English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Δήμος » Δημοτικές και τοπικές κοινότητες » Δημοτική ενότητα Ανθεμίων » Τοπική Κοινότητα Επισκοπής Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

Τοπική Κοινότητα Επισκοπής

Ιστορία

Το χωριό πήρε το όνομα του από τον Επίσκοπο Αρσένιο. Ο Επίσκοπος έδωσε το όνομα της επισκοπικής έδρας στο χωριό Επισκοπή και το δικό του όνομα στον οικισμό Αρσένιο, δεδομένου ότι υπαγόταν εκκλησιαστικώς στην ίδια Επισκοπική Περιφέρεια.

Η  πρώτη γραπτή μαρτυρία που αναφέρεται στο χωριό Επισκοπή είναι μετά την καταστροφή της Νάουσας το 1822, όταν πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε η Νάουσα από τους Τούρκους. Τότε εμφανίστηκαν κάτοικοι πρόσφυγες της Νάουσας και εγκαταστάθηκαν στην Επισκοπή, όπου υπήρχε ένας οικισμός με λίγες οικογένειες.

Έκτοτε έχουμε την εκκλησία η οποία χτίστηκε τη δεκαετία του 1860 και έχουμε πλέον μια ιστορική διαδρομή της Επισκοπής από τα χρόνια εκείνα.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα η Επισκοπή είχε περίπου 200 με 300 κατοίκους.

Ήτανε το χωριό έτσι δομημένο σε δύο γειτονιές, σπίτια φτωχικά κι ο κόσμος ασχολούνταν με τα σιτάρια και την κτηνοτροφία.

Μετά την απελευθέρωση του 1912 η Επισκοπή μαζί με τον Πολυπλάτανο αποτελούσαν ενιαία κοινότητα. Σαν Επισκοπή, κοινότητα αυτούσια έχουμε μετά το 1940. Μετά το 1922 άρχισαν να έρχονται κύματα προσφύγων, και με το πέρασμα πολλών ετών, οι πρόσφυγες αποτελούσαν το διπλάσιο πληθυσμό εκείνης της εποχής. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο στην εκκλησία, στον νάρθηκα της παλιάς εκκλησίας, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα και είναι χτισμένη από το 1864 με επιγραφή που υπάρχει εκεί. Το 1929-30 κτίστηκε το δημοτικό σχολείο και μετέβησαν στο νέο κτίριο το οποίο βρίσκεται στο  κέντρο του σημερινού χωριού και από τότε πλέον το σχολείο στεγάζεται στο κτίριο αυτό. Η σημερινή σύνθεση του χωριού ανέρχεται  περίπου στους 2.000 κατοίκους από τους οποίους η πλειοψηφία είναι πρόσφυγες. Οι ντόπιοι κάτοικοι αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της Επισκοπής και επίσης υπάρχουν λίγες οικογένειες Σαρακατσάνων.

Παλαιότερα η Επισκοπή άνηκε διοικητικά και εκκλησιαστικά στην Έδεσσα. Σήμερα ανήκει μόνο εκκλησιαστικά στην Έδεσσα.

Γεωγραφική θέση

Επισκοπή: Οικισμός (υψόμετρο80 μ.) της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με έκταση 16.255 στρ. Απέχει23 χλμ.ΒΔ της πόλης της Βέροιας και 12,1 χλμ από την πόλη της Νάουσας, στην οποία ανήκει και διοικητικά καθώς αποτελεί και την έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Η Επισκοπή έχει 1916 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Κατοικείται χειμώνα-καλοκαίρι, διαθέτει,  Αγροτικό Ιατρείο, Πρακτορείο ΕΛΤΑ και διέρχεται σιδηροδρομικός συρμός από και προς την Θεσσαλονίκη και την Φλώρινα. Διαθέτει επίσης αστική συγκοινωνία.

Κοινωνικό υπόβαθρο

Η οικονομική ανάπτυξη του τόπου εξαρτάται ως επί το πλείστον από την γεωργία. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται με την γεωργία και ειδικότερα με τη δεντροκαλλιέργεια. Στο πρόσφορο πεδινό έδαφος του χωριού, οι αγρότες καλλιεργούν διάφορα αγροτικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό προϊόν είναι το ροδάκινο και τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η καλλιέργεια του ακτινιδίου. Επίσης καλλιεργούνται στην περιοχή νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα,  κεράσια και βερίκοκα. Τέλος ένα πολύ μικρό ποσοστό ασχολείται με την κτηνοτροφία.

Πολιτισμός

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα δρώμενα είναι συνυφασμένα με τη ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων της Επισκοπής. Κατά την διάρκεια της τοπικής πανήγυρης, η οποία κανονικά πρέπει να εορτάζεται στις 8 Νοεμβρίου, καθώς πολιούχος του χωριού είναι οι Άγιοι Αρχάγγελοι, όμως οι παλαιότεροι μετέθεσαν την ημερομηνία που γινόταν το πανηγύρι προς τιμήν τους καθώς το κρύο και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον Νοέμβριο τους ανάγκασε να προβούν σε αυτήν την κίνηση. Έτσι στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μετατέθηκε το πανηγύρι στις 6 Σεπτεμβρίου που είναι μια παραπλήσια γιορτή των συγκεκριμένων αγίων.

Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τα «Κούλουμα» στην περιοχή «Ρουντίνα» με διανομή παραδοσιακής φασολάδας, λαγάνας και άλλων νηστίσιμων εδεσμάτων. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ξεφαντώνουν με τους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής και των τοπικών χορών.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Στην Επισκοπή δραστηριοποιούνται δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι: ο Εκπολιτιστικός σύλλογος «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και η «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ» Επισκοπής.

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Επισκοπής «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» ιδρύθηκε το 1978 και από τότε ως σήμερα υπηρετεί την πλούσια κληρονομιά, τους χορούς, τη φορεσιά, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Η πρώτη διάκριση έρχεται το 1980 στο 6ο πανελλήνιο φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων  στην Φλώρινα όπου και πήρε το 1ο βραβείο για τη στολή της γυναικείας φορεσιάς του. Έχει στην δύναμη του περίπου 50 χορευτές-χορεύτριες. Επίσης ο σύλλογος στηρίζει και συμμετέχει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου και του νομού. Έχει συμμετοχές σε μεγάλα Φεστιβάλ, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού διοργανώνει φεστιβάλ με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ

Η ιστορία του συλλόγου αρχίζει περίπου το 1970, όμως η επίσημη καταχώρισή του στο Πρωτοδικείο Βέροιας έγινε το Μάρτιο του 1997 οπότε και αρχίζει η νεότερη ιστορία και πιο ενεργή παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα.

Τον Μάρτιο του 1997 τέθηκαν πολλοί στόχοι μεταξύ των οποίων ήταν η απόκτηση ιδιόκτητου κτιρίου. Αυτό πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 οπότε έγιναν και τα εγκαίνια του κτιρίου 250τ.μ. και κόστους 25.000.000 δρχ. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συμμετέχει σε εκδηλώσεις στη γύρω περιοχή αλλά και σε αποστολές στην ευρύτερη Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι το 2000 συμμετείχε σε εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, επίσης το 2000 έλαβε μέρος σε 11 παραστάσεις στην Κύπρο μετά από πρόσκληση από τους «ΑΚΡΙΤΕΣ ΓΕΡΙΟΥ». Το 2001 πήρε μέρος σε εκδηλώσεις στην Κρήτη με πρόσκληση του «ΟΜΙΛΟΥ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ», το 2002 συμμετείχε σε εκδηλώσεις στην Ιαλυσό της Ρόδου. Το 2004 στην Αλεξανδρούπολη και στην Καρδίτσα. Το 2009 στην Χίο και το 2010 συμμετείχε σε εκδήλωση του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τη χειμερινή εκδήλωσή του και το καλοκαίρι διοργανώνονται τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υποδομές

Το Πνευματικό- Πολιτιστικό Κέντρο Επισκοπής στεγάζεται από το 1990 στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Επισκοπής και πραγματοποιεί κάθε χρόνο μαθήματα ποικίλου ενδιαφέροντος- εκμάθησης πιάνο, κιθάρας, αρμόνιου, μπουζουκιού, εκμάθηση θεωρίας της μουσικής- μουσική προπαίδεια, δημιουργία παιδικής χορωδίας, εκμάθηση ξένων γλωσσών- κινέζικα. Στις αρμοδιότητες του Πνευματικού Κέντρου είναι και η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τον εορτασμό της τοπικής πανήγυρης.

Το αμφιθέατρο του πρώην κοινοτικού καταστήματος της Επισκοπής είναι χωρητικότητας 200 περίπου θέσεων και διατίθεται για ημερίδες, συνέδρια, διοργάνωση εκδηλώσεων, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο ίδιο χώρο λειτουργούνε σχολές εκμάθησης καράτε, μπαλέτο και ζωγραφικής.

Ακόμη στην πλατεία του χωριού από το 1996 λειτουργεί το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας των Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) όπου και φιλοξενούνται περίπου 180 εγγεγραμμένα μέλη. Το Κ.Α.Π.Η. λειτουργεί από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, πρωί και απόγευμα, αλλά και τα Σαββατοκύριακα και έχει την μορφή καφενείου. Παράλληλα διοργανώνονται εκδρομές και άλλου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις (ομιλίες, ενημερώσεις ιατρικού περιεχομένου, κοπή βασιλόπιτας κλπ).

Σχολεία

Ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Επισκοπής ιδρύθηκε το 1985 και στεγάζονταν σε ιδιωτικό κτίριο, όμως το 2000 μεταστεγάστηκε σε δικό του κτίριο όπου 3 ευρύχωρες αίθουσες, οι βοηθητικοί χώροι και ο άρτιος εξοπλισμός, συντελούν στην ολοκληρωμένη λειτουργία του Σταθμού. Απασχολούνται 1 βρεφονηπιοκόμος και 1 βοηθός, οι οποίες φροντίζουν περίπου 30 παιδιά από την Επισκοπή  ηλικίας 2,5 ως 4,5 χρόνων. Οι ώρες λειτουργίας του είναι 09:00-13:00.

Το διθέσιο Νηπιαγωγείο Επισκοπής ιδρύθηκε το 1975 και διαθέτει 2 ευρύχωρες αίθουσες που φιλοξενούν περίπου 40 παιδιά έως 5,5 ετών. Ο μεγάλος αυλός του σχολείου προσφέρει στα παιδιά ευχάριστες ώρες ξεγνοιασιάς και δημιουργίας. 

Το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1929-30, αρχικά με 2 αίθουσες. Μετά τις προσθήκες που έγιναν, το κτίριο διαθέτει πλέον 7 αίθουσες διδασκαλίας. Ο αριθμός των μαθητών παρουσιάζει αυξομειώσεις κάθε χρόνο με σημείο αναφοράς τους 100.

Επίσης, λειτουργεί τμήμα διευρυμένου ωραρίου 13:00-16:00 κάθε μέρα, για τους μαθητές όλων των τάξεων με έναν εκπαιδευτικό και έναν γυμναστή.

Το Γυμνάσιο Επισκοπής λειτούργησε το 1986 οπότε και εγκαινιάστηκε το διώροφο κτίριο του Γυμνασίου. Διαθέτει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα βιολογίας, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη. Στο δυτικό τμήμα του αύλιου χώρου του σχολείου υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, εγκαταστάσεις καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης. Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, δεν ξεπερνά τους 100.

Συνεταιρισμοί

Η Επισκοπή διαθέτει δύο μεγάλους συνεταιρισμούς, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οπωροκηπευτικών Επισκοπής  (Α.Σ.ΟΠ) και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής (Α.Σ. Επισκοπής).

Α.Σ.ΟΠ

Πρόκειται για μια πρωτοβάθμια Συνεταιριστική οργάνωση που συστήθηκε από παραγωγούς – μέλη του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού με την επωνυμία «Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής» με έτος ίδρυσης το 1924.

Το 1987 πήρε την σημερινή του ονομασία με την οποία έχει αναγνωρισθεί ως Ομάδα Παραγωγών με τους κανονισμούς 2200/96 & 1432/03 για την κατηγορία «Φρούτα και λαχανικά».

Σήμερα ο  ΑΣΟΠ Επισκοπής αριθμεί περίπου 500 μέλη – παραγωγούς και συγκεντρώνει ετησίως περισσότερους από  15000 τόνους φρέσκων φρούτων.

Ο ΑΣΟΠ Επισκοπής συγκεντρώνει, τυποποιεί και διαθέτει την αγροτική παραγωγή των μελών του που είναι κυρίως από την Επισκοπή αλλά και από τα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα και συγκεκριμένα διακινεί ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κεράσια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα κ.α.

Διαθέτει δίκτυο πελατών τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Ο ΑΣΟΠ Επισκοπής εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης με τις απαιτήσεις των προτύπων AGRO 2-1 & 2-2 με πεδίο εφαρμογής  στην παραγωγή  κερασιών, ακτινίδιων, ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων, αχλαδιών και μήλων.

Ακόμα ο ΑΣΟΠ Επισκοπής έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001:2000 & ISO22000:2005

Α.Σ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Από το 1956 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής λειτουργεί αξιοποιώντας τα προϊόντα των παραγωγών μελών του. Για το σκοπό αυτό διαθέτει ιδιόκτητο χώρο 16.000 τ.μ. τμήμα παραλαβής και τυποποίησης των προϊόντων, διαλογητήρια- συσκευαστήρια, σύγχρονους ψυκτικούς θαλάμους, γραφεία στέγασης των διοικητικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών, γεφυροπλάστιγγα, στόλο ανυψωτικών μηχανημάτων καθώς επίσης και όλο τον υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό.

Τα προϊόντα ανέρχονται σε 10.000 τόνους ετησίως και είναι ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, αχλάδια και μήλα. Ο καταναλωτής μπορεί να τα βρει σε επιλεγμένες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ. Στο εξωτερικό τα προϊόντα φτάνουν στις αγορές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Κροατίας, της Ολλανδίας, της Ρωσίας και σε αγορές διαφόρων άλλων χορών.

Είναι αναγνωρισμένος στην οργάνωση παραγωγών με βάση τον κανονισμό 2200/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζει προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, την τήρηση των κανόνων υγιεινής στις εγκαταστάσεις σε όλες τις φάσεις, από την παραγωγή μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Υπάρχουν οι σχετικές πιστοποιήσεις από την AGROCERT ΟΠΕΓΕΠ.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Η τοπική Κοινότητα Επισκοπής διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης. Ακόμη από το 2000 ξεκίνησε την λειτουργία του, αθλητικό κέντρο, το οποίο διαθέτει δύο γήπεδα αντισφαίρισης (tennis), ένα γήπεδο χειροσφαίρισης (handball), δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης (basketball), ένα γήπεδο πετοσφαίρισης (volleyball) και δύο γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5. Το αθλητικό κέντρο βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Νάουσας- Έδεσσας και είναι ανοικτό για όλους τους δημότες.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥ

Ο Αθλητικός όμιλος Κεραυνού ιδρύθηκε το 1982. Έδρα της ομάδας είναι το γήπεδο Επισκοπής. Αγωνίζεται στην Α1 ερασιτεχνική κατηγορία. Το γήπεδο διαθέτει καινούρια αποδυτήρια, τα οποία κατασκευάστηκαν το 2007 καθώς επίσης και δύο βοηθητικά γήπεδα τα οποία είναι υπό κατασκευή. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από επτά μέλη και εκλέγεται από τα μέλη του τα οποία είναι περίπου 60. Ο Α.Ο. Κεραυνού έχει και δική του ακαδημία που αποτελείται από παιδιά από 8 έως 14 χρόνων.  

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

Ο αθλητικός όμιλος Μακεδονικός ιδρύθηκε το 1963 και έχει έδρα το δημοτικό γήπεδο Επισκοπής. Αγωνίζεται στην Γ κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Χρησιμοποιεί τις ίδιες εγκαταστάσεις με τον Κεραυνό. Στον Μακεδονικό αγωνίζονται παιδιά από 14 έως 18 ετών. Ο Μακεδονικός στην ουσία αποτελεί το σκαλοπάτι για τον Κεραυνό. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής τα παιδιά από την ακαδημία του Κεραυνού αγωνίζονται πρώτα στον Μακεδονικό και από εκεί αφού ωριμάσουν ποδοσφαιρικά αγωνίζονται στον Κεραυνό.

 ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 80 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ