Δήμος » Δημοτικές και τοπικές κοινότητες » Δημοτική ενότητα Ανθεμίων » Δημοτική Κοινότητα Κοπανού

Δημοτική Κοινότητα Κοπανού

Γεωγραφία της κοινότητος

Η κοινότητα βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Βέροιας –Σκύδρας και σε υψόμετρο 80μ.

Πιθανολογείται ότι η Κοινότητα ιδρύθηκε στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων. Έγγραφα, της 18ης Φεβρουαρίου 1671, της 16ης Αυγούστου 1715 και της 2ας Σεπτεμβρίου 1723, αναφέρουν το όνομα Κοπανός ή Άνω Κοπανός, γεγονός που μαρτυρά ότι η ονομασία του χωριού παραμένει αμετάβλητη εδώ και αιώνες και υπήρχε σίγουρα κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται και από τη μαρτυρία ενός Τούρκου περιηγητή, του Εβλιγιά Τσελεμπή, ο οποίος κατά τη μετάβαση του από την Έδεσσα στη Βέροια, το 1668, αναφέρεται στο χωριό Κοπανός. Τέλος, σύμφωνα με έγγραφο της Μητρόπολης Βεροίας-Νάουσας, χρονολογούμενο στις 18 Οκτωβρίου 1893, ο Μητροπολίτης, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη, γράφει ότι «Παρα το τσιφλίκιον Άνω Κοπανός της ταπεινής μου παροικίας, είκοσι λεπτά περίπου προς βορράν, κείται αρχαία εκκλησία και αγίασμα του αγίου Νικολάου, ήτις [εκκλησία], ανήκουσα εις εξαφανισθέν δια τού χρόνου Μοναστήριον, κατερειπωθείσα, κατηδαφίσθη». Ο Μητροπολίτης έγραψε την επιστολή με σκοπό να ζητήσει άδεια για το κτίσιμο νέου ναού με διαστάσεις 12μ. μήκος, 8μ. πλάτος και 8μ. ύψος γιατί «.. εις τον ιερόν τούτον τόπον κατ’ έτος τελείται πανήγυρις και συρρέουσιν εκ των πέριξ πολλοί χριστιανοί». Η συγκεκριμένη μαρτυρία ίσως να αποτελεί και μια έμμεση ένδειξη της συνεχούς και αδιάλειπτης κατοίκησης του χωριού και κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, αν υποθέσουμε ότι ο ναός που κατεδαφίστηκε ήταν βυζαντινός. Τελικώς, το όνομα της Κοινότητος άλλαξε στις 31/7/1953 όταν με κυβερνητική απόφαση μεταβλήθηκε από Άνω Κοπανός σε Κοπανός.

Κοινωνικό και παραγωγικό προφίλ της Κοινότητας

Οι κάτοικοι είναι κατά το πλείστον αγρότες. Ωστόσο μεγάλο μέρος δραστηριοποιείται και στον εμπορικό και μεταποιητικό τομέα. Ως προς το τελευταίο η κοινότητα αποτελεί μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο, το οποίο συγκεντρώνει μεγάλους συνεταιριστικούς φορείς του δήμου.

Πολιούχος της Κοινότητος

Είναι η Αγία Παρασκευή.

Πολιτισμός

Υπάρχουν τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι στην Κοινότητα

Σχολεία

Στα όρια της Κοινότητος λειτουργεί ένας παιδικός σταθμός, ένα εξατάξιο δημοτικό σχολείο και ένα τριτάξιο Γυμνάσιο.

Αξιοθέατα

Ως προς τα αξιοθέατα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, καθώς και τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο.