English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012Με επισημότητα και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ευρώπη και την Ασία ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης (15/11) οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», το οποίο διοργανώνει η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/ Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους του Δήμου Νάουσας.

Τους επισήμους και τους συνέδρους καλωσόρισε η Προϊσταμένη της ΙΖ ΕΠΚΑ κ. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία αναφέρθηκε στο σκοπό και τη σημασία του συνεδρίου.

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας-Ναούσης κ. Παντελεήμων, οι Δήμαρχοι: Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, Έδεσσας κ.  Δημήτρης Γιάννου και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κ. Καίτη Τζιτζικώστα.  Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε επιστολή με το χαιρετισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Κων/νου Τζαβάρα.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο 17/11, και θα κορυφωθούν την Κυριακή 18-11, με την Ημερίδα «Ανάκτορο των Αιγών: ένα πρωτοποριακό οικοδόμημα: Τα νέα στοιχεία και το έργο συντήρησης-αναστήλωσης-ανάδειξης του μνημείου».

 

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Δημάρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού στην έναρξη του διεθνούς συνεδρίου έχει ως εξής:

 

      «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, σας καλωσορίζουμε στην Ηρωική πόλη της Νάουσας.

Σας καλωσορίζουμε, εδώ στο χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, στον τόπο όπου συνυπήρξαν δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, ο μέγιστος των φιλοσόφων Αριστοτέλης κι ο έφηβος Μεγαλέξανδρος.

      Η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θεωρώ ότι είναι ένα κορυφαίο γεγονός για τη χώρα μας. Η συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους από την Ευρώπη και την Ασία, προσδίδει αναμφισβήτητα  μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι βέβαιο ότι οι ανακοινώσεις των συνέδρων θα εμπλουτίσουν την επιστημονική γνώση, με χρήσιμα στοιχεία των ερευνών και του ανασκαφικού έργου τους που έγινε σε πόλεις της Μικράς Ασίας, της Συροπαλαιστίνης, της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας, της Περσίας κ.ά.  Στις περιοχές αυτές με το δίκτυο των πόλεων που ίδρυσε ο Μεγαλέξανδρος, μετέφερε την κλασική ελληνική παιδεία και τις αξίες της Αριστοτελικής φιλοσοφίας, θέτοντας ουσιαστικά τα θεμέλια της ελληνιστικής εποχής και της οικουμενικότητας.

      Σε αυτό τον τόπο, το «Νυμφαίο της Μίεζας», ο πανεπιστήμων Αριστοτέλης δίδαξε τον έφηβο Αλέξανδρο και τους βασιλόπαιδες της Μακεδονίας, βάζοντας τις βάσεις του δυτικού πολιτισμού. Στους νεαρούς μαθητές μετέδωσε γνώσεις, ενέπνευσε ιδανικά και γαλούχησε το ήθος τους. Είναι όλα αυτά που περικλείει σε μία μόνο φράση του ο Αλέξανδρος «Στον πατέρα μου χρωστάω το ζην, στο δάσκαλό μου το ευ ζην». 

        Για τη διοργάνωση του συνεδρίου οφείλω να συγχαρώ την ΙΖ’ ΕΠΚΑ και ιδιαίτερα την Προϊσταμένη κυρία Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία με τους συνεργάτες της καταβάλλουν συνεχή και συστηματική προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων του τόπου μας. Να επισημάνω επίσης την πολύ μεγάλη σημασία που έχει το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικονουμένη». Ένα έργο πρωτοποριακό, το οποίο αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να αναδείξει τη λαμπρή ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας. Εύχομαι μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου να έχει τη διεθνή προβολή, την οποία πραγματικά αξίζει. 

       Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω επίσης, τη διαδημοτική συνεργασία «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η οποία ξεκίνησε από αυτό το χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, τον Ιούλιο του 2011, και από αυτό εδώ το Σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο δωρεά του αείμνηστου ευεργέτη της Νάουσας, Χρήστου Λαναρά. Μια πολιτική πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας, στην οποία συμμετέχουν και συνεργάζονται οι Δήμοι Βέροιας, Δίου-Ολυμπίου, Πέλλας, Νάουσας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι, η συνεργασία των τεσσάρων δήμων για την ολοκληρωμένη ανάδειξη και την προβολή των αρχαιολογικών μνημείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας (Αιγές, Δίον, Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλους, Μίεζα) και τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου της Μακεδονίας. Οι πρώτες κοινές δράσεις μας, με την αγαστή συνεργασία της ΙΖ Εφορείας και των Ειδικών Ομάδων Εργασίας, ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα. Περιλαμβάνουν τη δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο και την έκδοση κοινού ενημερωτικού εντύπου. Η συνεργασία αυτή βρίσκεται στην αρχή της, και έχει ευοίωνες προοπτικές, γι’ αυτό  θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας έχουμε όλους, συμπαραστάτες και κοινωνούς της προσπάθειάς μας.      

        Σήμερα, στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα, με την οικονομική κρίση και τη βαθιά ύφεση, ο μακραίωνος ελληνικός πολιτισμός, τα διαχρονικά ιδεώδη της Αριστοτελικής φιλοσοφίας και το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπορούν να προσδώσουν τη δύναμη και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, αλλά κι όλος ο κόσμος είναι μεγάλα και πολυσύνθετα: οικονομική και ηθική κρίση, φτώχεια, πείνα, ανεργία, συγκρούσεις, περιβαλλοντική καταστροφή, ρατσισμός.

Αφετηρία των δεινών αυτών είναι η έλλειψη μέτρου, δηλαδή το «Μέτρον άριστον» σε πράξεις, δράσεις, συμφέροντα και υλικά αγαθά, αλλά και η Αριστοτελική σκέψη με το «Ουκ εν τω πολλώ τω ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ». Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, ο Μεγαλέξανδρος κι ο Αριστοτέλης εξακολουθούν να είναι επίκαιροι, αλλά και φωτεινά ορόσημα στην ανάλυση και την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου και των ανθρώπινων προβλημάτων.

        Το συνέδριο αυτό ας είναι μια νέα αρχή μετάδοσης του μεγαλείου της Αριστοτελικής σκέψης και η ευκαιρία άντλησης δύναμης, ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

       Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και ευχάριστη παραμονή στη φιλόξενη και Ηρωική Πόλη της Νάουσας ». ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 84 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ