ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε τη Δευτέρα (19/5) το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην αρχή της συνεδρίασης με πρόταση του Δημάρχου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Ο κ. Καραμπατζός ενημέρωσε το σώμα για τη σύσκεψη της Διανομαρχιακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας που έγινε με τη συμμετοχή τριών Νομαρχών και 12 Δημάρχων και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για το «Πρόγραμμα Βέρμιο». Είπε ότι για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί Τριμελής Συντονιστική Επιτροπή (Δήμαρχοι Νάουσας, Αγ. Παρασκευής, Έδεσσας) και με τη συνεργασία των τριών Αναπτυξιακών Εταιριών Ημαθίας, Κοζάνης και Πέλλας θα εκπονηθεί Ενιαίο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη συνολικά του Ορεινού Όγκου του Βερμίου. Αναφέρθηκε στο σημαντικό συνέδριο της Ένωσης Φυσικών Ελλάδος με θέμα την χρήση ψηφιακού υλικού στην εκπαίδευση, το οποίο έγινε το διάστημα 9-11 Μαΐου στη Νάουσα, λέγοντας ότι ήταν το συνέδριο που είναι το πρώτο που έγινε στη χώρα μας, είχε μεγάλη επιτυχία και το παρακολούθησαν 700 εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ελλάδα. Ο Δήμαρχος συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Ένωσης Φυσικών Ελλάδας-Παράρτημα Ημαθίας, κ. Μ. Δοδοντσή. Χαρακτήρισε το συνέδριο σημαντικό γεγονός για τη Νάουσα, γιατί πέρα από τη συμβολή του στην επιστημονική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ανέδειξε και τις δυνατότητες τις οποίες έχει η πόλη να φιλοξενεί μεγάλα συνέδρια, λέγοντας στη Νάουσα και τη γύρω περιοχή δούλεψαν όλα τα ξενοδοχεία, και εξέφρασε την πεποίθησή του πως μπορεί το συνέδριο να γίνει θεσμός και να διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Νάουσα. Επίσης, αναφέρθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Video, λέγοντας ότι είναι ένας επιτυχημένος θεσμός, ο οποίος και εφέτος διοργανώθηκε άψογα από την ΑΡΤΙΟΝ, και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, προσωπικοτήτων του κινηματογράφου, ηθοποιών και ιδιαίτερα της νεολαίας. Κατέληξε λέγοντας ότι η Νάουσα, προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από κάθε βήμα και από κάθε μετερίζι.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα εγκαίνια της επέκτασης της Μονάδας του κ. Θ. Κατσιαμάκα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση ύψους 14 εκ. ευρώ που δημιουργεί 200 νέες θέσεις εργασίας. Είπε ότι είναι σημαντικό σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να γίνονται τέτοιες σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή μας και ευχήθηκε η επιχείρηση να έχει καλή πορεία και ο κ. Θωμάς Κατσιαμάκας να συνεχίσει την επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη (22/5) στην Αθήνα με τον Γ.Γ. του Υπ. Οικονομίας κ. Σιδηρόπουλο, για το ζήτημα της χρηματοδότησης των 3 εκ. ευρώ για τα έργα Ολοκλήρωσης του Κολυμβητηρίου (1.500.000 ευρώ), Δρόμος Αγίου Νικολάου (1.300.000 ευρώ) και ανάπλαση πηγών Αγίου Νικολάου 200.000 ευρώ). Ο κ. Καραμπατζός είπε ότι δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για εφέτος έχει εγκριθεί μόνο το ποσό των 200.000 ευρώ. Χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο, λέγοντας ότι έτσι όπως πάει η κατάσταση θα χρειαστεί άλλα οκτώ χρόνια να τελειώσει το Κολυμβητήριο, και ότι η Κυβέρνηση και η Επιτροπή για τα μέτρα ανάπτυξης της Νάουσας πρέπει να αναλάβουν τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες τους και να μην δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις. Επίσης, είπε ότι κατά την συνάντησή του θα εξεταστεί και το θέμα της δωρεάν παραχώρησης του Στρατοπέδου «Μίγγα», το οποίο όπως είπε ο Δήμαρχος προχωράει καλά, ήδη έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τις Υπηρεσίες του Υπ. Άμυνας και απομένει η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Άμυνας ώστε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση σε ποσοστό 100% του Στρατοπέδου στο Δήμο Νάουσας. Ακόμη, ο κ. Καραμπατζός είπε πως θα ενημερώσει τον κ. Σιδηρόπουλο, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού των Μέτρων για τη Νάουσα, σχετικά με τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο Γ’ Εργοστάσιο των «Κλωστηρίων Ναούσης» και των φημολογούμενων απολύσεων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα, ότι από την Τρίτη (13/5) μετά από έλεγχο και αξιολόγηση από την αρμόδια Επιτροπή, οι Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας, έχουν πιστοποιηθεί με ISO 9000:2001. Τόνισε ότι ο Δήμος Νάουσας είναι από τους πρώτους Δήμους της χώρας που αποκτά πιστοποιητικό ποιότητας, Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί με το ISO οι Υπηρεσίες του Δήμου διαθέτουν πλέον και τυπικά την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια ώστε να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Τέλος, ο Δήμαρχος ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ευχήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες καλή επιτυχία και στη δοκιμασία των εξετάσεων να δικαιωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι προσπάθειες των ιδίων, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.

Στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, στις προσπάθειες των εργαζομένων, ενάντια στο φημολογούμενο κλείσιμο του Γ΄ Εργοστασίου των «Κλωστηρίων Ναούσης».

Προ ημερησίας, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα στήριξης στις προσπάθειες των εργαζομένων ενάντια στο φημολογούμενο κλείσιμο του Γ΄ Εργοστασίου των «Κλωστηρίων Ναούσης». Συγκεκριμένα το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

Τις τελευταίες μέρες, είμαστε μάρτυρες της ανησυχίας των εργαζομένων του Γ΄ Εργοστασίου των Κλωστηρίων Νάουσας, για επικείμενο κλείσιμό του. Μέσα από το δικό τους Δελτίο Τύπου, μαθαίνουμε για υπολειτουργία των παραπάνω εργοστασίων, καθυστερήσεις πληρωμών, διακοπές ρεύματος και απολύσεις. Σαν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας:

1.Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις προσπάθειες τους για συνέχιση (εξασφάλιση) της λειτουργίας του εργοστασίου, με πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς νέες χαμένες θέσεις εργασίας και απολύσεις. Σε μια πόλη που την τελευταία 20ετία έχει αποδεκατιστεί στον τομέα της Κλωστοϋφαντουργίας και το εργατικό της δυναμικό στον κλάδο, από 4.000 εργαζόμενους περιορίστηκε σήμερα μόλις στους 500. Γεγονός που έχει δημιουργήσει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή και επιβίωσης της πόλης. Και όλα αυτά βέβαια, χωρίς τη λήψη από την πολιτεία, όλων εκείνων των απαραίτητων και αποτελεσματικών μέτρων, για εξασφάλιση και αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας.

2. Καλούμε το λαό της Νάουσας να συμμετέχει ενεργά, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Νάουσας για το παραπάνω Ζήτημα την Πέμπτη 22 Μαΐου, ώρα 8:00μ.μ.

Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση του Υποκαταστήματος της Δ.Ε.Η.

Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση του Δημάρχου να εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας την έντονη διαμαρτυρία του στη σχεδιαζόμενη μείωση του προσωπικού της Δ.Ε.Η. του υποκαταστήματος της Νάουσας. Ο κ. Καραμπατζός, τόνισε, ότι σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, επίκειται η μείωση του προσωπικού στο Κατάστημα της ΔΕΗ, και η μετάθεση υπαλλήλου από τη Νάουσα στη Βέροια. Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι επαναλαμβάνεται η ίδια μεθόδευση που επιχειρήθηκε παλαιότερα στο Ειρηνοδικείο και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Νάουσας. Είπε ότι τότε ως Δημοτική Αρχή, κινηθήκαμε άμεσα και αποφασιστικά με αποτέλεσμα να αποτραπεί η υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών της πόλης και το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και τώρα, αντιδρώντας άμεσα και αποφασιστικά στα νέα σχέδια που αυτή τη φορά φαίνεται να προωθεί η Διοίκηση της Δ.Ε.Η. Είπε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί η Επιτροπή Συντονισμού των Μέτρων από τη μια να εξαγγέλλει μέτρα για την ενίσχυση της πόλης και από την άλλη να προωθούνται τέτοιες μεθοδεύσεις, οι οποίες οδηγούν στην υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, πλήττοντας τη Νάουσα και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Συζήτηση για τη νέα μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος τόνισε ότι η νέα μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας ΙΙ) την οποία προωθεί η κυβέρνηση είναι ένα ζήτημα σοβαρό. Είπε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη της ΤΕΔΚ Ημαθίας, συμφώνησαν οι Δήμαρχοι να έρθει ως θέμα σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε με δημοκρατικό διάλογο να ακουστούν όλες οι απόψεις, ενόψει και της Γ.Σ. της ΤΕΔΚ που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο (24/5). Τόνισε ότι είναι θετικός σε κάθε μεταρρύθμιση η οποία αφορά τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι ανάλογες θεσμικές ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν όπως ο ΑΣΕΠ με το νόμο Πεπονή, ο συνήγορος του πολίτη, τα Κ.Ε.Π. ο Καποδίστριας Ι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κ.ά. οδήγησαν στη δημοκρατικότερη λειτουργία του κράτους. Υπογράμμισε ότι κάθε μεταρρύθμιση που αφορά την Αυτοδιοίκηση δεν είναι ξεκομμένη από μόνη της και θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνάφεια με τη γενικότερη μεταρρύθμιση του κράτους και τις δομές του. Είπε ότι η αναβάθμιση της Τ.Α. έχει πάντα ως στόχο την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο κ. Καραμπατζός είπε ότι θέση του είναι η Αυτοδιοίκηση να είναι δύο βαθμών (Δήμοι, Περιφέρειες) με μεταξύ τους συνεργασία, η οποία να στηρίζεται στις αρχές της Εγγύτητας, της Επικουρικότητας και της Αποδοτικότητας, πάντα υπέρ των πολιτών. Ο πρώτος βαθμός είπε ότι πρέπει να αποτελείται από ισχυρούς Δήμους, και να είναι το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Σημείωσε ότι για τα ζητήματα αυτά έχει διατυπώσει τις απόψεις τους σε άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο τον Οκτώβριο του 2007. Τάχθηκε υπέρ των ισχυρών Δήμων, γιατί εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση των Διοικητικών μηχανισμών, την ανασύνθεση των γεωγραφικών ενοτήτων. Ωστόσο, επισήμανε ότι η πρόταση που έρχεται για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την οριοθέτηση των νέων ισχυρών Δήμων θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφή, αντικειμενικά και εκ των προτέρων προσδιορισμένα κριτήρια για τα οποία, όπως είπε, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Ο κ. Καραμπατζός επανέλαβε την θέση του ότι η Ημαθία θα πρέπει να συμπυκνωθεί σε τρεις Δήμους (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), ότι η Νάουσα πρέπει να συνενωθεί με τους Δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης, λέγοντας ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει κάποια βήματα και ότι ίσως έπρεπε να είχαν γίνει κι άλλα και μακάρι οι συνενώσεις να γίνουν εθελούσια, αλλά μάλλον φαίνεται ότι θα γίνουν αναγκαστικά. Σημείωσε ότι γενικά οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για τις αλλαγές που προωθούνται, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος ανέλαβε για τη συνεργασία με τους συνάδελφους Δημάρχους και τα Δημ. Συμβούλια Ανθεμίων και Ειρηνούπολης (σύσκεψη για την σύνδεση του οδικού άξονα Έδεσσα-Νάουσα-Πατρίδα στην «Κουλούρα», πρόταση στο Δήμαρχο Ανθεμίων για την παρουσίαση της μελέτης για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Νάουσας-Λευκαδίων, προτάσεις στους Δημάρχους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης να συνεργαστούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας, παροχή υποστήριξης στον τομέα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κάλυψη των δύο όμορων Δήμων από το πρόγραμμα Ανακύκλωσης απορριμμάτων, σύσκεψη για Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «ΒΕΡΜΙΟ» κ.ά). Ανέφερε, επίσης, ότι παλαιότερα στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου Νάουσας στις συνεδριάσεις για τα ζητήματα των εργαζομένων και στις συσκέψεις με τους φορείς, προσκαλούσε και συμμετείχαν οι γειτονικοί Δήμοι. Τόνισε ότι η Νάουσα με τον κάμπο και την Επαρχία της έχει πάρα πολλά κοινά ιστορικά στοιχεία σε αγώνες και κοινωνικούς, αγροτικούς, εμπορικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες. Η Νάουσα, επισήμανε πληρώνει μια λογική απομόνωσης, γιατί είχε μια οικονομική αυτάρκεια και έτσι σήμερα βιώνει τις συνέπειες αυτής της λογικής. Είπε ότι οφείλουμε να δούμε με όραμα το μέλλον και τις νέες γενιές και να συνεργαστούμε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, εμείς τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας. Αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που στο παρελθόν μας χώριζαν και ότι πρέπει να δούμε όλοι μαζί από κοινού το μέλλον του τόπου μας και να αποβάλλουμε λογικές προσωπικής ή άλλης ανέλιξης ή ατομικής φιλοδοξίας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας. Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος, είπε ότι έγινε εκτενής και ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου μας. Τόνισε ότι την αυτοκριτική την κάναμε όλοι, λέγοντας ωστόσο χαρακτηριστικά ότι δεν θα κάνουμε αυτομαστίγωμα, γιατί καλό είναι για να είσαι ωφέλιμος για το μέλλον να αναγνωρίζεις τα λάθη, αλλά δεν θα είμαστε εμείς, προσωπικά εγώ η Δημοτική Αρχή και η παράταξή μας, που θα απολογηθούμε για τις κακές νοοτροπίες που πριν από χρόνια, μόνο ορύγματα και χαρακώματα δεν έβαλαν μεταξύ της Νάουσας και του κάμπου. Σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή κάνει συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες με σκοπό να έρθουν οι Δήμοι και οι πολίτες κοντά, να μονιάσουν για να προοδεύσουν. Απαντώντας στις απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν από τη μειοψηφία για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους άλλους Δήμους, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, γιατί κι αυτός έχει πληροφόρηση για το ενδιαφέρον και την αγωνία πολιτών από γειτονικούς Δήμους να γίνει η συνένωση με τη Νάουσα. Είπε ότι δεν πρέπει με ευκολία να βάζουμε κόκκινη γραμμή και να λέμε τέλος. Διευκρίνισε ότι οι όποιες αντιδράσεις και οι αντίθετες απόψεις που ακούγονται ή γράφονται πηγάζουν από συγκεκριμένα συμφέροντα και πρόσωπα, που ευτυχώς είναι λίγα, τα οποία σκέφτονται το δικό τους πολιτικό μέλλον και όχι το μέλλον των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, απαντώντας στην άποψη ότι η Νάουσα δεν έκανε έργα στους όμορους Δήμους, δήλωσε κατηγορηματικά ότι όποτε χρειάστηκε βοηθήσαμε και βοηθούμε τους γειτονικούς Δήμους σε θεσμικό επίπεδο όπως οφείλουμε, αλλά και με σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι δεν μπορεί ο Δήμος Νάουσας να κάνει έργα στα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη γιατί, όπως είπε, δεν είναι Νομάρχης ο Δήμαρχος Νάουσας. Υπάρχουν όρια, αρμοδιότητες και θεσμοί τους οποίους σεβόμαστε και τηρούμε. Υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή απέδειξε το πώς αντιλαμβάνεται την ισόρροπη ανάπτυξη της Νάουσας με τα δημοτικά διαμερίσματα, λέγοντας ότι το 43% του προϋπολογισμού από το «Πρόγραμμα Θησέας» με απόφαση της Δημοτικής Αρχής κατανεμήθηκε στις άλλοτε τέσσερις κοινότητες και τώρα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας και αυτό έμπρακτα δείχνει την πολιτική μας βούληση να αναβαθμιστούν οι πρώην κοινότητες προς όφελος των κατοίκων, χωρίς να λειτουργούμε ούτε με πληθυσμιακά ούτε με άλλα κριτήρια.

Αγορά του Ακινήτου της «Οικίας Οικονομίδη»

Αποφασίσθηκε η αγορά από το Δήμο Νάουσας της παραδοσιακής «Οικίας Οικονομίδη», η οποία είναι περιουσιακό στοιχείο της ΔΗΚΕΝΑ και στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας. Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΝΑ κ. Ι. Παπαστόϊκας στην εισήγησή του είπε ότι η αξία του ακινήτου, σύμφωνα με Έκθεση Εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, ανέρχεται στο ποσό των 240.000 ευρώ και ότι στο πλαίσιο της λύσης και της εκκαθάρισης της ΔΗΚΕΝΑ, το ποσό αυτό θα δοθεί για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Επιχείρησης στους προμηθευτές και την αγορά.

Άλλες Αποφάσεις

Αποφασίσθηκε να τοποθετηθούν ζαρντινιέρες στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην άνετη και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Οι ζαρντινιέρες θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα με κατεύθυνση από το Δημ. Πάρκο προς το Νοσοκομείο, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της παράνομης και αυθαίρετης στάθμευσης των οχημάτων, και να μπορούν οι πεζοί συμπολίτες μας και οι επισκέπτες της πόλης να απολαμβάνουν τον περίπατό τους χωρίς τα εμπόδια των αυτοκινήτων.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies