English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – 40.000 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ, ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009


Με την παράδοση, το αυθόρμητο γλέντι, τη σάτιρα, τους αποκριάτικους ρυθμούς και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, έπεσε το βράδυ της Καθ. Δευτέρας η αυλαία των εκδηλώσεων, τις οποίες διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών και τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, ο αριθμός των επισκεπτών το τριήμερο ξεπέρασε τους 40.000, και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών.

Γιανίτσαροι και Μπούλες- Αποκριάτικη παρέλαση-Καθαρή Δευτέρα

Στο επίκεντρο ήταν το δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες», και όπως κάθε χρόνο εντυπωσίασε τους Ναουσαίους και τους χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Νωρίς το πρωί στο διατηρητέο κτίριο «Μπουτάρη» έγινε σύμφωνα με το έθιμο το ντύσιμο του «Γιανίτσαρου». Στο Δημαρχείο από τις 11:00 ξεκίνησε το «προσκύνημα» όπου οι αρχηγοί των τεσσάρων μπουλουκιών των Λαογραφικών Συλλόγων «Νταβέλης», «Γενίτσαροι και Μπούλες» (2) και «Λεβεντιά», πήραν σύμφωνα με το δρώμενο την άδεια από το Δήμαρχο κ. Αν. Καραμπατζό, και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Μ. Χαλκίδης, Ηλ. Φωτιάδης, Λαζ. Τσαβδαρίδης, Τ. Σιδηρόπουλος, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρ. Ουσουλτζόγλου,  δημοτικοί σύμβουλοι, άλλοι επίσημοι και πολύς κόσμος που γέμισε ασφυκτικά τους χώρους στο Δημαρχείο και την πλατεία Δημαρχίας.    

Το πρόγραμμα της αποκριάτικης παρέλασης άνοιξε στη 1:00μ.μ η Φιλαρμονική Εταιρία Νάουσας. Η πλατεία Καρατάσου και οι δρόμοι Χρ. Λαναρά, Ελ. Βενιζέλου και Μεγ. Αλεξάνδρου γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο. Εντυπωσιακή ήταν η έναρξη της παρέλασης με την άφιξη των παρουσιαστών κ.κ. Μέλιου Αδαμίδη και Παναγιώτη Καρυδά της Θεατρικής Ομάδας «Αίρεσης», οι οποίοι σατιρίζοντας τους διαβόητους δραπέτες Παλαιοκώστα και Ριτζάι, εμφανίστηκαν στην πλατεία υπό τους ήχους ελικοπτέρου και κατέβηκαν από την ανεμόσκαλα που τοποθετήθηκε σε όροφο κτιρίου! Στο πρώτο μέρος παρήλασαν οι καρναβαλικές ομάδες με σατιρικά άρματα που επιμελήθηκαν ο «Σύλλογος Φίλοι του Καρναβαλιού» και συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα με 10 άρματα. Στο δεύτερο μέρος συμμετείχαν οι Λαογραφικοί Σύλλογοι «Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας», «Πυρσός», «Αράπιτσα», «Σύλλογος Βλάχων» και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι από τη Νάουσα της Πάρου και τον Πόρο. Μετά το τέλος της παρέλασης στην πλατεία Καρατάσου παρέμειναν τα χορευτικά συγκροτήματα με τους μουσικούς τους και ακολούθησε μεγάλη γιορτή με παραδοσιακούς χορούς στην οποία πήρε μέρος και ο κόσμος. Το γλέντι συνεχίστηκε αργότερα σε αρκετά κεντρικά σημεία της πόλης (οδοί Ελ. Βενιζέλου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Νοσοκομείου κλπ.) και η συμμετοχή των Λαογραφικών Συλλόγων και του Συλλόγου Φίλων του Καρναβαλιού έδωσε χρώμα, ζωντάνια και κέφι.

Στην πλατεία Αλωνίων το απόγευμα της Κυριακής έγινε το «βγάλσιμο των προσωπάδων», που παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση πολύς κόσμος, ενώ στο τέλος στήθηκε μεγάλο γλέντι όπου Γενίτσαροι και Μπούλες, έγιναν ένα με τον κόσμο και χόρεψαν μέχρι το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Καθαρή Δευτέρα με τη «Γιορτή φασολάδας και σαρακοστιανών», που διοργάνωσε στην πλατεία Καρατάσου ο Σύλλογος Φίλων του Καρναβαλιού. Συμμετείχαν οι Λαογραφικοί Σύλλογοι «ΛΕΝ», «Πυρσός», «Σύλλογος Βλάχων», «Αράπιτσα» και τα μπουλούκια με τους Γιανίτσαρους και τις Μπούλες και πολύς κόσμος που γλέντισε μέχρι αργά το απόγευμα, όταν έπεσε και η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Νάουσας. Επίσης, σε εκδήλωση που έγινε στο διατηρητέο κτίριο «Μάκη», ο Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες πρόσφερε στους επισκέπτες την παραδοσιακή «Κουλιάσια»

Επισημαίνεται ότι παρά την μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ από τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, διευκολύνοντας σημαντικά την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των χιλιάδων επισκεπτών. Ο Δήμος Νάουσας διένειμε στη διασταύρωση και στις δύο εισόδους της πόλης («Φόρος» και «Σπήλαιο») έντυπα με χάρτη και πληροφορίες για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και το δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες». Επίσης, από ειδικά σημεία-περίπτερα στην πλατείες Δημαρχίας και Καρατάσου, διατέθηκε η συλλεκτική έκδοση του Δήμου «Αποκριές στη Νάουσα» και το ενημερωτικό έντυπο «Νάουσα-Αποκριά 2009».

Η μεγάλη συμμετοχή των Ναουσαίων και των επισκεπτών ξεχώρισε το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς. Διασκέδασαν αυθόρμητα με κέφι σε παραδοσιακούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι αργά το βράδυ οργανώθηκαν με επιτυχία δεκάδες γλέντια με άφθονο κρασί και μεζέδες στα κέντρα διασκέδασης στα καφέ-μπαρ και σε γειτονιές της πόλης. Και εφέτος ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της σατιρικής ομάδας στην οδό Ανταρτών, η οποία εύστοχα διακωμώδησε πρόσωπα και γεγονότα της επικαιρότητας, προσφέροντας  γέλιο και ψυχαγωγία στους εκατοντάδες θεατές μαζί με ξινόμαυρο κρασί και τοπικά εδέσματα.

 

Τα βραβεία της αποκριάτικης μεταμφίεσης και διακόσμησης μπαλκονιού

Την Παρασκευή (28/3) στο «Στέκι νεολαίας» έγινε για τρίτη χρονιά ο διαγωνισμός αποκριάτικης μεταμφίεσης στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Νάουσας «Νάουσα-Αποκριά 2009», κατά τη διάρκεια του πάρτι μεταμφιεσμένων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Καρναβαλιού.

Νικητές του διαγωνισμού μεταμφιεσμένων ήταν: 1ο βραβείο (300 ευρώ)  «Κόμης και Μαρκησία» με τον κ. Τάκη Ρίζο και την κα. Μαριάνθη Οικονόμου, 2ο βραβείο (200 ευρώ) «Δράκουλας και  Βαμπερίνα» με τον κ. Χάρη Τομπουλίδη και την κα. Άννα Λιάπη

Επίσης, το πρωί του Σαββάτου (1/3) έγινε από την Επιτροπή η επιλογή των αποκριάτικα διακοσμημένων μπαλκονιών της πόλης, των οποίων οι ιδιοκτήτες δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό. Νικητές του διαγωνισμού αποκριάτικης διακόσμησης μπαλκονιού αναδείχθηκαν οι εξής: 1ο Βραβείο (500 ευρώ) κα. Μαίρη Φειδάντση (Αγίου Θεοφάνους 39), 2ο Βραβείο (300 ευρώ) κα. Σοφία Μπαλτζή, (Μητροπόλεως 3Α), το 3ο βραβείο (200 ευρώ) μοιράστηκαν η κα. Πόπη Νικολαϊδου (Παύλου Μελά 11) και το 7ο Δημ. Σχολείο.

 

             Απονομή βραβείων-απολογισμός των αποκριάτικων εκδηλώσεων   

Ο απολογισμός των εφετινών εκδηλώσεων της Αποκριάς αλλά, και η απονομή των βραβείων θα γίνει από τον Δήμαρχο κ. Αν. Καραμπατζό και την Οργανωτική Επιτροπή Καρναβαλιού, την Τετάρτη 11 Μαρτίου και ώρα 7:00μ.μ. στα Γραφεία του ΔΗ.Π.Ο.Ν.

 

Χορηγός των εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2009» ήταν ο Όμιλος VODAFONE, και υποστηρικτές των εκδηλώσεων οι επιχειρήσεις : Οινοποιία ΜΠΟΥΤΑΡΗ, VAENI, ΔΕΤΝ, ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ, ΚΤΗΜΑ ΚΕΛΕΣΙΔΗ, ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΥ, ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, ΡΟΤΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Σ/Μ ΜΑΣΟΥΤΗΣ, Σ/Μ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, Σ/Μ ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Χορηγοί Επικοινωνίας: Εφημερίδες ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΗΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ, ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΝΕΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ. Οι εκδηλώσεις ήταν υπό την αιγίδα της Ν.Α Ημαθίας.


ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 110 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ