελφοποιήσεων του Δήμου μας, τα μέλη και την Πρόεδρο κα. Μαρία Καρυδά-Μυλωνά που εργάστηκαν συστηματικά για την προετοιμασία, την οργάνωση και τη διεξαγωγή της Συνάντησης και των εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ τους πρώην Δημάρχους Νάουσας το φίλο κ. Γιώργο Πολάκη, τον κ. Γρηγόρη Λιόλιο, τον κ. Δημ. Βλάχο και βέβαια όλους τους συμπολίτες μας, που ως μέλη των Επιτροπών Αδελφοποιήσεων δημιούργησαν το θεσμό των αδελφοποιήσεων, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε με χρυσό βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και Κύριοι, φίλοι και φίλοι

Κλείνοντας, θα θυμίσω με κάτι που είπε ο Ρομπέρ Σουμάν, ο θεμελιωτής της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, και πιστεύω ότι περικλείει το βαθύτερο νόημα του θεσμού της Αδελφοποίησης που γιορτάζουμε απόψε.

“Η δράση είναι καλύτερη από την παραίτηση και η επιθυμία για τελειότητα είναι φτωχή δικαιολογία για την αδράνεια. Σύνθημα της νέας γενιάς ας γίνει η συμφιλίωση, η ενότητα, η ισχυρή Ευρώπη της ειρήνης και της συνεργασίας των πολιτών”.

Σας ευχαριστώ».

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Δημάρχου Zgorzelec κ. Rafael Gronicz, του Δημάρχου Fashes-Thumesnil κ. Nicolas Lebas, της Αντιδημάρχου Asenovgrad κ. Silviya Hubenova και ο Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Στέφανος Γαβαλάς.

Η αντιδήμαρχος κα. Μαρία Καρυδά-Μυλωνά, παρουσίασε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το ιστορικό του θεσμού των αδελφοποιήσεων.

Το ιστορικό του θεσμού των αδελφοποιήσεων

Χρονολογικά η Νάουσα ξεκινά τα πρώτα βήματά της στο χώρο των αδελφοποιήσεων με άλλες πόλεις το 1992. Η πρώτη επίσημη αδελφοποίηση πραγματοποιείται το 1992-3 με τη γαλλική πόλη Faches-Thumesnil. Τον Οκτώβριο του 1993 με την αδελφοποίησή της με την Νάουσα της Πάρου υλοποιείται μια παλιά πρόταση για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ δύο ομώνυμων ελληνικών πόλεων. Καθώς δε η Faches-Thumesnil συμμετέχει σε ευρύτερο δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων, οι δύο Νάουσες γίνονται συμμέτοχες των συνεργασιών και επαφών με τις πόλεις Stolberg (Hartz), Stolberg (Rhld)-Γερμανίας, St. Neots-Αγγλίας, Hodonin-Τσεχίας και Cattolica-Ιταλίας. Από τότε μια μεγάλη σειρά ανταλλαγών και συναντήσεων εργασίας πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των πόλεων αυτών, από επίσημες αντιπροσωπείες Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, μέχρι πολυεθνείς ομάδες προετοιμασίας εμψυχωτών και τακτικές καλοκαιρινές συναντήσεις ομάδων νέων. Ιδιαίτερη έμφαση δινόταν πάντα στις πολυεθνικές θεματικές συναντήσεις των νέων, όπου νέοι από όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις καλούνταν να συμβιώσουν για αρκετές μέρες κάθε φορά σε μια από τις αδελφές πόλεις του Δικτύου και γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους του κάθε τόπου, να έρθουν σ’ επαφή μεταξύ τους, ν’ αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις, μέσα από την ιδιαιτερότητα του καθενός, αμβλύνοντας διαφορές, και μαθαίνοντας να ζουν μαζί ειρηνικά και δημιουργικά. Με τις πρωτοβουλίες αυτές της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Δήμου Νάουσας, εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι περισσότεροι νέοι, έχουν ήδη συμμετάσχει σ’ αυτές τις ανταλλαγές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές. Το 1997-8 ο Δήμος Νάουσας διακρίνοντας την αναγκαιότητα της διεύρυνσης της Ε.Ε. στις ανατολικές χώρες αποφασίζει να προχωρήσει στην αδελφοποίηση με τις πόλεις Zgorzelec και Podgorica, ώστε προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με την παραπέρα εξέλιξη του θεσμού, να αντιμετωπισθούν πλέον πιο συνολικά. Νέοι δρόμοι συνεργασίας και ανταλλαγών ξεκινούν και περισσότεροι πολίτες, κυρίως νέοι γίνονται κοινωνοί του θεσμού. Οι δε σχέσεις με την Ελληνική κοινότητα στο Zgorzelec αναθερμαίνονται και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών έρχονται σε επαφή και προγραμματίζουν κοινές δράσεις.Παράλληλα η κοινότητα Στενημάχου πραγματοποιεί τη δική της αδελφοποίηση με το Asenovgrad της Βουλγαρίας και άλλη μια προσπάθεια ξεκινά από τη Νάουσα για αδελφοποίηση με την Τουρκική πόλη Bergama, την άλλοτε Ελληνική Πέργαμο, αλλά και άλλες επαφές οι οποίες είναι σε εξέλιξη συνθέτουν τον καμβά του θεσμού των αδελφοποιήσεων. Άλλες δραστηριότητες που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών είναι οι ανταλλαγές πολιτιστικού χαρακτήρα, η παρουσίαση έντυπου υλικού σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις με στόχο την προώθηση της πόλης, καθώς και η υποβολή κοινών προτάσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενέργειες αυτές του δικτύου των αδελφοποιημένων πόλεων εκτιμήθηκαν κατά τέτοιο τρόπο από την Ε.Ε. ώστε τον Οκτώβριο του 1995 στο Δουβλίνο ο Δήμος Νάουσας, μαζί με τις άλλες αδελφοποιημένες πόλεις του δικτύου, βραβεύθηκαν με τα ΧΡΥΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, για «τις παραδειγματικές τους δραστηριότητες».

Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή video των πόλεων.

Για την προσφορά τους στο θεσμό των αδελφοποιήσεων τιμήθηκαν με πλακέτες οι πρώην Δήμαρχοι κ. Γρ. Λιόλιος, Γ. Πολάκης και Δημ. Βλάχος καθώς και τα μέλη των Επιτροπών τα οποία συνέβαλλαν στη δημιουργία του δικτύου των αδελφοποιημένων πόλεων. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι: Γιώργος Αδαμίδης, Γιώργος Ανθρακεύς, Κώστας Βαρβέρης, Τάνια Ευθυμιάδου, Μαρία Καρυδά, Έφη Κυράνου, Έφη Κυριακίδου, Ιωάννης Κελέσμητος, Δημήτριος Κουρμούλης, Δημήτριος Μπάιτσης, Ελισάβετ Λίγγου, Ευγενία Λεπίδου, Αναστάσιος Μπίλης, Ιωάννης Παρθενόπουλος, Δημήτριος Σαράτσης, Σπύρος Σιούγγαρης, Κων/νος Τζαμάλης, Βασίλειος Τζώρτζης, Βασ. Χατζηιωαννίδης.

Ακολούθησε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας από τους Δημάρχους Νάουσας, Zgorzelec, Faches-Thumesnil, την Αντιδήμαρχο Asenovgrad και τον Αντιδήμαρχο Πάρου. Στα έξι σημεία του Μνημονίου εκφράζεται η κοινή βούληση των αδελφοποιημένων πόλεων να αναπτύξουν και να διευρύνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του θεσμού των αδελφοποιήσεων, στους τομείς: εκπαίδευση, πολιτισμός, περιβάλλον, εμπόριο, τουρισμός, αθλητισμός. Επίσης η προώθηση κοινού αιτήματος στην Ε.Ε. για την αναβάθμιση και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του θεσμού των αδελφοποιήσεων και του Δικτύου των Αδελφοποιημένων πόλεων.

Το πλήρες κείμενο του Μνημονίου έχει ως εξής:

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Στη Νάουσα Ημαθίας, Ελλάδα, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008, στo πλαίσιο της «Συνάντησης Πολιτών των Αδελφοποιημένων Πόλεων», εμείς, οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων και των πολιτών συμφωνήσαμε και αποδεχτήκαμε αμοιβαία τα ακόλουθα:

1. Τις πόλεις ASENOVGRAD (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ), FACHES-THUMESNIL (ΓΑΛΛΙΑ), ZGORZELEC (ΠΟΛΩΝΙΑ), ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ και ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ (ΕΛΛΑΔΑ) συνδέουν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στην πορεία 10 και 15 ετών από την Αδελφοποίησή τους.

2. Η Αδελφοποίηση των πόλεων αποτελεί τη θεσμική έκφραση της κοινής θέλησης των Δήμων και των πολιτών του ΑSENOVGRAD, της FACHES-THUMESNIL, του ZGORZELEC, της ΠΑΡΟΥ και της ΝΑΟΥΣΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, που με κοινά αποδεκτές δράσεις και πρωτοβουλίες θα συμβάλλει στην κοινωνική, την πολιτιστική και την οικονομική πρόοδο.

3. Η διευρυμένη Ευρώπη έχει ανοίξει τα σύνορά της και ενώνει όλο και περισσότερους πολίτες. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αδελφοποιημένες πόλεις θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν από κοινού ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, με στόχο τη δημιουργία ενός δραστήριου, σύγχρονου και ολοκληρωμένου ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.

4. Οι Δήμοι ASENOVGRAD, FACHES-THUMESNIL, ZGORZELEC, ΠΑΡΟΥ και ΝΑΟΥΣΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την προώθηση σχέσεων συνεργασίας και αμοιβαίων ανταλλαγών σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, μεταξύ των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων των πόλεών τους στους τομείς: α) Εκπαίδευση, β) Πολιτισμός, γ) Περιβάλλον, δ) Εμπόριο, ε) Τουρισμός, στ) Αθλητισμός.

Το είδος, η μορφή και το περιεχόμενο της συνεργασίας και των ανταλλαγών, το οποίο θα αναπτυχθεί στους πιο πάνω τομείς, θα καθορίζεται από τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, και ο ρόλος των Δήμων θα είναι επικουρικός και συντονιστικός.

5. Προτείνεται η διοργάνωση ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, έπειτα από αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, το οποίο θα φιλοξενείται εκ περιτροπής σε κάθε πόλη του δικτύου, με σκοπό τη συνεχή διεύρυνση και τον εμπλουτισμό της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων σε όλους τους τομείς, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.

6. Προτείνεται η προώθηση κοινού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού των αδελφοποιήσεων και την ουσιαστική οικονομική ενίσχυσή του από Ειδικά Αναπτυξιακά προγράμματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής κ. Ηλ. Φωτιάδης, ο Γεν. Πρόξενος της Βουλγαρίας κ. Ιβανόβ, εκ μέρους του Μητροπολίτη Βέροιας-Ναούσης ο πατήρ Αθανάσιος Νίκου. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Παπαστόϊκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ι. Μαλάκης και Χρ. Παππάς, ο πρ. βουλευτής κ. Βασ. Χατζηιωαννίδης, ο πρ. Δήμαρχος κ. Γρ. Λιόλιος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Άγγελος Τόλκας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι επίσημοι.

Κατά την παραμονή τους στη Νάουσα, οι εκπρόσωποι των αδελφοποιημένων πόλεων ξεναγήθηκαν στους Αρχαιολογικούς χώρους της Σχολής Αριστοτέλους και το Πολιτιστικό Κέντρο, στη Βεργίνα και επισκέφθηκαν οινοποιεία και αξιοθέατα της

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies