English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007Χρήσιμα και ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα των εργασιών της ημερίδας με θέμα: «Από την πολιτική προστασία στην κινητοποίηση των εθελοντών. Ο ρόλος των εθελοντών στην πολιτική προστασία»» που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτο (27/10) στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Εστίας Μουσών» ο Δήμος Νάουσας, η Ελληνική Ομάδας Διάσωσης-Παράρτημα Ημαθίας και το Συμβούλιο Ποιότητας Ζωής Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού.

Χαιρετίζοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός, χαρακτήρισε σημαντικό το έργο της Ε.Ο.Δ και τη συμβολή του εθελοντισμού στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και καταστροφών. Αναφέρθηκε στις καταστροφικές για τη χώρα και το περιβάλλον πυρκαγιές της Πελοποννήσου, καθώς και στην πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στο Δημοτικό Δάσος στην περιοχή «Καρούτια»- η οποία ευτυχώς δεν ήταν μεγάλη- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν ένα μεγάλο δίδαγμα για όλους» και ότι ανέδειξε στην πράξη το πόσο σπουδαίος είναι ρόλος του εθελοντισμού και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων και γεγονότων, με την προσφορά πολύτιμων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο και στον συνάνθρωπο. Εξήρε τους φορείς, τις υπηρεσίες, τους συλλόγους και τους ανώνυμους πολίτες που συμμετείχαν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης. Είπε ότι σκοπός της ημερίδας είναι να στείλει το μήνυμα του εθελοντισμού, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες και ευχαρίστησε για τη συνεργασία την Ε.Ο.Δ. Ημαθίας στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Ακολούθησε η προβολή οπτικοακουστικού υλικού για το έργο και τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.). Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Δ. Ημαθίας κ. Νικ. Κογκέζος, αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του παραρτήματος του οποίο λειτουργεί από το 1998. Τόνισε ότι το έργο του εθελοντή-διασώστη χαρακτηρίζει η προσφορά και η βοήθεια στον συνάνθρωπο, χωρίς να επιδιώκει το κέρδος. Επισήμανε ότι, δυστυχώς, σήμερα η νεολαία δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τον εθελοντισμό επειδή δεν προσφέρει κέρδος και υλικά οφέλη. Αναφέρθηκε σε περιστατικά, ατυχήματα από φυσικές καταστροφές στις οποίες η Ε.Ο.Δ. Ημαθίας πρόσφερε υπηρεσίες διάσωσης και τη συμμετοχή του συλλόγου στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας του Ν. Ημαθίας. Ακολούθησε η εισήγηση του πρώην Προϊσταμένου του Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Ν. Ημαθίας κ. Σαπτσόγλου, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σκοπό της Πολιτικής Προστασίας που θεσμοθετήθηκε το 1995, με την ανάληψη του έργου εφαρμογής σε καιρό ειρήνης του σχεδίου «Ξενοκράτης» και τόνισε ότι στόχος της πολιτικής προστασίας είναι η ελαχιστοποίηση των συνεπειών από καταστροφές. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού και στις ομάδες-συλλόγους που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας του Ν. Ημαθίας (Κυνηγητικός Σύλλογος, ΕΟΔ, Ε.Ε.Σ.-Σαμαρείτες, Ιππικός Όμιλος Νάουσας, ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Ραδιοερασιτέχνες κ.ά.). Ο πρόεδρος του ΣΥΜΠΕΡ κ. Νικ. Κύρου, αναφέρθηκε στη σημασία του εθελοντισμού και τη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση καταστροφών (καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων, κατάσβεση πυρκαγιών κ.ά.) τονίζοντας ότι το φαινόμενο της εθελοντικής προσφοράς πολιτών είναι σπάνιο, ενώ είναι σ’ όλους γνωστό ότι εθελοντισμός ως ιδανικό προσφέρει τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, είπε ότι το ΣΥΜΠΕΡ του Δήμου στο πλαίσιο της δράσης του, ξεκίνησε την πρωτοβουλία για την προστασία του δάσους με τη δημιουργία εκπαιδευμένης εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Γ. Βάγκου, Διασώστη Ασθενοφόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του ΕΚΑΒ και στον τρόπο δράσης σε περιπτώσεις ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίδειξη των τεχνικών και των πρακτικών ενεργειών για την παροχή πρώτων βοηθειών που παρουσιάστηκαν με τη χρήση ανθρώπινου ομοιώματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Παπαστόϊκας, ο Πρόεδρος του Κ.Α.Π.Η κ. Γ. Γιάντσης, ο Υποδ/τής της Π.Υ. Νάουσας κ. Παλαμούτης, ο Δασάρχης Νάουσας κ. Τασιώνας, ο υπεύθυνος του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Ημαθίας (ΣΝΟ) κ. Λαζ. Τέμμας, μέλη της Ε.Ο.Δ., ο πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων κ. Φραγκόπουλος, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων, συλλόγων κ.ά.ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 79 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Κέντρο Κοινότητας
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ