ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ- ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΝΑΟΥΣΑ-ΑΠΟΚΡΙΑ 2007»

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Έγινε την Τετάρτη (28/2), στα Γραφεία του ΔΗ.Π.Ο.Ν. η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων στους νικητές των διαγωνισμών αποκριάτικης μεταμφίεσης και αποκριάτικης διακόσμησης μπαλκονιού. Ειδικότερα, βραβεύθηκαν για το διαγωνισμό αποκριάτικης μεταμφίεσης οι: 1ο Βραβείο «το ξωτικό»- Κατερίνα Μπουρδάνου, 2ο Βραβείο «Σκυλί Δαλματίας και Κρουέλλα Ντε Βίλ»- Γιάννης Κουκούλος και Ελίνα Κεφαλά και 3ο Βραβείο «ο Μάγειρας λίγδας»- Κώστας Παπακώτας. Νικητές του διαγωνισμού διακόσμησης μπαλκονιού αναδείχθηκαν οι εξής: 1ο Βραβείο- οικία-μπαλκόνι κας Σ. Μπαλτζή, 2ο Βραβείο, οικία-μπαλκόνι κας Ευρ. Νικολαΐδου, και 3ο Βραβείο, οικία-μπαλκόνι κας Αικ. Δημητρίου.

Τα βραβεία απένειμε στους νικητές των διαγωνισμών ο Δήμαρχος Νάουσας και Πρόεδρος του ΔΗΠΟΝ κ. Αν. Καραμπατζός, o Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Παπαστόϊκας, τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗ.Π.Ο.Ν. κα. Μαίρη Καρυδά, κ.κ. Κ. Τζέκος και Κ. Περισοράτης και ο Δ/ντής των Εικαστικών Εργαστηρίων του ΔΗΠΟΝ κ. Ν. Μπλιάτκας.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2007», τονίζοντας ότι για την επιτυχημένη διοργάνωση των εκδηλώσεων, αξιοποιήθηκε η εμπειρία της Δημοτικής Αρχής, του προσωπικού του Δήμου και του ΔΗΠΟΝ. Χαρακτήρισε την Αποκριά και το δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες» ως αιχμή του δόρατος για την προβολή της παράδοσης και την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι, και εφέτος ο Δήμος στήριξε την Αποκριά με τα μέσα και ανάλογα με τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει, ότι συνεργάστηκε πολύ καλά με τους πολιτιστικούς συλλόγους, το σύλλογο φίλων του Καρναβαλιού, τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους επαγγελματίες της πόλης. Επισήμανε ότι, η συμμετοχή των πολιτών είναι αναγκαία για την επιτυχία του θεσμού της Αποκριάς. Καυτηρίασε δημοσιεύματα και σχόλια μερίδας του τύπου, λέγοντας «επιτέλους, ας ξεφύγουμε από αυτή τη μιζέρια. Όχι γκρίνια και μιζέρια». Είπε ότι υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη θέση από το Δήμο για την Αποκριά, η οποία έχει ως κεντρικό στοιχείο το δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες», ότι η παρέλαση είναι ένα αναγκαίο συμπλήρωμα που γίνεται για τα παιδιά, τη νεολαία και ομάδες συμπολιτών τους. Ο κ. Καραμπατζός, είπε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει να υπάρχει μόνο η κριτική και να γίνουν προτάσεις, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφικτές, που να αναφέρουν όμως και τους οικονομικούς πόρους. Υπογράμμισε πως στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Νάουσας και η επιτροπή καρναβαλιού, θα δέχονται προτάσεις μέχρι 30/6/07 και ότι έγκαιρα και πριν το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και η προετοιμασία των εκδηλώσεων της Αποκριάς για το 2008.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου είναι:

«Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2007», οι οποίες διοργανώθηκαν το διάστημα από 8 έως 19 Φεβρουαρίου 2007, από το Δήμο και το Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας.

Στην επιτυχία των αποκριάτικων εκδηλώσεων συνέβαλαν καθοριστικά η αξιοποίηση από τη Δημοτική Αρχή της εμπειρίας, των υλικοτεχνικών μέσων, της εμπειρίας των στελεχών και του προσωπικού του Δήμου και του ΔΗ.Π.Ο.Ν. από τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων την περίοδο 2003-2006.

Ο προϋπολογισμός των εφετινών εκδηλώσεων ανήλθε σε 45.000 ευρώ, και κάλυψε τα έξοδα της διοργάνωσης των εκδηλώσεων (όπως έξοδα κατασκευής σατυρικών αρμάτων, αμοιβές οργανοπαικτών, οικονομική ενίσχυση συλλόγων- στο Σύλλογο Φίλων του Καρναβαλιού 3.000 ευρώ, μίσθωση ηχητικών εγκαταστάσεων, έξοδα εκτύπωσης εντύπων, έξοδα διαφήμισης κ.ά.).

Ο Δήμος Νάουσας πρόσφερε Δωρεάν, για τις εκδηλώσεις-γιορτές τους σε όλα τα σχολεία της πόλης (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημ. σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) τα όργανα, και διέθεσε, επίσης Δωρεάν, στους μαθητών, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τις καρναβαλικές στολές για τη συμμετοχή τους στην αποκριάτικη παρέλαση. Ακόμη, κάλυψε όλα τα έξοδα κατασκευής των σατυρικών αρμάτων.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και εφέτος στην ανάδειξη του δρώμενου «Γιανίτσαροι και Μπούλες». Για το σκοπό αυτό υπήρχε άψογη συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ο Δήμος προχώρησε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην προβολή του δρώμενου.

Έτσι, για πρώτη φορά εφέτος, έγιναν ζωντανές συνδέσεις με μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια (ΝΕΤ, ΕΡΤ-3, ALPHA TV) στις οποίες προβλήθηκε- σε 4 τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης τηλεθέασης-ζωντανά το δρώμενο (όπως το ντύσιμο Γιανίτσαρου, το προσκύνημα στο Δημαρχείο κλπ.). Επίσης, η Αποκριά της Νάουσας καλύφθηκε με αφιερώματα από τις εκπομπές «Μένουμε Ελλάδα» (ΕΡΤ-1) και «ΟΞΥΓΟΝΟ» (ΕΡΤ-3). Ακόμη, μεγάλη ήταν η προβολή που έγινε και από τα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Αφιερώματα στην αποκριά της Νάουσας και διαφημιστικές καταχωρήσεις δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες: «ΤΑ ΝΕΑ», «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στα περιοδικό «TV ΖΑΠΙΝΓΚ», «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» κ.ά. Ανάλογη ήταν η προβολή και από τους Ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΕΡΑ, Ράδιο Θεσσαλονίκη κλπ.). Με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση των επισκεπτών για πρώτη φορά εφέτος, διανεμήθηκε από το προσωπικού του ΔΗ.Π.Ο.Ν. στις δύο εισόδους της πόλης (Σπήλαιο και «Φόρος»), ειδικό ενημερωτικό έντυπο με χάρτη που περιελάμβανε τους χώρους στάθμευσης, το δρομολόγιο των μπουλουκιών, τη διαδρομή της αποκριάτικης παρέλασης και πληροφορίες για την αποκριά της Νάουσας.

Ακόμη, έγινε σήμανση στο οδόστρωμα (με κόκκινα βέλη) του δρομολογίου το οποίο ακολουθούν τα μπουλούκια, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να ακολουθούν την ιστορική διαδρομή τους μέσα στην πόλη.

Οι πιο πάνω πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2008», ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδιασμού και προγράμματος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέσα, τους οικονομικούς πόρους, και το χρόνο προετοιμασίας, ο οποίος ήταν περιορισμένος.

Επίσης, εφέτος μετά από χρόνια (εποχή του Τ.Ο.Ν.), έγιναν δύο διαγωνισμοί. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς αποκριάτικης μεταμφίεσης και αποκριάτικης διακόσμησης μπαλκονιού. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 2.000 ευρώ.

Τις εκδηλώσεις ενίσχυσαν με χορηγίες οι επιχειρήσεις: «Αθωνική-Τεχνική», «Σ/Μ Αρβανιτίδης», «Μπουτάρης», «Σ/Μ Όμιλος Μασούτης», «Σ/Μ Γαλαξίας», «Α.Α.Ο.Σ. VAENI», «ξενοδοχείο Αστέρας», Αργύρης Μπαμπάτσης, Καφέ «Νέον».

Ιδιαίτερα συμβολή στην επιτυχία της Αποκριάς, είχαν οι επαγγελματίες των κέντρων διασκέδασης της πόλης, οι οποίοι διοργάνωσαν καθημερινά όλο το διάστημα της Αποκριάς δεκάδες εκδηλώσεις. Η συνεργασία του Δήμου με τους επαγγελματίες και τη αγορά της πόλης ήταν για μια ακόμη χρονιά, πολύ καλή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τις εκδηλώσεις του αποκριάτικου τριήμερου, παρακολούθησαν περίπου 30.000 επισκέπτες από όλη την χώρα. Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι οι προβλέψεις ήταν για μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, ωστόσο δεν ευνόησαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες από το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

Καταλήγοντας, παρά το σύντομο χρόνο προετοιμασίας που είχε η νέα διοίκηση του ΔΗ.Π.Ο.Ν. κατάφερε να διοργανώσει με επιτυχία, σε λίγο χρόνο και με λίγα μέσα τις εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2007».

Βέβαια, δεν έγιναν όλα τέλεια. Υπήρχαν προβλήματα και ελλείψεις, εξαιτίας κυρίως των περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Όμως, η επιτυχία των εφετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής και οργανωμένης προετοιμασίας που έγινε, αλλά και της εθελοντικής προσφοράς και στήριξης πολλών συμπολιτών μας.

Η Αποκριά της Νάουσας στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή των Ναουσαίων.

Δεν γίνεται Αποκριά με αυτόματο πιλότο, ούτε με λόγια.

Κλείνοντας, και από το βήμα αυτό ευχαριστούμε:

1. Το Διοικητή της Β΄ Μοίρας Καταδρομών,

2. Το Διευθυντή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Νάουσας

3. Το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νάουσας

4. Το Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Νάουσας

5. Την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Νάουσας

6. Τη Δημοτική Αστυνομία Νάουσας

7. Τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού

8. Τα Τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

9. Τους Συλλόγους: «Όμιλος Γιανίτσαροι και Μπούλες», «Νταβέλης», «Μέγας Αλέξανδρος», «Λεβεντιά», «Πυρσός», «Λ.Ε.Ν.», «Σύλλογος Βλάχων Νάουσας», «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας», «Όμιλος Αράπιτσα», «Χορευτικό Συγκρότημα ΔΕΠΚΑ Δήμου Χορτιάτη»

10. Το Σύλλογο Φίλων του Καρναβαλιού Νάουσας

11. Τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάουσας.

12. Τη Φιλαρμονική Εταιρία Ναούσης

13. Τη σατυρική ομάδα του κ. Κ. Μπλιάτκα που συμμετείχε στην αποκριάτικη παρέλαση.

14. Τους παιδικούς σταθμούς Δήμου Νάουσας.

15. Τους μαθητές, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων που συμμετείχαν στην αποκριάτικη παρέλαση και στα σατυρικά άρματα.

16. Τους παρουσιαστές του προγράμματος κ. Ιωσήφ Ιωσηφίδη και κα. Μαρία Ζιάκα.

17. Τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗ.Π.Ο.Ν. κ. Κ. Περισοράτη και κ. Κ. Τζέκο.

18. Το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Δ/ντή του 5ου Δημ. Σχολείου, για τη φιλοξενία και τη διάθεση του χώρου για την εκκίνηση της παρέλασης.

19. Τα Εικαστικά Εργαστήρια, για τη διοργάνωση του μασκέ πάρτυ.

20. Τους Γυμναστές κ.κ. Δ. Πέτκο, Ι. Νουσηλάζου και Αντ. Μπιτέρνα οι οποίοι βοήθησαν εθελοντικά στο συντονισμό της αποκριάτικης παρέλασης.

21. Τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, που εθελοντικά συμμετείχαν στην αποκριάτικη παρέλαση.

22. Την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάουσας.

23. Τις επιχειρήσεις που ήταν οι χορηγοί των εκδηλώσεων: «ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ», «Σ/Μ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», «Σ/Μ ΜΑΣΟΥΤΗΣ», «Σ/Μ ΓΑΛΑΞΙΑΣ», «Α.Α.Ο.Σ. ΒΑΕΝΙ», «ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ», το Καφέ «Νέον», το ξενοδοχείο «Αστέρας» και τον κ. Αργύρη Μπαμπάτση.

24. Τις επιχειρήσεις των καφέ-μπαρ για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν, καθώς και τα κρεοπωλεία της πόλης για το όμορφο χρώμα που πρόσφεραν το Σάββατο της Αποκριάς.

Επειδή, η Αποκριά της Νάουσας, με το μοναδικό δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες», αποτελεί αιχμή του δόρατος για την προβολή της παράδοσης και την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, η Δημοτική Αρχή, η Διοίκηση του ΔΗ.Π.Ο.Ν. από σήμερα, ξεκινάει η προετοιμασία των αποκριάτικων εκδηλώσεων του 2008.

Ο Δήμος Νάουσας, η Δημοτική Αρχή, ο ΔΗΠΟΝ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόγραμμα και σχεδιασμό για τη μορφή και το ύφος της Αποκριάς. Ο σχεδιασμός αυτός δίνει πάντα τον πρώτο ρόλο στο δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες» αλλά και στο αυθορμητισμό και τη σάτιρα που χαρακτηρίζουν την Αποκριά μας.

Ωστόσο, επειδή ακούστηκαν και γράφτηκαν πρόσφατα (σε μερίδα του τοπικού τύπου) διάφορα σχόλια, σχετικά με την Αποκριά, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή την παρέλαβε το 2003 ουσιαστικά «νεκρή», «απονευρωμένη».

Με σταθερά βήματα, χρόνο με το χρόνο την αναβάθμισε, και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν οι συμπολίτες μας, και οι επαγγελματίες που είδαν τη διαφορά.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Όμως, έχοντας ως θεμέλιο κάθε δράσης μας το δημοκρατικό διάλογο, τη συνεργασία, και την εθελοντική προσφορά, καλούμε από σήμερα τους συμπολίτες μας, τους συλλόγους και του φορείς, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και προβληματισμούς για την Αποκριά, να τις καταθέσουν στο Δήμο Νάουσας και το ΔΗ.Π.Ο.Ν., στην Επιτροπή Αποκριάς που υπάρχει, και η οποία πρόκειται να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα.

Για το σκοπό αυτό υπάρχουν κατευθύνσεις και στόχοι, υπάρχει και χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση της Αποκριάς του 2008.

Συγκεκριμένα, ο ανοικτός διάλογος του Δήμου Νάουσας και η υποβολή προτάσεων για το είδος, το πρόγραμμα και τη μορφή της Αποκριάς ξεκινάει από σήμερα (1 Μαρτίου) και θα ολοκληρωθεί στις 30/6/2007.

Η προετοιμασία του προγράμματος και η διοργάνωση των εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2008» θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε τον Ιανουάριο του 2008, το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης να είναι απόλυτα έτοιμο.

Όλο το διάστημα, θα υπάρχει ενημέρωση τόσο για την πορεία της διοργάνωσης όσο και για όλες τις εξελίξεις».

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies