ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (15/4) οι εργασίες της Διημερίδας με θέμα το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπλασης του ποταμού Αράπιτσα, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Νάουσας. Οι εκδηλώσεις της Διημερίδας εντάσσονται στις δράσεις δημοσιοποίησης του Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας και χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Κ. Μακεδονίας. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ναϊάς», στο «Πέτρινο Κτίριο» της «Βέτλανς» και αφορούσαν τα Τεχνικά Στελέχη Δήμων που υλοποιούν προγράμματα αστικών αναπλάσεων και Υπηρεσιακά Στελέχη της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός στο χαιρετισμό του είπε: «Σήμερα, αρχίζουν οι εργασίες της Διημερίδας με θέμα το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπλασης της Αράπιτσας, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Νάουσας. Η Διημερίδα είναι μια δράση στα πλαίσια Δημοσιοποίησης του Προγράμματος της Αράπιτσας και της ενημέρωσης των φορέων και των πολιτών για τα έργα που υλοποιούνται. Και γίνεται τώρα γιατί, αυτό καθορίζεται από το πρόγραμμα το οποίο εγκριθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιείται από την ανάδοχο Εταιρεία “Eurotec”, με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος μας. Και ευχαριστούμε τα Στελέχη της για την καλή συνεργασία που έχουμε. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, γιατί μας τιμούν με την παρουσία τους οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας από το Μάντσεστερ η κυρία Ντίκσον, και από την Βαρκελώνη η κυρία Φελιουΐ. Είναι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Οργανισμών και πόλεων που έχουν υλοποιήσει ανάλογα προγράμματα αναπλάσεων και αξιοποίησης πρώην βιομηχανικών κτιρίων. Η συμμετοχή τους στη σημερινή και στην αυριανή ενημερωτική εκδήλωση, εντάσσεται στις δράσεις συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας- αυτό που ονομάζεται ανάπτυξη δικτύου πόλεων (δικτύωση) - και είναι συνέχεια αντίστοιχων επισκέψεων που πραγματοποίησαν Στελέχη του Δήμου μας στις Βρυξέλλες, παλαιότερα, και στη Βαρκελώνη τον περασμένο Μάρτιο. Θεωρώ ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να προσφέρει πολλά και σε πολλούς τομείς. Κυρίως πιστεύω ότι έχει να συνεισφέρει γνώσεις και εμπειρία για την επίτευξη του στόχου, τον οποίο έχουμε θέσει ως Δήμος Νάουσας, που είναι η αξιοποίηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, των αξιόλογων πρώην βιομηχανικών κτιρίων τα οποία διαθέτει η πόλη μας.

Η σημερινή εκδήλωση, έχει ως θέμα τα έργα και τις δράσεις του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας. Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος και τα Στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, θα παρουσιάσουν αναλυτικά την πορεία υλοποίησης των έργων της Αράπιτσας.

Από το βήμα αυτό θέλω να σταθώ σε 4 βασικά σημεία:

1ο. Η σημασία του έργου Ανάπλασης της Αράπιτσας.

Είναι ένα έργο μεγάλο και δύσκολο. Είναι όμως και ένα έργο σημαντικό για τη Νάουσα, γιατί αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά τμήμα της πόλης μας στην περιοχή του ιστορικού ποταμού της Αράπιτσας.

Στόχος των έργων του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, η δημιουργία ενός ευχάριστου πόλου αναψυχής και πρασίνου, ο οποίος θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας μέσα στην πόλη.

Επίσης, είναι σημαντικό γιατί περιλαμβάνει έργα σε αξιόλογα κτίρια της πόλης μας, τα οποία με την επανάχρησή τους θα ενταχθούν ως ζωντανό κύτταρο στην τουριστική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Νάουσας.

Παράδειγμα, είναι ο χώρος που βρισκόμαστε τώρα, η Αίθουσα «Ναϊάς». Ένας πρώην βιομηχανικός χώρος, ο οποίος με τις εργασίες που έγιναν έχει διαμορφωθεί σε μια σύγχρονη και ευχάριστη αίθουσα εκδηλώσεων. Ανάλογες εργασίες έγιναν και γίνονται και σ’ άλλα κτίρια (όπως στο κτίριο ΠΙΚΠΑ και στο διατηρητέο Υδρόμυλο «Μάκη»). `

2ο. Οι δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων του προγράμματος. Είναι αλήθεια ότι το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπλασης της Αράπιτσας, είναι ένα μεγάλο άλλα και ένα δύσκολο έργο. Δυσκολίες και εμπόδια συναντήσαμε από την αρχή του έργου το 2003. Οι διαδικασίες του Γ΄Κ.Π.Σ. είναι σύνθετες, πολύπλοκες και ιδιαίτερα γραφειοκρατικές. Καταφέραμε όμως τελικά να τις ξεπεράσουμε, με πολλή προσπάθεια, με τη συστηματική και μεθοδική δουλειά των Συνεργατών μου και των Στελεχών των Υπηρεσιών του Δήμου μας. Ακόμη, σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι και η αγαστή συνεργασία και η υποστήριξη που είχαμε και έχουμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Γ.Γ. κ. Γ. Τσιότρα, και τα Στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό φτάσαμε σήμερα όλα τα έργα είτε να έχουν ολοκληρωθεί, ή να βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης και προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Βέβαια, τα εμπόδια και οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τις συναντάμε κατά την υλοποίηση των έργων και προκύπτουν από αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να προβλεφθούν στα δύσκολα και σύνθετα Τεχνικά Έργα. Όπως στο έργο διαμόρφωσης στην κοίτη του ποταμού, όπου οι δυσκολίες οφείλονται σε παράγοντες γεωλογικούς και μορφολογικούς. Αυτό το έχουμε ήδη αναφέρει παλαιότερα, το επισημάναμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αρχική γεωτεχνική μελέτη, η οποία έγινε δειγματοληπτικά σε ορισμένα σημεία της κοίτης, έδειξε ότι το έργο μπορεί να γίνει, και οι εργασίες ξεκίνησαν το 2007 (φθινόπωρο). Ωστόσο, σε κάποια σημεία της κοίτης όπου προβλέπεται να γίνουν εργασίες διαμόρφωσης φυσικών διαδρομών, πρόσφατα, διαπιστώσαμε με νέα γεολογική μελέτη προβλήματα στατικότητας. Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο, το οποίο εξετάζουμε υπεύθυνα και προσεκτικά. Το ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μελετάται τεχνικά συνεχώς και σε όλες τις πτυχές τους από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, τη Δ.Α. της Περιφέρειας και τους εργολάβους του έργου.

Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι, πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Η παρέμβαση στην κοίτη ως έργο χωρίς αμφιβολία είναι εντυπωσιακό και πρωτοποριακό. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε με την ασφάλεια των συνδημοτών μας και των επισκεπτών.

Εμείς, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να γίνει το έργο σωστά θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια του πολίτη.

3ο Η συνέχιση και η επέκταση του έργου της Ανάπλασης. Στόχος μας είναι η συνέχιση του έργου και η επέκτασή του τουλάχιστον ως το χώρο Θυσίας στους «Στουμπάνους». Υπάρχουν οι σχετικές μελέτες και υπάρχει ωριμότητα, ώστε η συνέχιση της Ανάπλασης να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, για να ολοκληρωθεί το μεγάλο όραμά μας που ξεκινήσαμε και υλοποιούμε.

4ο Η Εμπειρία και η αποτελεσματικότητα των Στελεχών του Δήμου μας. Κινητήρια δύναμη κάθε μεγάλου έργου είναι ο άνθρωπος, είναι η ανθρώπινη εργασία. Εμείς, στο Δήμο μας διαθέτουμε ικανούς Συνεργάτες και Στελέχη με γνώσεις, εμπειρία και ικανότητες. Παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που υπάρχουν, απέδειξαν ότι μπορούν να υλοποιούν δύσκολα έργα. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος, ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αποτελεσματικότητα, ώστε να γίνονται στη Νάουσα μεγάλα και χρήσιμα έργα.

Η σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, όπως έχει ανακοινωθεί, αφορά κυρίως το τεχνικό σκέλος του έργου. Στην αυριανή ημέρα το κύριο θέμα είναι η βιομηχανική κληρονομιά και η αξιοποίηση των πρώην βιομηχανικών κτιρίων, και είναι ανοικτή σε όλους του πολίτες.

Εύχομαι, οι εργασίες της Διημερίδας που αρχίζει σήμερα, να συμβάλλουν στην κατανόηση της σημασίας και της σκοπιμότητας του μεγάλου έργου της Ανάπλασης της Αράπιτσας. Επίσης να γίνει η αφορμή για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, με σκοπό την αξιοποίηση της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης μας»

Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μ. Καρυδά, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο, τους στόχους και τα έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Ανάπλασης της Αράπιτσας. Στη συνέχεια τα Στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάουσας κ. Κ. Βαρβέρης και κα. Κατ. Χατζηνώτα, παρουσίασαν αναλυτικά την πορεία εξέλιξης των έργων. Η κα. Μ. Ιωαννίδου Στέλεχος του Κ.Ε.Κ. «Τεχνόπολις» παρουσίασε τη δράση της Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ανέργων, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Αράπιτσας. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των συμμετεχόντων στα έργα τα οποία ολοκληρώθηκαν (ΠΙΚΠΑ, ΚΑΠΗ) και στα έργα που συνεχίζονται στην περιοχή του ποταμού (Πεζόδρομοι, κτίριο ΜΑΚΗ κλπ.).

Τη δεύτερη ημέρα (15/4), το θέμα ήταν η συμβολή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην αστική ανάπτυξη. Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του είπε:

«Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών της διημερίδας, με θέμα τη συμβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς στην αστική ανάπτυξη. Το θέμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων δημοσιοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπλασης του ποταμού Αράπιτσα. Στόχος είναι η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ πόλεων και των φορέων που ασχολούνται με τη βιομηχανική κληρονομιά. Γι’ αυτό είναι τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας από χθες, εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Οργανισμών εξειδικευμένων στον τομέα της Βιομηχανικής κληρονομιάς και των αστικών αναπλάσεων.

Την κυρία Ντίκσον από το Μάντσεστερ και την κυρία Φελούι από την Καταλονία.

Εξίσου, σημαντική είναι η παρουσία και η συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση της εκπροσώπου της Εφορείας Νεωτέρων μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίας Ε. Μαυρουδή. Του Εκπροσώπου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κυρίου Καλαποθάκη και του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος κυρίου Γιαννόπουλου. Επίσης, των εκπροσώπων από τους Δήμους Ιωαννίνων, Βέροιας, Έδεσσας και Ορεστιάδας, που συμμετέχουν από χθες στις εργασίες της Διημερίδας, καθώς και του Κ.Π.Ε. Νάουσας, ο κ. Μπεκιάρης, ο οποίος θα παρουσιάσει την αξιόλογη έρευνα που εκπόνησε ο δραστήριος φορέας της πόλης μας για τη βιομηχανική κληρονομιά της Νάουσας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Η βιομηχανική κληρονομιά αποτελεί ένα σοβαρό, κρίσιμο και ουσιαστικό ζήτημα για την ανάπτυξη. Είναι σοβαρό ζήτημα γιατί, συνδέεται με τα ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά μιας πόλης, μιας περιοχής. Είναι κρίσιμο ζήτημα, γιατί απαιτεί μελέτη, ευαισθησία και προσοχή στην έρευνα, τη μελέτη και τις μεθόδους που απαιτούνται ώστε να προστατευθεί και παράλληλα να αναδειχθεί η σημασία, η φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν τα βιομηχανικά κτίρια. Είναι όμως και ουσιαστικό ζήτημα, γιατί τα Βιομηχανικά κτίρια είναι γνωστό ότι συνδέονται διαχρονικά με την οικονομική, την ιστορική, κοινωνική και την πολιτιστική πορεία του τόπου στον οποίο δημιουργήθηκαν, λειτούργησαν ως πόλοι παραγωγής προϊόντων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας.

Για τη Νάουσα η βιομηχανική κληρονομιά αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο. Είναι μια βαριά κληρονομομία. Η χρυσή βιομηχανική ιστορία της πόλης μας ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αξιοποιώντας ως κινητήρια ενέργεια τα άφθονα νερά του ποταμού Αράπιτσα, τον επονομαζόμενο «λευκό άνθρακα», εξελίχθηκε στο πρώτο οργανωμένο Βιοτεχνικό και Βιομηχανικό Κέντρο κλωστοϋφαντουργίας της χώρας και από τα σημαντικότερα των Βαλκανίων. Στο προσωνύμιο «το Μάντσεστερ των Βαλκανίων», περιγράφεται η μεγάλη ανάπτυξη και το υψηλό επίπεδο της βιομηχανικής ακμής που γνώρισε η Ηρωική πόλη μας κατά τον 20ου αιώνα, ως τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όποτε άρχισε η φθίνουσα πορεία. Αυτή η φθίνουσα πορεία- η οποία οφείλεται στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια (όπως ο ανταγωνισμός, η παγκοσμιοποίηση, η αλλαγή των παραδοσιακών βιομηχανικών δομών από επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» σε επιχειρήσεις «εντάσεως κεφαλαίου» κλπ.) διογκώθηκε στη δεκαετία του ‘90 και δυστυχώς, συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, οδηγώντας στην αποβιομηχάνιση, την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και την παρατεταμένη ύφεση της τοπικής οικονομίας, με όλες τις έντονες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης μας.

Φίλες και φίλοι, σήμερα, βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου, που διαδέχεται την ακμή της Βιομηχανίας. Είναι ο νέος και ελπιδοφόρος κύκλος τον οποίο χαρακτηρίζουν: Ο τουρισμός και η παροχή υπηρεσιών (φυσικός πλούτος, χιονοδρομία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλπ.), η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης (όπως κρασί, φρούτα κλπ.) και ο πολιτισμός (αρχαιότητες, Σχολή Αριστοτέλους, παράδοση κλπ.). Σε αυτόν, λοιπόν, το νέο αναπτυξιακό κύκλο της Νάουσας, η αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο.

Μέσα και γύρω από την πόλη μας, υπάρχουν αρκετά και αξιόλογα βιομηχανικά κτίρια (για τα οποία θα γίνει ειδική αναφορά στη συνέχεια). Ορισμένα έχουν αξιοποιηθεί από το Δήμο Νάουσας. Είναι οι πρώην βιομηχανίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία-κυριότητα του Δήμου Νάουσας. Όπως το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα «Λόγγου-Τουρπάλη». Υπήρξε η πρώτη νηματουργία των Βαλκανίων (Ιδρύθηκε το 1875). Στο κτίριο ως Δήμος υλοποιήσαμε ένα σύνθετο, δύσκολο και επίπονο έργο αποκατάστασης και επανάχρησης- με τη συνεργασία και την καθοδήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων- με στόχο να διατηρηθεί και αναδειχθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του συγκροτήματος. Είναι πραγματικά ένα κτίριο κόσμημα. Στο κεντρικό τμήμα των κτιρίων του συγκροτήματος, από τον Οκτώβριο του 2004, στεγάζεται το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, σ’ ένα δεύτερο κτιριακό τμήμα του συγκροτήματος «Λόγγου-Τουρπάλη» στεγάζονται τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Νάουσας. Στο δεύτερο πρώην Βιομηχανικό Συγκρότημα «Βέτλανς», που ανήκει στο Δήμο Νάουσας, ξεκινήσαμε την αξιοποίησή του στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αστικής Ανάπλασης του ποταμού Αράπιτσα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και επανάχρησης του «Πέτρινου Κτιρίου». Στο ισόγειο διαμορφώθηκε ο εκθεσιακός χώρος της Αίθουσας τέχνης «Ναϊάς» (όπου χθες φιλοξενήθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας) και στον όροφο διαμορφώθηκαν χώροι γραφείων Διοίκησης. Ένα τμήμα της «Βέτλανς» έχει παραχωρηθεί στο Νοσοκομείο της πόλης με σκοπό την επέκταση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Στο τμήμα των πρώην «Βαφείων» και της καμινάδας, μελετάμε την αξιοποίησή του ως Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις, ενώ βρισκόμαστε σε επαφή και διάλογο και με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.

Το μεγάλο ζητούμενο, όμως, είναι τι γίνεται με τ’ άλλα βιομηχανικά κτίρια της πόλης («Πέλλα-Όλυμπος», «Παλαιά Βέτλανς», «Μπίλη-Τσίτση, ΥΦΕΝ κλπ.»). Ασφαλώς, είναι αξιόλογα κτίρια και πολύτιμα μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης μας. Ωστόσο, δεν ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου, αλλά σε Τράπεζες και ιδιώτες.

Είναι φυσικό το γεγονός αυτό να δημιουργεί εμπόδιο στην άμεση έναρξη της διαδικασίας για την αποκατάσταση και την επανάχρησή τους.

Ωστόσο, διεκδικούμε από την πολιτεία την αγορά αυτών των βιομηχανικών κτιρίων και την παραχώρησή τους στο Δήμο μας, με στόχο να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Είναι ένα αίτημα το οποίο υποβλήθηκε στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Για το βιομηχανικό συγκρότημα της «Παλαιάς Βέτλανς», το οποίο ανήκει στην Τράπεζα Eurobank, και συγκεκριμένα για το παραδοσιακό τμήμα, βρισκόμαστε σε επαφές με τη Διοίκηση της Τράπεζας, με στόχο να παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο και να αξιοποιηθεί το διατηρητέο τμήμα του για χρήσεις Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ευελπιστούμε ότι θα έχει θετική κατάληξη.

Η επανάχρηση των πρώην Βιομηχανικών κτιρίων και η αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων της πόλης μας- όπως του υδρόμυλου «Μάκη» (το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη) του «Ράιου» (το έργο έχει ολοκληρωθεί) και του υδρόμυλου «Ματθαίου», όπου το ζήτημα εκκρεμεί μεταξύ των κληρονόμων του ακινήτου και του Υπουργείου Πολιτισμού- είναι οι δύο σημαντικοί κρίκοι στους οποίους στηρίζεται ο βασικός στόχος μας, για την προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της ιστορικής και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης μας.

Έτσι, πιστεύω ότι μπορούν τα πρώην βιομηχανικά συγκροτήματα, τα διατηρητέα κτίρια και κατοικίες να συνδεθούν σε μια ενότητα από το χθες στο σήμερα, ως ζωντανοί και δημιουργικοί πόλοι πολιτισμού και τουρισμού, αναδεικνύοντας τη διαχρονική εξέλιξη της Νάουσας.

Στην κατεύθυνση αυτή, κι ενόψει του Δ΄Κ.Π.Σ. (ΕΣΠΑ 2007-2013), σχεδιάζουμε δράσεις, παρεμβάσεις και έργα ώστε η πλούσια παράδοση της πόλης και στον τομέα της βιομηχανικής κληρονομιάς να υποστηριχθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Τα στοιχεία αυτά, καθώς και άλλα, προσδιορίζουν τη μεγάλη σημασία και τη συμβολή που έχει η Βιομηχανική Κληρονομιά για την Ανάπτυξη του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, πιστεύω ότι στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε, από τους αξιόλογους εισηγητές χρήσιμες απόψεις και θέσεις, πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες από άλλες πόλεις, που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της σημασίας της βιομηχανικής κληρονομιάς, αλλά κυρίως στο πώς μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο».

Στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος κα. Μ. Καρυδά στην εισήγησή της, παρουσίασε τα έργα ανάπλασης της Αράπιτσας, ο κ. Γ. Μπεκιάρης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας (ΚΠΕ) αναφέρθηκε στη Βιομηχανική Κληρονομιά, παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία των βιομηχανικών κτιρίων της πόλης.

Το πρώτο μέρος περιελάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της κας. Α. Φελιουί, Αντιπροέδρου του Δικτύου Τεχνολογικών και Βιομηχανικών Μουσείων της Καταλονίας και της κας Κ. Ντίκσον, διευθύντριας του Οργανισμού για την αξιοποίηση των Βιομηχανικών κτιρίων του Μάντσεστερ. Στο δεύτερο μέρος η κα. Ε. Μαυρουδή, στέλεχος της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας στην εισήγησή της αναφέρθηκε στη δράση της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομίας (TICCIH). Ο κ. Κ. Καλαποθάκης, στέλεχος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασε το Δίκτυο των θεματικών τεχνολογικών μουσείων του Ομίλου Πειραιώς. Τέλος, ο κ. Ε. Μάνος, στέλεχος της εταιρείας Τεχνικών Συμβούλων ΕΥΡΩΤΕΚ Α.Ε, παρουσίασε τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τα προγράμματα Αστικών Αναπλάσεων στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013). Οι εργασίες έκλεισαν με ερωτήσεις και ανοικτή συζήτηση.

Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Παπαστόϊκας, ο πρ. Δήμαρχος κ. Γ. Πολάκης, η Δημ. Σύμβουλος κ. Ιλ. Ιωσηφίδου, εκπρόσωποι των Δήμων Βέροιας, Έδεσσας, Ιωαννίνων και Ορεστιάδας, Στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάουσας, εκπρόσωποι φορέων πόλης και δημότες.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies