English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΦΕΤΙΝΕΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012


Έπεσε την Καθαρά Δευτέρα η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Νάουσας και η Κ.Ε.Π.Α.Π. Η παράδοση, το αυθόρμητο γλέντι και η παρουσία χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλη την χώρα, που ήρθαν στη Νάουσα ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, χαρακτήρισαν τις εφετινές εκδηλώσεις.

Τις εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2012» υποστηρίζει για 3η συνεχόμενη χρονιά η Cyta,  θυγατρική του εθνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Την Κυριακή το επίκεντρο ήταν το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που και εφέτος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κόσμου, που το παρακολούθησε να αναβιώνει με σεβασμό στο έθιμο, την ιστορία και την παράδοση της Νάουσας. Νωρίς το πρωί στο κτήριο «Μάκη» του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες έγινε το «ντύσιμο του Γενίτσαρου» και στη συνέχεια το «μάζεμα του μπουλουκιού». Στο Δημαρχείο από τις 11:00 ξεκίνησε το «προσκύνημα», με τους αρχηγούς των πέντε μπουλουκιών («Νιάουστα», Όμιλος «Α΄ Μπουλούκι», Όμιλος «Β΄ Μπουλούκι», «Νταβέλης», «Λεβεντιά») να παίρνουν σύμφωνα με το έθιμο την άδεια από τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καραμπατζό, και στη συνέχεια να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, εντυπωσιάζοντας τον κόσμο, ο οποίος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς γύρω και μέσα στο δημαρχείο. Με πρωτοβουλία του Δήμου, της ΔΕΤ και του Πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Δ. Μάντσιου, στο δημαρχείο προσφέρθηκαν σε όλους τσίπουρο, ξινόμαυρο κρασί Νάουσας, λικέρ και παραδοσιακή μουστόπιτα. Επίσης, ενημερωτικά στοιχεία και πληροφορίες για το δρώμενο εκφωνήθηκαν με την επιμέλεια του κ. Κώστα Βαρβέρη.

Επίσης, συνεχίστηκαν για δεύτερη Κυριακή από το κινηματογραφικό συνεργείο του μεγάλου σκηνοθέτη κ. Παντελή Βούλγαρη, τα γυρίσματα με θέμα το δρώμενο, για τις ανάγκες της νέας ταινίας του και συμμετείχε ο ηθοποιός κ. Άρης Σερβετάλης

Παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χ. Ουσουλτζόγλου, η Περ. Σύμβουλος κ. Δ. Μπαλτατζίδου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων κ.ά.    

Η Αποκριάτικη γιορτή στην Πλατεία Καρατάσου

Στις 12:30 άρχισε στην πλατεία Καρατάσου η μεγάλη Αποκριάτικη Γιορτή. Το πρόγραμμα άνοιξε η Φιλαρμονική Εταιρεία Ναούσης ενθουσιάζοντας τον κόσμο με το αποκριάτικο πρόγραμμα. Ακολούθησε η εντυπωσιακή εμφάνιση των Λαογραφικών Συλλόγων: «Πυρσός», «Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας», «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας-«Μίεζα», «Αράπιτσα», «Σύλλογος Βλάχων Νάουσας»- «Σύλλογος Βλάχων Βέροιας». Περισσότεροι από 700 χορευτές και χορεύτριες κάθε ηλικίας χόρεψαν, παρασύροντας στο γλέντι και τον κόσμο που είχε κατακλίσει την πλατεία και τους κεντρικούς δρόμους.

Το σατιρικό πρόγραμμα, με θέμα την Τρόικα και το μνημόνιο, παρουσίασαν ο  Γιώργος Μακρογιώργος και η Ευγενία Νακοπούλου, με τη συμμετοχή των Κώστα Χατζηκώστα και Σταύρου Κατσάρα. Ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε η εμφάνιση με αυθεντικές Σκωτζέζικες στολές, τριών ατόμων, παίζοντας την παραδοσιακή πίπιζα της χώρας τους. 

Παρά τη βροχή η αποκριάτικη γιορτή συνεχίστηκε με την μπάντα των χάλκινων-πνευστών «Μακεδονική Φανφάρα», την εντυπωσιακή παρουσία των χορευτικών συνόλων του Κέντρου Άθλησης και Χορού Body Control της Κατερίνας Νίκου, που χόρεψαν μοντέρνους χορούς (Hip-hop, Latin, Funky jazz κά). Ακολούθησε η εμφάνιση των καρναβαλικών ομάδων της Μαίρης Φειδάντση («η Νάνα η Ρίνγκα, απ’ τ’ Αγιά Θοφάνη Μιχαλά») και του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού με το σατιρικό «τα κοκόρια». Το παραδοσιακό γλέντι της πλατείας  ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με «πατινάδα» στους δρόμους της πόλης. Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου οι Φίλοι του Καρναβαλιού παρουσίασαν αποκριάτικα σατιρικά με κεντρικό θέμα «οι τριακόσιες αλανιάρες αδιάβαστες».      

Το «βγάλσιμο των προσώπων» στην Πλατεία Αλωνίων

Στην πλατεία Αλωνιών αργά το απόγευμα έγινε σύμφωνα με το έθιμο το «βγάλσιμο των προσώπων», το οποίο παρά τη βροχή παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση αρκετός κόσμος. Στο τέλος στήθηκε γλέντι, όπου Γενίτσαροι και Μπούλες έγιναν ένα με τον κόσμο και χόρεψαν μέχρι αργά το βράδυ.  

Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα

Το πρωί της Καθ. Δευτέρας τη «γιορτή φασολάδας και σαρακοστιανών» διοργάνωσε στην Πλατεία Καρατάσου ο Σύλλογος Φίλων του Καρναβαλιού, προσφέροντας στον κόσμο ζεστή φασολάδα, σαρακοστιανά και ξινόμαυρο κρασί. Στην εκδήλωση χόρεψαν και τα μπουλούκια «Γενίσταροι και Μπούλες» που ακολούθησαν ελεύθερο πρόγραμμα, χορεύοντας σε όλη την πόλη. Εκδηλώσεις για τα «Κούλουμα» διοργανώθηκαν στο Αγγελοχώρι, στην Επισκοπή και στον Στενήμαχο, όπου προσφέρθηκε η παραδοσιακή λαγάνα, χαλβάς, φασολάδα, σαρακοστιανά, κρασί, με μουσικό πρόγραμμα, χορούς με την παρουσία πλήθους κόσμου.

«Μια πόλη μια γιορτή»

Ιδιαίτερο χρώμα στην αποκριά έδωσε και εφέτος η καθιερωμένη εκδήλωση «Μια πόλη μια γιορτή». Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, δεκάδες γλέντια στήθηκαν σε όλη την πόλη από κέντρα διασκέδασης (καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, ουζερί), καταστήματα και παρέες. Παντού προσφέρονταν ξινόμαυρο κρασί Νάουσας και μεζέδες, ενώ ο κόσμος συμμετείχε αυθόρμητα, χορεύοντας με κέφι σε αποκριάτικους παραδοσιακούς ρυθμούς. Η σατιρική ομάδα «Ομάδα Ανταρτών» στην Οδό Ανταρτών και η Εύξεινος Λέσχη στο προαύλιο του 5ου Δημ. Σχολείου, οργάνωσαν εκδηλώσεις με παραδοσιακό γλέντι, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου.

Το βράδυ στην πλατεία Καρατάσου το νεανικό συγκρότημα της Νάουσας «Αντάμα», με τη συναυλία του έδωσε ένα ξεχωριστό κέφι, κυρίως στο νεανικό κοινό.  

Τέλος, παρά την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση και την κυκλοφορία των οχημάτων, αφού εφαρμόστηκαν από την Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία ειδικά μέτρα, ενώ στις εισόδους της πόλης διανέμονταν έντυπα με πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και χάρτης της πόλης. Επίσης, λειτούργησαν και φυλασσόμενοι χώροι στάθμευσης στα προαύλια των σχολείων.

Για ακόμη μία χρονιά, η Οργανωτική Επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Κώστα Περισσοράτη, σε συνεργασία με τους Συλλόγους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανταποκρίθηκαν επάξια στη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 75 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ