«ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»: ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ-ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΒΕΡΟΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ημερίδας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας το μεσημέρι του Σαββάτου (9/7) στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους.

Ήταν το πρώτο ουσιαστικό βήμα της Ενδοπεριφερειακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας με σκοπό την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και της  προσωπικότητας του Μεγ. Αλεξάνδρου. Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού χαρακτηρίστηκε απ’ όλους ως πολύ σημαντική για την αξιοποίηση των σπουδαίων μνημείων της περιοχής (Αιγές-Βεργίνα, Δίον, Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί τάφοι Ανθεμίων, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας), με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά, πολιτιστικά και κοινωνικά οφέλη. Για το σκοπό και το περιεχόμενο της συνεργασίας, μίλησε στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Καραμπατζός (βλ. κείμενο ομιλίας)

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη, και χαιρέτησαν ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο βουλευτής κ. Άγγελος Τόλκας, ο Γεν. Δ/ντής της ΕΡΤ3 κ. Κώστας Μπλιάτκας.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας για την πολιτική πρωτοβουλία της Ενδοπεριφερειακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας μίλησαν οι Δήμαρχοι Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος και ο ασκών χρέη Δημάρχου Δίου-Ολύμπου κ. Γεώργιος Φαρμάκης.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όλων συγκέντρωσε η ομιλία του ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρη Παντερμαλή, καθώς και η εντυπωσιακή παρουσίαση των αρχαιολογικών μνημείων Ημαθίας και Πέλλας από την Προϊσταμένη τη ΙΖ΄Εφορείας κ. Αγγελική Κοτταρίδη. Τον συντονισμό είχε ο Αρχαιολόγος-Ιστορικός κ. Βασίλης Δημητριάδης   

Στο τρίτο μέρος της ημερίδας ο διακεκριμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, κ. Παντελής Σαββίδης συντόνισε την παρουσίαση της ενότητας για την τουριστική αξιοποίηση και την προβολή των Αρχαιολογικών Μνημείων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Μίλησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Βορείου Ελλάδος κ. Μιχάλης Πεζίκογλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων κ. Στέφανος Χατζημανώλης και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης κ. Αννίτα Τριβέλα

Τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις που ακολούθησαν, συντόνιζε ο Αρχαιολόγος-Ξεναγός κ. Γιώργος Μάλλιος.

Στη συνέχεια υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας από τους Δημάρχους:  Αναστάσιο Καραμπατζό, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, Γρηγόρη Στάμκο και Γεώργιο Φαρμάκη. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας του κ. Πέδρο Ολάγια «Νυμφαίο της Μίεζας, ο κήπος του Αριστοτέλη» και τον μπουφέ με συνταγές αρχαίων εδεσμάτων που επιμελήθηκε ο κ. Άγγελος Χατζηστυλλής με την υποστήριξη της ΕΤΑ Δήμου Νάουσας. 

Παραβρέθηκαν επίσης, ο βουλευτής κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Κων/νος Καλαϊτζίδης, κ. Γεωργία Μπατσαρά, κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, η Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Μαρία Τσιμήτρη, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Χρήστος Παππάς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αδαμίδης Παύλος, κ. Γιώργος Βασιλείου, κ. Δόξα Ιτσκάρα-Θανασούλη, κ. Μαρία Καρυδά-Μυλωνά, κ. Μανώλης Βαδόλας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ηλίας Γιώργος, κ. Γιάννης Γιαννούλης, κ. Νώπη Τσαγκαλίδου, κ. Βασίλης Τζώρτζης, κ. Δημήτρης Σέπκας, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δημ. Κοινότητας Νάουσας κ. Θώμας Τσουκαλάς, κ. Θ. Σιώψης, κ. Μαρία Τορορή, οι Πανεπιστημιακοί κ. Γιάννης Ακαμάτης, κ. Μαρία Ακαμάτη, κ. Γιώργος Καραδέδος, πολλά στελέχη-αρχαιολόγοι της ΙΖ΄ και ΚΖ΄ ΕΠΚΑ, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και άλλοι επίσημοι.   

 

Τέλος, σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» καλύφθηκε  και από πανελλαδικά Μ.Μ.Ε., με αφιερώματα σε τηλεοπτικές εκπομπές της ΝΕΤ και ΕΡΤ3, και με άρθρα στις εφημερίδες «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» κ.ά.

    

Ομιλία του Δημάρχου Νάουσας

 

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση και σας ευχαριστώ όλους που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Ιδιαίτερη τιμή για μας, είναι η παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη και του Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. και Προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δημήτρη Παντερμαλή. Όλοι εσείς, με την παρουσία και τη συμμετοχή σας στις εργασίες της ημερίδας, μας δίνετε τη δύναμη και τη στήριξη στην Ενδοπεριφερειακή-Διαδημοτική Συνεργασία, η οποία σήμερα κάνει το πρώτο ουσιαστικό και αποφασιστικό της βήμα.

Είναι μια φιλόδοξη και οραματική πρωτοβουλία που αναλάβαμε μαζί με τους συναδέλφους δημάρχους της Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, του Δίου-Ολύμπου κ. Γιώργο Παπαθανασίου, της Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκο και βέβαια με  την υποστήριξη που έχουμε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδη, και τους Αντιπεριφερειάρχες της Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδη, της Πέλλας κ. Θεοδωρίδη, και της Πιερίας κ. Μαυρίδου.

Η πρωτοβουλία μας είναι φιλόδοξη, γιατί έχει σκοπό την ανάδειξη και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων που διαθέτουν η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία: Αιγές-Βεργίνα, Δίον, Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδίων, Θέατρο της Μίεζας. Είναι σπουδαία μνημεία της Μακεδονίας, αλλά και εμβληματικοί τόποι, οι οποίοι ταυτίζονται με την παγκόσμια ακτινοβολία της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

  • Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα.
  • Διδάχθηκε την κλασική ελληνική παιδεία, εδώ στη Σχολή Αριστοτέλους- το Νυμφαίον της Μίεζας, από τον Μέγιστο των φιλοσόφων Αριστοτέλη. Σ’ αυτόν τον ιερό χώρο λοιπόν συνευρέθησαν δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της υφηλίου. Ο τόπος αυτός, σηματοδότησε τις βάσεις του Δυτικού πολιτισμού.
  • Στις Αιγές-Βεργίνα, βρίσκεται ο τάφος του πατέρα του Φιλίππου Β΄ και ο ίδιος ο Αλέξανδρος στέφθηκε Βασιλιάς.
  • Από την ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον, ξεκίνησε την εκστρατεία των Ελλήνων κατά των Περσών, δημιουργώντας τη μεγάλη ελληνική αυτοκρατορία, που άλλαξε του ρου της ανθρώπινης ιστορίας.     

     Αυτά λοιπόν τα ιστορικά γεγονότα, συνθέτουν ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα και αποτελούν έναν ανεκτίμητο πλούτο για την περιοχή μας. Γι’ αυτό δώσαμε στην πρωτοβουλία μας το όνομα «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου».  

     Εμείς λοιπόν οι Δήμαρχοι έχουμε ένα όραμα, σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η πρωτοβουλία μας έρχεται να ενώσει τις τοπικές κοινωνίες μας και να αναδείξει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αυτό το μεγάλο απόθεμα αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο ελληνικός πολιτισμός.  

     Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και οργανωμένου πόλου έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο.

Το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Ένας ολοκληρωμένος προορισμός για τους επισκέπτες, ο οποίος θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην πολύπλευρη πολιτιστική, κοινωνική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Επίσης, στόχος μας είναι η σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με τις τοπικές κοινωνίες και η ένταξή τους στην πολιτιστική ζωή.

Γιατί, λοιπόν, αποφασίσαμε με τους συναδέλφους Δημάρχους να προχωρήσουμε τώρα, σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο στην Ενδοπεριφερειακή-Διαδημοτική Συνεργασία;

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι:

Πρώτος: Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα  «Καλλικράτης», που δημιουργεί νέα δεδομένα για τη χώρα μας και ταυτόχρονα ανοίγει νέες προοπτικές. Τα αιρετά θεσμικά όργανα (Περιφερειάρχης, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δήμαρχοι, Δημοτικά Συμβούλια) με το νέο θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες που έχουν, το επόμενο διάστημα καλούνται να καταρτίσουν Επιχειρησιακά-Αναπτυξιακά Σχέδια για τα επόμενα χρόνια. Κατά συνέπεια οι δράσεις μας πρέπει να είναι  κοινές, άμεσες, οργανωμένες και άριστα συντονισμένες. Συστήνουμε θα έλεγα «το κοινόν των Μεκεδόνων». 

Οι χρηματοδοτήσεις και τα επιδοτούμενα προγράμματα, όσο περνά ο χρόνος λιγοστεύουν. Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να δράσουμε άμεσα, οργανωμένα, συναγωνιστικά και όχι ανταγωνιστικά. Οφείλουμε όλοι οι θεσμικοί φορείς του τόπου, να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, αλλά και να διαχειριστούμε με σύνεση, διαφάνεια και φειδώ το  ΕΣΠΑ, τα τομεακά προγράμματα υπουργείων, περιφερειακά προγράμματα, πόροι των Δήμων κλπ., στοχεύοντας με την κοινή προσπάθεια να προσφέρουμε τα μέγιστα αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες μας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Η στρατηγική θέση της Περιφέρειάς μας και της Θεσσαλονίκης με το νέο ρόλο της ως Μητροπολιτικό Κέντρο της Μακεδονίας και των Βαλκανίων, θα συμβάλλει τα μέγιστα, ως αιχμή στο “ιστορικό τόξο” το οποίο σχηματίζουν τα αρχαιολογικά μνημεία Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας. 

Αυτό από μόνο του όμως, δεν δημιουργεί τους απαραίτητους όρους προόδου ή – αν θέλετε – δεν επαρκεί.  Σήμερα, ο πολιτικός χρόνος είναι κρίσιμος και καθοριστικός. Όλοι κρινόμαστε και από το όραμά μας για τον τόπο, αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητά μας.

Να αναφέρω παρενθετικά ότι η ανάλογη πολιτική πρωτοβουλία Διαπεριφερειακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας που αναλάβαμε το 2008, για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου, το «Πρόγραμμα Βέρμιο», στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι που βρίσκονται στο όρος Βέρμιο και οι Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του. Έχει εγκριθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο με Υπουργική Απόφαση από το 2009, και βρισκόμαστε στο στάδιο ενεργοποίησής του με έργα υποδομής που είναι ώριμα να ξεκινήσουν.   

Και ο δεύτερος λόγος, που πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία: Ο αρχαίος ελληνικός κλασσικός πολιτισμός ως ένας βασικός πυλώνας της τουριστικής ανάπτυξης, αποτελεί - όπως συχνά λέγεται - τη «βαριά βιομηχανία» για την πρόοδο της χώρας μας.  Σε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει λοιπόν η χώρας μας πρέπει να ξαναγυρίσουμε, να στηριχθούμε, να πάρουμε δύναμη, θάρρος και ελπίδα και να πορευθούμε στο μέλλον.

Η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία και οι Δήμοι Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Νάουσας, Πέλλας έχουμε πολλά κοινά στοιχεία (ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, αναπτυξιακά κ.ά.) και διαθέτουν, όπως προανέφερα, αρχαιολογικά μνημεία τεράστιας ιστορικής σημασίας.

Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα με την ημερίδα που σε λίγο θα αρχίσει.

Στο πρώτο μέρος, οι συνάδελφοι δήμαρχοι Βέροιας, Δίου-Ολύμπου και Πέλλας θα αναφερθούν στην κοινή μας πολιτική πρωτοβουλία. Στο δεύτερο μέρος, ο καθηγητής κ. Παντερμαλής και η Προϊσταμένη της ΙΖ Εφορείας κ. Αγγελική Κοτταρίδη, θα αναφερθούν στα αρχαιολογικά μνημεία της Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας. Στο τρίτο μέρος, που αφορά την Τουριστική Ανάδειξη και Προβολή των Αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής μας, έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Βορείου Ελλάδος κ. Μιχαήλ Πεζίκογλου και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης κ. Αννίτα Τριβέλα, μαζί με τον έμπειρο Δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, κ. Παντελή Σαββίδη.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφερθώ στα επόμενα βήματα.

Είναι δράσεις και ενέργειες, τις οποίες συναποφασίσαμε με τους Δημάρχους και την Περιφέρεια και περιλαμβάνονται στο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, το οποίο θα υπογράψουμε στο τέλος των εργασιών της Ημερίδας.  

Συγκεκριμένα οι δράσεις και οι επόμενες ενέργειές μας είναι επιγραμματικά και ενδεικτικά:

1. Η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου (Master Plan) «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», το οποίο θα εκπονηθεί με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων και φορέων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και δράσεις για την ανάδειξη, την προστασία και την προβολή των αρχαιολογικών μνημείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας. Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η διεκδίκηση και η ένταξη δράσεων, αλλά και η χρηματοδότησή τους από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ, τομεακά προγράμματα υπουργείων, περιφερειακά προγράμματα, πόροι Δήμων κ.λπ.).

2. Η  ενίσχυση του σημαντικού έργου της Τοπικών Εφορειών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η στήριξη των προγραμμάτων συντήρησης και αναστήλωσης, αλλά και η μετεξέλιξη σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων σε επισκέψιμους χώρους, καθώς και η προώθηση της πρότασης χαρακτηρισμού των σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων (πλην της Βεργίνας που έχει ήδη χαρακτηρισθεί) σε μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

3. Η άμεση υλοποίηση οργανωμένων δράσεων από τους Δήμους Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Νάουσας, Πέλλας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Ενδεικτικά είναι:

  • Κοινό πρόγραμμα προβολής, το οποίο θα υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τον Ε.Ο.Τ. (όπως έντυπο υλικό, καταχωρήσεις, spot, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, συνέδρια κ.ά.).
  • Έκδοση κοινού εντύπου προβολής των μνημείων και την προώθηση του brand name “ Στις Ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ” (Λογότυπο, σήμα, χάρτες κλπ.).
  • Κοινό πρόγραμμα επισκέψεων-εκδρομών στα αρχαιολογικά μνημεία Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας με τη συνεργασία των φορέων τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας (Τουριστικοί πράκτορες, Τουριστικά Γραφεία, Ξεναγοί, Ξενοδόχοι κλπ.).
  • Δημιουργία Δικτυακού Τόπου (website) για την προβολή των αρχαιολογικών μνημείων και τη φιλοξενία του στους επίσημους δικτυακούς τόπους των Δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής (με πολιτικά πρόσωπα) για την προώθηση του δικτύου αρχαιολογικών μνημείων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και την εποπτεία σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Σχεδίου: “Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.
  • Διοργάνωση και διεξαγωγή κοινών δράσεων πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού (αρχαίο θέατρο-τραγωδίες, μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, φεστιβάλ, αθλητικοί αγώνες κ.ά.).
  • Δημιουργία Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την καταγραφή, ανάλυση, επεξεργασία των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων στο πλαίσιο δημιουργίας του ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το οποίο θα αποτελέσει επίκεντρο του  Επιχειρησιακού Σχεδίου. 
  • Η Διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων, με κεντρικό θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο και τις μεγάλες προσωπικότητες που συνδέονται με την περιοχή (Φίλιππος Β’, Αριστοτέλης κλπ.), το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με συνδιοργανωτές Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιστημονικούς και Επαγγελματικούς φορείς κ.λπ. 
  • Συνεργασία με Δήμους, φορείς και συλλόγους της Μακεδονίας και συμμετοχή σε αντίστοιχα δίκτυα, πρωτοβουλίες και διαδημοτικές συνεργασίες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων (όπως Δήμοι: Αλεξάνδρειας, Αιγινίου-Κολινδρού, Κατερίνης, Αιανής/Κοζάνης, Σερβίων, Πτολεμαΐδας κλπ.), αλλά και του εξωτερικού (π.χ. Αλεξάνδρεια Αιγύπτου).
  • Η καθιέρωση περιοδικών συσκέψεων της Ομάδας Εργασίας και της Συντονιστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων της Ενδοπεριφερειακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας, καθώς και θεματικών ημερίδων οι οποίες θα πραγματοποιούνται εκ περιτροπής στους Δήμους Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Πέλλας, Νάουσας και στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο το υπόβαθρο σε υποδομές, καθώς και έργα-παρεμβάσεις που συνδέονται με την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής και μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της πρωτοβουλίας μας. 

        Επιγραμματικά λοιπόν στους Αρχαιολογικούς χώρους:

  • Αιγές-Βεργίνα: Υπάρχουν οργανωμένοι επισκέψιμοι χώροι και εκθέματα, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, πρόσφατα παρουσιάσθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης του αρχαιολογικού μνημείου (Master Plan), το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως επιστημονικό εργαλείο και για το δίκτυο «Στις Ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
  • Δίον: Τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Δίου επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, ενώ το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο φιλοξενούνται παραστάσεις και συναυλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ολύμπου».
  • Αρχαία Πέλλα: Περιλαμβάνει τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης, και το σύγχρονο Μουσείο το οποίο άνοιξε τις πύλες του για τους επισκέπτες τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι συνάδελφοι Δήμαρχοι, ο κ. Παντερμαλής και η κ. Κοτταρίδη θα αναφερθούν ειδικότερα.

  • Μίεζα-Σχολή Αριστοτέλους-Μακεδονικοί Τάφοι: Στη Σχολή Αριστοτέλους από τον Απρίλιο του 2007 λειτουργεί το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους του Δήμου Νάουσας (το έργο είναι δωρεά του αείμνηστου Χρήστου Λαναρά και της Οικογένειάς του) και διαθέτει σύγχρονους χώρους και αίθουσα συνεδρίων. Με τη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους και το Πολιτιστικό Κέντρο επισκέπτονται κατά μέσο όρο 24.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και εδώ στη συνεδριακή αίθουσα που βρισκόμαστε, φιλοξενούνται συνέδρια και αξιόλογες εκδηλώσεις.

Επίσης, από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχουν ενταχθεί και θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα για την προστασία και την ανάδειξη των Μακεδονικών Τάφων της Κρίσεως, των Ανθεμίων και του Kinch καθώς και τη συντήρηση του Αρχαίου Θεάτρου της Μίεζας. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των έργων ανέρχεται σε 2.138.500 €. Επίσης, ο Δήμος Νάουσας από το 2006 έχει ολοκληρώσει την προμελέτη για την ενοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου.

Όλες αυτές οι υποδομές και βέβαια το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν η ΙΖ΄ και η ΚΖ΄ Εφορείες, αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της Ενδοπεριφερειακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής (Επιμελητήρια, Τουριστικοί φορείς κλπ). 

Θέλω να τονίσω ότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, απόψεις και ιδέες που θα τεθούν από όλους σας κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, ώστε να ενταχθούν στην κοινή πρωτοβουλία μας με πρώτο στόχο αυτή η προσπάθεια που ξεκινάμε όλοι μαζί, να λειτουργήσει οργανωμένα και κυρίως αποτελεσματικά. 

Κυρία Γενική Γραμματέα, κυρίες και κύριοι

Σε αυτήν την προσπάθεια η θεσμική, αλλά κυρίως η ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι απαραίτητη και αναγκαία. 

Εμείς, ως αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, Περιφρειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες) δεσμευόμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία στέλνουμε το εξής μήνυμα: «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ».

Για την επιτυχία του κοινού μας στόχου δεσμευόμαστε, να εργαστούμε συστηματικά, μεθοδικά και κυρίως αποτελεσματικά. Η σημερινή εκδήλωση είναι η αρχή, κι όπως θα έλεγαν και οι πρόγονοι μας «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».  

Είναι λοιπόν μία ιστορική στιγμή για την περιοχή μας. Όπως έλεγε ο Μάο «ένα ταξίδι μιλίων ξεκινά με το πρώτο βήμα».

Αυτή η συνεργασία που αρχίζουμε, είμαι βέβαιος ότι με τη στήριξη όλων, θα δικαιώσει το όραμά μας για τη δημιουργία του ENIAIOY ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Το οφείλουμε στην ιστορία και τους προγόνους μας.  Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies