4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΟΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία χθες Τρίτη (1/8) οι εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου «Νότες στις Πηγές».

Την αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Πέμπτη (27/7) το διήμερο αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά για τη Νάουσας με το κοινό να έχει γεμίσει το θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» για να παρακολουθήσει το αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη, ο οποίος παρά τη θέλησή του και τις προσπάθειες των διοργανωτών, δεν μπόρεσε τελικά να μεταβεί στη Νάουσα.

Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός, χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε:

«Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι, Ναουσαίες και Ναουσαίοι,

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή, και μεγάλη συγκίνηση για τη σημερινή εκδήλωση.

Είναι μια βραδιά αφιερωμένη σ’ έναν κορυφαίο συνθέτη, σ’ έναν μεγάλο αγωνιστή, σε μια παγκόσμια προσωπικότητα. Στον Παγκόσμιο Έλληνα, τον κύριο Μίκη Θεοδωράκη, τον αγαπητό μας Μίκη. Παρά τις προσπάθειές μας αλλά, και τη θέληση του κυρίου Μίκη Θεοδωράκη, δυστυχώς, απόψε δεν θα τον έχουμε εδώ μαζί μας.

Ωστόσο, είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά μας, που έχουμε μαζί μας, άξιοι φίλοι και συνεργάτες του. Εξέχουσες προσωπικότητες, καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί, οι οποίοι πραγματικά, κοσμούν την αποψινή μεγάλη βραδιά για τη Νάουσα. Τους μεγάλους μουσικοσυνθέτες κυρίους Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο και Νότη Μαυρουδή τους οποίους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Γιώργο Λογοθέτη (τον σπουδαίο δημοσιογράφο και βιογράφο του Μίκη) ο οποίος εδώ και μήνες συμπαραστάθηκε στην πρωτοβουλία μας, συνεργαστήκαμε δημιουργικά και ουσιαστικά, ώστε να διοργανώσουμε αυτό το αφιέρωμα. Συνέβαλε τα μέγιστα για να φτάσουμε στην σημερινή σημαντική βραδιά.

(Αγαπητέ μου Γιώργο σε ευχαριστώ για όλα).

Κυρίες, και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Το αφιέρωμα αυτό, πιστεύω ότι είναι μια ιστορική στιγμή για την πόλη μας. Και είναι ιστορική γιατί, μαζί με την αναφορά στο τεράστιο έργο και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στον πολιτισμό και τους αγώνες για τη δημοκρατία, απόψε θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Στο 1961. Όταν, ο Μίκης μαζί με τους συνεργάτες του μουσικούς και τραγουδιστές, ήρθε «σε τούτα εδώ τα χώματα…» (όπως λέει και το γνωστό τραγούδι του), για να δώσει συναυλία στη Νάουσα (στον τότε κινηματογράφο «Αγγέλικα»), και συνέβησαν κάποια θλιβερά γεγονότα. Το ιστορικό μάς το περιγράφει ο Μίκης στην επιστολή που μου έστειλε στις 5 Μαΐου, και θα έχουμε την τύχη να το ακούσουμε στη συνέχεια της αποψινής εκδήλωσης. Τα γεγονότα, λοιπόν, που συνέβησαν το ΄61 ήταν πράγματι μια δυσάρεστη στιγμή, που μέχρι σήμερα έπεφτε σαν σκιά στην Ηρωική και Δημοκρατική Νάουσα. Ήταν μια αρνητική εικόνα, που δεν αρμόζει στην μακραίωνη και ένδοξη ιστορία της πόλης μας, και τους αγώνες των Ναουσαίων για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία. Είναι ιδανικά για τα οποία οι πρόγονοί μας έδωσαν το αίμα και θυσίασαν τη ζωή τους. Γι αυτό και η πολιτεία αναγνώρισε από το 1955 τη Νάουσα ως ηρωική πόλη, τίτλος σπουδαίος και μοναδικός στην Ελλάδα. Ως Δημοτική Αρχή, θεωρήσαμε καθήκον μας να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να σβήσουμε, μια για πάντα αυτήν τη σκιά από την πόλη μας. Γιατί, η Νάουσα είναι μια περήφανη και Δημοκρατική πόλη. Άλλωστε, όπως θα δείτε στην επιστολή που μου έστειλε ο Μίκης, γράφει «ουδέποτε συνέδεσα τα θλιβερά γεγονότα του 1961 με την πόλη σας και τους κατοίκους της. Ήταν φανερό ότι η βία υπήρχε εισαγόμενη…» Έτσι, κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου μας, με πολύτιμο οδηγό τη μνήμη, θα θυμηθούμε γεγονότα και πρόσωπα εκείνης της εποχής, ώστε όλοι εμείς, και ιδιαίτερα οι νεότεροι να μάθουμε, να προβληματιστούμε αλλά, και να εμπνευστούμε από τα ιδανικά και τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Άλλωστε, πιστεύω ότι, ο αγώνας για τη δημοκρατία, την πρόοδο αλλά, και η σύγκρουση της προόδου με τη συντήρηση, είναι ζητήματα πάντα επίκαιρα γιατί, αφορούν ιδεώδη διαχρονικά, όπως: η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική δικαιοσύνη, και το όραμα για έναν κόσμο ανθρώπινο και καλύτερο.

Το λαμπρό μουσικό έργο και τη μεγάλη προσφορά του Μίκη στον πολιτισμό της πατρίδας μας, είναι δύσκολο να τα αποδώσεις με λέξεις ή εκφράσεις, που να μπορούν να μετρήσουν αυτό το τεράστιο μέγεθος που λέγεται, Μίκης Θεοδωράκης.

Γιατί:

Μίκης και Ελλάδα είναι έννοιες ταυτόσημες.

Σημάδεψε με νότες τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Μας έκανε με τη μουσική του περήφανους, αναδεικνύοντας τη χώρα μας παγκοσμίως.

Με τα τραγούδια του έφερε το λαό κοντά σε μεγάλους ποιητές όπως: το Γιώργο Σεφέρη, τον Οδυσσέα Ελύτη, το Γιάννη Ρίτσο, το Μανόλη Αναγνωστάκη κ.ά.

Μέσα από το πλούσιο μουσικό έργο του Μίκη, η ποίηση έφτασε σε κάθε γωνία της χώρας αλλά, και στον κόσμο όλο. Τραγουδήθηκε, αγαπήθηκε και έγινε κτήμα όλων των Ελλήνων, τόσο πολύ, που είναι πραγματικά αδύνατο να φανταστείς στίχους χωρίς τη μουσική του Μίκη αλλά, και τη μουσική του, χωρίς τους στίχους των μεγάλων ποιητών μας, τους οποίους αριστουργηματικά μελοποίησε.

Μετουσίωσε το λόγο με τη μουσική, κάνοντας την τέχνη σημείο αναφοράς των ανθρώπινων συναισθημάτων και των ιδανικών.

Ενέπνευσε γενιές Ελλήνων (της αριστεράς, των Λαμπράκηδων, του 1-1-4, του Αντιδικτατορικού αγώνα, της γενιάς του Πολυτεχνείου, της μεταπολίτευσης).

Τα τραγούδια του έγιναν ύμνοι των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας.

Ο ίδιος υπήρξε εμπνευσμένος δημιουργός και ιδεολόγος με επαναστατικό πνεύμα. Αγωνίστηκε με πάθος για αυτά που πίστευε. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε και βασανίστηκε στα πέτρινα χρόνια, από τις δυνάμεις της αντίδρασης, του κατεστημένου και της συντήρησης, που δεν μπορούσαν να ανεχθούν την προοδευτική φωνή και την ουράνια μουσική του.

Ναουσαίες και Ναουσαίοι,

Το αποψινό αφιέρωμα στο Μίκη και η αυριανή εκδήλωση στο Άλσος Αγίου Νικολάου, με τις συναυλίες των κυρίων Χρήστου Λεοντή και Ηλία Ανδριόπουλου είναι μια ελάχιστη έκφραση τιμής και αναγνώρισης της πολυσύνθετης προσωπικότητας και του έργου του. Γίνεται σε μια δύσκολη φάση της πόλης μας, που τα τελευταία χρόνια βιώνει τα γνωστά προβλήματα, πλην όμως στον πολιτισμό είμαστε πρωτοπόροι. Πιστεύω, ότι είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου και του ΔΗΠΟΝ (και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΔΗΠΟΝ κ. Γ. Πάτσο) συμβολική, αλλά και πολύτιμη γιατί: Ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη, ο παιδευτικός ρόλος του πολιτισμού και της τέχνης αλλά, και οι αγώνες των Ναουσαίων για τη δημοκρατία, έχοντας ως αφετηρία αυτό το Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για όλους μας και κυρίως για τη νεολαία, ώστε σήμερα, στον 21ο αιώνα, η Νάουσα, οι Ναουσαίοι, ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ να αισθανόμαστε περήφανοι, και με αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε ενωμένοι και τότε να είμαστε βέβαιοι για την πρόοδο του τόπου μας.

Όπως λέει στο τραγούδι του Μίκη ο ποιητής

«…όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο…»

Αλλά, θα ήθελα να κλείσω με μια αποστροφή της επιστολής του Μίκη:

«Όταν άρχισε η βραδυνή συναυλία, ήταν δεν ήταν 50 γενναίοι. Πήρα το μικρόφωνο επειδή ήξερα ότι μ’ ακούει όλη η ΝΑΟΥΣΑ. Άρχισα να μιλώ και μετά να τραγουδώ δυνατά. Μίλησα λοιπόν για «το τραγούδι του νεκρού αδελφού» ένα έργο αφιερωμένο στην εθνική συμφιλίωση…»

Αγαπητέ μας Μίκη, πράγματι σ’ άκουσε ΟΛΗ η ΝΑΟΥΣΑ και σήμερα ΟΛΗ η ΝΑΟΥΣΑ σου στέλνει την ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ. Ευχαριστώ».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης θρησκεία μου είναι η Ελλάδα», αποσπάσματα από την ταινία «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» και βίντεο με το ιστορικό και τις μαρτυρίες προσώπων από τα γεγονότα του 1961. Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσε ορχήστρα Ναουσαίων μουσικών, ενώ η ηθοποιός κα. Φωτεινή Χαραλαμπίδου-Λογοθέτη, διάβασε μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη και την επιστολή του προς Δήμαρχο Νάουσας, με το ιστορικό και τα γεγονότα που συνέβησαν πριν 45 χρόνια στη Νάουσα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Λογοθέτης, οι μουσικοσυνθέτες φίλοι και συνεργάτες του Θεοδωράκη, κ.κ. Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος και Νότης Μαυρουδής αναφέρθηκαν στο έργο και την προσωπικότητα του Μίκη. Στη συνέχεια σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, παρέδωσε στο Δήμαρχο της πόλης κ. Καραμπατζό την ιστορική πέτρα από τα γεγονότα του 1961, την οποία του είχε δώσει στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής διαδρομής του το 1963 στο «Ακροπόλ» ο Μίκης Θεοδωράκης. Με μια πράξη συμβολική ο Δήμαρχος, παρέδωσε στον κ. Λεοντή κομμάτι πέτρας του ιστορικού βράχου απ’ όπου οι Ναουσαίες μαζί με τα παιδιά τους θυσιάστηκαν τον Απρίλιο του 1822, πέφτοντας στο βάραθρο του ποταμού της Αράπιτσας, προτιμώντας το θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση.

Επίσης, ο Δήμος Νάουσας για την προσφορά τους στον πολιτισμό και τους αγώνες τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία τίμησε με πλακέτες τον κ. Μίκη Θεοδωράκη (την παρέλαβε ο κ. Γ. Λογοθέτης) και τον κ. Χρήστο Λεοντή.

Την οργάνωση και τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Λογοθέτης.

Το αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη συνεχίστηκε την Παρασκευή (28/7) με τη συναυλία «ο ποιητικός λόγος στο ελληνικό τραγούδι» των Χρήστου Λεοντή και του Ηλία Ανδριόπουλου η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Άλσος Αγίου Νικολάου. Ο Δώρος Δημοσθένους, η Μαρία Σουλτάτου και η Ιωάννα Φόρτη μάγεψαν το κοινό, ερμηνεύοντας γνωστά τραγούδια των δύο σπουδαίων συνθέτων σε στίχους μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ συνεχίστηκαν με τη συναυλία των συγκροτημάτων Magic De Spell και Free your Mind στο Άλσος Αγίου Νικολάου το βράδυ του Σαββάτου (29/8).

Το βράδυ της Δευτέρας (31/7) στο Άλσος Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «ήχοι και εικόνες στις πηγές», στην οποία συμμετείχαν οι dj των κέντρων διασκέδασης της πόλης. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στις όχθες του ποταμού, όπου τοποθετήθηκαν ειδικά μηχανήματα ήχου, εικόνας, φωτορυθμικά και ειδικά εφε, το κοινό και η νεολαία της πόλης είχε την ευκαιρία για πέντε ώρες να διασκεδάσει με το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν οι dj: Ανδρέας Σακαλής (Cave club, Στηνήμαχος), Γρηγόρης Μήττας-Γιάννης Καραβίδας (De Style), Γιάννης Δόβρης-Γιάννης Κετάνης (Club zero), Παναγιώτης Χαλάτσης (Home), Βαγγέλης Πέιος (To μικρό καφέ), Αλέκος Μπούκας (Minimal), Ηλίας Μπαβέλης (De Ville), Φώτης Παπουτσής (Καφέ Νέον), Τάκης Πελτέκης (Πόλις, Summer Senso). Την επιμέλεια ήχου και εικόνας είχαν τα καταστήματα expert-Α.Νίκου, το φωτισμό το Audio Sat Center-Φίλιππος Πηδάσης που ήταν και οι χορηγοί της εκδήλωσης. Την τεχνική υποστήριξη είχε ο Παναγιώτης Γιάτσης, το συντονισμό του προγράμματος φρόντισε ο Τάκης Πελτέκης και την επιμέλεια οργάνωσης της εκδήλωσης ο Πέτρος Συμεωνίδης.

Οι εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης (1/8) με τη θεατρική παράσταση του έργου «η καλή καρδιά του Θεόφιλου Μπους», του Κώστα Κόλλα, από τη Θεατρική Ομάδα του ΔΗ.Π.Ο.Ν. Στην παράσταση έπαιξαν οι: Σταύρος Καμπάκης, Γιάννος Γεωργαντάς, Άσπα Πιτάκη, Αφροδίτη Τσιώτη, Σταύρος Εξηντάρας, Έφη Σταμένου, Παναγιώτης Ιγνατιάδης, Αφροδίτη Παρίση, Γρηγόρης Αδαμίδης, Ευθυμούλα Καραγιαννοπούλου και Γιάννης Ιωσηφίδης, οι οποίοι στο τέλος καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό για την ερμηνεία τους στην κωμωδία, που σκιαγράφησε με καυστικό τρόπο τα αδιέξοδα και τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας. Η σκηνοθεσία ήταν του συγγραφέα κ. Κ. Κόλλα και η χορογραφία της κας Τάνιας Στόιου.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies