English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Με την παράδοση και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, άνοιξε πανηγυρικά το βράδυ της Τσικνοπέμπτης (19/2) στην Πλατεία Καρατάσου η αυλαία των εφετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός, οποίος στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, είπε ότι την έναρξη της Αποκριάς την δίνουν οι ίδιοι οι Ναουσαίοι. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην προετοιμασία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τους Λαογραφικούς Συλλόγους της πόλης, των Δημοτικών Διαμερισμάτων και των Δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης, που εφέτος συμμετέχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, το Σύλλογο Φίλων του Καρναβαλιού, την Οργανωτική Επιτροπή και τους χορηγούς. Σημείωσε ότι το καρναβάλι της Νάουσας έχει το δικό του μοναδικό χρώμα της παράδοσης, της σάτιρας και της αυθόρμητης συμμετοχής του κόσμου, με επίκεντρο το δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες», γι’ αυτό, όπως είπε, δεν έχει ανάγκη να μιμηθεί ξενόφερτα και εμπορικά στοιχεία. Κάλεσε τους Ναουσαίους, την περίοδο της Αποκριάς να ξεχάσουν τα προβλήματα και να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή πολιτισμού της πόλης». Την έναρξη των εκδηλώσεων χαιρέτισε επίσης και ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κ. Περισοράτης.

Στη συνέχεια η Ορχήστρα «Φίλοι της Παραδοσιακής μουσικής της Νάουσας» ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου που κατέκλυσε την πλατεία, παρά το τσουχτερό κρύο. Ξεχωριστό τόνο και ιδιαίτερο χρώμα έδωσε και εφέτος η συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών των λαογραφικών συλλόγων της πόλης: «Πυρσός», «Λύκειο Ελληνίδων», «Εύξεινος Λέσχη», «Αράπιτσα», «Σύλλογος Βλάχων», με κανονική και όχι παραδοσιακή ενδυμασία χόρευαν σε διαφορετικά σημεία της πλατεία, παρασύροντας μικρούς και μεγάλος σε ένα αυθόρμητο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς. Όπως εντυπωσιακή ήταν κι η συμμετοχή των Φίλων του Καρναβαλιού με την αστείρευτη διάθεσή τους για σάτιρα και γλέντι. Στον παραδοσιακό εορτασμό της Τσικνοπέμπτης δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα σουβλάκια και το ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας, τα οποία συμβολικά προσφέρθηκαν δωρεάν σ’ όλο τον κόσμο.    

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής

Με το δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες», συνεχίστηκαν την Κυριακή (22/2) οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Ακολουθώντας το έθιμο τα μπουλούκια κατέληξαν στο Δημαρχείο μετά τις 11:00π.μ. Τηρώντας την παράδοση οι αρχηγοί των τεσσάρων μπουλουκιών  («Νταβέλης», «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες» και «Λεβεντιά») πήραν την άδεια από το Δήμαρχο κ. Αν. Καραμπατζό. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Γκαρνέτας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρ. Παππάς, κ. Ι. Μαλάκης, κα. Ευδ. Ιτσκάρα-Θανασούλη, κα. Μ. Καρυδά-Μυλωνά, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου που από νωρίς το πρωί κατέκλισε τους χώρους μέσα και έξω από το Δημαρχείο.

Στη συνέχεια, τα μπουλούκια ακολουθώντας το ιστορικό δρομολόγιο στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης, κατέληξαν αργά το απόγευμα στην πλατεία Αλωνίων, όπου έγινε το «βγάλσιμο των προσώπων» με χορό και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Επίσης, το μεσημέρι της Κυριακής (13-15:00) έγινε με μεγάλη επιτυχία στην πλατεία Καρατάσου εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χορευτές από 11 χορευτικά συγκροτήματα των Λαογραφικών Συλλόγων της Νάουσας (Λ.Ε.Ν., «Πυρσός», «Σύλλογος Βλάχων», «Εύξεινος Λέσχη», «Αράπιτσα») των Δημ. Διαμερισμάτων Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου, Στενημάχου (Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννακοχωρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημάχου «Ο Καρατάσος») και των Δήμων Ανθεμίων (Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος «Η Αγία Παρασκευή») και Ειρηνούπολης (Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπλατάνου), τα οποία εντυπωσίασαν τον κόσμο με την εμφάνιση και τους χορούς τους.   

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός και η Οργανωτική Επιτροπή της Αποκριάς, παρέθεσε δεξίωση στο «Κιόσκι» στους χορευτές, τους μουσικούς και τις διοικήσεις των Λαογραφικών Συγκροτημάτων των Δημοτικών Διαμερισμάτων και των γειτονικών Δήμων.ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 85 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ