ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με 18 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε τη Δευτέρα (30/5) το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός ενημέρωσε το σώμα για τη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου και με θέμα τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ως Δήμος οφείλουμε να δώσουμε ένα άλλο στίγμα και ιδιαίτερη βαρύτητα στην ημέρα αυτή. Είπε, ότι στις εκδηλώσεις οι οποίες πρόκειται να διοργανωθούν θα συμμετέχουν φορείς, σύλλογοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολίτες και ότι το μήνυμα είναι «Μια μέρα για την πόλη μας». Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της εθελοντικής προσφοράς και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας, καλώντας όλους τους πολίτες με την ενεργό και εθελοντική προσφορά τους να συμμετέχουν στην προσπάθεια καθαρισμού και ευπρεπισμού της πόλης και των δημ. διαμερισμάτων. Για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/5 νέα σύσκεψη, όπου και έγινε συντονισμός των παρεμβάσεων.

Ακόμα, στα προ ημερήσιας θέματα ομόφωνα, εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις των τεχνικών δελτίων τα οποία αφορούν τα έργα της σήμανσης των αξιοθέατων και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης. Η Αντιδήμαρχος κα. Ίλια Ιωσηφίδου, στην εισήγησή της διευκρίνισε ότι οι τροποποιήσεις είναι τυπικές και γίνονται μετά από υπόδειξη της Περιφέρειας εξαιτίας της πρόσφατης αλλαγής που έγινε στο Φ.Π.Α. από 8 σε 9 και από 18 σε 19%.

Έγκριση ισολογισμού και διάθεσης κερδών της Δ.Ε.Τ. για τη χρήση του 2004

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο ισολογισμός και η διάθεση των κερδών της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού Νάουσας (Δ.Ε.Τ.Ν.) για τη χρήση από 1/1/2004 έως 31/12/2004. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Τ. κ. Αν. Καραμπατζός, υπογράμμισε ότι φέτος η Δ.Ε.Τ. συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, καταγράφοντας στη διαδρομή αυτή μια συνεχή, δυναμική και αναπτυξιακή πορεία. Τόνισε, το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρει η δημοτική επιχείρηση, η οποία όπως είπε παλεύει να κρατήσει τους 55 εργαζόμενους που απασχολεί, σε μια περίοδο όπου η πόλη μας διέρχεται ύφεση με έντονο το πρόβλημα της ανεργίας και με το κόστος της μισθοδοσίας να φτάνει το 50%. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή είναι μια κατάσταση την οποία ως Δημοτική Αρχή, παραλάβαμε, και ότι από το 2003, δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη, παρά μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες και αυτές για έργα του Δήμου (όπως π.χ. για το Πανεπιστήμιο). Χαρακτήρισε τη Δ.Ε.Τ. «Ναυαρχίδα του τουρισμού της πόλης μας» και εξήρε τις προσπάθειες όλων των δημοτικών αρχών καθώς και του προσωπικού της, να βελτιώσουν τη λειτουργία και το έργο της. Ο κ. Καραμπατζός, επισήμανε τις σημαντικές αναπτυξιακές αποφάσεις της Διοίκησης, οι οποίες υλοποιήθηκαν το 2004 και ειδικότερα το έργο εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των χώρων του εστιατορίου, της αίθουσας συνεδρίων και του καφέ-μπαρ, όπου το κόστος ξεπέρασε τις 800.000€ και κατά το μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια της Δ.Ε.Τ. και κατά 103.000€ από το πρόγραμμα Ανατ. Βερμίου. Υπογράμμισε ότι η οικονομική διαχείριση ασκείται αποτελεσματικά και η Δ.Ε.Τ. είναι συνεπής και νομότυπη στη Δ.Ο.Υ. και στο Ι.Κ.Α. Ανέφερε ότι το 2004 υπήρξε μικρή κάμψη των κερδών, η οποία οφείλεται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, στο γεγονός ότι στην περιοχή μας άνοιξαν πολλές άλλες παρόμοιες μονάδες, αλλά και στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης, που κράτησε σχεδόν κλειστή την επιχείρηση για 5 μήνες. Ωστόσο, επισήμανε πως η μείωση αυτή έχει ήδη καλυφθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2005, όπου υπάρχει αύξηση 135.000€ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004, ενώ και οι διανυχτερεύσεις στο ξενοδοχείο το πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάιος 2005) είναι αυξημένες κατά 1.100 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία η οποία παρατηρείται στο τουριστικό περίπτερο «Κιόσκι» λέγοντας ότι για το ζήτημα αυτό θα μελετηθούν λύσεις και θα ληφθούν αποφάσεις με στόχο την ανάκαμψη και τη βιώσιμη λειτουργία του.

Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΔΗ.ΠΟ.Ν.

Εγκρίθηκε, μετά από εκτενή συζήτηση, το επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΗ.ΠΟ.Ν. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός, χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο ένα επιστημονικό πόνημα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και εμπεριστατωμένο, το οποίο θέτει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις για το παρόν και το μέλλον του Πολιτιστικού Οργανισμού και του πολιτισμού στο Δήμο μας, γιατί περιλαμβάνει προτάσεις για τη βιώσιμη λειτουργία και την μελλοντική ανάπτυξή του. Εξήρε την επίπονη και δύσκολη προσπάθεια όσων συνέβαλαν στην εκπόνησή του, τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΟ.Ν. κ. Γ. Πάτσο, τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου κ. Γ. Αδαμίδη, τη Δ/ντρια του ΔΗ.ΠΟ.Ν. κα. Π. Κεφαλά, τα στελέχη και τους συνεργάτες του ΔΗ.ΠΟ.Ν. Τόνισε, την τεράστια προσφορά του ΔΗ.ΠΟ.Ν. στον πολιτισμό της πόλης, αλλά και το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί. Είπε, ότι πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι η στήριξη του Οργανισμού, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των περιορισμένων εσόδων και των μη ανταποδοτικών εξόδων τα οποία προκύπτουν από την πολύπλευρη δραστηριότητά του. Μεταξύ άλλων είπε ότι ο πολιτισμός είναι γνώση είναι δημιουργία, είναι ψυχαγωγία είναι ζωή και τονίζοντας την αναγκαιότητα για την οικονομική στήριξη του είπε χαρακτηριστικά «καλύτερα να μην κάνουμε ένα δρόμο στην πόλη, παρά με την πολιτική μας να γίνουμε αίτιοι να ανοίξουν οι δρόμοι για τα ναρκωτικά». Τέλος, κάλεσε όλες τις παρατάξεις άλλα και τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της πόλης να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, γιατί όπως είπε το επιχειρησιακό σχέδιο είναι δυναμικό και ανοιχτό επιδέχεται προσθήκες, αλλαγές και βελτιώσεις με προτάσεις συγκεκριμένες και εφικτές.

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΟ.Ν. κ. Γ. Πάτσος στην εισήγησή του, χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο πρωτοποριακό και την εκπόνησή του, έργο επίπονο και σύνθετο. Τόνισε ότι, χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία και να αναλυθούν σωστά και μεθοδικά. Ο ΔΗ.ΠΟ.Ν. είπε είναι ένας σύνθετος οργανισμός ο οποίος παράγει σπουδαίο έργο σε όλους τους τομείς του πολιτισμού της πόλης μας (Εστία Μουσών, Εικαστικά Εργαστήρια, Βιβλιοθήκη, Πολιτιστικό Κέντρο, Κινηματογράφος, Θέατρο, βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ κλπ.). Το προσωπικό του είναι αξιόλογο και καταβάλλει σημαντικές και φιλότιμες προσπάθειες για να ανταποκριθεί με επιτυχία στο έργο και την αποστολή του ΔΗ.ΠΟ.Ν. Εξήρε την επιστημονική μεθοδολογία και τη σύγχρονη διαδικασία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου που ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των στελεχών και των συνεργατών του ΔΗ.ΠΟ.Ν. και ιδιαίτερα του Γεν. Γραμματέα του Δήμου κ. Γ. Αδαμίδη. Σχετικά με το οικονομικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο ΔΗ.ΠΟ.Ν. είπε ότι αυτό οφείλεται στη μη εμπρόθεσμη καταβολή των κονδυλίων των προγραμματικών συμβάσεων από φορείς, όπως τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (229.000€), καθώς και στην αύξηση του λειτουργικού κόστους και των αμοιβών του προσωπικού, που προήλθε από τις νέες συμβάσεις εργασίας του προσωπικού. Είπε ότι το οικονομικό άνοιγμα, (ζημίες του ΔΗ.ΠΟ.Ν.) ανέρχονται συνολικά σε 316.000€ και καταλήγοντας παρουσίασε τις προτάσεις για τη βιώσιμη λειτουργία και την ανάπτυξη του πολιτιστικού μας οργανισμού. Συνοπτικά οι προτάσεις που ήταν αποτέλεσμα του Επιχειρησιακού Σχεδίου ήταν: 1) Υλοποίηση νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Νάουσας, Ν.Α. Ημαθίας και ΔΗ.ΠΟ.Ν., 2) Κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου μας «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο» και ένταξή του στο ΔΗ.ΠΟ.Ν. (τμήμα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς), 3) Τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού υπηρεσιών του ΔΗ.ΠΟ.Ν., 4) Τροποποίηση του κανονισμού προσωπικού του ΔΗ.ΠΟ.Ν., 5) Παραχώρηση στον ΔΗ.ΠΟ.Ν. των πολιτιστικών κέντρων Στενημάχου και Γιαννακοχωρίου για την αξιοποίηση τους από τον Οργανισμό, 6) Σύσταση επιτροπής τουριστικής-πολιτιστικής και αθλητικής ανάπτυξης, 7) Σύσταση τριμελούς επιτροπής από μέλη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Ν. που θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΔΗ.ΠΟ.Ν. όταν αφορούν θέματα του Ι.Λ.Μ.

Επίσης, στο πρόγραμμα παρεμβάσεων του ΔΗ.ΠΟ.Ν. περιλαμβάνονται και δράσεις όπως: Δίκτυο Ιστορικών και Μαρτυρικών Πόλεων, Δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας, Δημιουργία Ομάδας κλασικού μπαλέτου και χορού, Καταγραφή και αξιοποίηση της συλλογής Σιμανίκα, Ανάθεση στον ΔΗ.ΠΟ.Ν. της καταγραφής-αξιοποίησης του ιστορικού πολεοδομικού ιστού της πόλης και των παραδοσιακών γειτονιών, Συνέδριο ειδικά για το δρώμενο της Αποκριάς, Διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κατασκευή μνημείου σφαγιασθέντων Ναουσαίων κατά την επανάσταση του 1822 στο χώρο του δημοτικού πάρκου, Αξιοποίηση των πολιτιστικών κτιρίων Αρκοχωρίου και Νέας Στράντζας, με δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης κ.α.

Επίσης, τονίσθηκε ότι στις προτάσεις του επιχειρησιακού σχεδίου θα περιληφθούν και εκείνες των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, μετά από διάλογο και συνεργασία.

Ακολούθησε η παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου από τον Γεν. Γραμματέα κ. Γ. Αδαμίδη, η οποία αφορούσε την διαδικασία ανάλυσης και την επιστημονική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση του σχεδίου, τα οικονομικά στοιχεία, τα οργανωτικά και διοικητικά σχήματα ανά τομέα δράσης και τους στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης του ΔΗ.ΠΟ.Ν. για τα επόμενα χρόνια.

Κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ. «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας»- Τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού και του

Κανονισμού προσωπικού του ΔΗ.ΠΟ.Ν.

Ψηφίσθηκε η κατάργηση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νάουσας, με σκοπό να μεταφερθούν τα περιουσιακά και τα λοιπά στοιχεία στο Δήμο Νάουσας, ώστε μετά από σχετική απόφαση η λειτουργία του να περιέλθει στο ΔΗ.ΠΟ.Ν. Επίσης, ψηφίσθηκε η τροποποίηση των Εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και του κανονισμού προσωπικού του ΔΗ.ΠΟ.Ν. με σκοπό την μεγαλύτερη ευελιξία και λειτουργικότητα των υπηρεσιών του Οργανισμού.

Οικονομική Ενίσχυση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση του Δημάρχου κ. Αν. Καραμπατζού για την οικονομική ενίσχυση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας με το ποσό των 3.000€, στα πλαίσια του πρόσφατου τηλεμαραθωνίου, με σκοπό τη διάσωση του ανεκτίμητου θησαυρού των 960 βιβλίων της βιβλιοθήκης Αργυρούπολης, που φυλάσσονται στην ΕΛ.Π.Ν. και είναι απαραίτητη η συντήρηση και η ηλεκτρονική καταγραφή τους. Επίσης, αποφασίσθηκε η οικονομική ενίσχυση με 1.000€ της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Αγίας Παρασκευής Γιαννακοχωρίου.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies