ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΕΤΟΣ 2009: Ομιλία του Δημάρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι
Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που τιμάτε με την παρουσία της το αποψινό γεγονός. Ένα γεγονός ξεχωριστό, το οποίο στέλνει ένα δυνατό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Σας ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου. Είναι η έβδομη φορά, που καλούμαι από το βήμα αυτό να παρουσιάσω τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής μας Αρχής. Δεν είναι μια απλή εκδήλωση, συγκέντρωση ή ομιλία. Κάθε φορά νιώθω ότι είναι μία ώρα, που με αίσθημα ευθύνης, απευθύνομαι σε όλους εσάς, σε όλους τους Ναουσαίους, και μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας, παρουσιάζω το έργο το οποίο κάναμε. Είναι τα αποτελέσματα του δύσκολου αγώνα που δίνουμε κάθε μέρα οι συνεργάτες μου και εγώ, για να ανταποκριθούμε με συνέπεια στη μεγάλη εμπιστοσύνη και την εντολή που όλοι εσείς μας δώσατε, για να διοικήσουμε το Δήμο μας. Ο Απολογισμός, σύμφωνα με το Δημοτικό Κώδικα, θεσμικά και τυπικά παρουσιάζεται σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που έγινε τη Δευτέρα. Για μένα όμως ο Απολογισμός δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο μέσα στο Δημαρχείο. Πιστεύω ότι για να έχει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο ο Απολογισμός πρέπει να γίνεται ανοικτά στο λαό.
Θεωρώ καθήκον μου, λοιπόν να λογοδοτώ δημόσια σε όλους τους πολίτες και να σας μιλήσω για:
• Τα έργα και τις παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζονται
• Το πώς διοικούμε το Δήμο
• Την οικονομική διαχείριση του Δήμου
• Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές μας
• Πως προγραμματίζεται η συνέχεια του έργου της Δημοτικής Αρχής.
Ασφαλώς δεν τα κάνουμε όλα σωστά. Έχουμε παραλείψεις. Κάνουμε και λάθη. Ούτε παντογνώστες είμαστε, ούτε διεκδικούμε το Αλάθητο. Κάνουμε και κάνω την Αυτοκριτική μου. Υπάρχουν και προβλήματα, και ελλείψεις και καθυστερήσεις. Οι συνεργάτες μου και εγώ, κάθε μέρα κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Παράγεται σημαντικό έργο και αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.
Φίλες και φίλοι, ο φετινός Απολογισμός πιστεύω ότι έχει ξεχωριστή σημασία για τρεις κυρίως λόγους:
Πρώτα, επειδή γίνεται σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε όλοι τις δυσάρεστες συνέπειες της οικονομικής επιτήρησης στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας, και των σκληρών μέτρων που επέβαλλε η γνωστή «Τρόικα» (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Τράπεζα). Δικαιολογημένα υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός. Υπάρχει όμως και μεγάλη πίκρα, θυμός και οργή στο λαό, για όλα όσα έγιναν και μας οδήγησαν στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την χρεοκοπία. Υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες πολιτικές και πρέπει επιτέλους να αποδοθούν σε όλους εκείνους που τις έχουν και με τις πράξεις τους, τη διασπάθιση και την κατάχρηση δημοσίου χρήματος, οδήγησαν τη χώρα μας σε οικονομικό αδιέξοδο και οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.
Ως εδώ / να σταματήσει ο εμπαιγμός του λαού.
Ο Δεύτερος λόγος, είναι ότι ο αποψινός Απολογισμός γίνεται τέσσερις μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου. Το επόμενο διάστημα θα ακουστούν και θα γραφτούν πολλά: Υποσχέσεις, όμορφα λόγια, εξαγγελίες.
Και όπως λέει και η σοφή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι»
Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και τα δεδομένα συγκεκριμένα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Το πολιτικό σύστημα βάλλεται, απαξιώνονται θεσμοί. Καταρρέουν αξίες. Σε αυτήν, λοιπόν, την κρίσιμη καμπή, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και γίνονται επίκαιρες οι αξίες που πιστεύουμε, διακηρύξαμε ως παράταξη και εφαρμόζουμε σε κάθε απόφασή μας.
Είναι το τρίπτυχο: ΗΘΟΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Αυτές τις αδιαπραγμάτευτες αξίες, δεσμευθήκαμε να υπηρετήσουμε αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Δήμου μας το 2003. Για τη συνέπεια σε αυτές τις αξίες μας ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας το 2006, και με αυτές τις αξίες θα μας κρίνετε και πάλι στις εκλογές τον Νοέμβριο.
Θέλω από το βήμα αυτό να σας διαβεβαιώσω ότι τον αγώνα μας για ΝΙΚΗ στις ερχόμενες εκλογές, θα τον δώσουμε με ΗΘΟΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ μιλώντας τη γλώσσα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, την μόνη γλώσσα που ξέρουμε.
{Κάποτε, κάποιος ηλικιωμένος στη Νάουσα μού είχε πει:
«Παιδί μου νάχεις χέρια και τσέπες καθαρές, για νάχεις το στόμα ελεύθερο» }
Έτσι πορεύτηκα κι έτσι θα πορευτώ. Πάνω απ' όλα, θα σεβαστούμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι συμπολίτες μας, και θα αναδείξουμε την ξεκάθαρη πολιτική πρότασή μας, με ΥΠΕΥΘΥΝΟ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ διάλογο.
Ο Τρίτος λόγος, που δίνει ιδιαίτερη αξία ο εφετινός απολογισμός, είναι επειδή συμπίπτει να είναι κι ο τελευταίος απολογισμός του Δήμου Νάουσας, στα όρια που είχε θεσπιστεί πριν από 12 χρόνια, με τον «Καποδίστρια». Ζούμε πλέον μια νέα πραγματικότητα. Με τη μεταρρύθμιση του Προγράμματος «Καλλικράτης», ο Δήμος μας διευρύνεται, μεγαλώνει και αγκαλιάζει τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη.
Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι,
Με τη σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» θα ήθελα να αρχίσω, και να σταθώ σε ορισμένες από τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουμε στο νέο Δήμο Νάουσας.
Η «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Διοίκησης - Το Πρόγραμμα Καλλικράτης», έγινε Νόμος του κράτους. Καθορίζει, όπως βλέπετε, στο άρθρο 1, τη σύσταση του Δήμου Νάουσας, και τη συνένωση με τους Δήμους Ανθεμίων, Ειρηνούπολης και Νάουσας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάστηκε να δώσουμε επίπονο και δύσκολο αγώνα.
Δυστυχώς, πριν από τη ψήφιση του Νόμου, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Μάλιστα, κατηγορήθηκα και προσωπικά, ότι δεν θέλω τη συνένωση, δήθεν «επειδή βολεύει τον Καραμπατζό πολιτικά, να μείνει η Νάουσα, όπως έχει». Ο Καραμπατζός, έχει μάθει να δίνει έντιμους αγώνες βάζοντας πάνω απ' όλα το καλό του τόπου. Μόνο με την πρόοδο, την ανάπτυξη και την προκοπή των πολιτών, «βολεύεται» ο Καραμπατζός και όχι με μικροπολιτικά και παρασκηνιακά παιχνίδια, σε βάρος του λαού και του τόπου.
Όμως, τώρα, και αυτό θέλω να το δηλώσω με ειλικρίνεια, δεν κρατώ καμία πικρία για όσους άδικα με κατηγόρησαν, για όσα είπαν και έγραψαν εναντίον μου. Τα αφήνω όλα πίσω, ως μια θλιβερή παρένθεση. Τώρα, προέχει όλοι μαζί, με ενότητα, να κοιτάξουμε το πώς θα πορευθούμε χέρι-χέρι στο δύσκολο αγώνα για το μέλλον της περιοχής μας.
Θέλω, όμως να θυμίσω ότι η δημιουργία ενός Δήμου στην Επαρχία μας, ήταν βασική προγραμματική αρχή της παράταξής μας από το 2002, αλλά και στόχος μας το 2006 (βλέπετε τα προγράμματα της «Δημοτικής Ανανέωσης»). Από τότε υποστηρίζαμε την αναγκαιότητα να συνενωθούν Ανθέμια, Ειρηνούπολη και Νάουσα, σε έναν μεγάλο και ισχυρό Δήμο. Πιστεύουμε στην τεράστια σημασία που έχει η δημιουργία ενός Δήμου στην Επαρχία μας, και γι' αυτό αισθανόμαστε ότι δικαιώνεται ένα πρώτης προτεραιότητας θεσμικό και αναπτυξιακό αίτημά μας. Πάνω, απ' όλα όμως είναι δικαίωση για όλους τους πολίτες που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους, και ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας.
Φίλες και φίλοι, αξίζει μία σύντομη αναφορά στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει ο«Καλλικράτης», γιατί πολύ συχνά με ρωτάνε: «Δήμαρχε τί θα κερδίσουμε με τον Καλλικράτη;»
Πρώτα, δημιουργείται ένα μεγάλος Δήμος: Νάουσα-Ανθέμια-Ειρηνούπολη (και όπως βλέπετε θα έχει συνολική έκταση 425.390 τ.μ. και πληθυσμό 34.164 κατοίκους. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, αναβαθμίζοντας τις υποδομές όλης της περιοχής και σε όλους του τομείς: αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση-εμπόριο, υπηρεσίες-τουρισμός κ.ά.
1. Θεσμοθετούνται νέα όργανα διοίκησης του Δήμου:
- Δημοτικό Συμβούλιο (33 μέλη)
- Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας (11 μέλη και στη Νάουσα, 5 στον Κοπανό και από 3 μέλη σ' όλα τ' άλλα Δημ. Διαμερίσματα)
- Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας
- Εκτελεστική Επιτροπή
- Οικονομική Επιτροπή
- Επιτροπή Ποιότητας ζωής
- Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης
- Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών
- Καθιερώνεται ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρηση.
Εμείς, ήδη από το 2003, συγκροτήσαμε και λειτουργούμε μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Διοίκησης (Δήμαρχος, Πρόεδρος, Αντιδήμαρχοι) που είναι δηλ. κάτι σαν την Εκτελεστική Επιτροπή που θεσμοθετείται με τον Καλλικράτη. Επίσης, το Εποπτικό Συμβούλιο του Δήμου (Πρόεδροι Ν.Π.Δ.Δ. και Δ.Ε) αλλά και τα άτυπα Όργανα που συγκροτήσαμε το 2007, όπως το Συμβούλιο Ποιότητας Ζωής Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού κ.ά. Είμαστε θα ‘λεγα, καλά «προπονημένοι» στη λειτουργία συλλογικών οργάνων.
2. e-ΚΕΠ: Αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΚΕΠ, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στον τόπο τους, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Δεν θα χρειάζεται ο δημότης από τα Ανθέμια ή την Ειρηνούπολη να έρχεται στο Δημαρχείο στη Νάουσα. Θα εξυπηρετείται επί τόπου. Και αυτό είναι δέσμευσή μας.
3. Κάρτα δημότη και «βοήθεια στο σπίτι»:
Η έξυπνη «κάρτα του δημότη» έχει ως στόχο την αυτόματη εξυπηρέτησή του για την έκδοση μιας σειράς πιστοποιητικών και εγγράφων. Η διοικητική βοήθεια στο σπίτι είναι μια υπηρεσία που θα αποτελεί αυτοτελές γραφείο υπαγόμενο στον δήμαρχο, με στόχο να παρέχεται διοικητική βοήθεια στο σπίτι σε άτομα που έχουν αντικειμενική δυσκολία προσβασιμότητας σε ΚΕΠ ή άλλες υπηρεσίες του δήμου, όπως είναι οι υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες.
4. Διαφάνεια-Όλες οι αποφάσεις στο διαδίκτυο: Κάθε απόφαση του Δήμου και των Υπηρεσιών του, όπως και των Νομικών Προσώπων του, θα αναρτάται υποχρεωτικά στο Διαδίκτυο, ώστε να τυγχάνουν της ευρύτερης δημοσιότητας και να ενημερώνονται οι δημότες.
5. Νέες αρμοδιότητες στο Δήμο: Μεταφέρονται περίπου 240 αρμοδιότητες στους Δήμους από την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (έκδοση πολεοδομικών αδειών, κατασκευή σχολικών κτιρίων, άδειες καταστημάτων, υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.)
6. Χρηματοδότηση-οικονομικοί πόροι του Δήμου:
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) των Δήμων που θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα είναι κυρίως από τις εξής πηγές:
α) το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών σε ποσοστό 20%,
β) το Φ.Π.Α. σε ποσοστό 12%
γ) το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων σε ποσοστό 50 %
7. Πενταετής θητεία της Δημοτικής Αρχής:
Ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας θα εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια. (Εκτός από την πρώτη που φτάσει μέχρι τον Ιούνη του 2014). Μετά, θα γίνονται μαζί με τις Ευρωεκλογές.
8. Δυόμιση έτη η θητεία των Αντιδημάρχων: Αναβαθμίζεται ο ρόλος των Αντιδημάρχων, με θητεία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμιση ετών. Προβλέπεται να υπάρχουν Τοπικοί και Θεματικοί Αντιδήμαρχοι.
Είναι πάρα πολλές οι αλλαγές που θα φέρει ο «Καλλικράτης» από 1/1/2011, και περιέχονται στα 286 άρθρα του Νόμου, και βέβαια δεν μπορεί να γίνει αναλυτική αναφορά, απόψε. Το μεταβατικό στάδιο θα είναι αρκετά δύσκολο. Μας περιμένει πολλή δουλειά. Εμείς δεν πρόκειται να τάξουμε λαγούς με πετραχήλια. Θα υποσχόμαστε μόνο αυτά που μπορούμε να κάνουμε.
Θα ήθελα όμως, εδώ, να αναφερθώ στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ και το ΟΡΑΜΑ μας για το νέο Δήμο Νάουσας.

Το 2009, συνεχίσαμε να υλοποιούμε το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ για την ανάπτυξη του τόπου.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Αποτελούσε ένα από τα βασικά ζητήματα που μας απασχόλησε από το 2003, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου. Μπορεί να καθυστέρησε λίγο.
Όμως: Έπειτα από εκτενή διάλογο, διαφανείς διαδικασίες που έγιναν στο Δημοτικό και στο πλαίσιο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής που συγκροτήσαμε, καταλήξαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες τελικά έγιναν δεκτές από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας τον περασμένο μήνα, και επικεντρώνονται σε δύο βασικά σημεία: 1) Στη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης του Σχεδίου Πόλης κατά μήκος του οδικού άξονα Νάουσα-Σ.Σ.Νάουσας. (Ενόψει και της συνένωσης των 3 Δήμων μας). 2) Στον Καθορισμό χρήσεων στα παλιά εργοστάσια, που να διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το κοινωνικό όφελος του Δήμου. Οφείλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του Δήμου, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, οι οποίοι συμμετείχαν ουσιαστικά στην προσπάθεια και συνέβαλλαν στην επιτυχή έκβαση που είχαμε σε αυτό το σοβαρό ζήτημα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΕΡΜΙΟ»
Είναι η φιλόδοξη και οραματική πρωτοβουλία μας για Διανομαρχιακή-Διαδημοτική συνεργασίας, που αναλάβαμε από το 2008 με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ των 11 Δήμων που βρίσκονται στο Βέρμιο, και των Ν.Α. Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας. Τον Ιούνιο, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της μελέτης από την Αναπτυξιακή Κοζάνης (την παρουσιάσαμε στη «Ναϊάς»). Την ολοκληρωμένη μελέτη υποβάλλαμε στο Υπουργείο Οικονομίας, του Ιούλιο του 2009, στον τότε υφυπουργό κ. Μπούρα και τον Δεκέμβριο στον υφυπουργό κ. Αρναουτάκη. Βρισκόμαστε σε αναμονή έγκρισης του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 198,6 εκ. ευρώ. Όπως βλέπετε, περιλαμβάνει έξι άξονες προτεραιότητας, με έργα για την ενίσχυση των υποδομών, του παραγωγικού δικτύου, την προστασία του φυσικού πλούτου, τον πολιτισμό κλπ.
ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ του προγράμματος είναι η Νάουσα, και όπως βλέπετε στην ανάλυση του προϋπολογισμού και των πηγών χρηματοδότησης, περιλαμβάνεται στον άξονα 5, το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΟΥΣΑ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 51 εκ. ευρώ. Σκοπός μας είναι:
Να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων και χρήσιμων έργων για την αντιμετώπιση (με ανάπτυξη) του προβλήματος της ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ και της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, με στόχους:
• Τη βελτίωση των υποδομών
• Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων σε όλο το παραγωγικό δίκτυο (αγροτική παραγωή, βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμός κλπ.)
• Την υλοποίηση έργων και δράσεων για την ισόρροπη, αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να αλλάξει δυναμικά η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
ΔΡΟΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑ-ΝΑΟΥΣΑ-ΠΑΤΡΙΔΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Αναδείξαμε τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του «ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ», όπως το θεωρώ, με συνεχείς πρωτοβουλίες από το 2007. Το 2009 εντείναμε τις προσπάθειες σε συνεργασία με τους συναδέλφους Δημάρχους, τους Νομάρχες και τους βουλευτές, ώστε το έργο να ξεκινήσει, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Δυστυχώς, αυτό το σπουδαίο έργο για την ανάπτυξη της περιοχής μας έχει εμπλακεί σε μία χρονοβόρα δικαστική διαδικασία. Και βέβαια, πρέπει κάποτε να αναζητηθούν ευθύνες για την κάκιστη χάραξη που έγινε. Όμως, θέλω να δηλώσω ότι, δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα διεκδίκησης. Αν χρειαστεί θα ξανακατέβουμε σε κινητοποιήσεις, γιατί είναι έργο ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ. Θα παλέψουμε όπως ξέρουμε, για όλα τα μεγάλα ζητήματα, με όλες μας τις δυνάμεις για να ολοκληρωθεί ο δρόμος.
Παρακολουθούμε το ζήτημα, και όπως πληροφορούμαι το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε και πάλι μια προσπάθεια από τα δύο μέρη (δημόσιο και ιδιώτες) να συμβάλλουν από κοινού για να δοθεί η καλύτερη λύση και το έργο να ξαναρχίσει.
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ «ΜΙΓΓΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Η παραχώρηση του Στρατοπέδου «Μίγγα» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο μας, ήταν ένα πάγιο αίτημα, το οποίο διεκδικήσαμε με συνεχείς προσπάθειες από το 2003. Αυτός ο συνεχής αγώνας διεκδίκησης, πέρσι τον Ιούλιο, είχε αίσιο τέλος. Σήμερα, η έκταση των 15 στρεμμάτων του Στρατοπέδου «Μίγγα» ανήκει κατά χρήση στο Δήμο. Το γεγονός αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η δική μας Δημοτική Αρχή, ξέρει να διεκδικεί και να πετυχαίνει τους στόχους της, αυξάνοντας την περιουσία του Δήμου και υλοποιώντας έργα ΟΡΟΣΗΜΑ για τη Νάουσα.
Σας θυμίζω την επίλυση του 1/5 του Δημοσίου στο Δημοτικό Δάσος το 2003, την Ίδρυση του Πανεπιστημιακού Τμήματος, το 2004. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου σε δράσεις περιβαλλοντικές-τουριστικές.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έγινε ποτέ στη Νάουσα. Ήταν όνειρο δεκαετιών και διακαής πόθος γενεών Ναουσαίων από την εποχή του Αλέκου Χωνού, όταν πρωτοξεκίνησε η ιδέα για το έργο, από τη δωρεά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Βαϊνανίδη. Θάφτηκε, όμως για τριάντα χρόνια. Και ξανάρχισε από τη δημοτική αρχή του κ. Βλάχου, το 1986. Δεν προχώρησε και εγκαταλείφθηκε και πάλι. Το παραλάβαμε το 2003, όπως το βλέπετε στη φωτογραφία (ΠΡΙΝ). Πιστέψαμε στο έργο. Διεκδικήσαμε με συνεχή προσπάθεια τα αναγκαία κονδύλια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί. Καταφέραμε να εγκριθεί, όπως βλέπετε, το Νοέμβριο του 2007 με Υπουργική Απόφαση, η συμπληρωματική χρηματοδότηση 1.500.000 ευρώ και έτσι το έργο προχώρησε και με την άψογη συνεργασία που είχαμε με την κατασκευάστρια εταιρεία ΕΡΓΟΔΟΜΗ, καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε. Αυτό το μεγάλο έργο, το πιο σύγχρονο κολυμβητήριο της χώρας, το εγκαινιάσαμε τον Δεκέμβριο και από τις αρχές Γενάρη παραδόθηκε για χρήση στους πολίτες της περιοχής μας. Τη διαχείριση και λειτουργία του Κολυμβητηρίου της αναθέσαμε στην Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν., έχοντας προηγουμένως μελετήσει όλες τις παραμέτρους και στο πλαίσιο των σύγχρονων αρχών που διέπουν τη διοίκηση όπου: πολιτισμός-αθλητισμός-τουρισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ο ένας τομέας συλλειτουργεί αρμονικά με τον άλλο. Έξι μήνες μετά δικαιωθήκαμε, διαψεύδοντας τους κακεντρεχείς και τις «Κασσάνδρες» που βιάστηκαν να μιλήσουν για ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, προδικάζοντας με ευκολία την αποτυχία αυτού του σπουδαίου έργου. Αλλά ο σοφός λαός λέει: « Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»
Όμως, η επιλογή μας αυτή, μέχρι τώρα, δικαιώνει απόλυτα τους στόχους που θέσαμε γιατί ήδη:
1. Από τις πρώτες βδομάδες το Κολυμβητήριο το αγκάλιασαν οι πολίτες της Νάουσας και της περιοχής. Ο αριθμός των μελών ξεπέρασε τους 1.200.
2. Φιλοξενήθηκαν αγώνες κολύμβησης και περιφερειακά πρωταθλήματα, φέρνοντας στη Νάουσα εκατοντάδες επισκέπτες.
3. Επιλέχθηκε για την προετοιμασία παγκόσμιων πρωταθλητών από την χώρα μας, και από κλιμάκιο πρωταθλητών της Γαλλίας, αλλά και τις πρώτες Κολυμβητικές Ομάδες του ΑΡΗ του ΗΡΑΚΛΗ και ομάδων από την Αθήνα. Όλοι εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου, και αυτοί είναι οι αντικειμενικοί κριτές μας, και οι καλύτεροι πρεσβευτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
4. Από τον Απρίλιο σε συνεργασία με τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, υλοποιήσαμε πρόγραμμα επίσκεψης των μαθητών όλων των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και επιμορφωτικά μαθήματα για τους μαθητές Γυμνασίου. Οφείλω λοιπόν να συγχαρώ τους συνεργάτες μου και ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. κ. Κώστα Τζέκο, για το πολύτιμο έργο που προσφέρει στη Διοίκηση του Κολυμβητηρίου.
Το Κολυμβητήριο, λοιπόν, ένα όνειρο 51 χρόνων, είναι σήμερα πραγματικότητα. Είναι όμως και η απόδειξη ότι και ξέρουμε και μπορούμε να υλοποιούμε έργα πνοής για την Νάουσα και τους Ναουσαίους. Το ίδιο ασφαλώς θα κάνουμε και για το νέο Δήμο, τη Νέα Νάουσα
ΔΡΟΜΟΣ-ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε., το οποίο ξεκινήσαμε και υλοποιούμε, όπως είχαμε δεσμευτεί. Με την ολοκλήρωσή του θα δημιουργήσει έναν σύγχρονο, άνετο και ασφαλή δρόμο, συνδέοντας τη Νάουσα (από τις Τεχνικές Σχολές) με το Άλσος Αγίου Νικολάου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΒΕΤΛΑΝΣ»
ΣΕ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΣΚΤΙΣΜΑ ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΗΣΑΜΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΥΔΡΟΜΥΛΟΣ «ΜΑΚΗ»
Πρόσφατα, εντάχθηκαν αυτά τα δύο έργα, στο πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων της Περιφέρειας με Προϋπολογισμό 3.758.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ο σχεδιασμός και η μελέτη τους ξεκίνησαν το 2009. Έγκαιρα και εμπρόθεσμα υποβάλλαμε ολοκληρωμένες μελέτες και τελικά πετύχαμε την ένταξη των έργων. Είμαστε ένας από τους 5 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που εγκρίθηκαν οι προτάσεις. Αποδεικνύουμε ότι ξέρουμε με σωστή συνεργασία και σκληρή δουλειά να φέρνουμε μεγάλες χρηματοδοτήσεις στο Δήμο. Στο κάτω, τμήμα της «Βέτλανς» και δίπλα από το Πέτρινο κτίριο της «Ναϊάς», θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Εικαστικά Εργαστήρια, Αίθουσα Διαλέξεων, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Κ.Ε.Π., Γραφεία Τουριστικών Πληροφοριών κ.ά. βοηθητικοί χώροι). Με την επανάχρηση του προβιομηχανικού εργαστηρίου-σησαμοτριβείου στο πρόσκτισμα του κτιρίου «Μάκη» (προϋπολογισμός 160.000 ευρώ) ολοκληρώνουμε το διατηρητέο κτίριο, το οποίο παραδώσαμε τον Φεβρουάριο στον Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες», για να αποκτήσει στέγη το μοναδικό δρώμενο αναδεικνύοντας την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΘΙΖΗΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ν.
ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 1.150.000 €
Είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί επίσημα η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Στόχος μας είναι να δοθεί οριστική λύση στο γνωστό πρόβλημα της θολότητας του νερού, που παρατηρείται σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Για την ενίσχυση των υποδομών του Δήμου στον τομέα των νέων τεχνολογιών, το 2009: Επεκτείναμε το Δίκτυο των Οπτικών Ινών (Ευρυζωνικό Δίκτυο) προς Άλσος Αγίου Νικολάου (Κολυμβητήριο), Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Κούκος» κ.ά. (700.000 ευρώ). Ολοκληρώσαμε και τη διαδικασία προμήθειας του Γεωγραφικού Συστήματος Πληρορορίες (G.I.S). (198.000 ευρώ). Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση ασύρματου δικτύου (WI-FI), για ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο Internet (δοκιμαστικά στις περιοχές: πλατεία Δημαρχίας, και στο Δημοτικό Θέατρο).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα συνοπτικά να σας παρουσιάσω τα βασικά Απολογιστικά Στοιχεία των Υπηρεσιών του Δήμου. Για να μη σας κουράσω, θα αποφύγω να μιλήσω με πολλά νούμερα, παρά μόνο αυτά που δίνουν τα σημαντικότερα στοιχεία για τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου μας. Και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' όλους τους συνεργάτες μου και στα στελέχη. Οποιοδήποτε έργο, δεν είναι αποτέλεσμα ενός μόνο. Είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ένας Δήμαρχος δεν μπορεί όλα μόνος του. Οι Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίας του Δήμου Νάουσας είναι από τις πρώτες στη χώρα μας που απέκτησαν, Διαχειριστική Επάρκεια για το Σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων έργων (2/2/2009), και πιστοποιητικό ποιότητας ISO: 9001:2000. Και βέβαια ο έλεγχος και η αξιολόγηση της ποιότητας των Υπηρεσιών του Δήμου, δε σταματά, είναι συνεχής και όπως βλέπετε, εφέτος στις 14 Μαΐου, αποκτήσουμε το νέο και πιο βελτιωμένο πιστοποιητικό ISO 9001:2008.
Δημοτικό Συμβούλιο -Δημαρχιακή Επιτροπή
Το 2009, το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποίησε 25 συνεδριάσεις και έλαβε 459 αποφάσεις Η Δημαρχιακή Επιτροπή, συνεδρίασε 26 φορές και έλαβε 221 αποφάσεις.
Οικονομικά Στοιχεία 2009
Ο προϋπολογισμός του Δήμου ανήλθε σε 13.457.262,36 €, και παρουσίασε αύξηση 1,20% σε σχέση με το 2008. Αποτέλεσμα της σωστής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε για το νοικοκύρεμα του Δήμου και τον περιορισμό των δαπανών, τα έξοδα το 2009 μειώθηκαν κατά 1,61% σε σχέση με το 2008, ενώ τα έσοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα.
Οικονομική Υπηρεσία
Όπως βλέπετε:
• Το 2009 εκδόθηκαν από το λογιστήριο 2.193 χρηματικά εντάλματα πληρωμής, σημειώνοντας αύξηση 20,70% σε σχέση με το 2008.
• Η Καταβολή οφειλών σε προμηθευτές και τοπική αγορά το 2009 αυξήθηκε περίπου κατά 14% σε σχέση με το 2008
Αυτά τα στοιχεία πρακτικά, σημαίνουν ότι ο Δήμος μας ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις του και τις οφειλές του, είναι δηλ. Φερέγγυος.
Αξίζει να πω ότι ενώ βρισκόμαστε στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ήδη έχουμε εξοφλήσει σχεδόν όλες τις οφειλές του 2009. Γεγονός πρωτοφανές για δημόσιο φορέα. Και είναι η καλύτερη απάντηση σ' όλους τους κακοπροαίρετους που μιλούσαν για χρεωμένο Δήμο κλπ.
Οι Οικονομικές Επιχορηγήσεις των Ν.Π.Δ.Δ. και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 2.116.949 ευρώ. Το 2009, ενισχύσαμε οικονομικά 35 Πολιτιστικούς, Κοινωνικούς και Αθλητικούς Σύλλογους της Νάουσας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων από τον προϋπολογισμό του Δήμου συνολικά με 104.000 €. Το ίδιο θα κάνουμε και τις επόμενες μέρες. Πολιτική μας είναι να ενισχύουμε τις συλλογικές προσπάθειες των Σωματείων μας
Δημοτική Αστυνομία
Το 2009 η Υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας που ενισχύθηκε με νέους Δημοτικούς Αστυνόμους, και προσφέρει σημαντικό έργο, παρά τα γνωστά προβλήματα που παρατηρούνται ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης τις ώρες αιχμής. Και εδώ έχουμε ευθύνες, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Έτσι: οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν το 2009 ήταν 2.565, τα έσοδα ανήλθαν σε 70.750 ευρώ από παραβάσεις, και σε 15.210 ευρώ από κάρτες στάθμευσης. Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής εκπαιδεύτηκαν 500 περίπου μαθητές. Περάστηκαν 50 νέες πινακίδες οδοσήμανσης και 20 καινούργιοι καθρέφτες.
Κ.Ε.Π.
Ιδιαιτέρα σημαντικό ήταν οι υπηρεσίες που πρόσφερε το Κ.Ε.Π. Διεκπεραίωσε συνολικά 38.000 διοικητικές πράξεις.
Τεχνικές Υπηρεσίες
Λειτούργησαν παραγωγικά και αποδοτικά το 2009, και όπως βλέπετε:
• Εκπονήθηκαν 54 μελέτες έργων του Δήμου (Τεχνικό Πρόγραμμα, ΣΑΤΑ, «ΘΗΣΕΑΣ» κλπ.), συνολικού προϋπολογισμού 2.159.732 €.
Ευχαριστώ συνεργάτες και στελέχη. Την κα. Καρυδά, που αν και δεν είναι Μηχανικός απέδειξε μεγάλες επιτυχίες. Και απέδειξε στην πράξη ότι ουδείς αναντικατάστατος.
• 16 Μελέτες έργων, που εκπονήθηκαν σε συνεργασία και με ιδιώτες, για ένταξη στο ΕΣΠΑ και το Π.Δ.Ε., συνολικού προϋπολογισμού 18.058.732 €
Στους Πίνακες, που βλέπετε, περιλαμβάνονται οι 16 μελέτες έργων που εκπονήθηκαν και υποβλήθηκαν για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού 18.058.470 ευρώ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.
ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ στο αξιόλογο έργο των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για ενδεικτικά στοιχεία, που δίνουν με λίγα λόγια το έργο που κάναμε για το 2009. Και θέλω να ευχαριστήσω, τις Διοικήσεις και το προσωπικό των Ν.Π. και των Δημοτικών μας Επιχειρήσεων που σταθερά, αθόρυβα και αποτελεσματικά προσφέρουν πολύτιμο κοινωνικό έργο σε όλους τους τομείς.
Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νάουσας (Δ.Α.Κ.)
Το 2009, ολοκληρώσαμε το γήπεδο της Παναγιωπούλας, το οποίο εγκαινιάσαμε το Σεπτέμβριο (βλέπετε πως ήταν ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ).
Έγιναν εργασίες ανακατασκευής του χλοοτάπητα όλων των γηπέδων ποδοσφαίρου. Όπως βλέπετε στο Γήπεδο Αγίου Νικολάου, στο Γήπεδο Ροδοχωρίου.
Επίσης, εργασίες συντήρησης έγιναν στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του Δ.Α.Κ. Νάουσας, για τα οποία δαπανήθηκαν 57.000 ευρώ. Το κόστος αγοράς νέου αθλητικού υλικού ανήλθε σε 7.500 ευρώ, και οι λειτουργικές δαπάνες σε 88.000 ευρώ. Οι αθλητικές υποδομές της Νάουσας συνεχώς βελτιώνονται, εκσυγχρονίζονται. Στηρίζουμε τον αθλητισμό και τους συλλόγους της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων. Ο κ. Μαλάκης, εργάζεται συνεχώς, και ακούραστα στον τομέα αυτό.
Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Νάουσας
(Παιδικοί Σταθμοί)
Στους 5 παιδικούς σταθμούς του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας παρέχονται σε 200 παιδιά, υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης. Οι συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης είναι υποδειγματικές. Ακόμη, το 2009 διοργανώθηκαν πάνω από 60 εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Η κ. Ιτσκάρα παράγει πολύτιμο κοινωνικό έργο.
Κ.Α.Π.Η.
Το 2009, συνεχίστηκε η προσφορά υπηρεσίων του ΚΑΠΗ στα μέλη του που ξεπέρασαν τα 1.500. Το Ιατρείο του ΚΑΠΗ εξυπηρέτησε το 2009 πάνω από 6.000 περιστατικά (εξετάσεις, συνταγογραφήσεις, μέτρηση αρτηριακής πίεσης κλπ.)
Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της χορωδίας, εκδρομές και επισκέψεις. Να θυμίσω, ότι τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσαμε παραρτήματα του ΚΑΠΗ στο «Φόρο», το Ροδοχώρι, το Γιαννακοχώρι και τις επόμενες ημέρες ετοιμάζουμε και νέο παράρτημα στο Στενήμαχο.
Δ.Ε.Τ.
Την έχουμε χαρακτηρίσει ως «Ναυαρχίδα του τουρισμού της Νάουσας» και είναι υπόδειγμα βιώσιμης δημοτικής επιχείρησης. Γεγονός που δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Διοίκηση και το προσωπικό της Δ.Ε.Τ.
Βλέπετε, λοιπόν, ενδεικτικά στοιχεία από τις δραστηριότητές της, το 2009.
• Αριθμός αφίξεων: 13.525
• Αριθμός διανυχτερεύσεων: 28.000
• Απασχολούμενο προσωπικό: 50
• Κύκλος εργασιών (τζίρος): 2.954.633 €
• Φιλοξενία Ομάδων για προετοιμασία: 10
• Φιλοξενία Συλλόγων, ΚΑΠΗ κλπ.: 48
• Συνέδρια, Ημερίδες, εκδηλώσεις: 28
Να σημειώσω, επίσης, ότι έχουμε έτοιμες μελέτες και για να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, με ένταξη σε αντίστοιχα προγράμματα των έργων ανακαίνισης των δωματίων στο ξενοδοχείο, και του Τουριστικού Περιπτέρου «Κιόσκι».
Αναμένουμε τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Δ.Ε.Τ.Α.Β.
Το 2009 ήταν η καλύτερη χρονιά στα 20 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΤΑΒ. Σε αυτό συνέβαλλε ασφαλώς το γεγονός ότι είχαμε χιόνι, αλλά και στη συστηματική προσπάθεια που έγινε. Γι' αυτό οφείλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον κ. Χρήστο Παππά κι όλα τα μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό. Βλέπετε, πώς ήταν ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ το σαλέ στην κορυφή του χιονοδρομικού, μετά από τις εργασίες ανακαίνισης που ολοκληρώθηκαν, και οι οποίες βοήθησαν καθοριστικά στη βελτίωση της λειτουργίας της.
Το 2009 είχαμε:
• 27,3% αύξηση των εισιτηρίων στους αναβατήρες
• Μετά από 20 χρόνια η ΔΕΤΑΒ απέκτησε Σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
• Έγιναν έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων (χιονοδρομικές πίστες, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός αναβατήρων, σαλέ στην κορυφή κλπ.)
• Έγινε συστηματική και οργανωμένη προβολή του Χ.Κ. στα Μ.Μ.Ε και με τηλεοπτικά spot
Για αυτά, καθώς και μια σειρά άλλες σημαντικές δράσεις, το Χιονοδρομικό μας Κέντρο, δίκαια και άξια, αναδείχθηκε ως το Καλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας στην έκθεση τουρισμού "Philoxenia"
Δ.Ε.Υ.Α.Ν
Το 2009, μεταξύ άλλων, όπως βλέπετε, υλοποίησε τα έργα στα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης:
• Του Γιαννακοχωρίου,
• Του Ροδοχωρίου,
• Του Στενημάχου.
Θέλω να σημειώσω ότι πρώτη προτεραιότητά μας είναι η οριστική επίλυση του γνωστού προβλήματος της θολότητας του νερού, που ταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας και δημιουργεί προβλήματα όταν υπάρχουν βροχές μεγάλες σε ένταση και διάρκεια. Κι εγώ στεναχωριέμαι για το πρόβλημα. Αναγνωρίζουμε ότι για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος υπήρξε καθυστέρηση, κυρίως λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων. Τώρα, όμως, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπως προανέφερα, θα υλοποιήσουμε το μεγάλο έργο Επέκτασης των Δεξαμενών Καθίζησης, με την τοποθέτηση συμπληρωματικών φίλτρων ώστε να δώσουμε οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Ο κ. Παπαστόϊκας δίνει καθημερινά ίσως την πιο δύσκολη μάχη. Επίσης, συχνά παρατηρούνται βλάβες σε πολλά σημεία του δικτύου, τις οποίες προσπαθεί το προσωπικό να αποκαθιστά, άμεσα και όσο γίνεται πιο σωστά.
Κ,Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν.
Πολλές φορές έχω πει ότι ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός μας, είναι ένας «Δεύτερος Δήμος». Και αυτό επειδή η δραστηριότητα του αφορά πολλούς τομείς στον Πολιτισμό, αλλά και στην Κοινωνική Μέριμνα. Τα στοιχεία που βλέπετε είναι ενδεικτικά του πολυδιάστατου και αξιόλογου κοινωνικού έργου που προσφέρει η Κ.Ε. ΔΗ.Π.Ο.Ν. και αξίζουν τα εύσημα στη διοίκηση και το προσωπικό του.
Όπως βλέπετε, στο Δημοτικό Ωδείο οι μαθητές ήταν 253, και στα 22 τμήματα των Εικαστικών Εργαστηρίων 145. Τα προγράμματα που υλοποιεί ο ΔΗΠΟΝ με τις Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας (Βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός και τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού), αποδεικνύουν την κοινωνική προσφορά της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν., και η οποία γίνεται με πολλή προσπάθεια και παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα.
Θέλω να υπογραμμίσω ιδιαίτερα ότι, η Διοίκηση της Κ.Ε.ΔΗΠΟΝ ασκεί με συνέπεια, αποτελεσματική πολιτική με στόχο αφενός το νοικοκύρεμα και την περιστολή των δαπανών, αφετέρου την εύρυθμη λειτουργία και την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των συλλόγων, που αποτελούν ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο του τόπου μας.Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι, το Προσωπικό της Κ.Ε.ΔΗ.ΠΟ.Ν. είναι πληρωμένο μέχρι τον Μάιο. Επίσης το 2009 έγιναν 253 παραχωρήσεις εγκαταστάσεων του ΔΗΠΟΝ σε συλλόγους, σωματεία και φορείς. Υποστηρίχθηκαν δράσεις κοινωνικών φορέων, έγιναν προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων και όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2009, η ΚΕΔΗΠΟΝ ανέλαβε το βάρος διοργάνωσης των επιτυχημένων εκδηλώσεων της Αποκριάς (και μάλιστα με το 1/3 προϋπολογισμού άλλων εποχών) καθώς και του Ολοκαυτώματος.
Να θυμίσω ότι, το 2009, την 187η Επέτειο του Ολοκαυτώματος, τίμησαν με την παρουσία τους, για πρώτη φορά, δύο αρχηγοί κράτους: Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, τους οποίους ανακηρύξαμε με ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, Επίτιμους Δημότες Νάουσας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Όταν τον Απρίλιο του 2007 εγκαινιάσαμε αυτό το μεγάλο έργο, δωρεά στο Δήμο Νάουσας του αείμνηστου Χρήστου Λαναρά και της Οικογένειάς του, δεσμευθήκαμε ότι στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του, ώστε να αναδειχθεί η συμβολική σημασία που έχει ο αρχαιολογικός χώρος της Σχολής Αριστοτέλους. Προσέξτε λοιπόν ότι, η πορεία του Κέντρου είναι σταθερά ανοδική.
Το 2007-08, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας ήταν 14.000, τον δεύτερο 20.000, και την περίοδο 2009-2010 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 24.000. Βλέπετε, αναλυτικά τα στοιχεία από την επισκεψιμότητα στο Πολιτιστικό Κέντρο την περίοδο 2009/2010.
Ασφαλώς δεν πετύχαμε το άριστο. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα. Πιστεύω όμως ότι κάθε χρόνο ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα. Βήμα-βήμα δημιουργούμε στην περιοχή το νέο Τουριστικό Αρχαιολογικό προορισμό της Μακεδονίας, που θα έχει πολλά οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή, και με την στήριξη της Πολιτείας και των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, μπορούμε να εφαρμόσαμε τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και σπουδαστές, τα οποία έχουμε ετοιμάσει.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Το 2009, προχωρήσαμε στην αδελφοποίηση με την Ιερή πόλη του Μεσολογγίου.
Στις δράσεις της Επιτροπής, περιλαμβάνονται ακόμη: Η Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τη 10η Επέτειο αδελφοποίησης με Faches Thumesnil, στη Γαλλία. Η Συμμετοχή του Δήμου στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Asenovgrad, στη Βουλγαρία και η συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νάουσα της Πάρου.
Συμβούλιο Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής
και Εθελοντισμού Δήμου Νάουσας (ΣΥΜ.ΠΕΡ.)
Το ΣΥΜ.ΠΕΡ, με τον ακούραστο κ. Νίκο Κύρου, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος και διοργανώνει αξιόλογες ενημερωτικές ημερίδες με επίκαιρα θέματα. Οι πρωτοβουλίες μας για τον καθιερωμένο εθελοντικό καθαρισμό της πόλης, συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή συλλόγων και πολιτών. Μάλιστα, αυτή τη συμβολική πρωτοβουλία μας, την επεκτείναμε από πέρσι και στα δημοτικά διαμερίσματα (Γιαννακοχώρι, Ροδοχώρι, Στενήμαχος) με την ουσιαστική στήριξη και τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων, των Σχολείων και των κατοίκων. Και εφέτος, υλοποιήσαμε μια ιδέα του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Χαλκιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος διοργανώσαμε πριν από λίγες βδομάδες την 1η Ανθοκομική Έκθεση στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου, και φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός τα επόμενα χρόνια. Επίσης, συνεχείς είναι οι προσπάθειές μας ώστε η ΝΑΟΥΣΑ να είναι μια πόλη ΚΑΘΑΡΗ, και σε αυτό βοηθά πάρα πολύ το μέτρο της Νυχτερινής Αποκομιδής στο κέντρο, το οποίο εφαρμόζουμε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Αλλά εδώ ζητούμε και τη συνδρομή όλων σας. Για να έχουμε μια πόλη καθαρότερη. Μια πόλη πρότυπο.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Εδώ, θέλω να δούμε μαζί, ορισμένα έργα από τα δεκάδες που υλοποιήσαμε το 2009. Είναι ενδεικτικά του αγώνα μας να βελτιώσουμε τις υποδομές και την ποιότητα ζωής, της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων. Ασφαλώς και δεν τα κάναμε όλα. Προσπαθούμε όμως να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και σύμφωνα με τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουμε.
1. Ασφαλτόστρωση οδού στην επέκταση της πόλης, περιοχή «Βάλια» (Δεν κάνουμε έργα μόνο στο κέντρο, φροντίζουμε και για την περιφέρεια της πόλης)
2. Ασφαλτόστρωση οδού στο Δ.Δ. Γιαννακοχωρίου
3. Ασφαλτόστρωση δρόμου στο Δ.Δ. Στενημάχου
4. Ασφαλτόστρωση οδού προς το Δ.Δ. Ροδοχωρίου
5. Κατασκευή τεχνικού έργου στη θέση «Λέφα» στο Δ.Δ. Στενημάχου. Ένα δύσκολο τεχνικό έργο, που ξεκινήσαμε το 2009, και σήμερα έχει ολοκληρωθεί. Με τη γέφυρα-δρόμο που κατασκευάσαμε επιλύθηκε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων στο Στενήμαχο.
6. Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου προς Άλσος Αγίου Νικολάου
7. Έργα συντήρησης-διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων.
8. Πλακοστρώσεις πεζοδρομίου στην οδό Βύρωνος
9. Πλακόστρωση πεζοδρομίου στη γέφυρα «Στουμπάνων»
10. Πλακόστρωση κοινόχρηστου χώρου στον «Καλπαξίδη»
11. Διάνοιξη της στροφής στην οδό Ηρωίδων (μετά τη γέφυρα Στουμπάνων.
12. (Βλέπετε πως ήταν ΠΡΙΝ και πώς ΜΕΤΑ το έργο διαπλάτυνσης και του πεζοδρόμιου που κάναμε, διευκολύνοντας την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών).
13. Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης («Πουλιάνα»). Βλέπετε πως ήταν ΠΡΙΝ και πως ΜΕΤΑ το έργο ανάπλασης που ολοκληρώσαμε σε αυτήν την παραδοσιακή γειτονιά της Νάουσας.
14. Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο Δ.Δ. Αρκοχωρίου. Το ξεκινήσαμε το 2009 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Δημιουργήσαμε ένα χώρο στάθμευσης 35 θέσεων.
15. Ανάπλαση βράχου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της πόλης, το οποίο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2008, το ολοκληρώσαμε και το εγκαινιάσαμε τον Φεβρουάριο του 2009. Με το έργο αυτό ομόρφυνε η είσοδος της πόλης και εντυπωσιάζει τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στη Νάουσα.
16. Ανάδειξη του καταρράκτη κάτω από τη γέφυρα «Παπαγιάννη». Έγιναν εργασίες καθαρισμού και τοποθετήθηκε φωτισμός που ανέδειξε την ομορφιά του καταρράκτη στην περιοχή της Πλατείας Ειρήνης.
17. Ανακατασκευή ξύλινων γεφυρών στο Δημοτικό Πάρκο.
Θέλω να τονίσω ότι συνεχώς κάνουμε παρεμβάσεις και φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό το πανέμορφο πάρκο μας. Δυστυχώς πολύ συχνά έχουμε φαινόμενα ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ, καταστροφές και πολλές ζημίες. Το ίδιο και με τη ρύπανση του Αράπιτσας. Βλέπετε, στη φωτογραφία τον υπάλληλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας με κίνδυνο της ζωής του, να πέσει στα ορμητικά νερά, να προσπαθεί να καθαρίσει την κοίτη από τα σκουπίδια που κάποιοι ασυνείδητοι πέταξαν μέσα στο ποτάμι.
Το είπα και θα το επαναλαμβάνω ακόμη μία φορά: Η προστασία των κοινόχρηστων χώρων και της δημοτικής περιουσίας είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας. Και βέβαια δεν είναι εικόνες εγκατάλειψης, όπως έχει λεχθεί και γραφτεί πρόσφατα, αλλά ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ που κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, τις κάνουν. Δεν μπορεί τη μία μέρα τα συνεργεία του Δήμου να διορθώνουν τις ζημίες και την επόμενη να έχουμε πάλι τα ίδια. Είναι απαράδεκτο. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την δημοτική περιουσία, ανήκει σε όλους τους πολίτες.

10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι
Ποιες είναι οι προτεραιότητες και στόχοι μας, αλλά κυρίως πως οραματιζόμαστε το Νέο Δήμο μας, όπως αυτός διαμορφώνεται από τη συνένωση Ανθεμίων, Ειρηνούπολης και Νάουσας.
Πρώτα, οι 10 βασικές προτεραιότητες-στόχοι. Όπως βλέπετε, αφορούν μεγάλα έργα υποδομής, αναπτυξιακές δράσεις που έχουμε σχεδιάσει και προωθούμε προς υλοποίηση και είναι:
1. Κυκλοφοριακή μελέτη Δήμου Νάουσας-Υπόγειο Πάρκινγκ Πλατείας Καρατάσου. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού (προϋπολογισμού 100.000 ευρώ). Αφορά το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, αλλά και τη δημιουργία κόμβων (στον «Φόρο», στο Εργατικό Κέντρο, Ευαγγελίστρια). Το πάρκινγκ καθυστερεί γιατί κυκλοφοριακή μελέτη, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να εγκρίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος το φάκελο Ένα μεγάλο έργο που θα επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης μέσα στην πόλη.
2. Δημιουργία Κέντρου Βιομηχανικής Κληρονομιάς στη «ΒΕΤΛΑΝΣ»: Ένα ακόμα μεγάλο έργο, 3,5 εκ. ευρώ, που σχεδιάζουμε στο πάνω τμήμα της «Βέτλανς» (Καμινάδα, Βαφεία). Καταθέσαμε ολοκληρωμένη μελέτη για το έργο, στο Πρόγραμμα «Πολιτισμός» του ΕΣΠΑ. Αισιοδοξούμε ότι και αυτή η πρόταση θα αξιολογηθεί θετικά από την Περιφέρεια, ώστε με την επανάχρηση της «Βέτλανς», να διασώσουμε την πλούσια βιομηχανική ιστορία της Νάουσας, και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο 260 θέσεων, με εκθεσιακό χώρο και πολλές βοηθητικές αίθουσες.
3. Μελέτη αξιοποίησης του Στρατοπέδου «Μίγγα» σε δράσεις τουριστικές-περιβαλλοντικές.
4. Έναρξη κατασκευής του 10ου Δημ. Σχολείου, του Νηπιαγωγείου Γιαννακοχωρίου (σε συνεργασία με τη Ν.Α. Ημαθίας, με μελέτες του Δήμου μας) και παραχώρηση στο Δήμο του ημιτελούς κτιρίου του βρεφονηπιακού σταθμού Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου.
5. Διαμόρφωση χώρου ηρώων και μνημείου στο Δημ. Πάρκο.
6. Έργα βιολογικού καθαρισμού στα Δημ. Διαμερίσματα.
7. Υλοποίηση έργων του προγράμματος «Θησέας» και ΣΑΤΑ.
8. Ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ για την «Ψηφιακή Σύγκλιση».
9. Αξιοποίηση- Εκμετάλλευση του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια» και του δημοτικού δάσους, έκτασης 72.000 στρ. με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Αποτελεί έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες μας. Βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών, που δυστυχώς, είναι σύνθετες και χρονοβόρες.
10. Ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης του Άλσους Αγίου Νικολάου.Την παρουσιάσαμε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η μελέτη, την οποία χρηματοδότησε ο Δήμος μας με 45.000 ευρώ, περιλαμβάνει: οριοθέτηση της περιοχής, οικονομοτεχνική ανάλυση για την ορθολογική διαχείριση, τη χωροταξική οργάνωση και προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του άλσους Αγίου Νικολάου. Με τη μελέτη αυτή, κάναμε το πρώτο ουσιαστικό βήμα, που ήταν όμως αναγκαίο ώστε να θεσμοθετηθεί με Υπουργικές αποφάσεις το νομικό πλαίσιο, το οποίο αφενός θα προστατεύει το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, αφετέρου θα καθορίζει τις χρήσεις, τον τρόπο διοίκησης και τις δραστηριότητες για την αειφόρο ανάπτυξη του άλσους, που είναι ο σημαντικότερος τουριστικός πόλης της περιοχής μας.

Η ΝΕΑ ΝΑΟΥΣΑ: Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
Μια νέα πραγματικότητα δημιουργεί ο νέος Καλλικρατικός Δήμος. Είναι μια μεγάλη ιστορική πρόκληση, αλλά κι ένα στοίχημα για το μέλλον της περιοχής μας. Καλούμαστε όλοι να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις των Ανθεμίων, της Ειρηνούπολης της Νάουσας και μαζί να δώσουμε τον κοινό αγώνα στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Ένας φιλόσοφος είχε πει κάποτε: «Ένα ταξίδι μιλίων, αρχίζει με το πρώτο βήμα».
Όραμά μας είναι: Η ΝΕΑ ΝΑΟΥΣΑ, Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
Ανθέμια, Ειρηνούπολη, Νάουσα θα συμπορευτούμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ, αφήνοντας στο χθες, ξεπερασμένες νοοτροπίες και λάθη. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά και σπουδαία: Ισχυροί ιστορικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί δεσμοί. Γεννηθήκαμε, ζούμε και δημιουργούμε στην ίδια περιοχή. Εργαζόμαστε αρμονικά στους ίδιους κοινούς δρόμους (Νάουσα-Κοπανός, Βέροια-Έδεσσα) όπου δεκάδες επιχειρηματίες δημιούργησαν και λειτουργούν: καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, συνεταιρισμοί. Σχεδόν κάθε μέρα έχω συναντήσεις με τους συμπολίτες μας στα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη. Ακούω τις απόψεις τους, αφουγκράζομαι τους προβληματισμούς τους. Έχουμε δουλειά μπροστά μας.
• ΠΡΩΤΟ μέλημά μας είναι: Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ και Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ενίσχυση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι όλοι είμαστε δημότες του ίδιου Δήμου, και ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πάρα πολλά.
• ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ και Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ: Είναι το Σχέδιο που ήδη εφαρμόζουμε στη Νάουσα από τον Γενάρη του 2008, και θα πρέπει άμεσα να συνεργαστούμε για να συμπεριλάβουμε έργα, παρεμβάσεις και δράσεις και των Ανθεμίων και της Ειρηνούπολης (έργα βιολογικών καθαρισμών, έργα στο αγροτικό δίκτυο κλπ.).
• ΤΡΙΤΟ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ του νέου Δήμου για την ΑΜΕΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ του ΔΗΜΟΤΗ: Δηλαδή, πρακτικά το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», με επίκεντρο την οργάνωση ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, οι οποίες θα εξυπηρετούν τους δημότες των Ανθεμίων και της Ειρηνούπολης, ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, άμεσα και καλύτερα.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται να προχωρήσουμε μαζί, να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε έργα χρήσιμα και αναγκαία θα τονώσουν την τοπική κοινωνία και οικονομία, που χρόνια τώρα βιώνει τις συνέπειες της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ με ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΠΟΦΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Για τη δημιουργία της ΝΕΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, θα στηριχθούμε:
• Στις δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής
• Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως τόπος.
Τα χαρακτηριστικά της ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑΣ και της ΠΕΔΙΝΟΤΗΤΑΣ του νέου μας Δήμου, μπορούν να συνδυαστούν και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά μεταξύ τους, αναπτύσσοντας ανάλογες δράσεις από τον Αρχάγγελο και τα Μονόσπιτα, έως το Αρκοχώρι και το Ροδοχώρι, (τουρισμός, χιονοδρομία, πολιτισμός, αγροτική παραγωγή, μεταποίηση-εμπόριο κλπ.)

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στη νέα αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και τις ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Αιολικά πάρκα, Φωτοβολταϊκά, Υδροηλεκτρικά έργα κλπ). Κι αυτό μπορεί έμπρακτα να γίνει, αξιοποιώντας τη δημοτική περιουσία με την υλοποίηση έργων και δράσεων, σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα και καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τις Α.Π.Ε.

ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής, είναι ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Ροδάκινα, κεράσια, μήλα, σταφύλια, κρασί κλπ.). Σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς της περιοχής στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», προτεραιότητά μας θα είναι δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προβολή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανεκτίμητης αξίας Κεφάλαιο για την περιοχή μας είναι ο Πολιτισμός. Η πλούσια ιστορία και η μακραίωνη παράδοση. Πρώτος στόχος μας θα είναι η ενοποίηση των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Σχολή Αριστοτέλους, των Μακεδονικών τάφων, του Θεάτρου της Μίεζας με τη δημιουργία αυτού που θα ονομάζουμε από εδώ και πέρα ως: «ΕΝΙΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΙΕΖΑΣ» (Έχουμε έτοιμη την προμελέτη του έργου από το 2006).
Το «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΙΕΖΑΣ» θα συμπληρώσει το τρίγωνο του Αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου: ΠΕΛΛΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΔΙΟΝ συγκροτώντας ένα ολοκληρωμένο τουριστικό αρχαιολογικό πόλο Παγκόσμιας Εμβέλειας. Και για το σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε σε ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τους Δήμους Βέροιας, Πέλλας και Δίου.

Φίλες και φίλοι,
Κεντρικός στόχος της παράταξής μας ήταν και παραμένει: «η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μια ανάπτυξη που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο».
Ο στόχος αυτός είναι το θεμέλιο της πολιτικής μας πρότασης. Το επόμενο διάστημα με ουσιαστικό ΔΙΑΛΟΓΟ και δημιουργική ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, θα εμπλουτίσουμε το περιεχόμενό του, με νέες αναπτυξιακές προτάσεις, ιδέες και απόψεις. Θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους συμπολίτες μας από τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη, συνδιαμορφώνοντας
Το ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ του Νέου Δήμου Νάουσας, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα δημοκρατικού διαλόγου και ανοικτής διαβούλευσης. Θα είναι ένα σχέδιο ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ και ΦΙΛΟΔΟΞΟ, αλλά και ένα σχέδιο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ και ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ, που θα ενδυναμώσει την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, θέτοντας και πάλι την περιοχή μας σε δυναμική τροχιά ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΠΡΟΟΔΟΥ.
Συμπολίτες-Συμπολίτισσες, αυτό το Σχέδιο θα το θέσουμε στην κρίση του λαού, στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ζητώντας να εμπιστευτεί τη διοίκηση του Νέου Δήμου στην παράταξή μας, τη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ». Η δημοτική μας παράταξη γεννήθηκε μέσα από το ΛΑΟ, για να υπηρετήσει το ΛΑΟ. Την δημοκρατική παράταξή μας που έχει ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ.
Στα 8 χρόνια, οι συνεργάτες μου και εγώ αποδείξαμε πιστεύω, ότι είμαστε η Δημοτική Αρχή των ΕΡΓΩΝ και όχι των ΛΟΓΩΝ. Τα κούφια, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα αφήνουμε στους δημαγωγούς του χθες, και στους πολιτικάντες του αύριο. Και τώρα, ΜΑΖΙ, θα δώσουμε και πάλι τον αγώνα μας ΕΝΤΙΜΑ, μιλώντας τη γλώσσα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, με σεβασμό στην αγωνία και στα προβλήματα του πολίτη των Ανθεμίων, της Ειρηνούπολης και της Νάουσας. Δεν θα μοιράσουμε ψεύτικες υποσχέσεις.
Στα 8 χρόνια, διοικήσαμε το Δήμο μας με ΗΘΟΣ, με ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Ανοίξαμε το Δημαρχείο σε όλους του πολίτες δίχως ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ και ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Ως Δήμαρχος υπερασπίστηκα πάνω από όλα το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Άφησα έξω απ' το Δημαρχείο τις όποιες ιδεολογικές απόψεις. Δεν συμβιβάστηκα και δεν διαπραγματεύθηκα ΑΞΙΕΣ και ΑΡΧΕΣ. Αγωνίστηκα έντιμα και με όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ, με συνέπεια στη μεγάλη εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Προσπάθησα για το καλύτερο. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις. Για μένα, πάνω απ' όλα είναι ο Τόπος. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε ΜΑΖΙ.
Με ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, θα θέσουμε τα θεμέλια του νέου Δήμου. Στην κοινή μας προσπάθεια σας θέλουμε όλους. Δεν περισσεύει κανείς. Σας καλώ όλους να στηρίξετε τον αγώνα μας για τη ΝΕΑ ΝΑΟΥΣΑ, την ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ της ΠΡΟΟΔΟΥ και της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που αξίζει σε όλους τους συμπολίτες μας και την οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
Μέσα από την καρδιά μου ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies