Θέματα » Το κρασί » Η ποικιλία ξινόμαυρο

Η ποικιλία ξινόμαυρο

Το ξινόμαυρο της Νάουσας ήταν το μόνο κρασί που στο υπερατλαντικό ταξίδι προς την Αμερική έφτανε αναλλοίωτο τα άλλα μετατρέπονταν σε ξίδι.

 

Το κρασί της Νάουσας που ταξιδεύει παντού (Αυστρία, Ουγγαρία, Αίγυπτο) δικαιώνει τη φήμη που το συνόδευε όπου πήγαινε: «Κρασί ωσάν της Νάουσας το φέρνουν στο μαντήλι». Η φήμη αυτή διατηρείται και σήμερα. Με την ίδια αυστηρή προσήλωση στην ποιότητα του κρασιού. Με την ίδια αφοσίωση στην παράδοση.

 

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι ναουσαίικοι αμπελώνες προσβλήθηκαν από φυλλοξήρα και σταδιακά καταστράφηκαν. Στη δεκαετία του 1960, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων (κα Κουράκου-Δραγώνα, κος Βλάχος), ξεκινάει ένας τεράστιος αγώνας με σκοπό να ξαναζωντανέψει η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή. Το 1968, η εταιρία Μπουτάρη -που έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή του ναουσαίικου κρασιού από το 1879- μετατρέπει 520 στρέμματα άγριων δένδρων και θάμνων σε αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, καλλιεργώντας, με τις τελευταίες μεθόδους αμπελοκαλλιέργειας, το σταφύλι της περιοχής, το ξινόμαυρο.

 

Ο αγώνας συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο αμπελώνας της Νάουσας - που εν τω μεταξύ κατοχυρώθηκε νομοθετικά ως Αμπελουργική Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης- να φτάνει σήμερα τα 7.000 στρέμματα. Πολλοί νεότεροι αμπελουργοί, χρησιμοποιώντας σύγχρονες οινολογικές τεχνικές που προσαρμόστηκαν στις συνθήκες εδάφους και κλίματος της ζώνης παραγωγής του ναουσαίικου κρασιού, συνεχίζουν με επιτυχία την παραγωγή εξαιρετικών οίνων. Η συνολική παραγωγή οίνων με Ονομασίας Προέλευσης «Νάουσα» είναι της τάξης των 2.500.000 λίτρων, από τα οποία το 30-40% εξάγεται. Στην περιοχή οινοποιούνται και άλλα 2.000.000 λίτρα ερυθρών, ροζέ και λευκών οίνων. Όλα σχεδόν τα μεγάλα και τα πιο μικρά οινοποιεία της Νάουσας είναι επισκέψιμα και εντάσσονται στο «Δρόμο του Κρασιού των Μακεδόνων Βασιλέων», που αποτελεί μια διαδρομή των οινικών δρόμων της Μακεδονίας.