Νάουσα » Παιδεία » Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας
H Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας ιδρύθηκε το 1979, στεγάστηκε προσωρινά στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάουσας και την περίοδο 1980- 81, μεταφέρθηκε στο αναπαλαιωμένο την ίδια περίοδο κτίριο της οδού Σολωμού 3 όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 20.000 τόμους βιβλίων και περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της γνώσης (ιστορία, κοινωνιολογία, λογοτεχνία ελληνική και ξένη, ποίηση, αρχαία ελληνική γραμματεία, παιδικά κλπ), εγκυκλοπαίδειες, λεξικά αρχείο τοπικών εφημερίδων και περιοδικά καθώς και αρχείο της τοπικής μας ιστορίας. Τα βιβλία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης (DEWEY), το οποίο εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις βιβλιοθήκες του κόσμου, ενώ έχει γίνει μηχανογραφική καταγραφή του υλικού της, στο μεγαλύτερο μέρος του με το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ. (Αυτοματισμός Βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης).

Υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με πολλές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων.

Δανείζονται περισσότερα από 11.000 βιβλία ετησίως, ενώ τα μέλη της έχουν ξεπεράσει τα 4.500 από το 1994 που έγινε δανειστική μέχρι σήμερα. Τα εγγεγραμμένα μέλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχουν τη δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου. Υπάρχουν αξιόλογες δωρεές βιβλίων και έντυπου υλικού (ένθετα εφημερίδων και περιοδικά) από τον Ιωάννη Μπουτάρη και τους αείμνηστους Αχιλλέα Γκούτα και Άγγελο Βαλταδώρο.

Δωρεές από φορείς όπως: των εκδόσεων Φυτράκη, της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδας, της Βουλής των Ελλήνων, της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, του Υπ. Δημόσιας Τάξης, του Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας, του Ιδρύματος Φανή Μπουτάρη, της Π.Ε.Α.Ε.Α. των εκδοτικών οίκων κ.ά. και τέλος δωρεές από μεμονωμένους αναγνώστες - χρήστες της Βιβλιοθήκης οι οποίοι συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της συλλογής.

Αγορές βιβλίων γίνονται μετά από επιχορηγήσεις που προέρχονται από το Δήμο και το Υπουργείο Παιδείας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας στο πλαίσιο προώθησης της ανάγνωσης και αύξησης της αναγνωσιμότητας με δεδομένο ότι η αγάπη για το βιβλίο ξεκινάει από τη μικρή ηλικία, διοργανώνει δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο προσεγγίζοντας τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και διάφορους φορείς. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) και όχι μόνο.