ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας
 

Με μοναδικό θέμα την έγκριση των όρων λήψης του Δανείου από το ΤΠΔ για την πληρωμή των απολυμένων της «Τρικολάν» του προγράμματος μερικής απασχόλησης, συνεδρίασε τη Δευτέρα (24/8) το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός ενημέρωσε το σώμα για το ζήτημα του οδικού άξονα «Σκύδρα-Νάουσα-Πατρίδα-Εγνατία Οδός», και τη σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη (26/8) στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων της πόλης με σκοπό την από κοινού προετοιμασία δυναμικών κινητοποιήσεων. Ο κ. Καραμπατζός τόνισε ότι μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες με πιο πρόσφατη τη σύσκεψη που έγινε στη Νάουσα (αίθουσα «Ναϊάς») στις 20/6/2009, δεν έχει δοθεί καμία επίσημη και υπεύθυνη απάντηση για την πορεία του έργου από την Περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έργο υποδομής στον τομέα των μεταφορών για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Σημείωσε ότι για το ίδιο θέμα την Παρασκευή πρόκειται να γίνει σύσκεψη στη Νομαρχία επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της η τοπική κοινωνία, ο Δήμος και οι φορείς της πόλης θα πρέπει να εκφράσουν έντονα τη διαμαρτυρία τους, με μαζική συμμετοχή και  κάθοδο με αυτοκίνητα στο χώρο του εργοταξίου, όπου ο δρόμος έμεινε ημιτελής και έχουν σταματήσει τα έργα, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου. Χαρακτήρισε την κινητοποίηση ως συμβολική διαμαρτυρία ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια Δ.Ε.Θ., υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του νέου δρόμου έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής Ημαθίας και Πέλλας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την ανακοίνωση της δημ. συμβούλου κας. Ιωσηφίδου, η οποία δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο και αφορούσε τη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση του Δήμου. Τόνισε ότι επειδή η ανακοίνωση της κας. Ιωσηφίδου εμπεριέχει ανακρίβειες και ψεύδη που θίγουν το κύρος και το θεσμό του Δήμου, οφείλει ως Δήμαρχος με επίσημα στοιχεία να ενημερώσει το κορυφαίο θεσμικό όργανο που είναι το Δημ. Συμβούλιο. Είπε ότι εδώ και αρκετούς μήνες η ανεξάρτητη δημ. σύμβουλους έχει εγκαινιάσει ένα νέο μοντέλο πολιτικής αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι «εγώ δεν θα την ακολουθήσω σε αυτό το επίπεδο της δια του τύπου αντιπαράθεσης, στο οποίο επιδιώκει να σύρει το Δήμαρχο. Επιλέγω το θεσμικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου, να δίνω εξηγήσεις και απαντήσεις». Ο κ. Καραμπατζός τόνισε ότι ουδέποτε αρνήθηκε το διάλογο σε κανένα συνάδελφο και σε καμία ερώτηση. Επισήμανε ότι το Δημ. Συμβούλιο έχει κατακτήσει ένα υψηλό πολιτικό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας. Σημείωσε ότι η κα. Ιωσηφίδου είχε όλο το χρόνο να εκφράσει τις απόψεις της στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, οι οποίες καταγράφηκαν και από τα πρακτικά του Δ.Σ. αλλά και από τους εκλεκτούς εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., λέγοντας «δεν τα έγραψαν καλά οι δημοσιογράφοι, δεν τους εμπιστεύεται και θέλησε να δώσει δική της ανακοίνωση και μάλιστα σε πλαίσιο, για τις οποίες θα πρέπει η ίδια η κα. Ιωσηφίδου να εξηγήσει εάν είναι απλές ανακοινώσεις ή πληρωμένες ανακοινώσεις». Χαρακτήρισε την επιστολή-ανακοίνωση ως λίβελο, λέγοντας ότι έχει καθήκον να δώσει υπεύθυνες και συγκεκριμένες απαντήσεις και να αποκαταστήσει την αλήθεια στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του Δήμου.  

Για την ειδική συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την έγκριση του Ισολογισμού, είπε ότι η Οικονομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε τον Ιούλιο τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας γι' αυτό και ο Ισολογισμός και ο Απολογιστικός Πίνακας συζητήθηκε στη συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα 10/8. Τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα σχετικά με το χρόνο συζήτησης, όπως ισχυρίζεται η κα. Ιωσηφίδου. Υπενθύμισε ότι ανάλογες συνεδριάσεις για την έγκριση του Ισολογισμού του Δήμού έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα και προηγούμενα έτη (19/7/2004,  25/7/2005, 31/7/2006), λέγοντας ότι όλους αυτούς του Ισολογισμούς του ψήφιζε η κα. Ιωσηφίδου, παρότι ήταν καλοκαίρι και πιθανά δεν εκδίδονταν εφημερίδες. Ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά «ό,τι γράφει η ανακοίνωση της κας Ιωσηφίδου γίνεται για εντυπωσιασμό», και ότι  «οι μάσκες έπεσαν και ευτυχώς έπεσαν πολύ νωρίς». Και πρόσθεσε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί λογοδοσίες και απολογισμούς πεπραγμένων κάθε χρόνο, τόσο στο Δημ. Συμβουλίου όσο και δημόσια, για να ενημερώσει τους δημότες υπεύθυνα με επίσημα στοιχεία γιατί δεν έχει να κρύψει τίποτα, λέγοντας ότι «η διοίκηση του Δήμου από τη Δημοτική Αρχή είναι διαφανής σαν κρύσταλλο».

Για το έλλειμμα των 775.000 ευρώ που εμφανίζεται στην επιστολή της κας. Ιωσηφίδου, ο κ. Καραμπατζός εξέφρασε την απορία «από πού άραγε προκύπτει αυτό το έλλειμμα;», τονίζοντας ότι οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου συντάσσονται σύμφωνα με το Π.Δ. 315/1999 και το ειδικό λογιστικό σχέδιο που ισχύει για όλους τους Δήμους. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος Νάουσας είναι ένας από τους 200 στο σύνολο  των 1.035 Δήμων της χώρας, που εφαρμόζει το λογιστικό σχέδιο και ελέγχεται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Είπε ότι οι Οικονομικές Καταστάσεις δείχνουν την πραγματική εικόνα του Δήμου, και περιλαμβάνουν ειδική έκθεση και σημειώσεις οι οποίες είναι ίδιες και σταθερά επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο. Τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός «δημιουργική λογιστική» είναι το λιγότερο άστοχος και αποσκοπεί απλά στη δημιουργία εντυπώσεων και παραπλάνησης του λαού της Νάουσας, λέγοντας ότι για το λόγο αυτό οφείλει θεσμικά να δώσει απάντηση. Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι σε μια παγκόσμια δύσκολη οικονομική συγκυρία, εμφανίζεται έλλειμμα στο Δήμο 223.000 ευρώ. Υπενθύμισε ότι και σε προηγούμενα έτη ο Ισολογισμός του Δήμου παρουσίαζε αρνητικό αποτέλεσμα στους Ισολογισμούς του: 2003: - 1.088.429 ευρώ, 2004: - 829.328 ευρώ, 2005: - 390.320 ευρώ, 2006: -704.643. Για το 2007 είπε ότι προέκυψε πλεόνασμα 24.064 ευρώ, και αυτό επειδή σύμφωνα με νέες διατάξεις του νόμου, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των αποσβέσεων. Σημείωσε ότι όλους τους πιο πάνω ισολογισμούς τους ψήφισε η κα. Ιωσηφίδου όσο ήταν στην Δημ. Αρχή, και αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία και τις αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου που είναι στη διάθεση του κάθε δημότη, λέγοντας «Γιατί άραγε τώρα καταψηφίζει, τι συμβαίνει αλήθεια;». Σχετικά με τους άμισθους Αντιδημάρχους, ο Δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένος φάκελος με όλα τα στοιχεία, τις νόμιμες αποδείξεις και τα παραστατικά, τα οποία αποδεικνύουν πού δόθηκε το ποσό των 68.000 ευρώ. Υπενθύμισε, ότι στο ποσό αυτό, περιλαμβάνονται οι αμοιβές αξίας 6.000 ευρώ που καταβλήθηκε σε εξωτερική συνεργάτιδα την οποία πρότεινε η ίδια η κα. Ιωφηδίου να προσληφθεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Ο κ. Καραμπατζός ανέφερε αναλυτικά τις δαπάνες που πληρώθηκαν από το ποσό των 54.000 ευρώ και συγκεκριμένα:

  • 1. Αγορά αγροτικού οχήματος: 11.000 ευρώ
  • 2. Αγορά μηχανήματος θρυμματισμού ξύλου: 12.000 ευρώ
  • 3. Αγορά μεταχειρισμένου αγροτικού οχήματος: 2.000 ευρώ
  • 4. Πληρωμή εξωτερικού συνεργάτη: 6.000 ευρώ.
  • 5. Χριστουγεννιάτικο Βοήθημα στου ενδεείς: 5.000 ευρώ.
  • 6. Βοήθημα στους Παλαιστίνιους: 1.000 ευρώ
  • 7. Αγορά πίνακα ξυλογλυπτικής για διακόσμηση Δημ. κτιρίου: 2.000 ευρώ
  • 8. Έξοδα κίνησης, συντήρησης αυτοκινήτων, αγορά ανταλλακτικών και μηχανικών εξαρτημάτων: 12.500 ευρώ.
  • 9. Καθαρισμός Αράπιτσας: 2.500 ευρώ.

Πρόσθεσε επίσης ότι συνολικό ποσό περίπου 13.000 ευρώ, επιμερίσθηκε στους τέσσερις Αντιδημάρχους το έτος 2008 για τα έξοδα κίνησής τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Για την πρόσληψη των δύο Ειδικών Τεχνικών Συμβούλων, ο κ. Καραμπατζός είπε ότι είναι απαραίτητη η στελέχωση της Τ.Υ. γιατί το 2008 έπρεπε να κλείσουν όλα τα έργα του Γ΄Κ.Π.Σ. και χρειάστηκε να στελεχωθεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, λέγοντας ότι γνωρίζει και η ίδια η κα. Ιωσηφίδου τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας και το φόρτο εργασίας που υπάρχει. Σημείωσε ότι ο Δήμος, πήρε το πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας και προετοιμάζεται για την υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ 2007-2013, και στην κατεύθυνση αυτή βοηθούν και οι δύο συνεργάτες που στελέχωσαν την υπηρεσία του Δήμου. Επισήμανε ότι ο σκοπός του Δήμου δεν είναι το κέρδος, λέγοντας ότι «ο Δήμος δεν είναι Α.Ε ή κερδοσκοπική εταιρία και ούτε στόχος του είναι να μπει στο χρηματιστήριο εμφανίζοντας κέρδη, αλλά να προσφέρει κοινωνικό έργο προς όφελος του τόπου και των πολιτών».

Για τους Σχολικούς φύλακες, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι οι τρεις Δήμοι (Νάουσα, Βέροια, Αλεξάνδρεια) ήταν οι μόνοι που αντέδρασαν και κινητοποιήθηκαν άμεσα τον Ιούλιο του 2008 (8/7/2008) και με κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, ζήτησαν να καταβληθούν το κονδύλια για την πληρωμή των Σχολικών Φυλάκων. Είπε ότι στις 23/7/2008 ο Δήμος Νάουσας και οι Δήμοι Βέροιας και Αλεξάνδρειας ήταν οι μόνοι σ' όλη τη χώρα που έκλεισαν για μια ημέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, διεκδικώντας επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο για την πληρωμή των Σχολικών Φυλάκων.

Σχετικά με την πρόσφατη χρηματοδότηση του Δήμου από το ΥΠΕΣΔΑ, ο κ. Καραμπατζός είπε ότι δεν είναι «μποναμάς», αλλά «ψίχουλα» σε σχέση με αυτά που οφείλει η πολιτεία εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια στους Δήμους. Τόνισε ότι τα επιπλέον χρήματα δίνονται για πληρωμή των υποχρεώσεων του Δήμου, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά η αγορά της Νάουσας και οι προμηθευτές έχουν πληρωθεί από το Δήμο μέχρι και τον Απρίλιο του 2009, όταν παλαιότερα υπήρχε καθυστέρηση ενός τουλάχιστον έτους.

Για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Δ.Ε.Τ.Α.Β. από το Δήμο, ο κ. Καραμπατζός είπε ότι η απόφαση για την κατάργηση του Χιονοδρομικού Κέντρου ελήφθη από το Δημ. Συμβούλιο στις 27/9/2004 και σ' αυτό τότε συμφώνησε και ψήφισε η κα. Ιωσηφίδου. Τόνισε ότι η απόφαση κρίθηκε σκόπιμη γιατί διευκολύνονταν η καλύτερη λειτουργία κι η ευελιξία στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια». Υπογράμμισε ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να στηρίζει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του, γιατί αυτές δεν αποτελούν ξένο σώμα, αλλά είναι παιδιά του Δήμου. Είπε ότι το ίδιο κάνει ο Δήμος βοηθώντας τη ΔΕΤ, τη ΔΕΥΑΝ, τον ΔΗΠΟΝ. Επανέλαβε ότι το 2008 έγινε νοικοκύρεμα της ΔΕΤΑΒ, σημειώνοντας τη συμφωνία που έγινε με την Alpha Bank και έτσι απαλλάχθηκε η ΔΕΤΑΒ από το βάρος του δανείου που είχε ληφθεί πριν σχεδόν είκοσι χρόνια (υπόλοιπο δανείου 132.000 ευρώ). Τόνισε ότι η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία στηρίζοντας άμεσα και έμμεσα τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της πόλης.

Την έκφραση «αλόγιστη παροχολογία και κακοδιαχείριση, που μετέτρεψε το 2008 σε προεκλογική χρονιά» που αναφέρεται στην ανακοίνωσή της η κα. Ιωσηφίδου, την χαρακτήρισε ψεύδος, λέγοντας ότι «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, αφού πλέον οι μάσκες έπεσαν».

Ο κ. Καραμπατζός σχετικά με το δάνειο του ΔΗΠΟΝ και τον ισχυρισμό της κας Ιωσηφίδου ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει το έλλειμμα χρήσης και τις υποχρεώσεις του Δήμου και όχι του ΔΗΠΟΝ, είπε ότι αποτελεί ψευδή κατηγορία που συκοφαντεί το Δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή αλλά και το Δημ. Συμβούλιο. Επισήμανε ότι σύμφωνα με βεβαίωση της οικονομικής Υπηρεσίας του ΔΗΠΟΝ προκύπτει ότι: Με την απόφαση 194886-20/12/2007 του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από το ποσό του 1.077.678,63 ευρώ, μετά την παρακράτηση από Τ.ΠΔ. της α' δόσης κατατέθηκε στις 18/1/2008 σε λογαριασμό του ΔΗΠΟΝ στην Τράπεζα Πειραιώς ποσό 1.014.958,46 ευρώ και το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο για την πληρωμή οφειλών του ΔΗΠΟΝ που αφορούσαν την περίοδο μέχρι 31/12/2007 και συγκεκριμένα: 1) Αποδοχές Προσωπικού και αμοιβές τρίτων έως 31/12/2007: 512.489,92 ευρώ, 2) Εργοδοτικές Εισφορές ΙΚΑ έως 31/12/2007: 343.094,99 ευρώ, 3) Προμηθευτές έως 31/12/2007 ποσό 159.373,55 ευρώ. Χαρακτήρισε τον ισχυρισμό της κας. Ιωσηφίδου ως προσπάθεια παραποίησης των στοιχείων και παραπλάνησης των πολιτών μέσω του Τύπου.

Καταλήγοντας ο  κ. Καραμπατζός δήλωσε κατηγορηματικά ότι, εάν στο επόμενο φύλλο των εφημερίδων η κα. Ιωσηφίδου δεν ανακαλέσει τις αβάσιμες, ανυπόστατες και αναπόδεικτες κατηγορίες της θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη διαδικασία για την προστασία του Δήμου, του Δημάρχου και των Υπηρεσιών του Δήμου, λέγοντας ότι «θα καταφύγω στη δικαιοσύνη, γιατί έχουμε καθήκον να προασπίζουμε την αλήθεια, το κύρος του Δήμου και τους δημοκρατικούς θεσμούς».           

Εγκρίθηκαν οι όροι λήψης του δανείου ποσού 233.000 ευρώ από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των πρώην εργαζόμενων της μερικής Απασχόλησης

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος είπε ότι το ζήτημα είναι γνωστό, έχει συζητηθεί κατ' επανάληψη στο Δημ. Συμβούλιο, όπως και το πώς ενεπλάκη ο Δήμος, με ευθύνη του πρώην υφυπ. κ. Γιακουμάτου, στη χρονοβόρα νομική διαδικασία. Επανέλαβε ότι πρόθεση του Δήμου δεν ήταν και δεν είναι η αντιδικία με τους πρώην εργαζομένους της «Τρικολάν», που εργάστηκαν στο Δήμο με το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, αλλά ακολουθήθηκε τη διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας και η νομοθεσία στηρίζοντας το δίκαιο των εργαζομένων.  Είπε ότι η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για τη λήψη δανείου εγκρίθηκε από το Τ.Π.Δ στις 20/8/09, και για να μην καθυστερήσει η εκταμίευση του ποσού και η πληρωμή των 22 εργαζομένων, έγινε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου ώστε να εγκριθούν οι όροι του Δανείου. Ειδικότερα, το δάνειο ποσού 233.000 ευρώ, είναι διάρκειας 10 ετών, το επιτόκιο χορήγησης είναι 5,90% με ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση 31.507 ευρώ. Τόνισε ότι ο Δήμος Νάουσας έχει την πιστοληπτική ικανότητα και μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του δανείου, και μαζί με την απόφαση για την έγκριση των όρων, θα σταλούν από την οικονομική υπηρεσία τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για να εκταμιευθεί το συντομότερο το ποσό και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.  

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies