ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα (12/4) ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός στην αίθουσα συνεδρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους, ενόψει των εγκαινίων που θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο (14/4) ώρα 6:30μ.μ. Ο κ. Καραμπατζός αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στο Δήμο Νάουσας, με δωρεά του Χρήστου Λαναρά και της οικογένειάς του. Επισήμανε τη σημασία του έργου λέγοντας ότι «αποτελεί ορόσημο για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας» και ότι «η Νάουσα αποκτά ένα νέο πόλο έλξης επισκεπτών 2 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της πόλης, με όλα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα επιφέρει η λειτουργία του στην κοινωνία την τοπική οικονομία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για την οργάνωση και τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, στους στόχους και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί από το Δήμο Νάουσας για την αξιοποίηση-ανάδειξη του παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικού μνημείου, αλλά και στους νέους ορίζοντες ανάπτυξης που δημιουργεί στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Δημάρχου κ. Αν. Καραμπατζού ήταν:

«Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους. Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης, σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, για τη σημερινή συνέντευξη τύπου, που δίνεται με την ευκαιρία των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Αριστοτέλους, τα οποία θα γίνουν μεθαύριο Σάββατο 14 Απριλίου, ώρα 6:30μ.μ.

Να προσθέσω, ότι τελικά, δεν κατέστη δυνατό να είναι μαζί μας εκπρόσωπος από την οικογένεια του δωρητή Χρήστου Λαναρά. Όμως, θα έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε τη Σύζυγο και τα παιδιά του δωρητή την ημέρα των εγκαινίων.

Όπως διαπιστώσατε και θα δείτε στη συνέχεια, οι εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους είναι ολοκληρωμένες και έτοιμες να λειτουργήσουν.

Είναι ένα μεγάλο και σύγχρονο έργο, το οποίο βασικό σκοπό έχει την ανάδειξη και την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Σχολής Αριστοτέλους. Ένα μνημείο παγκόσμιας ιστορικής σημασίας.

Εδώ, είναι ο ιερός χώρος το «Νυμφαίον της Μίεζας», όπου το 342 π.χ. ο μέγιστος των φιλοσόφων Αριστοτέλης, δίδαξε τον έφηβο Μέγα Αλέξανδρο την κλασσική ελληνική φιλοσοφία, και σηματοδοτεί ουσιαστικά τη γέννηση του δυτικού πολιτισμού.

Για αυτό πιστεύω ότι αυτό το έργο αποτελεί ορόσημο για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Ένα έργο το οποίο φιλοδοξούμε να αναδείξει ακόμη περισσότερο το αρχαιολογικό «τρίγωνο-τετράγωνο της Μακεδονίας»: «ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ-ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΔΙΟΝ».

Με τη δωρεά του ευεργέτη της πόλης μας Χρήστου Λαναρά και της οικογένειας του, η Νάουσα αποκτά ένα νέο πόλο έλξης επισκεπτών 2 χιλιόμετρα περίπου, από το κέντρο της πόλης, με όλα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα επιφέρει στην κοινωνία την τοπική μας οικονομία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο προϋπολογισμός του έργου έφτασε τα 3 εκ. ευρώ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Αρχικά, θα αναφερθώ, συνοπτικά, στο ιστορικό της δημιουργίας του έργου. Πως ξεκίνησε, και φτάσαμε στη σημερινή ευχάριστη ημέρα.

Ο Χρήστος Λαναράς, αγαπούσε πραγματικά τη Νάουσα. Ήθελε να προσφέρει στην πόλη που γεννήθηκε, και το κατάφερε με τις δωρεές και τα έργα που πρόσφερε στην πόλη μας.

Είχα την χαρά να τον γνωρίσω ως άνθρωπο, και πιστεύω ότι μεταξύ μας αναπτύχθηκε μια πολύ καλή συνεργασία και ειλικρινής ανθρώπινη σχέση εμπιστοσύνης.

Αξίζει να αναφέρω ότι μετά την ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου στον «Κούκο» (Νοέμβριος 2003)- που επίσης ολοκληρώθηκε, όπως γνωρίζετε, με δική του δωρεά- του ζήτησα να κάνει ένα μεγάλο έργο για την πόλη μας.

Να θυμίσω ότι το 2003-2004 ήταν η περίοδος όπου ξεκίνησαν τα γνωστά προβλήματα στα «Κλωστήρια Ναούσης» και την «Τρικολάν».

Τότε, μιλήσαμε για τις εξελίξεις, για το μέλλον της βιομηχανίας, για το πως θα μπορούσε ο ίδιος να βοηθήσει την ανάπτυξη της Νάουσας σε αυτή τη δύσκολη εποχή, αλλά και για τη σημασία του μνημείου της Σχολής Αριστοτέλους. Μου είπε χαρακτηριστικά: «Δήμαρχε, η βιομηχανία έρχεται και παρέρχεται ο Αριστοτέλης, όμως, είναι αιώνιος».

Κάπως έτσι ξεκίνησε η προώθηση της ιδέας του δωρητή, αρχικά με την αγορά περίπου 20 στρεμμάτων, σε αυτό το χώρο και στη συνέχεια με τη δωρεά τους στο Δήμο Νάουσας.

Να υπογραμμίσω ότι, η ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας, ήταν αναπτυξιακός στόχος του προγράμματός μας από το 2002.

Έτσι, το όραμα του Χρήστου Λαναρά, ταυτίστηκε με τους αναπτυξιακούς στόχους ως Δημοτική Αρχή στον τομέα του πολιτισμού.

Σήμερα, μετά από 2 χρόνια, αυτή η ιδέα και το όραμα του δωρητή, έγινε έργο, για το οποίο πιστεύω ότι θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι, όλοι οι Ναουσαίοι.

Να θυμίσω, ακόμη, ότι τον Ιούλιο του 2004, ως Δήμος επιλέξαμε, το χώρο της Σχολής Αριστοτέλους για την τελετή αφής-υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας. των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Στην εκδήλωση εκείνη παραβρέθηκε και ο Χρήστος Λαναράς, και πιστεύω ότι και αυτό το γεγονός ως ένα βαθμό, ενδυνάμωσε την διάθεσή του να προχωρήσει σε αυτή τη δωρεά και την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου.

Συγκεκριμένα το ιστορικό δημιουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου είναι:

• 19/4/2005: Αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο της δωρεάς Χρ. Λαναρά για την ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου στη Σχολή Αριστοτέλους-Παρουσίαση της μελέτης από τον μελετητή και Καθηγ. του ΑΠΘ. κ. Κωτσιόπουλο.

• 19/7/2005: Υπογραφή Σύμβασης Κατασκευής του έργου από τον Χρήστο Λαναρά με την τεχνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ.

• 28/7/2005: Έναρξη εργασιών-εγκατάσταση εργολάβου.

• 13/10/2005: Εργασίες θεμελίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

• 10/5/2006: Ολοκλήρωση το μεγαλύτερου μέρους των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου, και του χώρου στάθμευσης οχημάτων.

• 30/12/2006: Ολοκλήρωση εργασιών στο κτίριο. Έναρξη εργασιών διαμόρφωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου.

• 16/3/2007: Αποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο της δωρεάς του Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Νάουσας-καθορισμός ημερομηνίας παραλαβής του έργου.

• 22/3/2007: Παράδοση του Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Νάουσας από την οικογένεια του Χρήστου Λαναρά.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, κατασκευάστηκε από την εταιρία ΑΚΤΩΡ σε οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 6.273 τ.μ. και περιλαμβάνει:

• Ισόγειο χώρο 330τ.μ, ο οποίος αποτελείται από: Εκθεσιακό Χώρο, αναψυκτήριο-εστιατόριο, χώρο υποδοχής εξυπηρέτησης επισκεπτών και βοηθητικούς χώρους.

• Υπόγειο χώρο 480τ.μ. με ημιυπαίθριο χώρο εισόδου και φουαγιέ αίθουσας (με φυσικό φωτισμό), αίθουσα συνεδρίων-προβολών 80 θέσεων, γραφεία, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους.

• Υπαίθριοι χώροι πρόσβασης, εκθέσεων και εξυπηρέτησης, χώροι στάθμευσης και διαμορφωμένοι υπαίθριοι χώροι γύρω από το χτίσμα (πλακόστρωτα και πεζοδρόμια).

• Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων συνολικής επιφάνειας 5.200τ.μ.

Οι χώροι με τις κύριες και βοηθητικές εγκαταστάσεις, καθώς και ο τεχνικός εξοπλισμός του κτιρίου (ηλεκτρονικά συστήματα, κουζίνα, ψυγεία, μηχανοστάσιο κλπ.), παραδόθηκαν σε ολοκληρωμένη και άρτια κατάσταση, από τη σύζυγο και τα παιδιά του δωρητή Χρήστου Λαναρά στο Δήμο Νάουσας στις 22/3/2007.

Επίσης, από τα συνεργεία του Δήμου Νάουσας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σύνδεσης του Πολιτιστικού Κέντρου με το χώρο στάθμευσης (κατασκευή πεζόδρομου). Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να προχωρήσουμε με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την καταβολή του ποσού των 30.000 ευρώ, του οικοπέδου που έχει ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, έχει απαλλοτριωθεί, άλλα δεν έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί η αξία του στην ιδιοκτήτρια του.

Ακόμη, ολοκληρώσαμε τις εργασίες διαμόρφωσης και καλλωπισμού στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου (πράσινο, δενδροφυτεύσεις, λουλούδια, τοποθέτηση ξύλινων κάγκελων, ανάδειξη της παλιάς γέφυρας στην είσοδο, κ.ά.).

Αξίζει σταθώ, στην άψογη συνεργασία που έχουμε ως Δήμος Νάουσας με την ΙΖ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, (την κυρία Ακαμάτη και την κυρία Ψαρά). Θέλω να τους ευχαριστήσω και από το βήμα αυτό, γιατί η συμβολή τους ήταν μεγάλη, και πιστεύω πως αυτή η σχέση συνεργασίας που υπάρχει με το Δήμο θα συνεχιστεί και διευρυνθεί στο εξής ακόμα περισσότερο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Με σκοπό την οργάνωση και τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους, από τον περασμένο Φεβρουάριο συγκρότησα Επιτροπή Εργασίας. Έργο της ήταν να επεξεργαστεί και να προωθήσει άμεσα θέματα πρώτης προτεραιότητας, που αφορούν την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας και την προβολή του Πολιτιστικού Κέντρου.

Την Επιτροπή Αποτελούν οι:

1. Αναστάσιος Καραμπατζός, Δήμαρχος

2. Νίκος Αντωνιάδης, Δ/ντής ΔΕΤ

3. Μαρία Μίλη, υπάλληλος της ΔΕΤ

4. Γιώργος Μάλλιος, Φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.Π.Ο.Ν.

5. Γιάννης Σιούγγαρης, Δικηγόρος

6. Πέτρος Συμεωνίδης, Ειδ. Συνεργάτης Δημάρχου.

7. Γιάννης Κουκούλος, Μηχανολόγος-Μηχανικός

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι πιο κάτω ενέργειες:

1. Σύνταξη του σχεδίου για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου.

2. Η καταγραφή των αναγκών σε βοηθητικά μέσα και εξοπλισμό (προμήθειες αναλώσιμων υλικών, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, είδη μηχανοργάνωσης κλπ.). Σήμερα, έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος την προμήθεια αυτών των ειδών, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

3. Συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΕΡΤ (Εκπαιδευτική Τηλεόραση) με σκοπό να αποκτήσει το Πολιτιστικό Κέντρο οπτικοακουστικό υλικό (ταινίες, dvd).

4. Βρισκόμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και υπάρχει συνεργασία με το Δήμο μας, ώστε το Πολιτιστικό Κέντρο να ενταχθεί σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Υπουργείου, που αφορούν αρχαιολόγους χώρους και απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

5. Είμαστε σε επικοινωνία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και το Κέντρο Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού). Σύντομα, πρόκειται να ξεκινήσει η συνεργασία μας, η οποία θα είναι ανάλογη με αυτές που υπάρχουν στα Πολιτιστικά Κέντρα Αρχαιολογικών χώρων της χώρας μας (όπως Ακρόπολη, Ολυμπία, Δελφοί, Βεργίνα κλπ). Σκοπός είναι, να γίνεται διάθεση (πώληση) στους επισκέπτες του Πολιτιστικού Κέντρου αρχαιολογικών έργων ( σε ακριβή αντίγραφα με την άδεια-σφραγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού). Επίσης, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσουμε στη σχεδίαση και παραγωγή αντιγράφων των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής μας (αγάλματα, αγγεία, νομίσματα κλπ.).

6. Σχεδιασμός ιστοσελίδας στο διαδίκτυο (site/internet), με την εθελοντική προσφορά και την βοήθεια του κ. Νίκου Κεραμίδη. Έχουμε ήδη κατοχυρώσει στο διαδίκτυο τα ονόματα sxoliaristotelous.gr, sxoli_aristotelous.gr, aristotle_scholl.gr (συνολικά σε 8 διαφορετικοί τύποι gr, com, eu). Από το Σάββατο θα δοθεί σε χρήση η ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου και η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι: www.sxoliaristotelous.gr. e-mail: info@sxoliaristotelous.gr.

7. Έχει εκτυπωθεί το πρώτο ενημερωτικό έντυπο, το οποίο θα διανεμηθεί άμεσα σε Σχολεία, συλλόγους, Πανεπιστήμια, τουριστικούς πράκτορες και επιχειρήσεις. Επίσης, το επόμενο διάστημα πρόκειται να εκτυπωθούν και να διανεμηθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενημερωτικά έντυπα, με αναλυτικές πληροφορίες για το Πολιτιστικό Κέντρο και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η προώθηση και η προβολή πρόκειται να ξεκινήσει δυναμικά και θα ενταθεί πριν από το καλοκαίρι.

8. Μετά από τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου και στο διάστημα Απρίλιος-Μάιος, έχουν ήδη προγραμματιστεί και θα γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις και προωθητικές ενέργειες, με σκοπό την ενημέρωση κλαδικών και επαγγελματικών φορέων, και τη γενικότερη προβολή του Πολιτιστικού Κέντρου, όπως: συναντήσεις-συσκέψεις με ξεναγούς, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, Πανεπιστήμια, Σχολεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους κλπ. Έχουν γίνει οι πρώτες επαφές και υπάρχει επικοινωνία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Πρύτανη κ. Μάνθο, με σκοπό τη διοργάνωση συνεδρίων για τον Αριστοτέλη.

9. Έχει προγραμματιστεί και θα διεξαχθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στις 21/4, το πρώτο συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη (18/4) θα γίνει επίσκεψη εκπαιδευτικών και μαθητών από την Φιλανδία.

10. Από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να αρχίσουν οι προγραμματισμένες επισκέψεις των μαθητών και η γνωριμία τους με το χώρο και τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Θέλω καταρχήν να τονίσω ότι, η οργάνωση και η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους, είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Για το λόγο αυτό καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια και μελετάμε συστηματικά όλες οι πτυχές του ζητήματος (χώρος πολιτισμού-αναψυχής- συνεδριακό κέντρο).

Χρειάζεται να προχωρήσουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα, ώστε να αποφευχθούν επιλογές οι οποίες μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσουν αρνητικά στην αξιοποίηση του έργου, αλλά και στην επίτευξη του βασικού μας στόχου που είναι προβολή του μνημείου της Σχολής Αριστοτέλους και τη δημιουργία ενός Παγκόσμιας Εμβέλειας αρχαιολογικού-τουριστικού πόλου.

Να διευκρινίσω, αναφορικά με το θεσμικό καθεστώς λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου, ότι σύμφωνα με νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθορίζεται μεταβατική περίοδος (μέχρι 31/12/07) για να γίνει υποχρεωτικά σε όλους του Δήμους της χώρας προσαρμογή ή συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και μετατροπή τους σε Δημοτικές Α.Ε.

Πρόκειται για σημαντικές αλλαγές, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη και όπως είναι φυσικό θα επιφέρουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην οργανωτική δομή των Ν.Π.Ι.Δ. του Δήμου μας.

Η στελέχωση-το προσωπικό του Πολιτιστικού Κέντρου

Για του λόγους αυτούς, στην αρχή (πρώτη φάση) το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει από το προσωπικό των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου μας (Δ.Ε.Τ. και ΔΗΠΟΝ), αξιοποιώντας την εμπειρία και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Δήμος και οι Δημοτικές μας επιχειρήσεις.

Υπεύθυνος του Πολιτιστικού Κέντρου θα είναι ο κ. Γιάννης Κουκούλος, μηχανολόγος (υπάλληλος της ΔΕΥΑΝ). Επίσης, το προσωπικό του Πολιτιστικού Κέντρου θα αποτελείται από υπαλλήλους της ΔΕΤ (αναψυκτήριο-εστιατόριο) και του ΔΗΠΟΝ (συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακός χώρος, ξεναγήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ.).

Η συνεργασία με την ΙΖ Εφορία Αρχαιοτήτων, όπως έχω τονίσει, θα είναι συνεχής και ουσιαστική. Αυτό επιβάλλει η μεγάλη αρχαιολογική αξία του μνημείου, αλλά και η συνεργασία την οποία οφείλουμε να έχουμε ως Δήμος Νάουσας, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου, με επιστημονική μεθοδολογία και σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο.

Για τους λόγους αυτούς θα υπάρχει μόνιμο Γραφείο στη διάθεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το οποίο θα εποπτεύει η κυρία Μαρία Ακαμάτη.

Οι χώροι του Πολιτιστικού Κέντρου:

• Υπάρχει ο Εκθεσιακός χώρος «Φώτη Πέτσα» (προς τιμήν του Αρχαιολόγου ο οποίος συνδέθηκε με την ανασκαφή της Σχολής Αριστοτέλους). Στο χώρο αυτό έχουμε ήδη τοποθετήσει ορισμένα εκθέματα (αγάλματα, αγγεία κλπ.) και σύντομα πρόκειται να αποκτήσουμε και άλλα αντίγραφα, με θέματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας.

• Η αίθουσα συνεδρίων «Αριστοτέλης» στην οποία βρισκόμαστε είναι όπως βλέπετε έτοιμη να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και συνέδρια. Είναι υψηλών προδιαγραφών. Είναι χωρητικότητας 80 θέσεων και διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα προβολής, ήχου και μεταφραστικό κέντρο για τη μετάφραση σε τρεις γλώσσες ταυτόχρονα. Ξεκινήσαμε τον εμπλουτισμό της βιντεοθήκης με ταινίες και dvd που ως θέματα έχουν τις αρχαιότητες της περιοχής μας, τη Σχολή Αριστοτέλους και το έργο του μεγάλου φιλόσοφου.

• Το επόμενο διάστημα πρόκειται να διαμορφώσουμε σε ειδικό χώρο του αναψυκτηρίου την Εκπαιδευτική Αίθουσα «Αλέξανδρος», η οποία θα χρησιμοποιείται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα υλοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα, με το χρονοδιάγραμμα και το σχεδιασμό μας, σε πρώτη φάση (μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), το Πολιτιστικό Κέντρο θα λειτουργεί κανονικά ως χώρος: Πολιτισμού, Αναψυχής και Συνεδριακός.

Οι εγκαταστάσεις του μπορούν να εξυπηρετούν τους επισκέπτες της Σχολής Αριστοτέλους, και να φιλοξενούν εκδηλώσεις όπως: συνέδρια, προβολή ταινιών με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο και το έργο του Αριστοτέλη, εκπαιδευτικά προγράμματα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού κ.ά.

Στη συνέχεια, προβλέπεται να γίνει στελέχωση του Πολιτιστικού Κέντρου με ειδικευμένο προσωπικό (Δ/ντή-manager, ξεναγό, βοηθητικό προσωπικό κλπ.) λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, οι οποίες στο μεταξύ θα έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του Κέντρου.

Επίσης στις δράσεις που σχεδιάζουμε, περιλαμβάνεται η διαμόρφωση υπαίθριου ειδικού χώρου, δίπλα από το χώρο στάθμευσης, για να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς (παιχνίδια των αρχαίων, αρχαία αγωνίσματα, εικονική-εκπαιδευτική ανασκαφή ως παιχνίδι από μαθητές κλπ.).

Ακόμη, στο χώρο αναψυχής-εστίασης του Πολιτιστικού Κέντρου, θα μπορούν να διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις, όπως «Αρχαίων Γεύσεις» κλπ.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το ωράριο λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου θα είναι:

• Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-14:00

• Σάββατο-Κυριακή και Αργίες: 09:00-17:00

Επίσης, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ξεναγήσεων, τη διάθεση του Κέντρου για τη διεξαγωγή συνεδρίων, καθώς και για την επίσκεψη οργανωμένων εκδρομέων (group) θα γίνεται προγραμματισμένα και μετά από επικοινωνία με τη Διεύθυνση του Πολιτιστικού Κέντρου.

Θέλω, επίσης να τονίσω ότι με αυτό το μεγάλο έργο, ξεκινάει με τον πιο δυναμικό τρόπο η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας. Υπάρχει, όμως, συνέχεια. Δεν σταματάμε εδώ.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με το επόμενο μεγάλο έργο που σχεδιάζουμε. Την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και τη δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου. Να θυμίσω, ότι η σχετική προμελέτη έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάσθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Είναι ένα έργο για το οποίο υπάρχει συνεργασία του Δήμου μας με το Δήμο Ανθεμίων. Πιστεύω, ότι με την ολοκλήρωσή και αυτού του έργου τα επόμενα χρόνια, θα πάμε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά, για την ανάδειξη των Μακεδονικών Τάφων και του Αρχαίου Θεάτρου της Μίεζας, με στόχο την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.

Επίκαιρο είναι πάντα το αίτημά μας, για την ίδρυση Διεθνούς Σχολής Αριστοτελικής Φιλοσοφίας. Το αίτημα αυτό όπως γνωρίζετε, το έχουμε ήδη υποβάλλει στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του Πολιτιστικού Κέντρου, θα συμβάλλει και η διαπλάτυνση-συντήρηση του δρόμου Νάουσα- Σχολή Αριστοτέλους (Ισβόρια)- Κοπανός. Αυτό το έργο το έχουμε προτείνει ως Δήμος Νάουσας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας και το Νομάρχη κ. Κ. Καραπαναγιωτίδη, και η υλοποίησή του θα βελτιώσει αποφασιστικά την άνετη και ασφαλή μετάβαση των επισκεπτών στη Σχολή Αριστοτέλους.

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας δύσκολης και απαιτητικής πορείας. Πρέπει να γίνουν πολλά για να πετύχουμε το στόχο μας.

Όμως, δουλεύουμε συστηματικά, συλλογικά και οργανωμένα, ώστε αυτό το μεγάλο έργο πνοής για τον τόπο μας, να αξιοποιηθεί σωστά συμβάλλοντας στην προβολή του πολιτισμού, την παγκόσμια ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου και γενικότερα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι ως Δημοτική Αρχή, έχουμε τη διάθεση και περιμένουμε να ακούσουμε και να συνεργαστούμε με όσους θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν με τις ιδέες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους, στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Αριστοτέλους.

Κλείνοντας, θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω:

Πρώτα, την οικογένεια του αείμνηστου δωρητή Χρήστου Λαναρά. Τη σύζυγό του κυρία Νάντια Λαναρά, και τα παιδιά του. Γιατί, συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το έργο που ξεκίνησε ο κυρ Χρήστος, αποδεικνύοντας με το ζωηρό ενδιαφέρον τους, και την αγωνία τους να γίνει το έργο σωστά, ότι και αυτοί αγαπούν την Νάουσα και τιμούν τη μνήμη, την επιθυμία και το όνειρο του μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας.

Τον αρχιτέκτονα-μηχανικό, καθηγητή κ. Κωτσιόπουλο, την τεχνική εταιρία ΑΚΤΩΡ τα στελέχη και το προσωπικό της, που μελέτησαν και εργάστηκαν για την κατασκευή αυτού του σύγχρονου κτιρίου, σε λιγότερο από 2 χρόνια.

Τον κ. Κώστα Μυλωνά, που πραγματικά μόχθησε με την ψυχή του, μέρα-νύχτα το διάστημα από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι την έγκαιρη παράδοση του κτιρίου στο Δήμο.

Την ΙΖ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων. Τις κυρίες Ακαμάτη και Ψαρά, για την μεγάλη υποστήριξη και βοήθεια που είχαμε.

Τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας, που βοήθησαν στην προώθηση πολλών ζητημάτων για την οργάνωση και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.

Και βέβαια, το προσωπικό του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο κ. Μαλάκη που συντόνισε τις εργασίες διαμόρφωσης στον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου και θα συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο.

Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που υποστήριξαν την προσπάθεια για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.

Τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Αριστοτέλους, το Σάββατο είναι πιστεύω ένα ξεχωριστό γεγονός για την πόλη μας, και γίνονται την παραμονή της 185ης επετείου του Ολοκαυτώματος.

Θέλω με την ευκαιρία της συνέντευξης, να προσκαλέσω όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του τόπου μας».

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies