ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (23/2) η Ημερίδα με θέμα «50 χρόνια Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ευρωπαϊκή Επικαιρότητα στον Τύπου και τα ΜΜΕ της περιφέρειας» που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την Υποστήριξη του Δήμου Νάουσας.

Τις εργασίες της ημερίδας, η οποία έγινε στην αίθουσα συνεδρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους, παρακολούθησαν εκδότες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι φορέων από την Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία. Στην αρχή της ημερίδας διαβάστηκε μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης Παντελεήμονα, και χαιρέτησε ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Τις εργασίες τις ημερίδας κήρυξε ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός ο οποίος στο χαιρετισμό του είπε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, σας υποδεχόμαστε στην Ηρωική πόλη της Νάουσας. Θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τον Δ/ντή κ. Γιώργο Κασιμάτη, τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόταση του Δήμου Νάουσας, να φιλοξενηθούν οι εργασίες της σημερινής Ημερίδας στην πόλη μας. Και βέβαια, το συμπολίτη μας δημοσιογράφο κ. Κώστα Μπλιάτκα, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και προώθησε τη διοργάνωση του συνεδρίου. Η πραγματοποίηση της ημερίδας, είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη Νάουσα, την Ημαθία και την ευρύτερη περιοχή (Πιερία, Πέλλα).

1ον. Γιατί, έχει ως θέμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έναν σπουδαίο θεσμό, που συμπληρώνει 50 χρόνια από τη ίδρυση του. Έχουμε την μεγάλη τιμή, αλλά και τη σπουδαία ευκαιρία να είναι σήμερα εδώ μαζί μας, αξιόλογοι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Έμπειρα στελέχη της Ε.Ε., εισηγητές από τον Ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματικό χώρο, και βέβαια από τον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε.

2ον. Γιατί, το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Επικαιρότητας στον Τύπο και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας, είναι κρίσιμο και ουσιαστικό.

Συνδέεται με τον καθοριστικό ρόλο του Τύπου στην ενημέρωση των πολιτών και στη διάχυση της πληροφόρησης, με αντικειμενικό σκοπό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Άλλωστε, ζούμε στην εποχή της γνώσης, όπου η πρόσβαση στην πληροφορία, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, αποτελούν βασικούς συντελεστές επιτυχίας σε ατομικές και συλλογικές δράσεις, σε όλους τους τομείς.

3ον. Είναι γνωστό ότι ως χώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, σε μια μεγάλη ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013. (Δ΄Κ.Π.Σ.).

Οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, ο καθένας μας σύμφωνα με το συντεταγμένο ρόλο που έχει. Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες, έχουμε καθήκον να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε έργα τα οποία να αμβλύνουν την ανισότητα και την απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από τους εταίρους μας στην Ε.Ε.

Είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να αξιοποιήσει τις χρηματοδοτήσεις των 40 δις. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του Δ’ Κ.Π.Σ., και μάλιστα με το 80% περίπου των πόρων να δίδεται στην περιφέρεια.

Οι στρατηγικοί στόχοι του ΕΣΠΑ: Επένδυση στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, Κοινωνία της γνώσης και καινοτομία Απασχόληση και η Κοινωνική Συνοχή, Θεσμικό Περιβάλλον και Ελκυστικότητα της Ελλάδας και των Περιφερειών, ως τόπος επενδύσεων, εργασίας και διαβίωσης, αποτελούν, ζητήματα προτεραιότητας και για την περιοχή μας.

Γι’ αυτό πιστεύω πως οι εκλεκτοί εισηγητές, θα μας αναπτύξουν ενδιαφέροντα ζητήματα για τις προτεραιότητες, τις κατευθύνσεις, τις τάσεις της Ε.Ε.

σε τομείς που ενδιαφέρουν την περιοχή μας, και αποτελούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Όπως: αγροτική ανάπτυξη-αγροτουρισμός, περιβάλλον-αειφόρος ανάπτυξη, ενέργεια, καινοτομία-ανάπτυξη, πολιτισμός κλπ.

Στην κατεύθυνση, λοιπόν, η συμβολή υμών των Εκδοτών, των Δημοσιογράφων, και των παραγωγικών φορέων είναι ουσιαστική και κρίσιμη.

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω στο σημείο αυτό- καταθέτοντας αν θέλετε στις εργασίες της ημερίδας την εμπειρία του Δήμου μας- να επισημάνω ότι ο Δήμος Νάουσας στο Γ΄Κ.Π.Σ. απέδειξε έμπρακτα ότι μπορεί και ξέρει να αξιοποιεί τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά μέσα των Κοινοτικών και Εθνικών πόρων.

Έτσι, από το Γ΄Κ.Π.Σ. στο Δήμο Νάουσας χρηματοδοτήθηκαν, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, συνολικά 56 έργα (δημόσιες επενδύσεις, με χρηματοδότηση 100%), συνολικού προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ.

(όπως ΟΠΑΑΧ, Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπλασης Αράπιτσας, LEADER PLUS, Κοινωνία της πληροφορίας κλπ.).Έγιναν, επίσης και σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, από συμπολίτες μας κυρίως στον τομέα του Αγροτουρισμού. (Ξενοδοχεία, ξενώνες, οινοποιεία, παραδοσιακά προϊόντα κ.ά)

Βασικός στόχος μας είναι: Με τη βελτίωση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, να πετύχουμε την ολοκληρωμένη, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών. Γιατί, επίκεντρο κάθε προσπάθειας, δράσης και έργου μας είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, και ιδιαίτερα οι γενιές που έρχονται.

Οφείλω, επίσης να αναφέρω ότι, στις 30/11/2006, ανταποκριθήκαμε με ετοιμότητα στην πρόσκληση-προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και καταθέσαμε το Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δήμου μας, συνολικού προϋπολογισμού 29 εκ. ευρώ. (Και μάλιστα, είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας που υπέβαλλε ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, με αριθμ.πρωτ. 1). Ωστόσο, και αυτό το λέω με λύπη μου, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρχει καμία εξέλιξη. Και εδώ νομίζω ότι η πολιτεία, η Κεντρική Διοίκηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αναφορικά, με το ΕΣΠΑ, είναι γνωστό ότι το 2008, δεν είναι χρονιά χρηματοδοτήσεων, αλλά χρονιά προετοιμασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε εκπονήσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων), το οποίο ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα.Ο σχεδιασμός του, οι στόχοι και οι άξονες προτεραιότητά τους, είναι σε απόλυτη αντιστοιχία και σύμπλευση με τις οδηγίες της Ε.Ε. και τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Βρισκόμαστε στο κρίσιμο στάδιο όπου επεξεργαζόμαστε προτάσεις, προωθούμε μελέτες, σχεδιάζουμε δράσεις σε συνεργασία με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.

Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τη Ν.Α. Ημαθίας και το Νομάρχη κ. Κ. Καραπαναγιωτίδη.

Το ζητούμενο, όμως πιστεύω πως είναι να υπάρχει και κυρίως να αποδεικνύεται η πολιτική βούληση και η στήριξη της Νάουσας, της Ημαθίας και της περιφέρειας γενικότερα από την Κεντρική Διοίκηση, την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια, αλλά με έργα.

Η Νάουσα, υπήρξε το πρώτο βιομηχανικό κέντρο των Βαλκανίων από το 19ο αιώνα.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, τα γνωστά προβλήματα αποβιομηχάνισης και ανεργίας, είχαν ως συνέπεια να εισέλθει (από το 1990), στη μεταβιομηχανική εποχή. Διαθέτει, όμως, συγκριτικά πλεονεκτήματα, τους φυσικούς- περιβαλλοντικούς πόρους, την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό.

Αυτά, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα (αγροτική παραγωγή, ανθρώπινο δυναμικό, πολιτισμός, τουρισμός κ.ά) έχουμε καθήκον να τα αξιοποιήσουμε).

Κλείνοντας,

Θέλω να επισημάνω ότι για τη φιλοξενία της ημερίδας, δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε αυτό το χώρο, το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, λίγα μέτρα από τον ιερό χώρο του Νυμφαίου της Μίεζας. Έναν αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας σημασίας.

Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Εδώ, το 342 π.χ. συναντήθηκαν δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας. Ο μέγιστος των φιλοσόφων Αριστοτέλης, δίδαξε την κλασική ελληνική φιλοσοφία στον έφηβο Μέγα Αλέξανδρο. Αυτή η συνύπαρξη επέδρασε καθοριστικά στην ιστορία, και γέννησε ουσιαστικά το Δυτικό Πολιτισμό.

Ο Μέγας Αλέξανδρος αναγνωρίζοντας τη τεράστια αξία του δασκάλου του είχε πει: «Στον πατέρα μου χρωστώ το ζειν, στο δάσκαλό μου το ευ ζειν» Παραφράζοντας, λοιπόν, αυτό το ρητό κάνω την ευχή, η ημερίδα αυτή να συμβάλλει ώστε να μπορούμε να λέμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου ευ «νομοθετείν», η Ευρωπαϊκή Ένωση ευ «χρηματοδοτείν», ο Τύπος ευ «ενημερώνειν», και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ευ «υλοποιείν».

Καλή επιτυχία. Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης κ. Δημήτρη Γουσίδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων κ. Γιάννης Διαφωνίδης. Η κα. Ηρώ Δάδη, Εκδότρια εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ", Ειδική Γραμματέας Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.), στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία εξέλιξης του Τύπου και τη συμβολή του στη δημιουργία και ανάπτυξη της Ε.Ε. Ακολούθησε προβολή βίντεο με θέμα "50 Χρόνια Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". Συντονιστής στην πρώτη συνεδρία της Ημερίδας με θέμα «50 χρόνια ΕΚ: Περιφερειακός Τύπος και η κάλυψη των ευρωπαϊκών θεμάτων: Πραγματικότητα, δυνατότητες, προοπτικές», ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και εισηγητές με τη σειρά που μίλησαν, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπαστάμκος, η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα. Άννυ Ποδηματά, ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων- Διδάσκων στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Αντώνης Σκαμνάκης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων κ. Κώστας Ασλάνογλου, η Ακόλουθος Τύπου Οπτικοακουστικών Μέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ελιάνα Δρίτσα, και ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στη δεύτερη συνεδρία με θέμα «Περιβάλλον, Καινοτομία-Ανάπτυξη, Αγροτουρισμός Πολιτισμός- Προτεραιότητες για την Περιφέρεια», συντονιστής ήταν ο Δημοσιογράφος κ. Κώστας Μπλιάτκας και εισηγητές με τη σειρά που μίλησαν, οι κ. Γιάννης Γκλαβάκης Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κα. Ευαγγελία Τζαμπάζη Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης Επιχειρηματίας-Δημ. Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, η κα Αθανασία Τσατσάκου Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. και η κα. Μιμή Δεινοπούλου Εκδότρια της εφημερίδας «Φωνή της Ναούσης», η οποία στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στη συμβολή της Ε.Ε. στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην περιοχή του Δήμου Νάουσας.

Τις εργασίες της ημερίδας, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συμμετείχαν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. από την Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία.

Παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Ανθεμίων κ. Δημ. Σιδηρόπουλος, Βέροιας κα. Χαρ. Ουσουλτζόγλου, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Παπαστόϊκας, οι Αντιδήμαρχοι κα. Μ. Καρυδά και κ. Χρήστος Πάππας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Ουσουλτζόγλου κ.ά.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies