ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Έγινε τη Δευτέρα (10/7) στο κατάμεστο από δημότες Δημοτικό Θέατρο, η δημόσια λογοδοσία του Δημάρχου και η παρουσίαση του έργου της Δημοτικής Αρχής. όπως προβλέπει το άρθρο 226 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο της Δημοτικής Αρχής σε όλους τους τομείς, παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσίων του Δήμου σε ότι αφορά τη Διοίκηση, την οικονομική διαχείριση και τα εκτελεσθέντα έργα, με το αντίστοιχο οπτικοποιημένο υλικό.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Δήμαρχος είπε:

Κυρίες και κύριοι

Φίλες και φίλοι

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση. Η αποψινή παρουσία σας είναι πρωτόγνωρη.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Η παρουσία σας, εδώ, απόψε είναι ένα γεγονός ανεπανάληπτο. Στέλνει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Είναι η τρίτη φορά που καλούμαι από το βήμα αυτό να παρουσιάσω τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής όπως προβλέπει ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας.

Δεν είναι μια απλή εκδήλωση, μια συγκέντρωση, μια ομιλία. Είναι μια ώρα απολογισμού, παρουσίασης του έργου μας. Είναι και μια ώρα όπου, με αίσθημα ευθύνης, με αναφορά τα επίσημα στοιχεία των Υπηρεσιών του Δήμου μας και με οπτικοποιημένο υλικό, θα σας παρουσιάσω, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, το μεγάλο έργο της δικής μας Δημοτικής Αρχής σε όλους τους τομείς.

Η λογοδοσία του 2005, γίνεται λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Αυτό προσδίδει στην αποψινή εκδήλωση ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία. Η παράθεση των απολογιστικών στοιχείων, των έργων, των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν, πιστεύω ότι θα συμβάλλει στην ενημέρωσή σας για ότι κάναμε ως τώρα με πολλή και σκληρή δουλειά.

Θα σας μιλήσω για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, τα έργα τα οποία μελετήσαμε, σχεδιάσαμε, προγραμματίσαμε υλοποιήσαμε και υλοποιούμε με στόχο την ανάπτυξη της νέας Νάουσας του 21ου αιώνα.

Αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου μας από την 1-1-2003.

Σε μια δύσκολη συγκυρία με πολλά προβλήματα, ελλείψεις στην οργάνωση των Υπηρεσιών. Η Νάουσα, βρέθηκε στη δύνη του κυκλώνα της αποβιομηχάνισης, με την ανεργία να απειλεί την κοινωνική συνοχή και να επιδεινώνει την οικονομική κατάστασή της. Οι λόγοι είναι γνωστοί, όπως γνωστά είναι τα αίτια, τα γεγονότα και οι πολιτικές που ευθύνονται για όλα αυτά.

Δεν χρειάζεται τώρα να τα αναλύσουμε.

Εμείς οφείλουμε να κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ.

Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία.

Φίλες και φίλοι,

Η νέα ελπιδοφόρα αναπτυξιακή πορεία της Νάουσας, ξεκίνησε και άρχισε σιγά-σιγά, αλλά σταθερά να δείχνει πού, πώς και με τι θα πρέπει να βαδίσουμε όλοι εμείς που αγαπούμε και ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή χρέη που ξεπερνούν 1.600.000 ευρώ (οφειλές, πριμ παραγωγικότητας κλπ.). Ακόμα και σήμερα, αγωγές δανειστών έρχονται στο Δήμο. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνεια, συνολικά 2.500.000 ευρώ. Θέλω να τονίσω ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η δυσκολότερη για όλους τους Δήμους της χώρας. Οι πόροι από την πολιτεία είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι, και αυτό ενώ συνεχώς έχουμε τη μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Για αυτό στο Δανεισμό οδηγήθηκαν σχεδόν όλοι οι Δήμοι της χώρας.

Από τα δάνεια πληρώσαμε τα χρέη (1,6 εκ. Ευρώ) που κληρονομήσαμε από την Διοίκηση του κ. Βλάχου, και δώσαμε πάνω από 600.000 ευρώ στις αναγκαίες μελέτες των έργων τα οποία σε λίγο θα δείτε, και καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας του Δήμου μας, ώστε να κάνουμε δεκάδες παρεμβάσεις-έργα στη Νάουσα αλλά και στα δημοτικά μας διαμερίσματα.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος που ψήφισε ο λαός της πόλης μας και που εφαρμόζουμε είναι: η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Νάουσας και των Δημοτικών της Διαμερισμάτων, με έμφαση στην ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μια ανάπτυξη που να έχει ως επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

Το πρόγραμμά μας, το οποίο υλοποιούμε με συνέπεια, στηρίζεται σε συγκεκριμένους αναπτυξιακούς άξονες που είναι:

1. Ο Εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματική ανάπτυξη στο σύνολο του παραγωγικού δικτύου με παράλληλη αντιμετώπιση της ανεργίας.

2. Η βελτίωση των βασικών υποδομών με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και την προσφορά καλύτερης ποιότητας ζωής.

3. Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων πρόσβασης στην απασχόληση.

4. Η αξιοποίηση των πλούσιων περιβαλλοντικών-πολιτιστικών πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος μας.

5. Η οργανωτική και διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου με στόχο την ευελιξία στη διοίκηση, τη μεθοδικότητα στον προγραμματισμό και την υλοποίηση μικρών ή μεγάλων έργων.

Προωθήσαμε αλλαγές στην οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία του Δήμου μας.

Είμαστε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 24ωρου, όπως δεσμευθήκαμε.

Καθημερινά, δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας, με τη ψυχή μας. Ο Δήμαρχος δεν τρέχει στα Δικαστήρια με το χαρτοφύλακα, όπως κάποιοι άλλοι, παλαιότερα.

Το Δημαρχείο και η πόρτα του Δημάρχου είναι ανοικτή σε όλους τους Δημότες, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς. Ο Δήμαρχος είναι Δήμαρχος ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑΙΩΝ.

Φέραμε νέα πνοή δημιουργίας με:

ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Συγκροτήσαμε ΝΕΑ όργανα Διοίκησης του Δήμου

 Συμβούλιο Διοίκησης του Δήμου

 Εποπτικό Συμβούλιο Δήμου Νάουσας

 Συμβούλιο Αρχηγών των Παρατάξεων

του Δημοτικού Συμβουλίου

 Συμβούλιο Δημάρχων Νάουσας

Διοικούμε χωρίς κομματικές ή ιδεολογικές προκαταλήψεις με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και μόνο.

Διοικούμε με Ηθική, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια

Είμαστε Δημοτική Αρχή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ

o Είμαστε Δημοτική Αρχή, διεκδικητική στην κάθε Κεντρική εξουσία.

o Με αποφασιστικότητα και συνέπεια διεκδικούμε ρεαλιστικές λύσεις με συγκεκριμένα αιτήματα και στόχο το σταμάτημα της φθίνουσας πορείας του τόπου.

o Αναδεικνύουμε με πράξεις και πρωτοβουλίες το δημοκρατικό διάλογο, τη συνεργασία και τη συναίνεση με όλους τους φορείς και τους συμπολίτες μας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα, μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω απολογισμό του 2005, αλλά και μια σύντομη αναφορά για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής (στα 3,5 χρόνια).

Η αποβιομηχάνιση και η ανεργία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που βιώνει σήμερα η πόλη μας.

Οι απολύσεις των εργαζομένων στις Κλωστοϋφαντουργίες της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και των «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ» έπληξαν πολλές οικογένειες συμπολιτών μας.

Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε το ζήτημα με ευαισθησία, κοινωνική αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα.

Πήραμε πρωτοβουλίες.

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων.

Στις κινητοποιήσεις δηλώναμε πάντοτε ΠΑΡΩΝ.

Θέλω από το βήμα αυτό να πω με θάρρος και αυτοκριτική ότι στο θέμα της Μερικής Απασχόλησης και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους απολυμένους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ. Έκανα λάθος γιατί εμπιστεύτηκα τον ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟ. Με εγκλώβισε και τελικά με ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ. Εξαπάτησε όλη τη Νάουσα. Η ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία και πρωτίστως στον κ. Γιακουμάτο. Όχι στον Δήμαρχο.

Κλείσαμε συμβολικά το Δημαρχείο.

Και αν χρειαστεί θα το ξανακλείσουμε, αν συνεχιστεί η αδιαφορία της πολιτείας και δεν δοθούν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας και δεν ικανοποιηθούν τα αναπτυξιακά αιτήματα του Δήμου τα οποία έχουμε επανειλημμένα υποβάλλει στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Οφείλουν, επιτέλους, να δώσουν στη Νάουσα αυτά που αξίζει. Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε αυτά που δικαιούται η πόλη μας, που πρόσφερε στην εθνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες.

Από τις 9 Φεβρουαρίου, που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τα μέτρα για τη Νάουσα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Μέχρι τώρα, με εξαίρεση τις ρυθμίσεις για τους απολυμένους και αυτές κουτσουρεμένες, μείναμε στις υποσχέσεις.

Συνεχώς πιέζουμε και περιμένουμε, ακόμα, να έρθει το κλιμάκιο της κυβέρνησης εδώ στη Νάουσα για να δώσουν διευκρινήσεις, να εξηγήσουν το πώς, με ποιά κονδύλια και πότε θα γίνουν αυτά που γενικά και αόριστα περιλαμβάνονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου (της 9/2/06).

Με μια φράση απευθύνομαι στην επίσημη Πολιτεία:

Η Νάουσα δεν θέλει μέτρα για την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, χρειάζεται μέτρα για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Φίλες και φίλοι

Χωρίς καθυστέρηση πήραμε μεγάλες αποφάσεις. Στα μεγάλα ζητήματα του Δήμου ενεργήσαμε με αποτελεσματικότητα. Αναλάβαμε και προωθήσαμε πρωτοβουλίες με στόχο:

o την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,

o την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού

o την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Αξίζει, να αναφερθούμε στις σημαντικότερες.

Παραχώρηση Τμήματος της «Βέτλανς» στο Νοσοκομείο.

Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που κάποιοι έπαιζαν και παίζουν «κρυφτούλι», εμείς είχαμε καθαρή θέση. Για εμάς η ενίσχυση των υποδομών του Νοσοκομείου μας είναι βασική προτεραιότητα. Εμείς οι Ναουσαίοι το αγαπάμε το Νοσοκομείο μας. Και το θέλουμε εδώ. Το Νοσοκομείο μας, όλοι συμφωνούν χρειάζεται ζωτικό χώρο, για να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Η υγεία είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και εμείς ως Δημοτική Αρχή, αποδείξαμε έμπρακτα ότι και πολιτική βούληση έχουμε, και αποφασιστικότητα, αλλά και λύση μπορούμε να δώσουμε. Γιατί, για εμάς η βελτίωση των υποδομών και η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης στους συμπολίτες μας, δεν αντιμετωπίζεται με λόγια, ούτε διαιωνίζεται με ημίμετρα και πολιτικές θέσεις που αλλάζουν κατά πως φυσά κάθε φορά ο άνεμος. Έτσι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχωρήσαμε στο Νοσοκομείο το τμήμα της «Βέτλανς» που βλέπετε, και γειτνιάζει με το Νοσοκομείο, για να μπορέσει να δημιουργήσει, στα πλαίσια του Δ΄Κ.Π.Σ. και μέχρι το 2013, νέες και σύγχρονες υποδομές που είναι απαραίτητες, ώστε να παραμείνει Νοσοκομείο και να μην μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας.

Ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας της Νάουσας, με αφιέρωμα σε ειδικό τεύχος του έγκυρου περιοδικού «ΙΣΤΟΡΙΚΑ» της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία.

Ιστορικοί και Πανεπιστημιακοί με την εργασία τους κατέγραψαν την Ιστορία της πόλης μας στο τεύχος «Νάουσα-Ηρωική πόλη». Το αφιέρωμα αυτό βρίσκεται σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, και στα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο.

Κοινός εορτασμός του προστάτη των Αγροτών Αγίου Τρύφωνα.

Αναλάβαμε το 2005, πρωτοβουλία για τον κοινό εορτασμό από τους συνεταιρισμούς, του προστάτη των Αγροτών Αγίου Τρύφωνα, μετά από 40 χρόνια. Η πρωτοβουλία αυτή πέτυχε, συνεχίστηκε και εφέτος, ανοίγοντας το δρόμο της συνεργασίας των συνεταιρισμών και των αγροτών συμπολιτών οι οποίοι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές δυνάμεις το τόπου μας.

Πρωτοβουλία για τη συνεργασία της ΔΕΤΑΒ με τα γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα Καϊμάκτσαλαν και Σελίου.

Εξοπλισμός του στόλου οχημάτων του Δήμου μας

Εξοπλίσαμε το στόλο του Δήμου με μηχανήματα:

o Καλαθοφόρο πολυμηχάνημα

o Μηχάνημα οδικών διαγραμμίσεων

o Αγορά τριαξονικού φορτηγού

o Προωθητή-Μπουλντόζα, την ζητήσαμε και μας παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Στρατό, και σήμερα όπως βλέπετε ξεκίνησε τις εργασίες διαμόρφωσης του γηπέδου ποδοσφαίρου στην Παναγιωπούλα.

Επίσης, σύντομα στον Δήμο μας πρόκειται να παραχωρηθούν από το Στρατό κι άλλα οχήματα (περιστρεφόμενος εκσκαφέας και 2 Ι.Χ.).

Αναγνώριση του έργου του Φιλ. Κόκκινου: Τοποθέτηση προτομής στα Τ.E.E.

Είναι μια συμβολική πράξη αναγνώρισης του μεγάλου έργου που πρόσφερε στην πόλη μας ο Δήμαρχος Φιλώτας Κόκκινος.

Παγκόσμιο Κύπελλο Ορεινής Ποδηλασίας

Τον περασμένο Μάϊο έγινε στην πόλη μας για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ορεινής Ποδηλασίας. Το μεγάλο αυτό γεγονός, υποστηρίξαμε και συνδιοργανώσαμε μαζί με τον Ποδηλατικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο. Οι αγώνες ποδηλασίας που έγιναν στις πλαγιές του Βερμίου και το άλσος Αγίου Νικολάου, με μεγάλη εθελοντική βοήθεια των συμπολιτών, απέδειξαν τις δυνατότητες που προσφέρει το βουνό μας και στον τομέα ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

Διοργάνωση της τελικής φάσης (final four) του βόλεϊ εφήβων.

Διοργάνωση της 1ης Συνάντησης νεολαιών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Παράρτημα Κ.Α.Π.Η στο «Φόρο».

Ένας νέος, φιλικός και ευχάριστος χώρος για τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας.

Εθελοντικός Καθαρισμός της πόλης την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Ξεκίνησε το 2005 και συνεχίστηκε και εφέτος με επιτυχία. Πάνω από 100 μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό μέσα στην πόλη και στις γύρω περιοχές.

Συμμετοχή του Δήμου μας στο Ελληνικό Δίκτυο πόλεων με ποτάμια.

Ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

Μια σημαντική πρωτοβουλία που αναλάβαμε σε συνεργασία με το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας. Είναι το μόνο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο κατορθώσαμε και το φέραμε στη Νάουσα, προσφέρει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, σε συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να πάρουν Απολυτήριο Γυμνασίου

Βράβευση των Ναουσαίων Πανεπιστημιακών

Τιμήσαμε τους απανταχού Ναουσαίους Επιστήμονες-Καθηγητές Πανεπιστημίου στην βοήθεια των οποίων προσβλέπουμε, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου.

Θέλω επίσης να τονίσω την πρωτοβουλία μας για το ναό του πολιούχου Οσίου Θεοφάνη, η οποία δυστυχώς δεν προχώρησε έπειτα από απόφαση του ΣΧΟΠ της Νομαρχίας. Το ζήτημα όμως μας απασχολεί, είναι στις προτεραιότητες μας, και θα ενταχθεί στο Γ.Π.Σ. Δεσμεύθηκα προσωπικά και θα το κάνω.

Βέβαια, οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε είναι πολλές και σε πολλούς τομείς. Θεωρούμε ότι αυτές που αναφέραμε αποδεικνύουν συμβολικά τη συνέπεια μας για την επίτευξη των στόχων της κοινωνικής συνοχής και της συνεργασίας για την πρόοδο.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες

Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο ψήφισε ο λαός τον Οκτώβρη του 2002, και με μεγάλη πλειοψηφία μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε πράξη.

Έτσι μέχρι σήμερα.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις για τις οποίες δεσμευθήκαμε στο λαό της Νάουσας έχουν:

 Υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης κατά το 70%.

 Προωθείται η υλοποίησή τους κατά το 20%

 Διεκδικείται η υλοποίησή τους με δράσεις, παρεμβάσεις και έργα κατά το 10%

Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Να λέμε τα πράματα με το όνομά τους.

Δεν τα κάναμε όλα. Κάναμε, όμως τα περισσότερα.

Κάναμε και λάθη. Άλλωστε, λάθη δεν κάνουν αυτοί που δεν δουλεύουν. Ίσως και κάποιους να αδικήσαμε. Δεν έγινε από κακή πρόθεση.

Παράγουμε έργο, παίρνουμε κρίσιμες αποφάσεις. Όμως, μαζί με τους συνεργάτες μου, δουλεύουμε με την ψυχή μας και με γνώμονα την πρόοδο της Νάουσας και των δημοτικών μας διαμερισμάτων.

Στη συνέχεια θα αναφερθώ σε στοιχεία, για τη λειτουργία του Δήμου και στα επίσημα οικονομικά στοιχεία των Υπηρεσιών. Αυτό, άλλωστε, επιβάλλει ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το 2005 το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε 20 φορές και πήρε 398 αποφάσεις

Η Δημαρχιακή Επιτροπή συνεδρίασε 25 φορές και πήρε 165 αποφάσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το 2005 τα έσοδα/ έξοδα του Δήμου ανήλθαν σε 16.796.425 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Οι οικονομικές ενισχύσεις στα Ν.Π.Δ.Δ. και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, όπως βλέπετε, ανήλθαν συνολικά σε 1.880.707,13 ευρώ.

ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 2005

Τα 60 εκτελεσθέντα έργα του 2005, τα οποία βλέπετε, ανήλθαν στο ποσό των 7.282.257 ευρώ. Και περιλαμβάνουν τις δαπάνες για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις δρόμων, εργασίες στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, παρεμβάσεις στους κοινοχρήστους χώρους και στους χώρους πρασίνου κλπ. Επίσης, στους πίνακες που ακολουθούν, βλέπετε τα έργα που κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια (το 2004 και το 2003).

Γιατί, κάποιοι μιλούν, λένε ανακρίβειες και ψέματα προσπαθώντας να μηδενίσουν τα όσα κάναμε. Δυστυχώς, για αυτούς οι αριθμοί και τα έργα που σε λίγο θα δείτε αποδεικνύουν ποιος ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΟ και ποιοι ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό.

Μελέτες και εκτελεσθέντα έργα 2005

Συντάχθηκαν και θεωρήθηκαν από το Τμήμα Μελετών & Έργων του Δήμου μας 60 μελέτες προς υλοποίηση του αντίστοιχου τεχνικού προγράμματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των μελετηθέντων έργων ανήλθε στο ποσό των 7.282.257 €

Μελέτες του Δήμου για τα εκτελεσθέντα έργα της τριετίας 2003-05

 Μελέτες έργων : 181

 Προϋπολογισμός έργων : 18.552.525 €

Αυτά δείχνουν την παραγωγικότητα των στελεχών και του προσωπικού των Υπηρεσιών του Δήμου μας. Φανερώνουν ότι υπάρχει προγραμματισμός, γίνεται δουλειά, παράγεται έργο. Από τη θέση αυτή θέλω να απευθύνω ένα ευχαριστώ στους Δ/ντές, προϊσταμένους, υπαλλήλους και εργαζόμενους στο Δήμο μας, για την κοινή προσπάθεια που κάνουν και αυτοί μαζί μας, τους συνεργάτες μου και εμένα.

Κι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, γιατί εμείς μιλάμε τη γλώσσα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Να τονίσω ότι, πολλά έργα του Δήμου μας γίνονται από τη ΔΗΚΕΝΑ.

Την ΔΗΚΕΝΑ, την οποία πρέπει να το πούμε πως την παραλάβαμε με πολλά προβλήματα και στα πρόθυρα της διάλυσης.

Καταφέραμε να μην κλείσει και με τις προσπάθειες της διοίκησης και του προσωπικού της, σήμερα στέκεται στα πόδια της, και κατασκευάζει σημαντικό αριθμό από έργα στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ»

Είναι χρήσιμο στο σημείο αυτό να τονίσω, ότι την τριετία 2003-05, ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι δεν είχαμε καμία χρηματική ενίσχυση από την πολιτεία. Γνωρίζετε ότι η χώρα μας εξαντλήθηκε οικονομικά από την Ολυμπιάδα του 2004 και δεν υπήρχαν χρήματα για τους Δήμους. Μόνο πρόσφατα, με το πρόγραμμα «Θησέας» άρχισαν κάποιες χρηματοδοτήσεις. Ο «Θησέας» είναι το νέο πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αντικατέστησε το Ε.Π.Τ.Α. και η εφαρμογή του ξεκίνησε στα τέλη του 2005. Με ετοιμότητα, συντονισμένα και ολοκληρωμένα υποβάλλαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας, και τελικά εγκρίθηκαν 40 έργα συνολικού προϋπολισμού 4.600.000 ευρώ. Τα έργα αυτά, που βλέπετε, αφορούν την περίοδο 2005-2009. Στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών του Δήμου μας. Και επειδή η βασική αρχή μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων, για αυτό και αποφασίσαμε το 43% των χρηματοδοτήσεων να δοθεί στα τέσσερα δημοτικά μας διαμερίσματα. Τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και όχι πληθυσμιακά. Κάποιοι, είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει το Αρκοχώρι, το Γιαννακοχώρι, το Ροδοχώρι και ο Στενήμαχος.

Στο πρόγραμμα «Θησέας» περιλαμβάνονται μελέτες μεγάλων έργων, όπως:

Η μελέτη κατασκευής φράγματος στη «Γκλόμπα» (300.000 ευρώ), η μελέτη κατασκευής Μεγάρου Τεχνών και Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς στη «Βέτλανς» (300.000 ευρώ).

Έργα πνοής για τη Νάουσά μας, για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των μελετών τους. Επίσης, πολλά από τα έργα του «Θησέα» έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούνται όπως: Ο Πεζόδρομος της οδού Φιλώτα Κόκκινου (100.000 ευρώ) (Βλέπετε την πορεία του έργου). Η Συμπληρωματική χρηματοδότηση για το κτίριο Κόκκινου (53.000 ευρώ), τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που εκτελούνται από τη ΔΕΥΑΝ την περίοδο αυτή στο Στενήμαχο και το Αρκοχώρι και άλλα, τα οποία έχουμε δημοπρατήσει και ξεκινούν το επόμενο διάστημα. (Θα γίνει ειδικότερη αναφορά κατά την παρουσίαση των έργων στη συνέχεια).

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής, προϋπολογισμού 580.000 ευρώ, χρηματοδότηση 100% από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Υπουργείου Εθν. Οικονομίας.

(Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το ίδιο σημαντικό όπως ήταν το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού τον προηγούμενο αιώνα).

Το έργο ξεκινά το φθινόπωρο.

Άμεσα πρόκειται να συνδεθούν τα 36 σημεία δημοσίου χαρακτήρα τα οποία βλέπετε (Δημοτικά κτίρια, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, Σχολεία, Διοικητήριο, Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ.).

Με την ολοκλήρωσή του το ευρυζωνικό δίκτυο θα προσφέρει ευκολία πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες και δωρεάν internet στους δημότες.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (G.I.S.)

Μας εγκρίθηκε πριν 10 ημέρες. Άλλες 220.000 ευρώ, εξασφαλίσαμε δωρεάν για το Δήμο. Έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Κοινωνία της πληροφορίας». Αφορά την συγκέντρωση, επεξεργασία και ψηφιοποίηση γεωγραφικών στοιχείων του Δήμου μας. Θα είναι ένα αναγκαίο και πολύτιμο εργαλείο για την επιστημονική μελέτη και το σχεδιασμό της ανάπτυξης της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σταθώ και σε ορισμένα στοιχεία, που αποδεικνύουν το μέγεθος του έργου και την αποτελεσματικότητά μας στη Διοίκηση του Δήμου.

ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΤΗΣ 12ΕΤΙΑΣ 1994-2006

Βλέπετε την εξέλιξη της δαπάνης για έργα από το 1994 μέχρι σήμερα. Προσέξτε τη μεγάλη αύξηση της δαπάνης από το 2003 (με το πράσινο χρώμα)

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Την τετραετία 1995-1998 (κ. Λιόλιου) η δαπάνη των έργων ήταν 6,74 εκ. ευρώ.

Την τετραετία 1999-2002 (κ. Βλάχου) η δαπάνη των έργων ήταν 8,53 εκ. ευρώ.

Στη δική μας θητεία από το 2003 μέχρι σήμερα, η δαπάνη των έργων είναι σχεδόν 34 εκ. ευρώ. Είναι έργα που κάναμε, που γίνονται, αλλά και χρηματοδοτήσεις που έχουμε εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια.

Και σε ποσοστιαία μεταβολή της δαπάνης των έργων:

400% αύξηση σε σχέση με την τετραετία 1999-2002

508% αύξηση σε σχέση με την τετραετία 1995-1999

Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής και οργανωμένης δουλειάς που γίνεται από το Δήμαρχο, τους συνεργάτες και τα στελέχη του Δήμου. Είναι το αποτέλεσμα της διεκδίκησης κονδυλίων από την κάθε κεντρική εξουσία.

Δεν αφήνουμε κανένα πρόγραμμα και καμία χρηματοδότηση να ξεφύγει.

Υποβάλλουμε με ετοιμότητα προτάσεις, μελέτες και εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις. Αλλά μπορούμε και ολοκληρώνουμε τα έργα

Τώρα, περνάμε από τους αριθμούς στα έργα.

Θα προσπαθήσω όσο γίνεται πιο συνοπτικά να σας παρουσιάσω τα σημαντικότερα από τα έργα που κάναμε σε όλους τους τομείς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Περιλαμβάνονται:Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων, νέα Νηπιαγωγεία, νέες αίθουσες διδασκαλίας, διαμόρφωση αύλειων χώρων

Διαμορφώσεις στις αυλές 4 σχολικών συγκροτημάτων της πόλης μας (προϋπολογισμός 280.000 ευρώ).

Βλέπετε το πριν και το μετά. Πώς ήταν και πώς είναι σήμερα:

o Αυλή του 9ου Δημ. Σχολείου

o Αυλή 8ου Δημ. Σχολείου (ΤΕΕ)

o Αυλή 1ου και 2ου Ενιαίου Λυκείου

o 4 νέες αίθουσες στο Ενιαίο Λύκειο

o 9ο Νηπιαγωγείο (Προκατασκευή- Περίφραξη-Διάμορφωση της αυλής.

o 3ο Νηπιαγωγείο

o Εργασίες συντήρησης στο 5ο Δημ. Σχολείο

o Κατασκευή λυόμενου Νηπιαγωγείου στο Ροδοχώρι

o Κατασκευή, σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή, 4 νέων αιθουσών στο 6ο Δημ. Σχολείο

o Εργασίες συντήρησης στην αυλή του Λαππείου Γυμνασίου

o Συντήρηση του τοιχίου στο 3ο Δημ. Σχολείο

o Εργασίες συντήρησης στο 1ο Δημ. Σχολείο

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Υλοποιήσαμε πολλά έργα με στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών του Δήμου μας.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΡ. ΛΑΝΑΡΑ (ΣΤΟΝ «ΚΟΥΚΟ»)

Βλέπετε πώς το παραλάβαμε από την προηγούμενη Διοίκηση, και μαζί τη μαρμάρινη πλάκα, πριν ολοκληρωθεί το έργο. Κατασκευάσαμε το έργο και το εγκαινιάσαμε το Νοέμβριο του 2003. (Ο προϋπολογισμός του ξεπέρασε τα 250.000 ευρώ). Και εδώ η συμβολή του Δωρητή και Ευεργέτη της πόλης μας Χρήστου Λαναρά ήταν σημαντική. Έτσι, μια υποβαθμισμένη περιοχή στην περιφέρεια της πόλης, απέκτησε έναν ευχάριστο χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας για τη νεολαία μας.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Ένα χρόνιο αίτημα της πόλης. Για 50 χρόνια έμοιαζε σαν το «γεφύρι της Άρτας».

Δυστυχώς, ακούγονται και γράφονται πολλά. Κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια. Δείχνουν σαν να μη την βλέπουν, ή ζουν σε άλλη πόλη.

Κοιτάξτε, πώς παραλάβαμε από την Διοίκηση του κ. Βλάχου και αυτό έργο.

Όμως, για να ξεκινήσει το έργο του οποίου ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ, έπρεπε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση και να προσαρμοστεί το έργο στον πραγματικό του προϋπολογισμό του. Γιατί διαφορετικά το ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΟΤΕ.

Κι αυτό κάναμε. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε συμπληρωματική χρηματοδότηση 560.000 ευρώ και το έργο ξεκίνησε να γίνεται στις νέες Ολυμπιακών προδιαγραφών διαστάσεις του (διαβάζετε τη σχετική απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 13, του Υπουργείου Εσωτερικών).

Βλέπετε την πορεία των εργασιών. Είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρία ΕΡΓΟΔΟΜΗ, των συμπολιτών μας, τους οποίους θέλω για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία, αλλά κυρίως για την υπομονή τους. Έχουν εκτελέσει πάνω από το 70% των εργασιών, ενώ από τη Γ.Γ.Α. τους έχουν δοθεί περίπου τα μισά χρήματα. Το έργο θα είχε ολοκληρωθεί, εάν καταβάλλονταν από την πολιτεία το σύνολο της χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση και η Γ.Γ.Α. μας υπόσχεται ότι θα δώσει τα χρήματα για να τελειώσει το έργο. Περιμένουμε να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Να δώσει το υπόλοιπο της χρηματοδότησης και να ολοκληρωθεί το έργο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι υποδομές στο Δημοτικό Στάδιο (ο προϋπολογισμός των έργων ξεπέρασε τα 700.000 ευρώ.). Τοποθετήσαμε πυλώνες ηλεκτροφωτισμού, και τοποθετήθηκε πλαστικός τάπητας (ΤΑΡΤΑΝ), ενώ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν και οι εργασίες στις κερκίδες. Βλέπετε το ΠΡΙΝ, την πορεία των εργασιών και πώς είναι σήμερα το Στάδιο. Έχει αλλάξει μορφή, έγινε σύγχρονο. Απομένουν, βέβαια, ακόμα ορισμένες εργασίες ώστε να ολοκληρωθεί και να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες στίβου.

Παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης έγιναν σε όλες τις αθλητικές υποδομές του Δήμου μας, όπως στο βοηθητικό γήπεδο, το Κλειστό Γυμναστήριο κ.ά.

Κατασκευάσαμε το 4ο Γήπεδο Τένις στο Άγιο Νικόλαο, κι έτσι μπορεί η πόλη μας να φιλοξενεί Πανελλήνια Πρωταθλήματα Αντισφαίρισης. Ήδη σήμερα είχα στο γραφείο μου τον Πρόεδρο της ΕΦΟΑ κ. Ζανιά και κλείσαμε για τον Οκτώβρη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παιδιών 12 ετών.

ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ

Μέχρι σήμερα κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις και έργα για την ενίσχυση των υποδομών, τη συντήρηση του δικτύου των δρόμων μέσα στην πόλη, στην περιφέρεια και στα δημοτικά μας διαμερίσματα. Ασφαλώς, δεν τα κάναμε όλα. Υπάρχουν ελλείψεις. Υπάρχουν εκατοντάδες αιτήματα πολιτών. Θα πρέπει όμως να κάνουμε μια ιεράρχηση. Ο κόσμος θα πρέπει να σεβαστεί και τις δυνατότητες τις οικονομικές που έχει ο Δήμος, αλλά και τις προτεραιότητες που βάζουμε στην υλοποίηση των αιτημάτων. Όλα δεν μπορούν να γίνουν στην ώρα που επιθυμεί ο καθένας, και δεν θα υποσχεθούμε ΨΕΜΑΤΑ. Παρ’ όλα αυτά, από το 2003 και μέχρι σήμερα έγιναν πολλά.

o ΔρόμοςΣτράντζας-Γιαννακοχωρίου

(προϋπολογισμός 510.000 ευρώ)

Βλέπετε πώς ήταν ΠΡΙΝ και πώς ΜΕΤΑ

o Ασφαλτόστρωση δρόμου προς βιολογικό καθαρισμό

o Ασφαλτόστρωση δρόμου από Μπακαλιό προς Μηχ/ργείο Μπάμπου (Στενήμαχο)

o Διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση Δρόμου Αγ. Αθανασίου

o Ασφαλτόστρωση δρόμου στην «Βάλια» (σε περιοχές ξεχασμένες).

o Ασφαλτόστρωση: Οδός Αγίου Αθανασίου (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης Οδός Αγίου Θεολόγου

o Ασφαλτόστρωση Οδός Δημοκρίτου (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Ασφαλτοστρώσεις δρόμων στο Μουσταφά (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Ασφαλτόστρωση Δρόμου στις νέες Εργατικές (Μπλάνα)

o Ασφαλτόστρωση Δρόμου Οδός Γεννηματά (Πυροσβεστική)

o Ασφαλτόστρωση της Οδού Περδικάρη

o Ασφαλτόστρωση δρόμου στο Γιαννακοχώρι

o Ασφαλτόστρωση δρόμου στο Ροδοχώρι

o Συντήρηση Αγροτικού Δρόμου στην περιοχή «Ρούπες» στο Αρκοχώρι (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Ασφαλτόστρωση του δρόμου από Σφαγεία προς Στράντζα (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Διάνοιξη, βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Ροδοχώρι-Μεταμόρφωση. Το έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και σύντομα ολοκληρώνεται με την ασφαλτόστρωση (προϋπολογισμός 250.000 ευρώ).

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Δώσαμε προτεραιότητα σε παρεμβάσεις στο δίκτυο των αγροτικών δρόμων. Είναι δρόμοι που εξυπηρετούν τους αγρότες μας. Περισσότερα από 150 χλμ. Αγροτικών δρόμων συντηρήθηκαν και διανοίχτηκαν από συνεργεία του Δήμου από το 2003 μέχρι σήμερα. Ένα Αντιδήμαρχος ασχολείται αποκλειστικά με το αντικείμενο αυτό. Το οφείλουμε πιστεύω στους αγρότες μας.

o Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου στη Γάστρα (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Ασφαλτόστρωση του δρόμου στη «Σμίξη» (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Ασφαλτόστρωση δρόμου από «Κουκούλι» προς Ροδοχώρι (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Ασφαλτόστρωση του δρόμου προς Σχολή Αριστοτέλους (ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ)

o Διάνοιξη αγροτικού δρόμου περιοχή «Βάντος»

o Διάνοιξη αγροτικού δρόμου περιοχή «Γαλατσάνος»

o Διάνοιξη αγροτικού δρόμου περιοχή «Κουκούλι»

o Διάνοιξη αγροτικού δρόμου περιοχή «Ρουντίνες

o Διάνοιξη αγροτικού δρόμου στη Στράντζα

o Διάνοιξη δρόμου στο Γιαννακοχώρι

Φίλες και φίλοι,

Κάπου εδώ θέλω να περάσω στα έργα του Προγράμματος Ανατολικού Βερμίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 761.240 ευρώ και χρηματοδοτούνται 100% από το Π.Ε.Π. Κ. Μακεδονίας. Τα έργα όπως βλέπετε είναι:

 Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Οικισμού

Αρκοχωρίου (μελέτη): 21.240 €

 Αξιοποίηση και ανάδειξη Οικισμού

Αρκοχωρίου: 385.000 €

 Υδατοδεξαμενή Αγίου Παύλου: 235.000 €

 Διαμόρφωση Πηγών Αγίου Παύλου: 60.000 €

 Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα: 60.000 €

Μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στον Περιστερεώτα (βλέπετε το ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ).

Σύντομα υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινάει το έργο ανάδειξης του Οικισμού Αρκοχωρίου, 385.000 ευρώ, (το οποίο παρουσιάσαμε στις 21 Μαΐου σε λαϊκή συνέλευση). Περιλαμβάνει επίσης και τις αναπλάσεις στις προσόψεις των παραδοσιακών ιδιωτικών κατοικιών (250.000 ευρώ) .

Ξεκίνησε η κατασκευή της Υδατοδεξαμενής στον Άγιο Παύλο, βλέπετε την πορεία των εργασιών (285.000€).

Ξεκίνησαν, επίσης οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στις πηγές της Κουτσούφλιανης (60.000€).

Έργα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER PLUS

Ο προϋπολογισμός των έργων, βλέπετε ανέρχεται σε 208.501 ευρώ.

Έχει υλοποιηθεί η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης στα αξιοθέατα της πόλης

Επίσης από πέρσι βγάλαμε χρήματα από πρόγραμμα και ενισχύσαμε πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις στα δημοτικά διαμερίσματα, οι οποίες ενισχύονται και εφέτος, αλλά και το 2007. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε η σύμβαση για του έργου συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου Υδρόμυλος Ράϊου (101.000 €), στο οποίο θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες.

Έτσι, υλοποιούμε όλα τα έργα του Ανατ. Βερμίου και του LEADER PLUS και είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας να κάνουμε αυτά τα έργα, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τις υποδομές του Δήμου μας.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι για εμάς τομέας προτεραιότητας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Μέχρι σήμερα υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε το πρόγραμμα παρεμβάσεων, καθαριότητας, ευπρεπισμού συντήρησης κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κ.ά.

Από το 2003 και μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις και τα έργα που κάναμε στη Νάουσα και στα δημοτικά διαμερίσματα ξεπερνούν τις 100, και το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή μας για τους 2 επιπλέον Αντιδημάρχους. Το έργο που πρόσφεραν πέρσι και συνεχίζουν εφέτος, όπως θα δείτε είναι μεγάλο.

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε ορισμένα από αυτά.

o Διαμόρφωση πάρκου στον «Μουσταφά»

o Ανάπλαση στο πάρκο Αγίας Παρασκευής

o Ανάδειξη του καταρράκτη «Μπίλη-Τσίτση»

o Αποκατάσταση τοιχίου οδός Αγίας Παρασκευής

o Συντήρηση πεζοδρομίου οδός Πεχλιβάνου

o Συντήρηση πεζοδρομίου οδός Δημαρχίας

o Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο Ηρώο.

o Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στον υπαίθριο χώρο της «Βέτλανς».

o Διαμόρφωση πάρκου στο Ροδοχώρι

o Διαμόρφωση πάρκου στην Αγία Παρασκευή

o Δημοτικό Πάρκο:

Έγιναν εργασίες για τον ευπρεπισμό, για να αναδειχθεί η ομορφιά και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών μέσα στην πόλη.

o Ανάδειξη του Δημ. Πάρκου από την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου

o Βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού στο Δημ. Πάρκο

o Βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού στον Αϊ Λία

o Ηλεκτροφωτισμός στο Άλσος Αγίου Νικολάου

o Εργασίες ευπρεπισμού στο τοιχίο της οδού Σμύρνης

o Κατασκευή Πεζοδρομίου οδός Λόγγου (Πανεπιστήμιο)

Βλέπετε πως ήταν ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ.

Με το πεζοδρόμιο που έγινε διευκολύνεται η ασφαλής πρόσβαση των φοιτητών στο Κτίριο του Πανεπιστημίου

o Εργασίες ανάπλασης στην διασταύρωση Ευαγγελίστριας

o Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου (οδός Σπ. Λαναρά, Στάδιο)

o Εργασίες ευπρεπισμού στο πρανές περιοχή «Κούκος»

o Εργασίες ευπρεπισμού στο πρανές της οδού Αγ. Αθανασίου

o Εργασίες ευπρεπισμού στην οδό Αμουντζοπούλου

o Εργασίες ευπρεπισμού στην οδό Αγίου Νικολάου

o Εργασίες ευπρεπισμού της νησίδας στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου

o Εργασίες ευπρεπισμού στη νησίδα στον «Φόρο»

o Διαμόρφωση χώρου πρασίνου στην οδό Βασ. Φιλίππου

o Κατασκευή τοιχίου οδός Αγίου Θεολόγου

o Δρόμος Νάουσας-Ισβόρια: Διαπλάτυνση του δρόμου.

Στόχος μας η μελέτη και η διαπλάτυνση αυτού του δρόμου που οδηγεί στη μνημείο της Σχολής Αριστοτέλους, μέχρι τον Κοπανό Ανθεμίων.

o Εργασίες ευπρεπισμού στη Νησίδα των Τ.Ε.Ε

o Εργασίες ευπρεπισμού και διαπλάτυνσης της οδού Αγίου Νικολάου

o Διαγράμμιση δρόμου Άλσος Αγίου Νικολάου- «Λαζαράσκα»

o Διαγράμμιση δρόμου Άλσος Αγίου Νικολάου προς «3-5 Πηγάδια»

o Διαγράμμιση του δρόμου Νάουσα-Πηγάδια

o Διαγράμμιση του δρόμου στην είσοδο της πόλης (Φόρος)

o Εργασίες ευπρεπισμού και διαγράμμισης των νησίδων στη Διασταύρωση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Αναλάβαμε πρωτοβουλία και συνεργαστήκαμε με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και έτσι μαζί με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης του Νομού, από το Μάρτιο ξεκίνησε στο Δήμο το πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Η ανταπόκριση των συνδημοτών μας ήταν μεγάλη. Μειώθηκε σημαντικά (κατά 1/3) ο όγκος των σκουπιδιών στη χωματερή. Εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί) από τους 200 ειδικούς κάδους που υπάρχουν στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα, μεταφέρονται με το ειδικό απορριμματοφόρο στην Μονάδα Επεξεργασίας που λειτουργεί στην περιοχή της Κατερίνης. Τώρα θα γίνεται εδώ στη Νάουσα. Επίσης, ξεκινήσαμε και το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και για το σκοπό αυτό υπάρχει ειδικό όχημα (κοντέϊνερ) με το οποίο μεταφέρονται τα υλικά σε ειδική μονάδα ανακύκλωσης που λειτουργεί στην Αττική.

Είναι μια δράση που συμβάλλει στη μείωση των σκουπιδιών, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, πρώτων υλών και πρωτίστως στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Από τον περασμένο Απρίλιο, εφαρμόζονται νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης. Είναι μέτρα που πήραμε κυρίως για να ανακουφίσουμε το κέντρο της πόλης, όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Τα προβλήματα, όμως, παραμένουν. Δυστυχώς, η Δημοτική Αστυνομία με τους 3 Δημοτικούς Αστυνόμους και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν μπορεί να είναι παντού και να ελέγχει τα πάντα. Η Τροχαία, και αυτό το λέω με λύπη μου, είναι ανύπαρκτη. Δεν μας βοηθάει, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για βοήθεια και στελέχωση της Υπηρεσίας.

Όμως, στον τομέα αυτό ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τη μελέτη κατασκευής μεγάλου και σύγχρονου υπόγειου πάρκιν 400 θέσεων στην Πλατεία Καρατάσου.

Οι πρώτες ενέργειες και διερευνητικές επαφές έχουν γίνει.

Πιστεύω, ότι είναι ένα έργο που έχει ανάγκη η πόλη μας. Είναι γνωστό το πρόβλημα. Τα αυτοκίνητα πολλά και οι χώροι ελάχιστοι γιατί κάποιοι στένεψαν τους δρόμους. Το υπόγειο πάρκιν είναι μια λύση ουσιαστική και σύγχρονη.

Το ζήτημα αυτό, σύντομα πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις, σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Σημαντικό είναι το έργο που προσφέρει το Κέντρο Μέριμνας και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας. Όπως βλέπετε, ενισχύθηκαν σημαντικά οι υποδομές, το επίπεδο φροντίδας και οι συνθήκες ζωής των παιδιών. Έγιναν αξιόλογες παρεμβάσεις στον Α΄ και τον Β΄ Παιδικό Σταθμό. Με τα έργα αυτά και τις προσπάθειες της Διοίκησης και του προσωπικού των παιδικών σταθμών, βελτιώθηκε το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχεται στα παιδιά των εκατοντάδων συνδημοτών μας. Και όλα αυτά, ενώ τα Τροφεία μειώθηκαν πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Μεγάλο και σημαντικό το έργο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν στο δίκτυο της πόλης και των δημοτικών μας διαμερισμάτων.

o Όπως βλέπετε υλοποίησε και υλοποιεί έργα ύδρευσης και στο Στενήμαχο (100 εκ. δρχ.), ενώ ξεκίνησε και το δίκτυο αποχέτευσης

o Κατασκευή Κλειστού Δικτύου στο Γιαννακοχώρι (80.000€)

o Δίκτυο αποχέτευσης στο «Μουσταφά»

o Ξεκίνησε το δίκτυο και στο Αρκοχώρι (110.000€)

o Ολοκληρώθηκε το έργο ύδρευσης αποχέτευσης παρόχθιων κατοικιών της Αράπιτσας

o Έγινε επέκταση των αγροτικών δικτύων σε πολλές περιοχές του Δήμου μας.

Επίσης, τοποθετήθηκαν 5.500 υδρόμετρα και το συνολικό κόστος του έργο είναι 413.000 ευρώ.

o Ανακαινίσθηκε το κτίριο των Σφαγείων, όπου στεγάζονται από το Δεκέμβριο τα γραφεία της ΔΕΥΑΝ. (Βλέπετε πως ήταν το κτίριο ΠΡΙΝ και πως είναι ΣΗΜΕΡΑ)- Το κόστος αυτού του έργου ανήλθε σε 200.000 ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΔΗΠΟΝ

Πλούσιο και δημιουργικό είναι το έργο του Πολιτιστικού μας Οργανισμού. Ο ΔΗΠΟΝ ανέπτυξε πολύπλευρη και αξιόλογη δραστηριότητα, σε όλα τα τμήματά του.

Η παραδοσιακή Αποκριά της Νάουσας, με αιχμή του δόρατος το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, έφερε από το 2003 και κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, δίνοντας ξεχωριστό χρώμα και λάμψη, θυμίζοντας την παλιά αίγλη του καρναβαλιού της πόλης μας (το οποίο κάποιοι επί πολλά χρόνια φρόντισαν και αυτό να το απαξιώσουν και να το σβήσουν). Αναβαθμίσαμε την επέτειο του Ολοκαυτώματος της πόλης, και την εμπλουτίσαμε με πολλές εκδηλώσεις. Καθιερώσαμε το καλοκαίρι το θεσμό του φεστιβάλ «Νότες στις Πηγές» στο Άλσος Αγίου Νικολάου, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται συναυλίες καταξιωμένων και διασήμων Ελλήνων Καλλιτεχνών. Το καλοκαίρι του 2004, διοργανώσαμε την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, προβάλλοντας το μνημείο διεθνώς. Όλα είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας, της αγάπης και των ακούραστων προσπαθειών της διοίκησης και του προσωπικού της ΔΗΠΟΝ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Για πρώτη φορά ο Δήμος μας υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής.

Ο προϋπολογισμός του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το ΟΠΑΑΧ Αν. Βερμίου ήταν 89.000 ευρώ. Περιλαμβάνει:

• Βιβλίο-λεύκωμα της πόλης με τίτλο: «Νάουσα: Ο τόπος, το χθες και το σήμερα».

• Έντυπος Τουριστικός Οδηγός Δήμου Νάουσας.

• Ηλεκτρονικός Τουριστικός Οδηγός του

Δήμου Νάουσας. (CD/ROM)

• Card postal (με 20 φωτογραφικά

θέματα)

• Αφίσες (5 θέματα)

• Δικτυακός τόπος site/internet

www. naoussa.gr.

Από τις 20 Ιανουαρίου του 2005, που δόθηκε σε χρήση η ιστοσελίδα, την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 315.000. Είναι ένα σύγχρονο εργαλείο προβολής της πόλης μας και ενημέρωσης των δημοτών.

ΚΤΙΡΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Ένα ακόμα σημαντικό έργο που ολοκληρώσαμε. Ο προϋπολογισμός του ήταν 380.000 ευρώ. Βλέπετε πως ήταν ΠΡΙΝ. Στο διατηρητέο Κτίριο Κόκκινου, έγιναν όλες οι εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης και είναι στη μορφή που βλέπετε. (Τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν στις 28 Μαΐου). Δημιουργήθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτιστικών και Τουριστικών Δράσεων του Δήμου μας και στεγάζει την αξιόλογη συλλογή «Σιμανίκα». Η επεξεργασία της μεγάλης συλλογής ξεκίνησε, και με την ολοκλήρωσή της θα δοθεί σε χρήση στους δημότες και τους επισκέπτες. Παραδώσαμε ένα κτίριο που κοσμεί την πόλη μας, κοντά στο Ρολόι και το Δημαρχείο.

ΔΕΤ

Είναι η Ναυαρχίδα του Τουρισμού της Πόλης μας.

Ακολουθεί σταθερή πορεία ανάπτυξης. Απασχολεί 56 εργαζόμενους, και προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο.

o Όπως βλέπετε, έγινε ανακαίνιση στην κουζίνα στο «Κιόσκι»

o Ανακαίνιση στα δωμάτια του ξενοδοχείου

o Οι υπηρεσίες του ξενοδοχείου πιστοποιήθηκαν με Πιστοποιητικό Ποιότητας ISO ΚΑΙ ΗACCP

o Έγινε η μεγάλη ανακαίνιση και ανακατασκευή στους χώρους του Εστιατορίου, της Καφετέριας και της Αίθουσας Συνεδρίων.

Είναι μια Επένδυση που ξεπέρασε τα 800.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε σχεδόν στο σύνολό της από ίδια Κεφάλαια της Δημοτικής μας Επιχείρησης

Κάποιοι την έκριναν μη βιώσιμη, και στέρησαν τη χρηματοδότηση του έργου. Για το «καπρίτσιο» κάποιων η Νάουσα έχασε 250.000€. Ένα χρόνο μετά έγινε η απόσβεση του έργου, που είναι η καλύτερη απάντηση για το δυναμισμό και τη βιωσιμότητα που διαθέτει η επιχείρηση. Περισσότερα θα πούμε όταν έρθει ο καιρός.

ΔΕΤΑΒ

Η ΔΕΤΑΒ, κατάφερε με τις σωστές ενέργειες και το πρόγραμμα που εφαρμόσαμε, να ξεπεράσει τα χρόνια και γνωστά προβλήματα που είχε με τα δάνεια.

Από το 2003 και μέχρι σήμερα, οι επενδύσεις που έγιναν στο Χιονοδρομικό Κέντρο και τις Ξενοδοχειακές Εγκαταστάσεις, ανήλθαν συνολικά σε 500.000 ευρώ περίπου. Και αυτές οι επενδύσεις έγιναν με ίδια κεφάλαια.

Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Βλέπετε ορισμένες από τις παρεμβάσεις που έγιναν στις Εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου και του ξενοδοχείου.

o Ολοκλήρωση του έργου της Τεχνητής Χιόνωσης

o Κατασκευή χώρου Πάρκιν

o Ανακαίνιση στο χώρο του Εστιατορίου

o Διαμόρφωση του χώρου στο Πάρκιν

o Κατασκευή νέου lift bar. (Βλέπετε το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ)

o Κατασκευή χιονοπαγίδας

o Αισθητικές αναπλάσεις και σήμανση

o Διοργάνωση Πανελλήνιων και Διεθνών Αγώνων Χιονοδρομίας

o Εκδηλώσεις που έφεραν χιλιάδες επισκέπτες στο Χιονοδρομικό μας Κέντρο.

o Εκπόνηση του Master plan για την χωροταξική οργάνωση του Χ.Κ. από την Καναδική Εταιρία Ecosign

Κυρίες και Κύριοι

Φίλες και φίλοι

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η Δημοτική Αρχή, όπως είδατε, έκανε πολλά και σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς.

Όμως, με βεβαιότητα πιστεύω ότι τα 4 χρόνια που εσείς οι συνδημότες μάς εμπιστευτήκατε και μάς δώσατε την εντολή να διοικήσουμε το Δήμο μας, 4 είναι τα μεγάλα έργα τα οποία έχουν τη ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

Είναι έργα μεγάλα, που ανοίγουν νέους ορίζοντες ελπίδας, προοπτικής και ανάπτυξης.

1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ

Ήταν ένα χρόνιο αίτημα όλων των Δημοτικών Αρχών από το 1970 τουλάχιστον.

Η συνιδιοκτησία του 1/5 του μεριδίου του Δημοσίου στο Δημοτικό μας Δάσος, ήταν φραγμός, και εμπόδιο στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, και των δυνατοτήτων που προσφέρει.

Κάποιοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν αυτή την επιτυχία, γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν ή φοβούνται τη σύγκριση.

Τα επίσημα στοιχεία και τα έγγραφα, τους εκθέτουν.

Όπως βλέπετε, κι η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, προσπάθησε και η απάντηση που έλαβε στο αίτημά της από την αρμόδια Δ/νση Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήτανα: «Παραχώρηση κατά κυριότητα με τίμημα», που σημαίνει ότι έπρεπε ο Δήμος να πληρώσει τουλάχιστον 500 εκ. δρχ. για να αποκτήσει το 1/5, του δασοκτήματος Κανέλλη. Εμείς, με συνεχείς προσπάθειες και διεκδικήσεις, καταφέραμε να το επιλύσουμε οριστικά με ειδική νομοθετική ρύθμιση στις 24/12/2003 και στο Δασικό Νόμο 3208/03, άρθρο 34. Βλέπετε το σχετικό Νόμο με τη ρύθμιση, και το έγγραφο της Δ/νσης Δασών τις 21/4/04, με το οποίο ο Δήμος γίνεται ο απόλυτος ιδιοκτήτης στο δάσος Κανέλλη. Σήμερα, λοιπόν, ο Δήμος μας, είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης Δάσους στη χώρα μας, συνολικής έκτασης 72.000 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι διεκδικώντας με αποφασιστικότητα αυτό το στόχο, με συντονισμένές πολιτικές κινήσεις, και συνεχείς επισκέψεις του Δημάρχου στην Αθήνα γι’ αυτό αλλά και για όλα τα θέματα που απασχολούν το Δήμο, καταφέραμε και αυξήσαμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου μας κατά 500 εκ. δρχ. Αυτή είναι η αλήθεια. Ας σταματήσουν, κάποιοι επιτέλους τις ανακρίβειες και τα αστεία επιχειρήματα που τελευταία ακούγονται. Πετύχαμε να ξεπεραστεί ένα μεγάλο εμπόδιο, το οποίο στερούσε για δεκαετίες δυνατότητες ανάπτυξης του ορεινού όγκου του Βερμίου. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι μεγάλη επένδυση σε Χιονοδρομικό Κέντρο γειτονικού Νομού (Βελβεντό), ναυάγησε γιατί δεν είχε τις προϋποθέσεις (ιδιοκτησιακό, σχέδιο ανάπτυξης κλπ.) και τώρα αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω και να ξεκινήσουν από την αρχή εφαρμόζοντας τα όσα και εμείς έχουμε ήδη κάνει.

Ξεκινήσαμε με υπευθυνότητα, να προωθούμε το όραμά μας για την αξιοποίηση του δάσους. Εκπονήσαμε το Master plan, για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου και της ευρύτερης περιοχής. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 260.000 ευρώ, από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την προώθηση και την υλοποίηση του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού μας στο Δημοτικό Δάσος. Βλέπετε τη σχετική απόφαση χρηματοδότησης. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα ανατεθεί σε Οικονομοτεχνικούς Συμβούλους η προώθηση των ενεργειών μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. δηλ. των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και σε διάστημα 8-10 μηνών, θα έχουμε επενδυτή ή επενδυτές στην περιοχή μας. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει «Θύλακες Ανάπτυξης» σε όλο το δημοτικό δάσος και συγκεκριμένα :

 Περιοχή Σελίου

 Ορεινό Κάμπινγκ Γραμμένης

 Περιοχή παραδοσιακού οικισμού Αρκοχωρίου

 Περιοχή Αγίου Νικολάου

 Ντορντόπολη

 Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια

 Μπαλκόνι

 Οικισμοί Αγίου Παύλου, Μεταμόρφωσης

 Περιοχές στα όρια του δημ. Δάσους με τα Δ.Δ. Γιαννακοχωρίου και Ροδοχωρίου κλπ.

Στόχος μας είναι με την αξιοποίηση του Δημοτικού Δάσους, η προσέλκυση και η υλοποίηση ολοκληρωμένων επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 1.000 θέσεις απασχόλησης στον τριτογενή τομέα (Τουρισμός, υπηρεσίες).

2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η Ίδρυση και η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Όπως, βλέπετε ήταν προεκλογική δέσμευση του προγράμματός μας.

Είναι ένα έργο πνοής, του οποίου ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 1,7 εκ. ευρώ.

Μόλις αναλάβαμε το Δήμο, αρχίσαμε έντονο αγώνα για να έρθει το Πανεπιστημιακό τμήμα στην πόλη μας.

Μέχρι τότε τίποτα δεν ήταν έτοιμο και δεδομένο. Βλέπετε πόσο έτοιμο ήταν.

Να όμως τι έλεγε ο τέως Δήμαρχος το 1986, 20 χρόνια πριν, και την ώρα που άλλες πόλεις (Κομοτηνή, Ξάνθη, Κοζάνη, Φλώρινα κλπ.) διεκδικούσαν και έπαιρναν από την πολιτεία Πανεπιστημιακές Σχολές και όταν η Νάουσα έχασε και αυτές τις Τεχνικές Σχολές που έφερε το 1963 ο Φιλώτας Κόκκινος.

Έλεγε λοιπόν «Εμείς, δεν θα κάνουμε Πανεπιστήμιο, ούτε έργα που θα τα σχεδιάζουμε με Υπουργούς».

Αυτή είναι η αλήθεια. Αν τότε υπήρχε πολιτική βούληση να γίνουν Σχολές στην πόλη μας, σήμερα θα είχαμε πάνω από 5.000 φοιτητές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική μας οικονομία και την ανάπτυξη. Αυτές οι επιλογές και οι απόψεις οδήγησαν τη Νάουσα σε απομόνωση και τη στέρησαν από μεγάλα έργα.

Για την ίδρυση και τη λειτουργία της Σχολής, χρειάστηκε η δική μας Δημοτική Αρχή, να καταβάλει τεράστια προσπάθεια, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρχαν και να γίνει η ανακατασκευή του κτιρίου. Πετύχαμε την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου, από «Αθλητικό Μάνατζμεντ» σε «Διοίκηση Τεχνολογίας», ώστε η Σχολή της πόλης μας να έχει σχέση με τις νέες τεχνολογίες αιχμής (πληροφορική, ψηφιακά συστήματα κλπ). Έτσι, μετά από συντονισμένες ενέργειες με την πολιτεία και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τον Γενάρη του 2004, το Τμήμα της Νάουσας, μπήκε στο Μηχανογραφικό Δελτίο του Υπουργείου Παιδείας και τον Ιούλιο του 2004 ιδρύθηκε το Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Υπεύθυνοι και συνεπείς στη δέσμευσή μας, παραδώσαμε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 31 Οκτωβρίου του 2004, με «το κλειδί στο χέρι», ένα κτίριο «Κόσμημα», το παλιό εργοστάσιο «Λόγγου-Τουρπάλη». Υλοποιήσαμε, έτσι ένα μεγάλο έργο, και ένα χρόνιο αίτημα όλων των Ναουσαίων, το οποίο θα συμβάλλει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Στην αρχή κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι το εκμεταλλευτήκαμε προεκλογικά και ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα γίνει. Κάποιοι άλλοι, όταν το ολοκληρώσαμε, είπαν ότι όλα ήταν δήθεν έτοιμα.

Εμείς το Πανεπιστήμιο το κάναμε. Τις γνωστές φωνές, τις οπισθοδρόμησης και τους όποιους κακοπροαίρετους-παντογνώστες, τους αφήνουμε στην κρίση σας.

Ήδη κατασκευάζουμε και νέες αίθουσες, οι οποίες θα είναι έτοιμες το Σεπτέμβριο για να καλύψουν τις ανάγκες του Πανεπιστημίου.

.

3. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ

Η ανάπλαση της Αράπιτσας είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο. Το παραλάβαμε κυριολεκτικά χωρίς καμία μελέτη. Η προηγούμενη δημοτική αρχή μας παρέδωσε (όπως βλέπετε) μόνο μια γενική και ανεφάρμοστη «Διερευνητική Πρόταση» προϋπολογισμού 29,3 δις δρχ., όταν ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ήταν μόλις 1,8 δις δρχ. Η οριστική έγκριση της χρηματοδότησης του προγράμματος δόθηκε μόλις αναλάβαμε, δηλ. τον Απρίλιο του 2003, μετά από αίτημα και δική μας διεκδίκηση.

Εμείς, δουλέψαμε οργανωμένα και συστηματικά.

 Ενοποιήσαμε τα έργα σε 13, ώστε το έργο να εκτελεστεί σωστά και να είναι λειτουργικό.

 Προσλάβαμε Τεχνικό Σύμβουλου (ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ) για την υποστήριξη των εξειδικευμένων και δύσκολων αναγκών του προγράμματος.

 Εκπονήθηκαν οι μελέτες για τα κτίρια ΠΙΚΠΑ, ΚΑΠΗ, ΒΕΤΛΑΝΣ και του κτιρίου πρ. Υδρόμυλος Μάκη κ.ά.

 Έγιναν οι αναθέσεις των μελετών για τη διαμόρφωση του δικτύου πεζοδρόμων και των αναπλάσεων μέσα στην κοίτη της Αράπιτσας.

 Δημοπρατήσαμε τα έργα.

 Ξεκίνησαν τα έργα και σύντομα αρχίζουν οι εργασίες διαμόρφωσης των πεζοδρόμων και σε λίγο και της κοίτης.

Βλέπετε την περιοχή του μεγάλου έργου της Αράπιτσας.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι

Το σύνολο σχεδόν του έργου της Αράπιτσας έχει δημοπρατηθεί.

Σήμερα, λοιπόν ξεπερνώντας με επιτυχία τα εμπόδια και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Γ΄Κ.Π.Σ., σχεδόν το σύνολο του έργου έχει δημοπρατηθεί, (προϋπολογισμός 5,5 εκ. ευρώ). Οι προσπάθειες των στελεχών του προσωπικού Δήμου και της Τεχνικής Υπηρεσίας, δικαιώθηκαν.

Στη συνέχεια θα δείτε για πρώτη φορά, τα σχέδια των παρεμβάσεων οι οποίες θα γίνουν στην κοίτη και στους πεζοδρόμους του ποταμού, που είναι και τα μεγαλύτερα υποέργα του προγράμματος.

Σήμερα είναι μακέτες και Σχέδια, όμως στις αρχές Αυγούστου η ΑΡΑΠΙΤΣΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ.

Βλέπετε το πώς είναι σήμερα και πως θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Είναι παρεμβάσεις στους πεζοδρόμους στις δύο όχθες του ποταμού.

Ξεκινούν από τους Στουμπάνους και φτάνουν μέχρι τη «Βέτλανς». Η Ανάπλαση της Αράπιτσας (πεζόδρομοι και κοίτη), μαζί με τις παρεμβάσεις στη «Βέτλανς» (Πέτρινο κτίριο, παλιός Υδροηλεκτρικός σταθμός, ΠΙΚΠΑ, ΚΑΠΗ κλπ.) θα αναδείξουν την ομορφιά και τη μοναδικότητα του ιστορικού ποταμού μας, δημιουργώντας ένα νέο πόλο αναψυχής και προσέλκυσης επισκεπτών μέσα στην πόλη. Το έργο στοχεύει, επίσης, στην παραμονή των επισκεπτών μέσα στη Νάουσα και όχι μόνο στον Άγιο Νικόλα ή τα «Πηγάδια», βοηθώντας όλους τους επαγγελματίες-καταστηματάρχες μας και την οικονομική ανάκαμψη της αγοράς μας. Με αυτό το σημαντικό έργο, θα ανοίξουν τουλάχιστον 100 θέσεις εργασίας για τους νέους μας.

Δυστυχώς, κινδυνολογία είχαμε και σε αυτό το θέμα. Κάποιοι είπαν ότι η Αράπιτσα θα χαθεί. Η αλήθεια και πάλι τους εκθέτει.

Τους πληροφορούμε ότι το μεγάλο έργο ξεκίνησε και υλοποιείται.

Εμείς, λοιπόν, μιλάμε με έργα. Τα λόγια και την κακοπροαίρετη κριτική την αφήνουμε στους παρελθοντολόγους επικριτές μας.

4. ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Είναι το τέταρτο μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι. Ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 2,5 εκ. ευρώ.). Είναι δωρεά στο Δήμο μας του ευεργέτη της πόλης μας Χρήστου Λαναρά. Με τον αείμνηστο Χρήστο Λαναρά αναπτύξαμε άριστη σχέση, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2002. Συναντηθήκαμε στην Αθήνα, και του ζήτησα να βοηθήσει και πάλι την πόλη και να προσφέρει ένα μεγάλο έργο, αντίστοιχο αυτού που οραματιζόταν να κάνει στη «Βέτλανς» (χώρους αναψυχής, πισίνες, για τους νέους κλπ.), αλλά δυστυχώς κάποιοι τον πίκραναν και τον απογοήτευσαν.

Η ανάδειξη του μνημείου της Σχολής Αριστοτέλους, όπως βλέπετε, περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμά μας και ήταν βασικός στόχος στον τομέα του πολιτισμού. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το 2004, με την αγορά 18 στρεμμάτων περίπου, έπειτα από τη δωρεά στο Δήμο μας, του Χρ. Λαναρά.

Είναι ένα έργο πνοής γιατί:

 Αναδεικνύει και αξιοποιεί το παγκόσμιας ακτινοβολίας αρχαιολογικό μνημείο του τόπου μας.

 Η Νάουσα αποκτά ένα σύγχρονο, λειτουργικό και οργανωμένο Κέντρο προβολής της μακραίωνης ιστορίας της και του μνημείου της Σχολής Αριστοτέλους.

 Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος χώρος εξυπηρέτησης, ξενάγησης και αναψυχής επισκεπτών, συμβάλλοντας καταλυτικά στην Τουριστική επισκεψιμότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Το Κέντρο έχει:

 Συνολική οικοπεδική Έκταση : 18 στρ. περίπου

 Κτιριακές Εγκαταστάσεις: 6.273 τ.μ.

(Περιλαμβάνει: Εκθεσιακό χώρο, αίθουσα προβολής, αναψυκτήριο, εστιατόριο, χώρο υποδοχής-εξυπηρέτησης, βοηθητικούς χώρους, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων ).

Οι εργασίες ολοκληρώνονται μέσα στο καλοκαίρι και η λειτουργία του θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Το έργο αυτό θα αναδείξει τον παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο συνυπήρξαν δύο από τις κορυφαίες ιστορικές προσωπικότητες της ανθρωπότητας και απ’ όπου ουσιαστικά αναδείχθηκε ο Δυτικός πολιτισμός.

Εμείς οι Ναουσαίοι, πρέπει να νοιώθουμε ευτυχείς που εδώ, στον τόπο μας, μεγαλούργησαν δύο τεράστιες προσωπικότητες παγκόσμια αναγνωρισμένες. Και αυτό το έργο με τη σωστή προβολή και λειτουργία θα κάνει παγκόσμια γνωστή τη Νάουσα.

Ακόμη, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για τη διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων (Μακεδονικοί Τάφοι, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας), στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας με το Δήμο Ανθεμίων. Όραμά μας είναι η Σχολή Αριστοτέλους να αποτελέσει το επίκεντρο των αρχαιολογικών χώρων του τετραγώνου «Πέλλα-Δίον-Βεργίνα-Σχολή Αριστοτέλους» με κατάληξη των επισκεπτών τη Νάουσα.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι

Ξεκινήσαμε με ζήλο, όρεξη και δύναμη αλλά και με μέθοδο τεχνοκρατικά και οργανωμένα να επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμά μας για την τετραετία 2007-2010. Είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του Δ΄ Κ.Π.Σ.

Η προετοιμασία του άρχισε από πέρσι, όταν επισκέφθηκα στις Βρυξέλες την έδρα της Ε.Ε. Εκεί, είχα κρίσιμες και ουσιαστικές συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη και με αρκετούς Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που προσφέρει το Δ΄Κ.Π.Σ.

Οι 4 βασικοί άξονες του νέου προγράμματός μας 2007-2010 είναι :

1. Η Βελτίωση του παραγωγικού δικτύου δίνοντας προτεραιότητα σε δράσεις ενίσχυσης της εργασίας με άμεσο στόχο τη μείωση του φαινομένου της ανεργίας που θα προέλθει από τη δημιουργία νέων μορφών παραγωγικών δραστηριοτήτων βιώσιμων, ανταγωνιστικών και με προοπτική άμεσης ανταπόδοσης.

2. Η Ενίσχυση των υποδομών του Δήμου μας, με έμφαση:

-στην ολοκλήρωση των βασικών υποδομών (μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση κλπ.)

-στην προώθηση καινοτόμων δράσεων (όπως νέες τεχνολογίες, «Τεχνόπολις», «Ψηφιακή πόλη» κ.ά.) σε συνδυασμό με το Πανεπιστημιακό Τμήμα της πόλης μας (Διοίκηση Τεχνολογίας) και τα έργα του Δήμου που σύντομα ξεκινούν (Ευρυζωνικό Δίκυο, G.I.S., νέα δίκτυα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κλπ.)

-στην ενεργειακή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας (όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδροηλεκτικά, φυσικό αέριο κλπ.)

-βελτίωση του αστικού χώρου

Ήδη στα πλαίσια της νέας πρόσκλησης του Υπ. Οικονομίας, ο Δήμος μας ετοιμάζει την πρότασή του για την υλοποίηση του ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΜΑΣ.

3. Η Ανάπτυξη δράσεων με στόχο την περιβαλλοντική προστασία και την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Ειδικότερα:

-Δράσεις για την διαχείριση αποβλήτων, φυσικού περιβάλλοντος κλπ.

- Δράσεις για την ανάδειξη και διαχείριση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, με ναυαρχίδα τη Σχολή Αριστοτέλους, δημιουργία σύγχρονων μουσειακών χώρων π.χ. ο Χώρος Τεχνών στη «Βέτλανς», ανάπτυξη νέων πολιτιστικών θεσμών κλπ.)

-Δράσεις τουριστικής ανάπτυξης, εναρμονισμένες με τα νέα δεδομένα που προωθούμε με την αξιοποίηση του Δημοτικού Δάσους και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

4. Ο Εκσυγχρονισμός των δημοτικών υπηρεσιών και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με δράσεις:

- Προμήθειας σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και ανάλογης κατάρτισης.

- Ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών

- Ανάπτυξη νέων δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας

- Κατάρτιση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Για το σκοπό αυτό έχουμε συγκροτήσει την Επιτροπή Προγράμματος, από Τεχνοκράτες και καταξιωμένους επιστήμονες της πόλης μας.

Το πρόγραμμά μας θα είναι φιλόδοξο, αισιόδοξο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν υποσχόμαστε πολλά. Δεσμευόμαστε σ’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Γι’ αυτό θέλουμε να λέμε αλήθειες στον κόσμο. Σ’ εμάς δεν αρμόζουν οι πολιτικαντισμοί και οι ψεύτικες υποσχέσεις.

Θέλουμε η Νάουσά μας να είναι πρωταγωνιστής και όχι θεατής των εξελίξεων και των νέων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Και για να γίνουμε πρωταγωνιστές, οφείλουμε να είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, αλλά και με όραμα και σχέδιο να δούμε τον τόπο μας για τα επόμενα 30 χρόνια.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε στο δρόμο για τις εκλογές του Οκτώβρη.

Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για το μέλλον του τόπου.

Είναι η αναμέτρηση του ΝΕΟΥ με το ΠΑΛΙΟ

Της ΠΡΟΟΔΟΥ με τη ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Η πολιτική κίνηση του σημερινού Νομάρχη και ταυτόχρονα υποψηφίου Δημάρχου είναι μια ΕΤΕΡΟΚΛΙΤΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Χωρίς στόχους, χωρίς όραμα, χωρίς πρόγραμμα. Αυτοί ενώθηκαν, ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΑ, με μόνο σκοπό να αντιμετωπίσουν το σημερινό Δήμαρχο και την παράταξή μας τη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ». Οι μάσκες όμως ήδη πέφτουν. Άνθρωποι που μέχρι χθες αντιδικούσαν και αλληλοκατηγορούνταν ενώθηκαν πρόσκαιρα, με μόνο στόχο την εξουσία και τίποτε άλλο.

Ο λαός, όμως, ΕΝΩΝΕΤΑΙ μαζί μας. Η βάση είναι στο πλευρό μας. Εμάς ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ γιατί, αναγνωρίζει τη μεγάλη ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ και το ΕΡΓΟ που έγινε. Γιατί του λέμε την ΑΛΗΘΕΙΑ. Γιατί θέλουμε να τους είμαστε ΧΡΗΣΙΜΟΙ και όχι ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΙ.

Γιατί 4 χρόνια είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Εφαρμόσαμε το πρόγραμμά μας μεθοδικά και υπεύθυνα. Διοικήσαμε το Δήμο μας με ΗΘΟΣ, με ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, δίχως ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ και ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

Στο ψευδεπίγραφο Παναουσαϊκό κάλεσμα που απευθύνει ο κ. Νομάρχης και οι συνεργάτες του, ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ.

Εμείς το εφαρμόζουμε ήδη στην ΠΡΑΞΗ, 4 χρόνια. Δεν πείθει και δεν μπορεί να παραπλανήσει πλέον τους Ναουσαίους, που ξέρουν ότι ο κ. Σπάρτσης δεν πρόκειται (εάν εκλεγεί) να παραμείνει Δήμαρχος. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο στόχος του είναι η Βουλή.

Γιατί οι Ναουσαίοι, έχουν και ΜΝΗΜΗ και ΚΡΙΣΗ. Ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο μ’ αυτό το προεκλογικό προϊόν που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το γνώρισε στο πετσί της η Νάουσα την τετραετία 95-98.

Φίλες και φίλοι,

Με τη σημερινή παρουσία σας στέλνετε το μήνυμα ότι:

Η ΝΑΟΥΣΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ και σε ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ που πλήγωσαν την πόλη.

Θαρρώ πως η πόλη μας δεν αντέχει άλλα ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. Γιατί όλοι αυτοί που συναπαρτίζουν την ετερόκλιτη κίνηση-όλοι τους-δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αλήθεια τι το καινούργιο έρχονται να δώσουν στην πόλη αυτοί οι «τέως»; Όταν αυτοί οι ίδιοι είναι που έφεραν τον τόπο σ’ αυτό το σημείο και εμείς τώρα προσπαθούμε να τον αναστήσουμε.

Αποδείξαμε ότι είμαστε η Δημοτική Αρχή των ΕΡΓΩΝ και όχι των ΛΟΓΩΝ.

Μιλάει το έργο μας. Τα κούφια, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα αφήνουμε σε αυτούς. Τέλος οι Δημαγωγίες.

Έχουμε ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΣΚΟΠΩΝ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ.

Έχουμε ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ.

Έχουμε ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Έχουμε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Για αυτό είμαι βέβαιος ότι στις 15 του Οκτώβρη, οι συμπολίτες μας και πάλι θα μας δώσουν την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας.

Η ΝΑΟΥΣΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ – Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΧΘΕΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, εκεί που ανήκει.

Η Νάουσα λοιπόν δεν θέλει Δήμαρχο για τις επόμενες ΕΚΛΟΓΕΣ, η Νάουσα θέλει Δήμαρχο για τις επόμενες ΓΕΝΙΕΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, θα συνεχίσουμε την κοινό αγώνα για τη ΝΕΑ ΝΑΟΥΣΑ του 21ου αιώνα.

Μέσα από την καρδιά μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies