Πολιτισμός

Πολιτιστικός και κοινωνικός εξοπλισμός

Σημαντική είναι η παρουσία του πολιτιστικού εξοπλισμού. Με άξονα το συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου και των δύο μεγάλων θεάτρων του (χειμερινό-θερινό) καθώς και της "Εστίας Μουσών" με τις μουσικές σχολές του Δημοτικού Ωδείου και τη σχολή μπαλέτου οργανώνεται η πλούσια πολιτιστική ζωή του τόπου. Ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας (ΔΗ.Π.Ο.Ν.) στηρίζει τον πολιτισμό με εξειδικευμένα, έμπειρα στελέχη και σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης διοργανώνει αξιόλογες εκδηλώσεις όλο το χρόνο.

Διαθέτει επίσης Βιβλιοθήκη με 20,000 τόμους, τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου, Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο - Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στεγάζεται σε αναστηλωμένο παραδοσιακό κτίριο και διαθέτει σημαντικές συλλογές από την τοπική λαογραφική παράδοση και την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.

Οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι της Νάουσας, με θρησκευτική θα λέγαμε ευλάβεια μελετούν, συντηρούν και προβάλλουν τις παραδόσεις του τόπου, παραδόσεις που αποτελούν ακόμη και σήμερα σημαντικό στοιχείο της ζωής των Ναουσαίων. Το περίφημο Καρναβάλι της πόλης, με κορυφαίο δρώμενο τις "Μπούλες", που οι ρίζες του χάνονται στην βαθιά αρχαιότητα και στα Διονυσιακά δρώμενα, διατηρεί πάντα το παλιό τυπικό, και σκορπά κάθε χρόνο ρίγη συγκίνησης στους παλιούς αλλά και στους νέους, που το κάνουν δική τους υπόθεση.