ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με μοναδικό θέμα τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2008 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (29/6) η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει στο άρθρο 217 ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός, χαρακτήρισε το 2008 έτος κορυφαίων επιλογών και αποφάσεων. Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα, ενισχύθηκαν οι υποδομές και συνεχίστηκε η μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη του τόπου, λέγοντας ότι είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε την πόλη και τους δημότες. Επεσήμανε τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το σημαντικότερο πρόβλημα που είναι η συνεχής εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση στους Δήμους χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Τόνισε ότι το 2009 ήταν χρονιά ολοκλήρωσης του Γ΄Κ.Π.Σ. σημειώνοντας ότι ο Δήμος Νάουσας ήταν από τους πρώτους σε απορροφητικότητα που άγγιξε σχεδόν το 100% και εξήρε την συστηματική προσπάθεια και αποτελεσματικότητα των στελεχών και του προσωπικού των Υπηρεσιών του Δήμου. Είπε ότι ξεκίνησε η προετοιμασία για το ΕΣΠΑ 2007-2013, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δυστυχώς έχουν ανοίξει ελάχιστα προγράμματα (Αγροτικής Ανάπτυξης-Αλ. Μπαλτατζής, Σχολικά κτίρια) στα οποία είπε ότι ο Δήμος ήδη έχει προγραμματίσει σχετικά έργα σε συνεργασία και με τη Ν.Α. Ημαθίας (όπως 10ο Δημ. Σχολείο και Νηπιαγωγείο, νηπιαγωγείο στο Γιαννακοχώρι, νέο κτίριο Λυκείου). Για την διεθνή οικονομία κρίση είπε ότι επέφερε μείωση της ανταγωνιστικότητας και ύφεση στην οικονομία με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας σε όλη τη χώρα, και αυτό το πρόβλημα είναι  πιο έντονο στη Νάουσα, που εδώ και χρόνια βιώνει. Τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει συνεχή προσπάθεια και με αποφαστικότητα διεκδικεί από την κυβέρνηση ειδικά μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της Νάουσας στα πλαίσια της Ειδικής Επιτροπής των συναρμόδιων Υπουργείων που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Σημείωσε ότι τα 3.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτούν την ολοκλήρωση του Κλειστού Κολυμβητηρίου (1,5 εκ. ευρώ.) και την κατασκευή δρόμου-ποδηλατόδρομου από τη Νάουσα προς το Άλσος Αγίου Νικολάου (1,5 εκ. ευρώ) το οποίο πρόκειται σύντομα να δημοπρατηθεί, ενώ επιπλέον 3.000.000 ευρώ στο Π.Δ.Ε. του 2009 πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έργα του Δήμου που είναι ώριμα από άποψη μελετών (ανάπλαση πεζοδρόμων Αράπιτσας, βελτίωση γεφυρών Νοσοκομείου-Παπαγιάννη-Μπατάνια, κατασκευή πεζογέφυρας δημ. πάρκο- «Βέτλανς», ολοκλήρωση κτιρίου «Μάκη», κυλινδρόμυλος «Ματθαίου»).

Ο κ. Καραμπατζός χαρακτήρισε τεράστιο πολιτικό θέμα τη ματαίωση της μεταρρύθμισης του σχεδίου «Καποδίστριας ΙΙ», λέγοντας ότι ενώ έγινε πολύς λόγος και διαβούλευση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ουσιαστικά το ζήτημα έχει μπει στις καλένδες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι σταθερή πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία τριών μεγάλων Δήμων στο Νομό (Νάουσα, Βέροια, Αλεξάνδρεια) και η συνένωση με τους γειτονικούς Δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.   

Αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας, το οποίο  αποτυπώνει το όραμα, το σχεδιασμό και την αναπτυξιακή προοπτική της Δημοτικής Αρχής για το Δήμο και ψηφίστηκε το Ιανουάριο του 2008, αφού νωρίτερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και ο διάλογος με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης. Τόνισε ότι είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, οραματικό, σύγχρονο και αποτέλεσμα συλλογικής και επιστημονικής μελέτης, με συνολικό προϋπολογισμό 124.023.000 ευρώ, λέγοντας ότι αποτελεί ουσιαστικά τη χρήσιμη «δεξαμενή ιδεών» για την υλοποίηση καινοτόμων και βιώσιμων αναπτυξιακών δράσεων στον πρωτογενή, το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα τα επόμενα χρόνια.

Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Δήμος Νάουσας το 2008 ξεκίνησε την προετοιμασία για να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια για το ΕΣΠΑ, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Νάουσας ήταν ο πρώτος της Κεντρικής Μακεδονίας που αξιολογήθηκε θετικά από την Περιφέρεια και απέκτησε την διαχειριστική επάρκεια, γεγονός σημαντικό, αφού έτσι θα μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα του ΕΣΠΑ και να είναι ο τελικός δικαιούχος χρηματοδοτήσεων. Το ίδιο σημαντική χαρακτήρισε και την πιστοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμου με τα πρότυπα του ISO 9001:2000.                  

Το Νοέμβριο του 2008 είπε ότι εγκρίθηκε το πρώτο στάδιο του Σχεδίου Ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια» και της ευρύτερης περιοχής στο δημοτικό δάσος. Το όραμα για την αξιοποίηση του βουνού, είπε ότι πλέον απέκτησε συγκεκριμένο σχέδιο και προωθείται σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Ν.3389/05 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), λέγοντας ότι δυστυχώς οι διαδικασίες είναι πολύ γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. Στόχος είπε ότι είναι  η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών (εκπόνηση μελετών, εγκρίσεις περιβαλλοντικών, αδειοδοτήσεις κλπ.) για να υποβληθεί το Σχέδιο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών και να ξεκινήσει το Β΄ στάδιο με κατάληξη την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση επενδυτή ή επενδυτών για την υλοποίηση στο χιονοδρομικό κέντρο και την ευρύτερη περιοχή, σύγχρονων και βιώσιμων αναπτυξιακών επενδύσεων, που στόχο θα έχουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την προσέλκυση επισκεπτών που θα έχει θετικές συνέπειες στην τοπική αγορά.               

Με στόχο την Ολοκληρωμένη, Αειφόρο και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ορεινού Όγκου του Βερμίου, είπε ότι το Μάιο του 2008 υλοποιήθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της Διανομαρχιακής- Διαδημοτικής Συνεργασίας των νομών Ημαθίας, Κοζάνης, Πέλλας και Φλώρινας και των δήμων που τα όρια τους βρίσκονται στο Βέρμιο. Στόχος ήταν, να εκπονηθεί το «Πρόγραμμα Βέρμιο» (κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Πίνδος») και η διεκδίκηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Π.Δ.Ε. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης από την Αναπτυξιακή Εταιρία Κοζάνης (ΑΝ.ΚΟ Α.Ε.), λέγοντας ότι «το αμέσως προσεχές διάστημα το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης θα προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και με την υποστήριξη των πολιτικών παραγόντων της περιοχής, θα διεκδικήσουμε την υπογραφή της και την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων για αναπτυξιακά έργα και παρεμβάσεις (οδικά έργα, δασικοί δρόμοι, υδατοδεξαμενές, πολιτιστικές-τουριστικές υποδομές, εκπαίδευση, περιβάλλον κ.ά.)».  Τόνισε ότι σαν Δήμος αγωνιζόμαστε καθημερινά, αλλά στην ανάπτυξη του τόπου λόγο και ρόλο έχουν και η Νομαρχία και η Περιφέρεια και οι βουλευτές που οφείλουν να βοηθήσουν τη Νάουσα.  

Για τα έργα το 2008 είπε ότι ο αριθμός τους ήταν πενήντα (50) με συνολικό προϋπολογισμό 10.365.728,01 ευρώ  και ήταν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ Κ.Π.Σ., το Π.Ε.Π. Κ. Μακεδονίας, το Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», το Πρόγραμμα «Θησέας», το Πρόγραμμα ΣΑΤΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και έργα χρηματοδοτούμενα από Ίδια Έσοδα.

Για τον  προϋπολογισμό του Δήμου το έτος 2008 είπε ότι ανήλθε σε 11.700.310 ευρώ. Υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας υπεύθυνη, σταθερή και στοχευμένη οικονομική πολιτική αύξησε το 2008 τα έσοδα κατά 20,74% σε σχέση με το 2007. Το γεγονός αυτό βοήθησε στη βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Επεσήμανε ότι από το λογιστήριο εκδόθηκαν 13,80% περισσότερα χρηματικά εντάλματα και αυξήθηκε στο 26,66% ο ρυθμός καταβολής των οφειλών σε προμηθευτές και την τοπική αγορά, και τόνισε ότι ο Δήμος στηρίζει την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες της πόλης, λέγοντας ότι σχεδόν το 95% των προμηθειών του Δήμου για τα έργα και τη λειτουργία γίνονται από επιχειρήσεις της Νάουσας, γεγονός που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.     

Στην κατεύθυνση της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων στη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων είπε ότι το 2008 ξεκίνησαν οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κ.Δ.Κ και ελήφθησαν στη συνέχεια οι αποφάσεις για την κατάργηση της ΔΗΚΕΝΑ και τη μετατροπή του ΔΗΠΟΝ από “Οργανισμό” σε “Κοινωφελή Επιχείρηση” (Κ.Ε. ΔΗΠΟΝ). Τόνισε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την εύρυθμη και δημιουργική λειτουργία του ΔΗΠΟΝ, λέγοντας ότι έγινε πολύ μεγάλο νοικοκυριό στην οικονομική διαχείριση και ότι συνεχίζει να προσφέρει πολύ σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι το 2007 οι ζημίες του ΔΗΠΟΝ ανέρχονταν σε 490.000 ευρώ, ενώ το 2008 περιορίστηκαν στις 49.000 ευρώ, δηλαδή 10 φορές κάτω. Αναφερόμενος στα Δημ. Διαμερίσματα, είπε ότι σίγουρα οι απαιτήσεις είναι πολλές, αλλά ιεραρχούνται τα αιτήματα και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή βλέπει ισόρροπα την ανάπτυξη στο Δήμο, υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα «Θησέας» κατατεμήθηκε με ουσιαστικά και όχι πληθυσμιακά κριτήρια και αντί να δοθεί το 11% δόθηκε το 42% του προϋπολογισμού.  

Αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα και τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής το 2008 όπως:

·         Κατασκευή του Ευρυζωνικού Δικτύου Οπτικών Ινών του Δήμου Νάουσας

·         Συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών στα έργα του προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας (πεζόδρομοι, κτίριο «Μάκη» κλπ.)

·         Συνέχιση εργασιών στο Κλειστό Κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου

·         Κατασκευή πεζοδρομίου στην οδό Αγίου Νικολάου (από “Τρικολάν” έως νέες Εργατικές κατοικίες)

·         Κατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων για την πρόσβαση στο νέο Γυμνάσιο στο «Βρυσάκι»

·         Κατασκευή δρόμου και πεζοδρομίων για την πρόσβαση στο νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό στην «Βάλια»

·         Ανάπλαση βράχου Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της πόλης

·         Διαμόρφωση γηπέδου ποδοσφαίρου στην Παναγιωπούλα

·         Ανακατασκευή ξύλινης γέφυρας στους «Στουμπάνους»

·         Ενίσχυση του στόλου οχημάτων του Δήμου (νέο απορριμματοφόρο, νέο φορτηγό όχημα 4Χ4 της δασικής υπηρεσίας, πολυμηχάνημα τύπου Unimog-δωρεά της κ. Αικ. Λαναρά, όχημα και πολυμηχάνημα καθαρισμού της Υπηρεσίας καθαριότητας, αγροτικό όχημα-δωρεά των Αντιδημάρχων)

·         Ανακατασκευή της στέγης του 5ου Δημοτικού Σχολείου

·         Εφαρμογή του μέτρου της νυχτερινής αποκομιδής των απορριμμάτων

·         Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών (συντηρήσεις πεζοδρομίων, δενδροφύτευση, συντήρηση δρόμων κλπ.)

·         Ολοκλήρωση του έργου τοποθέτησης υδρομέτρων της ΔΕΥΑΝ

·         Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στο Δ.Δ. Γιαννακοχωρίου

·         Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στο Δ.Δ. Στενημάχου

·         Διαμόρφωση χώρων στο Κ.Α.Π.Η. του Δ.Δ. Ροδοχωρίου

·         Ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στο Δ.Δ. Αρκοχωρίου

·         Υποβολή για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ του φάκελου για το έργο κατασκευής υπογείου πάρκινγκ στην Πλατεία Καρατάσου

·         Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου με νέα συστήματα πληροφορικής και εφαρμογή του δικτύου «Σύζευξις»

·         Σχεδιασμός πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας

·         Ενίσχυση των κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων του ΔΗΠΟΝ και δημιουργία δύο νέων Τμημάτων στα Εικαστικά Εργαστήρια (Ξυλογλυπτικής και Φωτογραφίας)

·         Διοργάνωση σε συνεργασία με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συνεδρίου με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Μ.Μ.Ε.

·         Προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Β1 σταδίου του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.    

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την προσφορά στον τόπο, της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις τους βοηθούν στην ορθότερη λήψη των αποφάσεων του κορυφαίου θεσμικού οργάνου του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέροντας για παράδειγμα την τελευταία ομόφωνη και δυναμική απόφαση του Δ.Σ. για τη Σχολή Αστυφυλάκων.  

Αναφέρθηκε στο 2009, λέγοντας ότι προωθούνται σημαντικές αποφάσεις (όπως το νέο Γ.Π.Σ., η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή Στενημάχου, οδικά έργα του προγράμματος «Θησέας» κ.ά.) στις σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η αναβάθμιση του Ολοκαυτώματος με την παρουσία δύο Προέδρων Δημοκρατίας, η συνεχής προβολή της Νάουσας των αξιοθεάτων και των εκδηλώσεων της πόλης στα Μ.Μ.Ε, στην πρόσφατη πρωτοβουλία για το οδικό άξονα «Σκύδρα-Νάουσα-Εγνατία οδός», αλλά και στο προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Οκτώβριο Διεθνές Βαλκανικό Φόρουμ σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και γειτονικές βαλκανικές χώρες, με θέμα « Η οικονομική κρίση και προοπτικές συνεργασίας στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη».

Διευκρίνισε ότι ο απολογισμός θα γίνει και σε ανοικτή εκδήλωση το ερχόμενο φθινόπωρο, για να δοθεί η δυνατότητα και στους δημότες να ενημερωθούν αναλυτικά για όλα τα έργα και τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής.     

Καταλήγοντας είπε ότι στη δύσκολη προσπάθεια είναι φυσικό να γίνονται και ορισμένα λάθη, να παρατηρούνται ελλείψεις και καθυστερήσεις, λέγοντας ότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και στόχους και εφαρμόζοντας στην πράξη το δημοκρατικό διάλογο, υπηρετεί και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όραμα έναν Δήμο ισχυρό, σύγχρονο, ανθρώπινο και πολιτισμένο και η Δημοτική Αρχή θα κριθεί από τους Ναουσαίους το Νοέμβριο του 2010 στις δημοτικές εκλογές.  

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies