ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με 42 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε τη Δευτέρα 18/5 το Δημοτικό Συμβούλιο και με σημαντικότερο τη γνωμοδότηση για τον καθορισμό χρήσης των παλιών βιομηχανοστασίων στο πλαίσιο του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).   

Προ ημερήσιας διάταξης ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 187ης Επετείου του Ολοκαυτώματος, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός για τη Νάουσα. Επίσης, για τις εκδηλώσεις Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού ο Δήμαρχος είπε ότι, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου και της Αντιδημαρχίας  Περιβάλλοντος, η οποία ξεκίνησε με επιτυχία πριν από δύο εβδομάδες στα Δημ. Διαμερίσματα Γιαννακοχωρίου και Ροδοχωρίου και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα στο Δ.Δ. Στενημάχου, στην πόλη της Νάουσας και στο Δ.Δ. Αρκοχωρίου, Εξήρε την πολύ καλή  συνεργασία του Δήμου με τους συλλόγους και τους φορείς, λέγοντας ότι κάθε ημέρα είναι ημέρα περιβάλλοντος και ότι στόχος των πρωτοβουλιών αυτών είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσα από τον εθελοντισμό. Σημείωσε ότι οι υπάρχουν θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα, γιατί με τη συμμετοχή των πολιτών ευπρεπίζονται κοινόχρηστοι χώροι, απομακρύνονται σκουπίδια και συντηρούνται χώροι πρασίνου. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, ο κ. Καραμπατζός είπε ότι ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και υλοποιούνται με τη συνεργασία του Δήμου, των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, της ΙΖ΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι μέχρι τώρα συμμετείχαν μαθητές των δημοτικών σχολείων από την Χαρίεσσα, τα Μονόσπιτα και οι επισκέψεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και με άλλα σχολεία της περιοχής. Τόνισε ότι από το νέο Σχολικό έτος, το Σεπτέμβριο, με τη συνεργασία και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θα συνεχιστεί η υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ευχαρίστησε όσους στηρίζουν και βοηθούν στην οργάνωση και τη διεξαγωγή των προγραμμάτων. Για το ζήτημα των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης» ο Δήμαρχος είπε ότι την Παρασκευή (22/5) θα συμμετέχει και ο ίδιος στη σύσκεψη των εργαζομένων στο Υπουργείο Απασχόλησης με την Υφυπουργό κα. Καλαντζάκου. Τόνισε ότι στόχος και διεκδίκηση είναι η επαναλειτουργία του Εργοστασίου και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποκατάσταση, με ειδική ρύθμιση του Υπουργείου, των εργαζομένων που προβλέπεται να απολυθούν σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου.

Για το ζήτημα της υποβάθμισης του Καταστήματος της ΔΕΗ στη Νάουσα, ο κ. Καραμπατζός είπε ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ προχωράει στη συρρίκνωση των καταστημάτων και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου θετικά, αφού σχεδιάζεται η παραπέρα μείωση του προσωπικού στο κατάστημα της Νάουσας. Για το λόγο αυτό είπε ότι πρόκειται να αναλάβει κοινή πρωτοβουλία με το Δήμαρχο Αλεξάνδρειας, κ. Χαρ. Γκιόνογλου, όπου και εκεί υπάρχει ανάλογο πρόβλημα και την Τετάρτη (20/5) θα γίνει μια καταρχήν συνάντηση με το Δ/ντή της ΔΕΗ στη Βέροια για να δοθεί πληρέστερη ενημέρωση για το θέμα. Ο Δήμαρχος ζήτησε την εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης με δυναμικές κινητοποιήσεις (κατάληψη γραφείων, κλείσιμο Δημαρχείου κλπ.) ώστε να αποτραπεί η συρρίκνωση στο κατάστημα της ΔΕΗ και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Δημότες. 

 

Αναβλήθηκε η γνωμοδότηση για την αλλαγή χρήσης και αποφασίσθηκε η σύσταση επιτροπής για τον καθορισμό της χρήσης των βιομηχανιών έπειτα από διαβούλευση-διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

 

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος είπε ότι στο Β1 στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) το θέμα της αλλαγής χρήσης των βιομηχανικών κτιρίων έρχεται μετά  την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που είχε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Υπενθύμισε ότι η πρώτη φάση του ΓΠΣ, εγκρίθηκε στις 1/10/2007, όταν δόθηκε η πολιτική κατεύθυνση για την επέκταση της πόλης προς τον οδικό άξονα Σ.Σ.Ν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν μπαίνει στο ΓΠΣ το ζήτημα των επεκτάσεων. Ειδικότερα για τη Β1 φάση είπε ότι το πρώτο μέρος της, συζητήθηκε συνεδρίαση στις 30/3/2009 και μετά από πρόταση του κ. Φουντούλη, συστάθηκε Διαπαραταξιακή Επιτροπή για το θέμα της χρήσης των βιομηχανιών, προκειμένου να προχωρήσει με διαφάνεια, σοβαρότητα και ευθύνη στη διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, και ενημερώσει το Δημ. Συμβούλιο σχετικά με τις προθέσεις ενόψει της αλλαγής της χρήσης των βιομηχανοστασίων.

Τόνισε ότι τα παλαιά βιομηχανοστάσια είναι η ψυχή της πόλης, με μεγάλη ιστορία, που από το 1874 καθιέρωσε τη Νάουσα ως την πρώτη βιομηχανική πόλη στη Μακεδονία και από τις πρώτες σε όλη τη χώρα. Είπε ότι στα εργοστάσια αυτά εργάστηκαν πολλές γενιές, αλλά σήμερα ορισμένα ανήκουν σε ιδιώτες, άλλα σε Τράπεζες και άλλα στο Δήμο (κτίριο «Λόγγου-Τουρπάλη» και «Βέτλανς»). Επεσήμανε ότι η αλλαγή χρήσης στο πλαίσιο του ΓΠΣ αφορά μόνο τα εργοστάσια που βρίσκονται εντός του Σχεδίου πόλεως, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Για τη διαπαραταξιακή Επιτροπή, ο κ. Καραμπατζός είπε ότι συνεδρίασε αρκετές φορές, και συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι γνωστοποίησαν τις θέσεις τους και εγγράφως με επιστολές. Σημείωσε ότι στις 4/5 έγινε συνάντηση στην Περιφέρεια στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΙΠΕΧΩ με την επιβλέπουσα του ΓΠΣ κα Τζαβέλα, στην οποία αναλύθηκε το θέμα αλλαγής χρήσης των βιομηχανοστασίων. Είπε ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο άπτεται της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Νάουσας. Τόνισε ότι ο στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι: από την υπεραξία που θα αποκτήσουν τα ακίνητα από την αλλαγή χρήσης, ο Δήμος να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος για χρήσεις κοινωφελείς. Είπε ότι η χρήση που προτείνεται για τα παλαιά βιομηχανοστάσια είναι “Κέντρο πόλης - Κεντρικές Λειτουργίες πόλης”, διευκρινίζοντας ότι ο καθορισμός με ακρίβεια και λεπτομέρεια της χρήσης θα γίνει στο στάδιο της Πολεοδομικής Μελέτης (Μελέτη Αναθεώρησης), που το χαρακτήρισε ως το αναγκαστικό επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Τόνισε ότι ταυτόχρονα με την αλλαγή χρήσης, θα πρέπει να ανατεθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η Μελέτη Αναθεώρησης, στην οποία θα καθορίζεται επακριβώς ποια θα είναι η χρήση για το κάθε ακίνητο (π.χ. ρυμοτόμηση, χώροι πρασίνου, χώροι πολιτισμού, εκπαίδευσης κλπ.). Υπογράμμισε ότι το έργο της διαπαραταξιακής επιτροπής θα πρέπει να συνεχιστεί κατά τη μελέτη αναθεώρησης, ώστε να διαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και να εξετάσει ένα προς ένα το κάθε βιομηχανοστάσιο.

Ειδικότερα, για το βιομηχανοστάσιο της «Παλαιάς Βέτλανς» έκτασης περίπου 6,5 στρεμμάτων στην περιοχή «Μαντρί», ο κ. Καραμπατζός προτείνει να αγοραστεί από το Δήμο με απαλλοτρίωση, λέγοντας ότι είναι το πιο προσιτό ακίνητο που βρίσκεται σε ένα σημείο της πόλης, με πυκνή δόμηση και χωρίς  ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους. Πρότεινε η έκταση αυτή να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, εκπαίδευσης  (ειδικό σχολείο), πολιτισμού αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής του Ιερού Ναού του Πολιούχου Οσίου Θεοφάνους, που είναι ένα χρόνιο αίτημα της Νάουσας.

Για το ακίνητο της νηματουργίας Βαρβαρέσου, ο Δήμαρχος είπε ότι παρουσιάζει ιδιαιτερότητα και πρέπει το Δημ. Συμβούλιο το εν λόγω ακίνητο να το δει υπό διαφορετικό πρίσμα, γιατί είναι η μόνη βιομηχανία που λειτουργεί στη Νάουσα. Υπογράμμισε ότι νηματουργία απασχολεί 210 εργαζόμενους και ενισχύει την τοπική οικονομία με περίπου 7 εκ. ευρώ ετησίως, και ότι χρειάζεται κεφάλαια ώστε να εξακολουθήσει να είναι βιώσιμη και τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε ότι η δραστηριότητα της βιομηχανίας μεταφέρθηκε στο νέο συγκρότημα στο Στενήμαχο και ότι υπάρχει πρόταση να αγοραστεί από τον ΟΕΚ, με σκοπό να κατασκευαστούν εργατικές κατοικίες, που είναι και ένα χρόνιο αίτημα της πόλης. Τόνισε ότι με τον ΟΕΚ γίνονται επαφές και όπως διαπίστωσε και ο ίδιος, υπάρχει το ενδιαφέρον και τα  κονδύλια από τον Οργανισμό για να προχωρήσει η κατασκευή εργατικών κατοικιών στην Νάουσα (μετά από το 1980 που κατασκευάστηκαν οι τελευταίες). Επισήμανε ότι οι Εργατικές Κατοικίες πρέπει να είναι κοινός στόχος και διεκδίκηση από το Δήμο, τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης. Η πόλη και οι εργαζόμενοι δικαιούνται να αποκτήσουν νέες Εργατικές κατοικίες και το ακίνητο Βαρβαρέσου είναι η καλύτερη λύση για την κατασκευή τους μέσα στην πόλη.

Ο Δήμαρχος είπε ότι η αλλαγή της χρήσης σε «Κέντρο Πόλης» δεν πρέπει να τρομάζει και να αφορίζεται, λέγοντας ότι με τη χρήση που προτείνεται θα ανοίξουν προοπτικές για να υλοποιηθούν νέες επενδύσεις και καινοτόμες δράσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η πόλη, διευκρινίζοντας ότι τα ειδικότερα θέματα των νέων χρήσεων και των κοινωφελών χώρων θα συγκεκριμενοποιηθούν στη Μελέτη Αναθεώρησης, η οποία θα μελετήσει επακριβώς και λεπτομερώς ένα προς ένα το κάθε ακίνητο.

Στην συνέχεια η Αντιδήμαρχος κα. Μαρία Καρυδά Μυλωνά, αναφέρθηκε στο έργο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, τις απόψεις των ιδιοκτητών των ακινήτων, όπως διατυπώθηκαν και καταγράφηκαν στις επιστολές τους, καθώς και στο σχετικό πρακτικό που συντάθηκε από τα μέλη της Επιτροπής.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και δόθηκαν διευκρινήσεις από τη μελετητήρια του Γ.Π.Σ κα. Α. Γιαννακού.

Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος και απαντώντας στις απόψεις που εκφράστηκαν από τους Δημ. Συμβούλους της μειοψηφίας, τόνισε κατηγορηματικά ότι με την αλλαγή της χρήσης που προτείνει η Δημοτική Αρχή δεν απεμπολείται η δυνατότητα ο Δήμος να δεσμεύσει χώρους για κοινωφελείς χρήσεις. Είπε ότι θα υπάρχει δέσμευση, με την διατύπωση στο λεκτικό του Προεδρικού Διατάγματος και την αποτύπωση των λεγόμενων “ράστερ” επί του Τοπογραφικού Διαγράμματος, ώστε να μην εκδοθούν άδειες και να μην γίνει η αυθαίρετη οικοπεδοποίηση των ακινήτων. Επεσήμανε  ότι στο ζήτημα δεν υπήρξε βιασύνη, αφού το ΓΠΣ ξεκίνησε και εκκρεμεί από το 2002, προσθέτοντας ότι από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή διατυπώθηκαν αξιόλογες προτάσεις. Ο κ. Καραμπατζός καυτηρίασε το γεγονός ότι, με ευκολία ορισμένοι Δημ. Σύμβουλοι αρθρογραφούν στο να χαρακτηριστούν από το Δήμο τα ακίνητα για κοινωφελείς χρήσεις, όμως αυτά είναι ξένες ιδιοκτησίες και για αποκτηθούν από το Δήμο χρειάζονται τεράστια κεφάλαια που ξεπερνούν τα 30.000.000 ευρώ. Ο κ. Καραμπατζός είπε ότι σήμερα οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο ζήτημα του Γ.Π.Σ και ότι σύμφωνα με τις δεσμευτικές προθεσμίες που έχει θέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει μέχρι 31/12/2009 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες της μελέτης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ως θεσμικό όργανο, είπε ότι έχει γνωμοδοτική και όχι αποφασιστική αρμοδιότητα, και την ευθύνη την έχει η ΔΙΠΕΧΩ, η οποία και θα επεξεργαστεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που πρέπει να κατατεθεί έγκαιρα ώστε να υπογραφεί μέχρι 31/12/2009. Ο Δήμαρχος τόνισε με έμφαση ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια της πόλης, λέγοντας ότι επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει. Η αναβλητικότητα, η ανακύκλωση και η καχυποψία πίσω από κάθε πρωτοβουλία, δυστυχώς οδηγούν στην αποτελμάτωση.

Για την διαπαραταξιακή Επιτροπή είπε ότι λειτούργησε με απόλυτη διαφάνεια και υπευθυνότητα και διευκρίνισε ότι μετά και την διεξοδική συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο και την διαπίστωση της ανάγκης για περισσότερες διευκρινίσεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης, αποδέχθηκε την πρόταση το ζήτημα της αλλαγής χρήσης να επανέλθει στο Δημ. Συμβούλιο μετά από μικρή αναβολή είκοσι ημερών, διάστημα στο οποίο η Επιτροπή θα διαπραγματευθεί με τους ιδιοκτήτες των βιομηχανοστασίων. Ωστόσο καυτηρίασε τα όσα ακούστηκαν για την έλλειψη «μπούσουλα», λέγοντας ότι και στόχοι υπάρχουν και όραμα και σχεδιασμός, και είναι όλα καταγεγραμμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, που εκπονήθηκε αρχές του 2008 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ. Σε αυτό είπε ότι προβλέπεται η αξιοποίηση των βιομηχανοστασίων σε δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος κλπ., μετά την αγορά τους από το Δημόσιο και τη δωρεάν παραχώρησή τους στο Δήμο. Σημείωσε ωστόσο, ότι το Δημόσιο στην περίπτωση του Κυλινδρόμυλου Ματθαίου δεν έχει καταβάλλει περίπου 1,1 εκ ευρώ στους δικαιούχους του ακινήτου, το οποίο το ίδιο το Δημόσιο απαλλοτρίωσε, από το 2000, γι’ αυτό χαρακτήρισε αβάσιμο και δημαγωγικό κάποιοι να ισχυρίζονται με ευκολία, να πάρει δάνεια ο Δήμος 30 εκ. ευρώ για να αγοράσει όλα τα ακίνητα. Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Καταλήγοντας ο κ. Καραμπατζός είπε ότι κατανοεί την ανησυχία και το ειλικρινές ενδιαφέρον και αποδέχεται την πρόταση η Διαπαραταξιακή Επιτροπή να διαπραγματευθεί εκ νέου με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και σε 20 ημέρες να καταθέσει στο Δημ. Συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση για τις νέες χρήσεις.  

Αποφασίσθηκε ομόφωνα η σύσταση της Επιτροπής, η οποία αποτελείται από τον Δήμαρχο κ. Αν. Καραμπατζό και τους Δημ. Συμβούλους κ. Π. Κατσάνο, κ. Γ. Γιαννικουρή, κ. Αγ. Λακηνάνο, κ. Γ. Φουντούλη και κ. Γ. Πάτσο.

 

Άλλες αποφάσεις

 

Εγκρίθηκαν οι πράξεις Τ.Δ.Ε και της ολοκλήρωσης των έργων και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων του Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας. Αποφασίσθηκε η αντικατάσταση μελών στα Δ.Σ των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών, και των Επιτροπών του Δήμου Νάουσας.  

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies