English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Δήμος » Δραστηριότητες - έργα » Αδελφοποιήσεις Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

Αδελφοποιημένες πόλεις με τη Νάουσα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Χρονολογικά η Νάουσα ξεκινά τα πρώτα βήματά της στο χώρο των αδελφοποιήσεων με άλλες πόλεις το 1992, όταν αδελφοποιείται τον Δεκέμβριο με τη γαλλική πόλη Faches-Thumesnil, αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε η εκεί δραστήρια ελληνική Κοινότητα και συνεχίζει τον Οκτώβριο του 1993 με την αδελφοποίησή της με την Νάουσα της Πάρου, που υλοποιεί μια παλιά πρόταση για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ δύο ομώνυμων ελληνικών πόλεων. Καθώς δε η Faches-Thumesnil συμμετέχει σε ευρύτερο δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων, γίνεται και η Νάουσα, μαζί με τη Νάουσα της Πάρου, συμμέτοχος των συνεργασιών και επαφών με τις πόλεις Stolberg (Hartz), Stolberg (Rhld)-Γερμανίας, St. Neots-Αγγλίας, Hodonin-Τσεχίας και Cattolica-Ιταλίας.

Από τότε μια μεγάλη σειρά ανταλλαγών και συναντήσεων εργασίας πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των πόλεων αυτών, από επίσημες αντιπροσωπείες Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, μέχρι πολυεθνείς ομάδες προετοιμασίας εμψυχωτών εκδηλώσεων και βεβαίως οι τακτικές καλοκαιρινές συναντήσεις ομάδων νέων. Σ' αυτές, οι αντιπροσωπείες των νέων καλούνται να συμβιώσουν για αρκετές μέρες κάθε φορά σε μια από τις αδελφές πόλεις του Δικτύου και γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους του κάθε τόπου, να έρθουν σ' επαφή μεταξύ τους και ν' αναπτύξουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, μέσα από την ιδιαιτερότητα του καθενός.

Με τις πρωτοβουλίες αυτές της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Δήμου Νάουσας, εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι περισσότεροι νέοι, έχουν ήδη συμμετάσχει σ' αυτές τις ανταλλαγές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές. Άλλες δραστηριότητες που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών είναι οι ανταλλαγές πολιτιστικού χαρακτήρα, η παρουσίαση έντυπου υλικού σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις με στόχο την προώθηση της πόλης, καθώς και η υποβολή κοινών προτάσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ετσι, οι ανταλλαγές αυτές διαφόρων κατηγοριών πολιτών οδηγούν στη δημιουργία του θετικού κλίματος μεταξύ των πόλεων του δικτύου, γεγονός που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των σχέσεων που θα θέσουν εν τέλει τις βάσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα, την ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Οι ενέργειες αυτές του δικτύου μας των αδελφοποιημένων πόλεων εκτιμήθηκαν κατά τέτοιο τρόπο από την Ε.Ε. ώστε τον Οκτώβριο του 1995 στο Δουβλίνο ο Δήμος Νάουσας βραβεύθηκε με τα ΧΡΥΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, για «τις παραδειγματικές του δραστηριότητες».

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ

Όπως δείχνει η μεγάλη διάκριση, της απονομής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του βραβείου «ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΩΝ», η πόλη μας κινείται πρωτοποριακά σε πλαίσια τα οποία αντανακλούν τη φιλοσοφία του θεσμού των αδελφοποιήσεων, όπως αυτή υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν σταματά όμως σε παλαιές μνείες, παρά θέτει νέους στόχους για την επίτευξη αυτού του κοινού ονείρου, που εμφανίζεται πλέον ως επιτακτική ανάγκη για το μέλλον, τη δημιουργία της ενιαίας Ευρώπης, στη βάση όμως αποφάσεων που πηγάζουν από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών, κι όχι των εξουσιών που κατευθύνονται από κυβερνητικά κέντρα.

Ετσι ο Δήμος Νάουσας διακρίνοντας την αναγκαιότητα της διεύρυνσης της Ε.Ε. στις ανατολικές χώρες αποφασίζει να προχωρήσει στην αδελφοποίηση με τις πόλεις Zgorzelec και Podgorica, ώστε προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με την παραπέρα εξέλιξη του θεσμού, να αντιμετωπισθούν πλέον πιο συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, όπως η αύξηση της ανεργίας, η περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, η φτώχεια, τα ναρκωτικά καθώς και η υποβάθμιση των συνθηκών ζωής, η ανασφάλεια, η αύξηση των φαινομένων ρατσισμού και φανατισμού καθώς και ο φόβος μιας χαμένης εθνικής ταυτότητας, δυσκολεύουν την ανάπτυξη αισθημάτων αλληλεγγύης όπως επιθυμεί η Ε.Ε. και κινδυνεύουν να δημιουργήσουν κρίσεις μέσα από την ανάδυση ψευδούς εθνικής έπαρσης.

Ωστόσο, επιβεβαιώνεται καθημερινά η κυρίαρχη θέση της Πόλης ως ανθρωπίνου ιδρύματος γύρω από την οποία επιδιώκεται η Αειφόρος Ανάπτυξη, το ευ ζην, η κοινωνική συνάφεια της πλειοψηφίας των πληθυσμών και τελικά ο προσδιορισμός του μέλλοντός μας, με ανανεωμένο το όραμα προόδου της ανθρωπότητας και του πολιτισμού της.

Ο βασικός στόχος λοιπόν είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης στη βάση των τοπικών κοινωνιών, με την μορφοποίηση κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας, που θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία της ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Η ανθρώπινη διάσταση είναι αυτή η οποία θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο σ' αυτήν τη διαδικασία, η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής αυτονομίας και πρωτοβουλίας για επίλυση αυτών των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Επιτροπή Αδελφοποιήσεων του Δήμου Νάουσας, το τελευταίο διάστημα ανέπτυξε τις δραστηριότητές της με σκοπό την προβολή της πόλης μας, αλλά και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών της με άλλες αδελφοποιημένες πόλεις.

Συγκεκριμένα, έχει πλέον θεσμοθετηθεί, κάθε χρόνο, στα πλαίσια της ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων των νέων των δυο πόλεων Νάουσας και  Ζγκο Ζέλετς η ανταλλαγή αποστολών από  παιδιά ηλικίας 14-16 ετών.
Ακόμη κάθε χρόνο γίνεται προετοιμασία φακέλου αίτησης για διοργάνωση προγραμμάτων ανταλλαγής νέων με  χρηματοδότηση από πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Επίσης έγινε υλοποίηση  προγράμματος ανταλλαγής νέων με θέμα: “Ισότητα των φύλων-στερεότυπα και διακρίσεις” στη Νάουσα το 2007, με χρηματοδότηση της Γ.Γ.Ν.Γ. και του Ινστιτούτου Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συμμετοχή από 4 Ευρωπαϊκές πόλεις.

Από το 2008, η Νάουσα είναι αδελφοποιημένη πόλη με την ιερή πόλη του Μεσολογγίου.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται επισκέψεις στις αδελφοποιημένες πόλεις αλλά και γίνεται υποδοχή αντίστοιχων αποστολών στην Νάουσα με στόχο την προσέγγιση των πόλεων αυτών.

Τέλος, υπήρξε συνεχής αλληλογραφία και ανταλλαγή απόψεων με τις αδελφοποιημένες πόλεις Φας Τουμενίλ (Γαλλία), Ασένοφγκραντ (Βουλγαρία), Ζγκο Ζέλετς (Πολωνία) αλλά και με την Τουρκική πόλη της Περγάμου με την οποία ο Δήμος μας έχει υπογράψει πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας και την Ισπανική Terrassa για συνεργασία στον τομέα της βιομηχανικής κληρονομιάς και πιθανή αδελφοποίηση στο μέλλον.

 



ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 190 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ