English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Ο Δήμαρχος Νάουσας
Οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Φόρμα υποβολής παρατηρήσεων - ερωτημάτων προς το Δήμο Νάουσας
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Αξιοθέατα που σας προτείνουμε να επισκευθείτε
Εγγραφή στο μητρώο εθελοντών
Νάουσα » Οικονομία » Τουρισμός Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

Ο τουρισμός στη Νάουσα

Η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται από ποικιλότητα τόσο στην μορφή των τουριστών, ανά τουριστική δραστηριότητα (αθλητές, φυσιολάτρες, επιστήμονες κλπ), όσο και στην έντασή της στην διάρκεια του έτους. Με εμπειρικά στοιχεία, περισσότερο, από το τμήμα τουρισμού της Ν.Α. Ημαθίας αλλά και με επίσημα, από λοιπούς φορείς της περιοχής, διαπιστώνεται καταρχήν ότι

 • κατά τους χειμερινούς μήνες με χιόνωση, παρατηρείται μια συγκέντρωση τουριστών στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου που φτάνει τις 10 έως 15 χιλιάδες κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ αντίστοιχα στο Χ.Κ. των 3-5 Πηγαδιών φτάνει τις 4-6 χιλιάδες κάθε Σαββατοκύριακο.
 • κατά την διάρκεια των γιορτών της Αποκριάς της Νάουσας (15μερο) με ανεπίσημα στοιχεία της Τροχαίας Ναούσης εισρέουν στην ευρύτερη περιοχή 25 έως 30 χιλιάδες επισκέπτες.
 • στις εκδηλώσεις «Οίνος και πολιτισμός» της Νάουσας αλλά και καθ' όλη την διάρκεια του έτους υπολογίζονται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας (ΕΝΟΑΜ) περί τους 10.000 επισκέπτες.
 • η κίνηση στο χαρακτηρισμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους άλσος του Αγίου Νικολάου, υπολογίζεται σε 800.000 επισκέπτες ετησίως με μεγαλύτερη ένταση τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας υπολογίζονται ότι κόβονται περισσότερα από 400.000 εισιτήρια ετησίως, που παρόλο του ότι δεν βρίσκεται στην περιοχή πρέπει να σημειωθεί ότι οι 100.000 με 120.000 (30% του συνόλου) περίπου εκδράμουν και σε σημεία του ορεινού όγκου του Βερμίου για να συνδυάσουν την επίσκεψή τους και με λοιπές παραστάσεις από άλλα σημεία επίσκεψης.
 • τα μοναστήρια και τα παρεκκλήσια στις παρυφές του Βερμίου είναι σημαντικός πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές (πχ. Ι.Ν. Παναγίας Σουμελά, Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτας κλπ), όχι μόνο κατά την διάρκεια του εορτασμού των μονών αυτών αλλά καθ΄ όλο το έτος.
 • στο ξενοδοχείο «ΒΕΡΜΙΟΝ» Νάουσας υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται 40 έως 50 συνέδρια ετησίως με 20 έως 50 σύνεδρους κάθε φορά.
 • τέλος, κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις των δύο χιονοδρομικών κέντρων για προετοιμασία 10 έως 15 ποδοσφαιρικές ομάδες όλων των εθνικών κατηγοριών (με τριάντα περίπου μέλη η κάθε αποστολή), για τουλάχιστον δύο εβδομάδες η κάθε μια.

Ακόμη, θετική είναι η παρουσία νέων μονάδων Αγροτουρισμού που έχει ανεβάσει το μέγεθος των εισερχόμενων τουριστών τόσο από την ποσοτική όσο, πολύ περισσότερο, από την ποιοτική προσέγγιση της παρουσίας τους στον χώρο.

Από την ποσοτική αυτή καταγραφή φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κρίσιμη μάζα που αφορά την τουριστική ανάπτυξη στην Ημαθία χωροθετείται στην περιοχή της Νάουσας.

Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή σε σχέση με τον τουριστικό τομέα πολύ περιγραφικά είναι τα παρακάτω:

 • Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
 • Εγγύτητα σε σημαντικά αστικά κέντρα.
 • Ύπαρξη μιας σταθερής βάσης τουριστικού χαρακτήρα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
 • Ορεινός όγκος από τον οποίο διέρχεται το παγκοσμίου φήμης ορειβατικό μονοπάτι Ε4.
 • Ύπαρξη δύο αξιόλογων χιονοδρομικών κέντρων και του μεγάλης φήμης, άλσος Αγίου Νικολάου.
 • Τεχνητή Χιόνωση στο Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγαδιών.
 • Πληθώρα αθλητικών εγκαταστάσεων προετοιμασίας αθλητικών ομάδων.
 • Εγγύτητα σε χώρους τεράστιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως η σχολή του Αριστοτέλη, η Βεργίνα και οι τάφοι Λευκαδίων γεγονός που επιτρέπει την προσφορά ολοκληρωμένου τουριστικού - πολιτιστικού προϊόντος.
 • Πλούσια και χαρακτηριστική πολιτιστική, παράδοση και αρχιτεκτονική κληρονομιά.
 • Ύπαρξη περιοχής Natura 2000 και Οινικής ζώνης Ο.Π.Α.Π.

Είναι προφανές ότι η εκτίμηση της εν δυνάμει ζήτησης στην περιοχή δεν μπορεί να είναι άλλη από αυξητική, με προσπάθειες όμως από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε η αναμενόμενη τουριστική έκρηξη στην περιοχή να μην διαβρώσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αλλά θα δώσει τα εχέγγυα για την αειφόρο ανάπτυξη μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την εμμονή σε ποιοτικότερες διαδικασίες που τόσο μεγάλη ανάγκη το έχει ο ελληνικός τουρισμός.

Αυτό θα γίνει μέσα από την:

 • Ενίσχυση και ολοκλήρωση των υπαρχόντων υποδομών τουριστικού χαρακτήρα,
 • Παράλληλη διασύνδεση όλων των τουριστικών πόρων, ώστε να παρέχεται ολοκληρωμένο προϊόν στον επισκέπτη.
 • Προβολή του ιδιαίτερου, παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής με στόχο την διαφοροποίησή του.
 • Ποιοτική βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών του τουριστικού προϊόντος με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, εναρμονισμένων με το περιβάλλον και την φυσική ομορφιά.
 • Ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και γνωρισμάτων των ορεινών περιοχών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολιτισμική αξία.

Είναι γνωστό ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Νάουσας έχει καταλήξει σε ένα προγραμματικό πλαίσιο αναφορικά με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή που με συγκεκριμένους στόχους πρόκειται να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 1. με πολιτικές ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ του τουριστικού προϊόντος μέσα από την δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα αυξήσουν την πολυμορφία και την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος και θα αναζητήσουν το υψηλό εισόδημα με παράλληλη προσπάθεια μείωσης της εποχικότητας, επιμήκυνσης της περιόδου και έντασης στην προβολή και προώθηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής, και
 2. με πολιτικές ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ βασικά με την ενίσχυση των προσπαθειών για την βελτίωση αλλά και τον εμπλουτισμό του μείγματος των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και την συνεχή βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.


ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 86 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
Cult-CreaTE Interreg Europe
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ