ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με μοναδικό θέμα τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2007, συνεδρίασε την Τετάρτη (25/6) το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός αναφέρθηκε στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που έγινε στην Αθήνα το διήμερο 23-24 Ιουνίου. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά για το θέμα της μεταρρύθμισης και ότι το τοπίο παραμένει θολό το Σχέδιο του «Καποδίστρια ΙΙ». Σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει αρμοδιότητες προκειμένου να προσφέρει έργο και να ανταποκριθεί στο ρόλο της και στην εμπιστοσύνη των πολιτών, λέγοντας ότι για αυτό θέλουμε από την Πολιτεία ισχυρούς οικονομικούς πόρους. Είπε ότι ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων σε πολλά σημεία του παραμένει ανενεργός και ότι χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ακόμη δεν έχουν εκδοθεί.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά, είπε ότι η πάγια θέση και στάση της ΚΕΔΚΕ είναι να γίνει ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς την επιβολή νέων φόρων, όπου οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι να μετατραπούν σε ένα είδος «Ταμείου Συνοχής», το οποίο να μπορεί να καλύψει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν οι Δήμοι. Ο κ. Καραμπατζός αναφέρθηκε στο αίτημα να δοθούν οι πόροι που οφείλονται στους Δήμους και ανέρχονται συνολικά στα 3 δις ευρώ (ή κατ’ άλλους στα 9 δις. Ευρώ), λέγοντας ότι είναι οικονομικοί πόροι τους οποίους δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά δυστυχώς δεν τους έχει. Υπογράμμισε ότι δεν φτάνει μόνο το όραμα και η θέληση να προσφέρεις έργο, υπάρχει ο κοινός παρονομαστής που είναι η χρηματική ενίσχυση των Δήμων. Είπε ότι στις εργασίες του συνεδρίου ο αρμόδιος εισηγητής της ΚΕΔΚΕ επανέλαβε την παλαιότερη εξαγγελία για την ενίσχυση των Δήμων από το Υπ. Οικονομίας-Οικονομίας. Προβλέπει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου την καταβολή 250 εκ. ευρώ από τα παλιά χρέη, που οφείλει η Κυβέρνηση στους Δήμους, 110 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2008 και 229 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2008, ενώ κάθε Γενάρη των επόμενων χρόνων θα δίνονται 229 εκ. ευρώ, μέχρι να συμπληρωθεί η συνολική οφειλή η οποία ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ, το οποίο αναγνωρίζει η Κυβέρνηση ως οφειλή προς τους Δήμους. Τόνισε ότι σήμερα το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των Δήμων της χώρας ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 500 εκ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην λειτουργία τους, σημειώνοντας ότι ενδεικτικό της έλλειψης οικονομικών πόρων είναι οι χρηματοδότηση του προγράμματος ΣΑΤΑ που δίδεται στους Δήμους από την Κεντρική Διοίκηση είναι μειωμένη το 2008 κατά 140 εκ. ευρώ, λέγοντας ότι δυστυχώς έχουμε συνεχώς μειωμένη και ελλειμματική τη χρηματοδότηση των Δήμων. Επανέλαβε τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν με την πληρωμή των Σχολικών Φυλάκων και των εργαζόμενων στα προγράμματα Μερικής Απασχόλησης, αλλά και στο αβέβαιο μέλλον των προγραμμάτων Κοινωνικής Μέριμνας, τα οποία λήγουν τον Αύγουστο, και δυστυχώς, δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν θα συνεχιστούν ή όχι. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα των ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΥ, για το οποίο μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να βρεθεί οριστική λύση. Για το ΕΣΠΑ 2007-2013 ο κ. Καραμπατζός είπε ότι ενώ έχει ξεκινήσει θεωρητικά από το 2007, γιατί ενώ βρισκόμαστε περίπου στα μέσα, δεν έχει ανοίξει ακόμη κανένα μέτρο και κανένα πρόγραμμα, τονίζοντας ότι κυρίαρχο σ’ όλους τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού για τις σημαντικές καθυστερήσεις που υπάρχουν.

Στην αρχή της εισήγησής του για τον Απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2007, ο Δήμαρχος εξήρε τη στάση των Αρχηγών των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Σπάρτση και Αγγ. Λακηνάνου, λέγοντας ότι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή τους, συμμετείχαν στις συσκέψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι συζητήθηκαν τα οικονομικά του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη ανάπτυξη του Δήμου και της Νάουσας. Τόνισε ότι ο Δήμαρχος είναι πάντα ανοικτός σε διάλογο και η πόρτα του Δημάρχου ήταν, είναι και θα είναι ανοικτή, λέγοντας ότι θέλουμε τη συνεργασία με όλους και με τους Αρχηγούς των παρατάξεων του Δημ. Συμβουλίου, γιατί μπορεί να διαφωνούμε σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπαίνει φρένο στη συνεργασία που πρέπει να έχουμε για το καλό του τόπου μας, το οποίο είμαστε επιφορτισμένοι όλοι να φέρουμε σε πέρας.

Εισήγηση Δημάρχου στον Ετήσιο Απολογισμό

των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2007

Ο Απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2007, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006). Αποτελεί μια κορυφαία διαδικασία για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή παρουσιάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Υπηρεσιών του Δήμου.

Το 2007 ήταν έτος παραγωγικό για το Δήμο μας, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα. Γιατί είναι γνωστό ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση στους Δήμους, χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Δυστυχώς, το γεγονός αυτό δημιουργεί μια σειρά από έντονες δυσλειτουργίες, οδηγεί στην απώλεια κονδυλίων για έργα κοινής ωφέλειας, και συχνά προκαλεί σε αρκετούς Δήμους εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα. Επίσης η γενικότερη ύφεση κι η μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, η έλλειψη σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και της ακρίβειας, δημιούργησαν ένα δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, το οποίο όπως είναι φυσιολογικό επιφέρει αρνητικές συνέπειες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίστηκε το 2007 με συνέπεια και υπευθυνότητα η υλοποίηση των μεγάλων έργων του Δήμου μας, αρκετά από τα οποία ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Ελήφθησαν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για τη δραστική αντιμετώπιση προβλημάτων και την επίλυση χρόνιων αναπτυξιακών αιτημάτων της Νάουσας.

Η εφαρμογή από 1/1/2007 του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων επέφερε μια σειρά από δομικές αλλαγές τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Η Δημοτική Αρχή στις αλλαγές αυτές προσαρμόστηκε έγκαιρα, μεθοδικά και υπεύθυνα, προωθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες και λαμβάνοντας τις αντίστοιχες αποφάσεις στα θεσμικά και υπηρεσιακά όργανα του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου μας. Ένα Πρόγραμμα φιλόδοξο, οραματικό και ολοκληρωμένο, το οποίο ήταν αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών προγραμματισμού, της συνεργασίας με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας, της δημόσιας διαβούλευσης, της Επιστημονικής Επιτροπής και των Στελεχών του Δήμου μας.

Η ολοκλήρωση και η συνέχιση των μεγάλων έργων του Δήμου μας που είναι ενταγμένα στο Π.Ε.Π. Κ. Μακεδονίας και χρηματοδοτούνται από το Γ΄Κ.Π.Σ. (Έργα Ανάπλασης Αράπιτσας, Ο.Π.Α.Α.Χ. Αν. Βερμίου κλπ.) και από το πρόγραμμα «Θησέας» ήταν από τις πρώτες προτεραιότητές μας. Έτσι, τα περισσότερα από τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2007 (ΠΙΚΠΑ, Πέτρινο Βέτλανς, ΚΑΠΗ, Υδατοδεξαμενή Αγ. Παύλου, Ανάπλαση Οικισμού Αρκοχωρίου κλπ.), ενώ άλλα έργα βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης και προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2008 (Πεζόδρομοι Αράπιτσα, Υδροηλεκτρικός Βέτλανς κλπ.). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε μαζί με τους Συνεργάτες μου, τα Στελέχη και το προσωπικό των Υπηρεσιών του Δήμου μας.

Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου μας, ενόψει έναρξης του ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομής για την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Στην πρόκληση αυτή ανταποκριθήκαμε με υπευθυνότητα προχωρώντας σε σημαντικές και ουσιαστικές ενέργειες. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία Πιστοποίησης των Υπηρεσιών του Δήμου μας με ISO 9001:2000, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Έτσι, ο Δήμος μας διαθέτει πλέον την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια, ώστε να προγραμματίζει και να υλοποιεί ως τελικός δικαιούχος μεγάλα έργα συγχρηματοδοτούμενα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Προχωρήσαμε στην τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, με στόχο η διοικητική δομή, η οργάνωση, η στελέχωση, η λειτουργία των Υπηρεσιών να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες ανάγκες, να είναι ευέλικτη και αποτελεσματική.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2007 ανήλθε σε 11.081.160 ευρώ. Ο προϋπολογισμός των Επιδοτούμενων-συγχρηματοδοτούμενων έργων, τα οποία εκτελέσθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη ανήλθε στο ποσό των 7.665.233,29 ευρώ και οι Μελέτες-Κατασκευές έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ανήλθε σε 1.285.182,91 Ευρώ. Τα έσοδα το 2007 αυξήθηκαν κατά 8,60%, ενώ ως προς τα έξοδα αυξήθηκε η καταβολή των οφειλών προηγούμενων ετών σε ποσοστό 18,22% και η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων αυξήθηκε σε ποσοστό 12,20%.

Η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο το 2007 έλαβε κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη της Νάουσας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών με σημαντικότερες:

1) Υπογραφή της σύμβασης με τους Τεχνικοοικονομικούς Συμβούλους, για την αξιοποίηση του Χ.Κ. «3-5 Πηγάδια» και του Δημοτικού Δάσους, μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Τα σενάρια βιωσιμότητας έχουν εκπονηθεί και σύντομα πρόκειται να παρουσιασθούν, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του δευτέρου σταδίου πριν από τον διαγωνισμό.

2) Διεκδικήσαμε από την Κυβέρνηση τη λήψη μέτρων ενίσχυσης και στήριξης της Νάουσας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φθίνουσας πορείας της τοπικής οικονομίας. Υποβάλλαμε συγκεκριμένα αιτήματα για αναπτυξιακά έργα του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 27.085.000 ευρώ. Έτσι για το 2008, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάχθηκαν οι χρηματοδοτήσεις τριών έργων προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ (Ολοκλήρωση Κλειστού Κολυμβητηρίου, Διαμόρφωση Δρόμου Νάουσα-Άγιος Νικόλαος, Ανάπλαση πηγών Αγίου Νικολάου).

3) Πρωτοβουλία για την κοινή σύσκεψη των Νομαρχών και των Δημάρχων και λήψη ομόφωνης απόφασης για τον οδικό άξονα Σκύδρα-Νάουσα-Πατρίδα και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό στην «Κουλούρα».

4) Πρωτοβουλία για την οδική σύνδεση Άγιος Παύλος-Γραμματικό και λήψη κοινής απόφασης με τους Δημάρχους Βεγορίτιδας και Βερμίου. Η μελέτη του έργου που έχει εκπονηθεί από τη Ν.Α. Ημαθίας έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις.

5) Λήψη Απόφασης για το έργο κατασκευής υπόγειου Πάρκινγκ στην Πλατεία Καρατάσου, το έργο βρίσκεται σε φάση των εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού.

6) Έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους, ένα έργο πνοής για τη Νάουσα, δωρεά στο Δήμο τού μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας Χρήστου Λαναρά και της οικογένειάς του. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Πολιτιστικό Κέντρο πέτυχε τους σημαντικότερους από τους στόχους που είχαν τεθεί (συνέδρια, εκδηλώσεις κλπ.) και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, θα υλοποιούνται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7) Ολοκλήρωση των διαδικασιών, των αδειών-εγκρίσεων και της δημοπράτησης του Ευρυζωνικού Δικτύου Οπτικών Ινών του Δήμου μας. Ένα μεγάλο έργο υποδομής, προϋπολογισμού 580.000 ευρώ, η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

8) Σύνδεση στο νέο δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. του 60% της πόλης και τοποθέτηση 7.500 υδρομέτρων.

9) Ενίσχυση του στόλου οχημάτων του Δήμου με την αγορά νέου Απορριμματοφόρου και Χιονοστρωτήρα για το «Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια». Επίσης, με δωρεά της κας. Αικ. Λαναρά από τις αρχές του έτους στο στόλο του Δήμου έχει προστεθεί ένα σύγχρονο όχημα τύπου Unimog και από τις αντιμισθίες των Αντιδημάρχων πρόσφατα αγοράστηκε ημιφορτηγό όχημα.

10) Απόφαση για τη λήψη δανείου με σκοπό την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του ΔΗΠΟΝ. Εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού στο προσωπικό, τους καθηγητές, τους προμηθευτές και την αγορά. Παράλληλα, εφαρμόσαμε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και συστηματικού ελέγχου των δαπανών και των εξόδων λειτουργίας, το οποίο σε συνδυασμό και με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, αντιμετώπισε δραστικά την οικονομικό πρόβλημα του ΔΗΠΟΝ, χωρίς να σταματήσει ή να αλλοιώσει το σημαντικό και πολύπλευρο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός της πόλης μας.

11) Λήψη απόφασης για τη νυχτερινή αποκομιδή των απορριμμάτων στον κεντρικό δακτύλιο της πόλης. Η απόφαση ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και έχει συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της καθαριότητας και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στους κεντρικούς δρόμους τις ώρες αιχμής.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας είναι καθήκον και πρώτη προτεραιότητά μας. Το 2007 έγιναν δεκάδες μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη και τα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα. Με συστηματική προσπάθεια, άμεσο ενδιαφέρον και ευαισθησία, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Ασφαλώς, δεν μπορεί να γίνονται όλα και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν στο σύνολό τους όλες οι ελλείψεις. Ωστόσο, ιεραρχούμε τις ανάγκες και επιλύουμε πολλά προβλήματα με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε.

Κεντρικός στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν και παραμένει «η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Νάουσας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, με έμφαση στην ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μια ανάπτυξη που να έχει ως επίκεντρο τον Άνθρωπο. Τον στόχο υπηρετούμε, εφαρμόζοντας με συνέπεια το πρόγραμμά μας.

Στρατηγικός στόχος μας είναι η νέα Νάουσα του 21ου αιώνα να είναι μια πόλη ανοικτή, η οποία μέσα από ευρύτερες και ουσιαστικές συνεργασίες με τους γειτονικούς Δήμους, να συνδεθεί με το μεγάλο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα εξελίσσεται σε Μητροπολιτικό Κέντρο των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία μας για τη Διανομαρχιακή-Διαδημοτική Συνεργασία για το «Πρόγραμμα Βέρμιο», ένα οραματικό, φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται με τον «Καποδίστρια ΙΙ», είναι ασφαλώς από τα σημαντικότερα ζητήματα για το μέλλον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ενός Δήμου στα όρια της Επαρχίας μας και η συνένωση με τους γειτονικούς Δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος, ισχυρός και σύγχρονος Δήμος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα μπορεί να διεκδικεί και να υλοποιεί μεγάλα αναπτυξιακά έργα προς όφελος των πολιτών.

Η Δημοτική Αρχή, ασκεί διοίκηση με συνέπεια, ήθος, διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, έχοντας ως θεμέλια τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης και της συνεργασίας.

Με ξεκάθαρες θέσεις και στόχους, με δημοκρατικό διάλογο δημιουργούμε τους αναγκαίους αναπτυξιακούς όρους και τις προϋποθέσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την πρόοδο του τόπου μας.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies