English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013


Με αφορμή την ανακοίνωση του Σχεδίου «Αθηνά», το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και δόθηκε σήμερα (31/1) προς διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

“ Η θέση μας να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας στη Νάουσα είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Εκφράζει το πάνδημο και δίκαιο αίτημα όλων των Ναουσαίων σε όλο το διευρυμένο δήμο μας. Είναι όμως, κι ένα αίτημα το οποίο έγκαιρα και ξεκάθαρα θέσαμε στον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο κατά την επίσκεψή μας στις 18-9-2012 και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Χατζηδημητρίου. Το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο ανακοίνωσε το Υπουργείο, περιλαμβάνει μεταξύ των τμημάτων που καταργούνται σε 11 πόλεις της χώρας, την κατάργηση και του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Νάουσας και τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι, πρόκειται για μια απόφαση άδικη που με πρόφαση την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταργεί ένα Τμήμα το οποίο για δεκαετίες ήταν όραμα για τη Νάουσα. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε στην πόλη μας το 2003 με τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε η δική μας δημοτική αρχή, αλλά και με επίπονο αγώνα του Δήμου, των φορέων και όλων των Ναουσαίων. Οι εμπνευστές του σχεδίου «Αθηνά» ξεχνούν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι, το 2004 ο Δήμος μας παρέδωσε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, «με το κλειδί στο χέρι», το ιστορικό κτίριο «Λόγγου-Τουρπάλη». Ένα κτίριο «κόσμημα» το οποίο αποκαταστήσαμε πλήρως, δαπανώντας πάνω από 2.5000.000 ευρώ, θυσιάζοντας τη διετία 2003-2004 πολύτιμους οικονομικούς πόρους, δεκάδες έργα, αμέτρητα μέσα και προσωπικό για να στεγαστεί το Πανεπιστήμιο σε ολοκληρωμένους χώρους. Στα εννιά χρόνια λειτουργίας του, το Τμήμα με τους σπουδαστές, τους καθηγητές και το προσωπικό του, είναι ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο, με πολλαπλή προσφορά στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης μας. Η περιφέρεια πρέπει να στηριχθεί. Περιμέναμε αποκέντρωση και όχι συγκέντρωση υπηρεσιών. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι άδικες και κραυγαλέα μεροληπτικές. Σε άλλες περιφερειακές πόλεις παραμένουν μάλιστα Πανεπιστήμια με πολλά τμήματα. Κάποιοι μας προδίδουν βάναυσα.

Σήμερα, στο βωμό περιστολής των δαπανών που επιβάλλει το «Μνημόνιο» και με βασικό επιχείρημα την έλλειψη κονδυλίων, διαγράφονται όλα με μια μονοκοντυλιά. Ένα ακόμη πλήγμα έρχεται να προστεθεί στη λαίλαπα των αλλεπάλληλων χτυπημάτων που δέχεται η Νάουσα αυτό το διάστημα (Σχολή Αστυφυλάκων, Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών, Δ.Ο.Υ.).

Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος, προκαλεί σε όλους μας αγανάκτηση, θυμό και οργή. Σε μια δύσκολη συγκυρία, με έντονη την ύφεση και εκρηκτικό το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή της Νάουσας, αντί για μέτρα που να ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, να στηρίζουν την αποκέντρωση, να  ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και να τονώνουν την τοπική οικονομία, δυστυχώς, από την Κυβέρνηση παίρνονται μέτρα βεβιασμένα, πρόχειρα, αποσπασματικά και άδικα, τα οποία στερούν από τους πολίτες βασικές αναπτυξιακές δομές και πολύτιμο κοινωνικό έργο.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου «Αθηνά», ως Δημοτική Αρχή και Δημοτικό Συμβούλιο θα δώσουμε τον αγώνα μας. Ζήτησα να έχω άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να επαναλάβω το σταθερό αίτημά μας να συνεχιστεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου στη Νάουσα. Είναι ένα αίτημα που έχουν καθήκον να στηρίξουν έμπρακτα όλοι οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου. Εκείνοι που νομοθετούν και ψηφίζουν νόμους, ας αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες των αποφάσεων τους. Εμείς δεν αποδεχόμαστε και καταγγέλλουμε de facto σχέδια και άδικες αποφάσεις”ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 126 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Κέντρο Κοινότητας
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ