Δήμος » Δημοτικές και τοπικές κοινότητες » Δημοτική ενότητα Ανθεμίων » Τοπική Κοινότητα Χαριέσσας

Τοπική Κοινότητα Χαριέσσας

Γεωγραφία της Κοινότητας

H Κοινότητα βρίσκεται στο κέντρο του νέου διευρυμένου Δήμου Ηρωικής πόλεως Νάουσας. Είναι το πρώτο ουσιαστικά πεδινό χωριό στους πρόποδες του Βερμίου και συνορεύει με τις κοινότητες Κοπανού – Μονοσπίτων – Επισκοπής – Πολυπλάτανου- Αγγελοχωρίου. Συντεταγμένες: 40°39′4″N 22°9′55″E.

Ίδρυση της Κοινότητας και σύντομο Ιστορικό

Από πηγές της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας Ναούσης και Καμπανιάς προκύπτει ότι από το 1769 ήταν ένα από τα πλουσιότερα χωρία της περιοχής με μεγάλη συμμετοχή στην αγώνα εναντίων της Τουρκοκρατίας.  Επίσης γνωστή από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα με την ονομασία Κάτω Κοπανός. Το 1913 πλέον των γηγενών κατοίκων όπου κατοικούσαν στην κοινότητα εγκαταστάθηκαν 112 οικογένειες προσφύγων μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Με Ν.Δ. στις 31 Ιουλ.1953 υπήρξε μετονομασία της κοινότητας από Κάτω Κοπανός σε Χαρίεσσα.

Κοινωνικό και παραγωγικό προφίλ

Οι κάτοικοι είναι κατά το πλείστον αγρότες με κύρια καλλιέργεια το ροδάκινο. Επίσης πλήθος κατοίκων απασχολείται σε εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Η προσφορά όλων αυτών των εργασιών έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη εισροή συναλλάγματος και τεράστιο κύκλο οικονομικού εργασιών.

Πολιούχος της Κοινότητας

Είναι ο Άγιος Δημήτριος και εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Ο χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Δημήτριος με πολυετή παρουσία. Ο σύλλογος αιμοδοτών με την μεγαλύτερη τράπεζα αίματος της περιοχής. Το Κ.Α.Π.Η με πλήθος ενεργών ηλικιωμένων. Η ποδοσφαιρική ομάδα Α.Ε. Χαρίεσσας με παρουσία στην Α’ Τοπική Κατηγορία. Ο νεοσύστατος σύλλογος γυναικών με πλούσιες κοινωνικές δραστηριότητες.

Σχολεία

Το δημοτικό σχολείο Χαρίεσσας το οποίο συλλειτουργεί μαζί με το δημοτικό σχολείο Μονοσπίτων.

Αξιοθέατα

Το πανέμορφο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής 1 χιλιόμετροέξω από την κοινότητα είναι τόπος αναψυχής που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κάποιος. Ο τάφος των Ανθεμίων, ανακαλύφθηκε το 1971. Πρόκειται για ένα διθάλαμο μνημείο με ιωνική πρόσοψη από τέσσερις ημικίονες που στηρίζουν το θριγκό και το αέτωμα. Στο τύμπανο του αετώματος εικονίζεται σε νωπογραφία μισοξαπλωμένο ένα ζευγάρι. Τα τρία ανθεμωτά ακρωτήρια που κοσμούν το αέτωμα, διατηρούν ανέπαφο το έντονο κόκκινο και μπλε χρώμα, ενώ όλη η θολωτή οροφή του προθαλάμου είναι ζωγραφισμένη με νερολούλουδα και ανθέμια σε λευκές και ιώδεις αποχρώσεις πάνω σ' ένα γαλάζιο βάθος. Από τα λουλούδια αυτά εξάλλου, πήρε ο τάφος το συμβατικό του όνομα. Βρίσκεται δίπλα στους άλλους Μακεδονικούς Τάφους καθώς και στην σχολή του Αριστοτέλη.