ΧΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Χρήσιμα και ουσιαστικά ήταν τα συμπεράσματα της ενημερωτικής ημερίδας για τα έργα του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (19/11) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βέρμιον».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός, κηρύσσοντας τις εργασίες της Ημερίδας είπε (πλήρες κείμενο ομιλίας Δημάρχου):

«Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι

Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα τα έργα ανάπλασης της Αράπιτσας, και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και βρίσκεστε στη σημερινή εκδήλωση, η οποία πιστεύω ότι είναι σημαντική αλλά, και χρήσιμη.

Είναι σημαντική γιατί, αφορά το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπλασης της Αράπιτσας, ένα έργο μεγάλο για τη Νάουσα και τους Ναουσαίους. Είναι όμως και χρήσιμη γιατί, πιστεύω ότι με τις εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν θα δοθεί η ευκαιρία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης για την πορεία των έργων. Έργα, τα οποία σήμερα υλοποιούνται (όπως η διαμόρφωση πεζοδρόμων, οι παρεμβάσεις στην κοίτη, ο υπαίθριος χώρος της Βέτλανς) αλλά και των έργων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί (όπως «Πέτρινο» Βέτλανς, ΠΙΚΠΑ, προγράμματα κατάρτισης κλπ.).

Αυτή η ενημερωτική ημερίδα εντάσσεται στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Προγράμματος της Αράπιτσας. (Πρόγραμμα Δημοσιοποίησης)

Είναι η δεύτερη που διοργανώνεται. Η πρώτη, υπενθυμίζω, έγινε το Σεπτέμβριο του 2006 στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ προβλέπεται να γίνει και μία ακόμη το 2008.

Θέλω να τονίσω ότι για εμένα και τους συνεργάτες μου, το έργο της Αράπιτσας ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Γι’ αυτό όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή τη Διοίκηση του Δήμου μας-στην πρώτη θητεία μας- το 2003, ορίσαμε την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας, ως έργο πρώτης προτεραιότητας.

Γνωρίζαμε τις δυσκολίες του έργου. Γνωρίζαμε τις σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τους αυστηρούς όρους του Γ΄Κ.Π.Σ. που έπρεπε να ακολουθήσουμε συντονισμένα και υπεύθυνα, για να γίνει το έργο σωστά και να είναι λειτουργικό. Γνωρίζαμε, ακόμη, ότι ξεκινούσαμε από μηδενική βάση. Έπρεπε να γίνουν όλες οι μελέτες, οι οποίες δεν υπήρχαν. Ξέραμε ότι τα εμπόδια ήταν πολλά.

Όμως, είμασταν αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, γιατί ξέραμε ότι, με το έργο ανάπλασης στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας, η Νάουσα θα αποκτήσει ένα νέο πόλο πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου. Ένα νέο πόλο μέσα στην πόλη, που θα αναδείξει τη μοναδικότητα και τη φυσική ομορφιά του ποταμού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Ένα νέο πόλο για τους επισκέπτες, ο οποίος θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας, μ’ όλα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες της Νάουσας.

Βεβαίως, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε πρωτίστως όλοι οι Ναουσαίοι, είναι να προστατεύουμε αυτό το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι της Αράπιτσας και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, καλύτερο απ’ ότι το παραλάβαμε. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου, τα Στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και το προσωπικό του Δήμου μας, έναν επίπονο και δύσκολο αγώνα δρόμου, για να ξεπεραστούν με επιτυχία όλα τα προβλήματα και οι δυσκολίες.

Θυμίζω ότι κάποιοι έλεγαν ότι τα είχαν όλα έτοιμα, ενώ δεν υπήρχε τίποτε, παρά μόνο μια έκθεση ιδεών κόστους 86 εκ. ευρώ, όταν τα διαθέσιμα χρήματα ήταν μόλις 5,5 εκ. ευρώ.

Έτσι, σήμερα, πραγματικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί ως Δήμος, είμαστε από τους λίγους σε όλη την Ελλάδα, που υλοποιούμε ένα τόσο μεγάλο, σύνθετο και δύσκολο έργο ανάπλασης, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της Περιφέρειας και της Ε.Ε.

Να πω, επίσης, ότι εκτός από τα έργα (πεζόδρομοι, κοίτη, κτιριακά) στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπλασης της Αράπιτσας, περιλαμβάνονται και οι δράσεις για την κατάρτιση και τη Συμβουλευτική υποστήριξη των ειδικών ομάδων και ανέργων ανδρών-γυναικών και ΑμΕΑ. Πρόκειται για σημαντικές δράσεις, οι οποίες έχουν στόχο να εφοδιάσουν πολλούς συμπολίτες μας με γνώσεις και εμπειρίες ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Τα τέσσερα προγράμματα κατάρτισης έχουν ολοκληρωθεί. Η δράση της Συμβουλευτικής Υποστήριξης ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και συνεχίζεται.

Θέλω και από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν για να φτάσουμε σήμερα στο ευτυχές αποτέλεσμα και όλα τα έργα της Αράπιτσας, προϋπολογισμού περίπου 5,5 εκ. ευρώ, να έχουν ξεκινήσει, ορισμένα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η Αράπιτσα να έχει γίνει ένα μεγάλο εργοτάξιο. Ένα εργοτάξιο, το οποίο οφείλω να διευκρινίσω ότι είναι προσωρινό και όταν ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις, θα αλλάξει εντυπωσιακά και θα ομορφύνει την περιοχή από τη γέφυρα του Νοσοκομείου μέχρι τη γέφυρα στα «Μπατάνια».

Γι’ αυτό καλό είναι να μην βιάζονται κάποιες γνωστές φωνές, οι «Κασσάνδρες» στην πόλη μας, να κινδυνολογούν και να επικρίνουν, γιατί και «οι Κρίνοντες Κρίνονται».

Ας μην ξεχνάμε ότι για δεκαετίες κάποιοι, τηρούσαν «σιγήν ιχθύος» για την περιβαλλοντική ρύπανση του ποταμού από σκουπίδια, και λήμματα αγωγών, που τώρα απομακρύναμε και ευπρεπίσαμε. Αλλά αυτά, ας τα αφήσουμε στο παρελθόν.

Θέλω, ιδιαίτερα να ευχαριστώ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Γεν. Γραμματέα κ. Τσιότρα και τα Στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για την αγαστή συνεργασία που έχουμε, την πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν, ώστε τα έργα της Αράπιτσας να γίνουν σωστά.

Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Θέλω και από εδώ να επαναλάβω, τη δήλωσή μου ότι η Ανάπλαση της Αράπιτσας δεν σταματά στα έργα που γίνονται σήμερα.

Στόχος μας, πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι η διεκδίκηση και η επέκταση του έργου της ανάπλασης. Είναι η Αράπιτσα ΙΙ (από «Μπατάνια» μέχρι το χώρο Θυσίας στους «Στουμπάνους»), αλλά και πιο πάνω, μέχρι τις πηγές. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αφού ως Δήμος έχουμε έτοιμες και ώριμες μελέτες για έργα προϋπολογισμού περίπου 2 εκ. ευρώ. Αυτό το αίτημα, για την επέκταση του έργου, το υποβάλλαμε στην Πολιτική Επιτροπή Συντονισμού των μέτρων για τη Νάουσα και τον Πρόεδρο κ. Σιδηρόπουλο, Γεν. Γραμ. Οικονομίας Οικονομικών- η οποία συνεδρίασε τον περασμένο Αύγουστο σ’ αυτόν το χώρο- ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην περίπτωση, όμως, που αυτό δεν γίνει στο πλαίσιο των μέτρων της Επιτροπής, η διεκδίκησή μας θα συνεχιστεί ώστε το έργο να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το Δ΄Κ.Π.Σ. (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Ακόμη, από σήμερα δίνεται σε χρήση ο νέος δικτυακός τόπος (site) στο internet. Το site της Αράπιτσας, θα είναι ένα χρήσιμο και διαρκές μέσο πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών. Μάλιστα, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου, να υποβάλλουν ερωτήματα και να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα έργα της Αράπιτσας.

Στη συνέχεια οι εισηγητές, θα αναφερθούν αναλυτικά στην πορεία των έργων και πιστεύω ότι θα ακουστούν αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία του μεγάλου έργου Ανάπλασης που υλοποιεί ο Δήμος Νάουσας και συγχρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Κ. Μακεδονίας και την Ε.Ε.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι η σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, θα συμβάλλει θετικά στην ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση όλων. Σας καλώ, λοιπόν, να μην διστάσετε να υποβάλλετε ερωτήματα και απορίες. Οι Συνεργάτες μου, τα Στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι Εισηγητές, οι μελετητές και οι Εργολήπτες, μπορούν να απαντήσουν και να δώσουν διευκρινήσεις. Άλλωστε ένα μεγάλο έργο, όπως είναι η ανάπλαση της Αράπιτσας, που αλλάζει και ομορφαίνει τη Νάουσα, αφορά όλους και χρειάζεται τη στήριξη και το ενδιαφέρον των Ναουσαίων».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η Αντιδήμαρχος κα. Ίλια Ιωσηφίδου-Αποστόλου, στην εισήγησή της παρουσίασε με στοιχεία και φωτογραφίες την πορεία υλοποίησης των έργων και των δράσεων του προγράμματος της Αράπιτσας. Ακολούθησε το δεύτερο μέρος με τις εισηγήσεις των Εργοληπτών που εκτελούν τα έργα της Αράπιτσας. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρ. Γιανέλος, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ξεκίνησαν και συνεχίζονται στην κοίτη του ποταμού. Ο κ. Δ. Χατζησώμος, μίλησε για την πορεία των έργων στους πεζοδρόμους και ο κ. Αθ. Τσαμήτρος στα έργα αποκατάστασης των κτιρίων «ΠΙΚΠΑ» και «ΜΑΚΗ».

Ακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το ακροατήριο, στις οποίες απάντησαν η Αντιδήμαρχος κα. Ιλια Ιωσηφίδου και οι Εργολάβοι. Μεταξύ άλλων, διευκρινίσθηκε ότι οι παρεμβάσεις στην κοίτη και στους πεζοδρόμους, βρίσκονται σε φάση εξέλιξης και εκτέλεσης εργασιών και ότι με την ολοκλήρωσή τους, θα αποκατασταθεί πλήρως το φυσικό περιβάλλον, η κανονική ροή του ποταμού καθώς, και η σημερινή εικόνα του εργοταξίου που υπάρχει σε όλο το μήκος των έργων από τη γέφυρα της «Βέτλανς» έως τη γέφυρα «Μπατάνια». Τονίστηκε ότι στην κοίτη και τους πεζοδρόμους θα φυτευτούν περισσότερα από 3.200 είδη θάμνων, δένδρων και λουλουδιών, τα οποία θα αποκαταστήσουν άλλα, και θα εμπλουτίσουν το φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του ποταμού. Επίσης, επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγωγοί αποχέτευσης που ρύπαιναν τον ποταμό έχουν απομακρυνθεί με το έργο που υλοποίησε η ΔΕΥΑΝ, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

Επίσης, για το ζήτημα της στάθμευσης των οχημάτων στους πεζοδρόμων (φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα) διευκρινίστηκε ότι πρόκειται να τοποθετηθούν στα σημεία πρόσβασης ειδικές μπάρες ώστε να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση και να διασφαλιστεί η άνετη και ασφαλής μετακίνηση των δημοτών και των επισκεπτών. Ακόμη, για το θέμα της ασφαλείας των επισκεπτών στους χώρους θέασης και στις πεζογέφυρες που θα κατασκευαστούν εντός της κοίτης, επισημάνθηκε ότι προβλέπεται η τοποθέτηση ειδικού συστήματος αυτόματης προειδοποίησης (συναγερμού) το οποίο θα ενεργοποιείται όταν θα ανεβαίνει η στάθμη του νερού.

Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας, αφορούσε τις δράσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης με εισηγητές τον κ. Δ. Αβραμίδη το Κ.Ε.Κ. ΝΕΛΕ Ημαθίας και την κα. Μ. Ιωαννίδου του ΚΕΚ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση από τον κ. Π. Στογιάννο υπεύθυνο ανάπτυξης της Eurotec, του δικτυακού τόπου (site) στο internet, το οποίο δίδεται από σήμερα σε χρήση, με σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης στους χρήστες του διαδικτύου για τα έργα και τις δράσεις του Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας. Ακόμη, θα προσφέρει τη δυνατότητα διαλόγου και ανοικτής επικοινωνίας των επισκεπτών της σελίδας με το Δήμο Νάουσας, αφού θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα, απορίες ή να εκφράζουν τις απόψεις του για το έργο ανάπλασης της Αράπιτσας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης κ. Παντελεήμονα. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Παπαστόϊκας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ι. Μαλάκης και κ. Χρ. Παππάς, Δημ. Σύμβουλοι, ο Διοικητής της Β΄ Μ.Κ, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, οι φοιτητές του Πανεπιστημιακού Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Βέροιας και πολίτες.

Η ενημερωτική εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ανάλογη εκδήλωση-διημερίδα προβλέπεται να διοργανωθεί τον Απρίλιο του 2008, και όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός, το πρόγραμμα της διημερίδας θα περιλαμβάνει ειδική ενότητα με θέμα την επανάχρηση και αξιοποίηση διατηρητέων κτιρίων και πρώην Βιομηχανικών Συγκροτημάτων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Μάντσεστερ, την Βαρκελώνη και την Τεράσα της Ισπανίας, για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των παραδοσιακών κτιρίων της Νάουσας.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies