ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με 47 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε τη Δευτέρα (29/3) το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός ενημέρωσε το σώμα για την ομόφωνη έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Χ.Ο.Π., τονίζοντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Δημ. Συμβούλιο σε αρκετές κρίσιμες συνεδριάσεις το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2009. Η καθυστέρηση η οποία υπήρξε στις διαδικασίες οφείλεται στον καθορισμό αρμοδιοτήτων στην αρμόδια Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Τζάκρη και στη στελέχωση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας, και έτσι μόλις υπογράφηκαν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα επιταχύνθηκαν οι ενέργειες, και τελικά στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου εγκρίθηκε το Γ.Π.Σ. του Δήμου Νάουσας από το ΣΧΟΠ της Περιφέρειας και τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. υποβάλλει (30/3) πρόταση στο ΕΣΠΑ για το έργο «Επέκταση και Αναβάθμιση εγκατάστασης επεξεργασίας πόσιμου νερού», προϋπολογισμού 1.190.000 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει δύο υποέργα: 1) «Κτιριακή επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού Νάουσας και αγωγός μεταφοράς επεξεργασίας νερού», 2) «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργική σύνδεση φίλτρων διύλισης πόσιμου νερού Νάουσας». Ο κ. Καραμπατζός τόνισε ότι με τα προτεινόμενα έργα στόχος της Δημ. Αρχής είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος θολότητας των νερών των πηγών Αγίου Νικολάου και η δυνατότητα παροχής καθαρού νερού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στους δημότες της πόλης Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει: Την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Ποσίμου νερού: α) με προσθήκη δύο νέων πολυστρωματικών φίλτρων ταχυδυίλισης του νερού, δυναμικότητας 93/75 κ.μ/ώρα το καθένα, β) με την προμήθεια και εγκατάσταση τριών νέων φίλτρων προεπεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 281,25 κ.μ/ώρα το καθένα, γ) με τη στέγασή τους σε κτίριο, κατόπιν επέκτασης κατά 154 τ.μ. του υφιστάμενου μεταλλικού κτιρίου, δ) με την κατασκευή αντλιοστασίου μετά την τοποθέτηση δύο αντλιών δυναμικότητας 562κ.μ./ώρα, για την ανύψωση της πίεσης του επεξεργασμένου νερού. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η τροφοδοσία με επεξεργασμένο πόσιμο νερό στα σημεία των επεκτάσεων της Νάουσας που βρίσκονται ανάντι της Μονάδας Επεξεργασίας (περιοχή «Μπλάνα», «Συνοικισμός» με: α) Την Κατασκευή ενός αντιλιοστασίου, δίπλα στις υφιστάμενες δεξαμενές αποθήκευσης νερού, με δύο αντλίες δυναμικότητας 200κ.μ/ώρα η καθεμίας, β) Την τοποθέτηση αγωγού PVC Φ225, συνολικού μήκους 2.100μ. που ξεκινάει από το αντλιοστάσιο μέσα στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού και θα οδηγείται στο άλσος Αγίου Νικολάου κοντά στις πηγές (επί των υφιστάμενων δρόμων), στο σημείο που ξεκινούν οι αγωγοί υδροδότησης των περιοχών επέκτασης της Νάουσας και γ) Η κατασκευή φρεατίου διανομής του νερού και τις συνδέσεις τους με τους αγωγούς υδροδότησης των επεκτάσεων της πόλης που ξεκινούν από εκεί.
Για την κοπή δέντρων στο Νεκροταφείο, ο Δήμαρχος είπε ότι δεν έγινε τίποτα αυθαίρετα, αντίθετα έγιναν με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας. Επεσήμανε ότι πολλά κυπαρίσσια είναι μεγάλης ηλικίας και πάρα πολύ πυκνοφυτεμένα και ότι αυτά που κόπηκαν ήταν ξερά και επικίνδυνα για τους πολίτες από την πτώση των ξερών κλαδιών. Σημείωσε ακόμη ότι με τις μεγάλες ρίζες τους τα δέντρα καταστρέφουν τους τάφους καθώς επίσης και ότι με την υπερβολική σκίαση και υγρασία δημιουργείται πρόβλημα στη χώνευση των σωρών.
Ο κ. Καραμπατζός ενημέρωσε το σώμα για τη σημαντική μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π) που έρχονται στο Δήμο κάθε μήνα (από 351.000 ευρώ σε 251.000 ευρώ), η οποία γίνεται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Χαρακτήρισε ως πολύ κρίσιμη την οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα, και ότι επιβάλλεται να γίνει νοικοκύρεμα και εξορθολογισμός των εξόδων σ' όλους τους τομείς.
Για το Δημοτικό Κολυμβητήριο, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου από την έναρξη της λειτουργίας του, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Όπως είπε αυτήν την περίοδο προετοιμάζεται η ομάδα του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών, ότι ομάδα κολυμβητών της Εθνικής Γαλλίας πραγματοποίησε την προετοιμασία της το προηγούμενο διάστημα, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα πρόκειται να έρθουν κι άλλες ομάδες. Ο κ. Καραμπατζός ανέφερε ότι ήδη ο αριθμός των εγγραφών στο Κολυμβητήριο έχει ξεπεράσει τα 800 μέλη, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αποδεικνύει ότι η πόλη αγκαλιάζει το έργο. Σημείωσε ότι ξεκίνησε και το πρόγραμμα επισκέψεων των μαθητών δημοτικών σχολείων, που γίνεται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τη Δημ. Επιτροπή Παιδείας και τον Πρόεδρό της, κ. Χρ. Παππά. Σημείωσε ότι οι Περιφερειακοί Αγώνες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έγιναν με μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή 450 αθλητών από 16 συλλόγους και ότι το γεγονός αυτό έφερε πολλούς επισκέπτες στην πόλη. Σε σχέση με το ενεργειακό, ο Δήμαρχος είπε ότι παρά τον αρχικό προβληματισμό που υπήρχε για την ενεργειακή κατανάλωση σε πετρέλαιο όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη της Γ.Γ.Α., με την προσθήκη των δύο νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση ενέργειας (αντλίες ανάκτησης θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες) καταφέραμε, είπε, να μειώσουμε το κόστος από τα 1.000 lt στα 150 lt πετρελαίου την ημέρα και αυτό αποδεικνύει ότι η απόφασή μας να προχωρήσουμε σε συμπληρωματικές πηγές ενέργειας ήταν σωστή και αποτελεσματική.

Θετική γνωμοδότηση για την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ) Ν. Ημαθίας.

Μετά από εκτενή συζήτηση, που ξεπέρασε σε διάρκεια της τέσσερις ώρες, το Δημ. Συμβούλιο συμφώνησε με την εισήγηση του Δημάρχου κ. Αν. Καραμπατζού, και γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ) Ν. Ημαθίας.
Στην εισήγησή του ο κ. Καραμπατζός μεταξύ άλλων τόνισε ότι το θέμα είναι από τα σημαντικότερα που απασχολεί τη Νάουσα και την Ημαθία, εδώ και πολλά χρόνια. Επεσήμανε ότι από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού, τόσο από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Δάλλα όσο και από τη σημερινή του κ. Παπαποστόλου, έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια με διαφάνεια και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε αυτό το μεγάλο έργο να προχωρήσει και να φτάσει στη φάση υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, με σύμβαση μακράς παραχώρησης. Χαρακτήρισε τον ΧΥΤΥ ως έργο πρωτοποριακό για όλη την Ελλάδα και το κόστος κατασκευής της Μονάδας ανέρχεται στα 28 εκ. ευρώ. Επεσήμανε ότι το θέμα έρχεται στο Δημ. Συμβούλιο έπειτα από σχετικό αίτημα δημοτών, και αφού προηγήθηκε στις 8/3 κοινή σύσκεψη με τους Δήμους Αλεξάνδρειας και Βέροιας στους οποίους είχαν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα. Σημείωσε ότι η σχετική σύμβαση είχε δοθεί στους δημ. συμβούλους για ενημέρωση και ότι όπως δεσμεύθηκε ο ίδιος το θέμα θα συζητηθεί, προκειμένου να εκφραστεί η γνώμη του Δημ. Συμβουλίου αλλά, και να απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες. Αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα που είχε η επιτροπή των Δημάρχων στη συνάντησή της με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρεόπουλο, η οποία έγινε στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου, λέγοντας ότι με συντονισμένη προσπάθεια και ενέργειες καταφέραμε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του έργου να καλυφθεί από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΡΑ με το ποσό των 15 εκ. ευρώ. Είπε ότι «ο αγώνας διεκδίκησης συνεχίζεται, γιατί όπως δήλωσα και αυτό είναι και η πρότασή μου, εάν δεν έχουμε γραπτή δέσμευση του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση του έργου, να εκφράσουμε την επιφύλαξή μας». Υπογράμμισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ από την Περ. Κ. Μακεδονίας, ώστε να μειωθεί το κόστος ανά τόνο, από 87 ευρώ σε λιγότερο από 57 ευρώ. Τόνισε ότι το δύσκολο δεν είναι να προτείνεις νέα πράγματα, το δύσκολο είναι να εγκαταλείψεις τα παλαιά, αλλά και να καταφέρεις να υλοποιήσεις καινούργιες ιδέες. Κάθε καινούργια ιδέα, είπε, προκαλεί ανησυχία και αγωνία όμως αυτή η κατάσταση που υπάρχει με τα σκουπίδια πρέπει να τελειώνει. Είναι μια πανάθλια εικόνα των χωματερών και δεν τιμά κανέναν. Επεσήμανε ότι με την υπογραφή της σύμβασης οδεύουμε προς το τέλος μιας τιτάνιας συλλογικής προσπάθειας. Σημείωσε, ότι μπορεί κάποια ερωτήματα να υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά «τέλειες λύσεις και τέλειες συνταγές δεν πρόκειται να μας δώσει κανείς, και γι' αυτό οφείλουμε να συμφωνήσουμε όλοι, ώστε να προχωρήσει το έργο, διατυπώνοντας συμπληρωματικά στη σύμβαση τις όποιες επιφυλάξεις μας, γιατί πιστεύω στην παλαιά και σοφή ρήση ότι, «καλύτερα μια οργιά έργο παρά ένας τόνος θεωρία». Καταλήγοντας τόνισε τα μεγάλα έργα θέλουν και μεγάλες αποφάσεις.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του κ. Δάλλα πρώην Προέδρου του ΕΣΔΑ και Δημάρχου Μακεδονίδος, του κ. Παπαποστόλου Προέδρου του ΕΣΔΑ και Δημάρχου Βεργίνας, του Νομικού Συμβούβου του ΕΣΔΑ κ. Ματραντζή, του εκπροσώπου των πολιτών κ. Τρ. Μαρκοβίτη, του εκπροσώπου της Οικολογικής Ομάδας κ. Ασλάνογλου και του Προέδρου Τ.Ε.Ε Ημαθίας κ. Ουρσουζίδη. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις και η ανταλλαγή προσβλητικών χαρακτηρισμών, αλλά τελικά με προτροπή του Δημάρχου κ. Καραμπατζού, του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Ι. Γκαρνέτα και των Δημ. Συμβούλων σταμάτησαν, και η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της πρότασης του Δημάρχου να συνεχιστεί το έργο όπως προβλέπεται στην σύμβαση του έργου, με την επιφύλαξη της γραπτής δέσμευσης της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια.

Συμμετοχή του Δήμου στη διαδημοτική Εταιρεία Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε. ΟΤΑ: «CitiesNet»

Αποφασίσθηκε καταρχήν η συμμετοχή του Δήμου Νάουσας στο διευρυμένο σχήμα της εταιρίας «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε. Ο.Τ.Α.», με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης και σε επόμενο στάδιο με την πλήρη συμμετοχή του Δήμου μας ως ισότιμο μέλος στο Μετοχικό Σχήμα. Ειδικότερα, η συμμετοχή του Δήμου σκοπό έχει να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες νέων τεχνολογιών προσανατολισμένες προς τους πολίτες και για τις ανάγκες τους, τη βελτίωση του άμεσου περιβάλλοντος διαβίωσης, την τόνωση της τουριστικής ζήτησης και ανάπτυξης της περιοχής και της επιχειρηματικότητας. Επίσης, θα συμβάλλει στη βελτίωση της προβολής του πολιτιστικού αποθέματος, την άμεση δημοκρατία με τη συμμετοχή των πολιτών σε αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα, την αύξηση της παραγωγικότητας με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ώστε ο κάθε πολίτης να κερδίζει χρόνο για τον εαυτό του. Ακόμη οι δήμοι, που συμμετέχουν στο σχήμα «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας», θα μπορέσουν μαζί να υλοποιήσουν- λειτουργήσουν, συντηρήσουν και περαιτέρω να αναπτύξουν υποδομές και υπηρεσίες, για να καλύψουν τις προγραμματιζόμενες ανάγκες γενικού χαρακτήρα αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος εφόσον απαιτείται.
Ο Δήμος Νάουσας θα έχει σημαντικό ρόλο στην εταιρία καθώς το έργο, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στο Δήμο στα πλαίσια του Γ' Κ.Π.Σ. στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), θα συμβάλλει ουσιαστικά στην συνολική προσπάθεια, αποτελώντας βασικό κύτταρο στη σύνθεση του ψηφιακού σώματος, το οποίο σύντομα θα αναδείξει η λειτουργία της εταιρίας.

                                              Άλλες Αποφάσεις
• Εγκρίθηκε η διάθεση δαπάνης 6.000 ευρώ, για τη συμμετοχή του Δήμου στο 4ο Μαθητικό Καλοκαιρινό Σχολείο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Νάουσα το διάστημα 1-7 Αυγούστου 2010
• Ανάθεση-εκχώρηση αρμοδιότητας στη Ν.Α. Ημαθίας για την εκτέλεση έργων ασφαλτόστρωσης δρόμων στα Δ.Δ. Αρκοχωρίου, Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου και Στενημάρχου.
• Οικονομική Ενίσχυση 2.000 ευρώ στο Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων και φίλων δημιουργικού Εργαστηρίου ΑμΕΑ Νάουσας «ΥΦΑΔΙ»
• Ανάθεση των εκδηλώσεων της 188ης Επετείου του Ολοκαυτώματος στη Δ.Ε.Τ.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies