ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζού ήταν:

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Αριστοτέλους.

Σήμερα, είναι μια μεγάλη μέρα για την ηρωική πόλης μας τη Νάουσα, παραμονή της επετείου του Ολοκαυτώματος.

Σήμερα, όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτό το μέρος συμμετέχουμε σ’ ένα ξεχωριστό γεγονός, το οποίο πιστεύω ότι είναι ιστορικής σημασίας για τη Νάουσά μας, αλλά και για την Ημαθία, τη Μακεδονία, για όλη την Ελλάδα, για όλο τον κόσμο.

Πιστεύω, ακόμα, ότι σήμερα δεν βρισκόμαστε απλά σε μια τυπική εκδήλωση εγκαινίων ενός έργου.

Σήμερα, συμμετέχουμε όλοι, σε μια εκδήλωση όπου τιμούμε αξίες και ιδανικά διαχρονικά.

Τιμούμε ανθρώπινες πράξεις που αναδεικνύουν την αγάπη:

για την ιστορία,

για τους προγόνους μας,

για τον πολιτισμό,

και την αγάπη για την Ηρωική πόλη της Νάουσας.

Ίσως, με αυτά τα λίγα λόγια μπορεί να χαρακτηριστεί μια μεγάλη πράξη, ενός χαρισματικού ανθρώπου. Ενός πραγματικού Ναουσαίου.

Γιατί, είναι γνωστό ότι αυτό το μεγάλο έργο, που είναι έτοιμο και σε λίγο θα εγκαινιαστεί, είναι δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της Νάουσας. Του αείμνηστου Χρήστου Λαναρά.

Είναι γνωστό επίσης ότι, ο Χρήστος Λαναράς ήταν αγαπητός στους Ναουσαίους, που τον αποκαλούσαν με οικειότητα, αλλά και σεβασμό, ο Κυρ-Χρήστος.

Εκείνο, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι, το πόσο πραγματικά αγαπούσε, νοιαζόταν και πονούσε τη γενέτειρά του. Τη Νάουσα.

Αυτό, φαίνεται, πως ο Κυρ Χρήστος, μάς άφησε να το νοιώσουμε πιο έντονα προς το τέλος της δημιουργικής ζωής του.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, είναι η τελευταία από τις πολλές και σημαντικές δωρεές, που με γενναιοδωρία και μεγαλοψυχία πρόσφερε στη Νάουσα, συνεχίζοντας τη λαμπρή παράδοση της οικογένειας και του πατέρα του.

Είναι όμως πιστεύω, και η σπουδαιότερη.

Ίσως, γιατί είναι ένα έργο το οποίο πίστεψε και οραματίστηκε.

Αρκεί μόνο να επαναλάβω και από το βήμα αυτό, τη φράση που μου είπε σε μια από τις συναντήσεις μας, όταν του ζήτησα να βοηθήσει τη Νάουσα, (γιατί ήταν η περίοδος όπου ξεκίνησε η κρίση των εργοστασίων-την περίοδο 2003-2004).

Μου είπε μια φράση που δεν θα ξεχάσω ποτέ:

«Δήμαρχέ μου, η βιομηχανία έρχεται και παρέρχεται. Όμως ο Αριστοτέλης, ο Αλέξανδρος, ο πολιτισμός είναι αξίες που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, και θα υπάρχουν αιώνια. Για αυτό θέλω να κάνουμε κάτι μεγάλο, που να μείνει στην πόλη και να το χαίρονται οι Ναουσαίοι και όλος ο κόσμος»

Ήθελε, μέσα από την ψυχή του, να γίνει το έργο αυτό.

Και ήθελε να το δει ολοκληρωμένο. Γι’ αυτό, αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2004, ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση, έναν αγώνα δρόμου για να κάνει το όνειρό του, πραγματικότητα.

Έδωσε χρήματα στο Δήμο μας και εμείς αγοράσαμε τη γη που χτίστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά και τα οικόπεδα, που βλέπετε απέναντι από τον ιερό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους.

Με τον αείμνηστο δωρητή, είχαμε μια ουσιαστική συνεργασία, αλλά και μια αμοιβαία προσωπική σχέση εμπιστοσύνης, και φιλίας.

Από τη σχέση αυτή, βγήκε τελικά ένα ανυπολόγιστο, ένα τεράστιο όφελος για την Νάουσα, για τους Ναουσαίους και για τον πολιτισμό του τόπου μας.

Πριν δύο χρόνια, τον Απρίλη του 2005 ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας ο δωρητής, και ζήτησε να γίνει με δική του δαπάνη η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου, δίπλα από το αρχαιολογικό μνημείο της Σχολής Αριστοτέλους, το οποίο θα παραχωρούσε με δωρεά στο Δήμο Νάουσας.

Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο.

Την ολοκλήρωση, όμως, του έργου που αυτός ονειρεύτηκε, σχεδίασε και ξεκίνησε, συνέχισε με συνέπεια, ζήλο και ενδιαφέρον η οικογένειά του.

Η σύζυγός του η Κυρία Νάντια, και τα παιδιά του η Αφροδίτη, η Μαρία, η Κατερίνα, ο Θωμάς.

Τίμησαν τη μεγάλη δωρεά του Χρήστου Λαναρά, και σεβάστηκαν απόλυτα την επιθυμία του, να κατασκευαστεί αυτό το σύγχρονο Κέντρου Πολιτισμού και αναψυχής.

Μέσα από την καρδιά μου, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε αυτόν τον Άνθρωπο που κάπου από κει ψηλά, που βρίσκεται, στη γειτονιά των αγγέλων, είμαι σίγουρος ότι μας βλέπει σήμερα όλους εδώ και μας χαίρεται. Χαίρεται κι αυτός με τη δική μας χαρά, τη χαρά της Νάουσάς μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Η δημιουργία του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, είναι ένα ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ για τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι ένα έργο ΟΡΟΣΗΜΟ, το οποίο στη θέση που βρίσκεται, με τη μορφή που έχει, αλλά κυρίως με τους συμβολισμούς τους οποίους περικλείει, ανοίγει μια νέα ελπιδοφόρα πορεία για τη Νάουσα, στον 21ο αιώνα.

Είναι χαρακτηριστική η φράση ενός νεολαίου φοιτητή της Νάουσας που μπήκε στο χώρο και έκθαμβος μου είπε: «Δήμαρχε, εδώ μύρισε ΕΥΡΩΠΗ…»

Η λειτουργία του, λοιπόν, σε αυτό το χώρο, θα συμβάλλει καταλυτικά στην ανάδειξη του τόπου, όπου συνυπήρξαν πριν από 2.500 χρόνια, δύο ιστορικές προσωπικότητες.

Δύο σύμβολα διαχρονικά, δύο άνδρες που καθόρισαν την πορεία και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η συνάντηση του Μεγίστου των φιλοσόφων Αριστοτέλη και του έφηβου Αλέξανδρου, εδώ στο «Νυμφαίον της Μίεζας», καθόρισε το μέλλον του κόσμου.

Ουσιαστικά από εδώ ξεκίνησε ο δυτικός πολιτισμός.

Εδώ, ο Αριστοτέλης δίδαξε την κλασσική ελληνική φιλοσοφία.

Μίλησε για αξίες και ιδανικά, που ακόμα και σήμερα παραμένουν ακλόνητα σημεία αναφοράς, στη φιλοσοφική, την πολιτική και την επιστημονική γνώση.

Η διδασκαλία του μεγάλου φιλοσόφου συνεχίζει στις μέρες μας, να είναι η πυξίδα για τον εννοιολογικό προσδιορισμό και για την ερμηνεία του κόσμου, της φύσης και των ανθρωπίνων σχέσεων.

Έλεγε λοιπόν ο Αριστοτέλης:

«μεσότης δε δύο κακιών, της μεν καθ’ υπερβολήν, της δε καθ’ έλλειψιν»

<αρετή, είναι μια μορφή μεσότητας, η οποία στοχεύει στο «μέσο» (μέτρο) και μάλιστα (η αρετή είναι μεσότητα) μεταξύ δύο κακών, της υπερβολής και της έλλειψης>

Με αυτά τα λόγια, εισάγει στη φιλοσοφία τον όρο «μέτρον» (βλ. μέτρον άριστον) και μας συμβουλεύει να μην είμαστε των άκρων, αφού αυτά θεωρούνται «κακά».

Με αυτά τα λόγια από τα «Ηθικά Νικομάχεια» ο μέγιστος των φιλοσόφων ορίζει την έννοια της αρετής.

Ακόμη, στο έργο του «Πολιτικά», λέει:

α. «Ορώμεν πάσαν πόλιν ούσαν συνεστηκοίαν ένεκεν τινός αγαθού»

<Κάθε πόλη έχει συσταθεί για την επίτευξη κάποιου (κοινού) αγαθού>.

β. «Πολίτης ορίζεται μάλλον η τω μετέχειν κρίσεως και αρχής»

<Τίποτα άλλο δεν ορίζει τον πολίτη από τη συμμετοχή του στις δικαστικές λειτουργίες και στα αξιώματα>.

Ό,τι δηλαδή σήμερα, ορίζουμε ως «ενεργό συμμετοχή στα κοινά», «επίτευξη κοινού καλού για την πόλη».

Αυτά, και ασφαλώς, απείρως περισσότερα, δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος στον Αλέξανδρο και τους άλλους νεαρούς βλαστούς των Μακεδόνων ευγενών, στον χώρο αυτό. ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, που αναφέρουν στα έργα τους ο Πλούταρχος, ο Ηρόδοτος και άλλοι μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς.

Εδώ και ο Αλέξανδρος έμαθε απ’ το δάσκαλό του το «ΕΥ-ΖΗΝ»

Έτσι, πιστεύω ότι, η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, μπορεί, αλλά και οφείλει να αναδείξει την ιδιαίτερη αξία και την παγκόσμια σημασία που έχει η ιερότητα του χώρου για την ανθρωπότητα.

Κυρίες και Κύριοι,

Ως Δήμος Νάουσας, ως Δημοτικό Συμβούλιο και ως Δημοτική Αρχή: παραλαμβάνουμε σήμερα ένα μεγάλο και σύγχρονο έργο, και ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε μια δύσκολη, αλλά και σπουδαία αποστολή:

• ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ.

• ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ.

• ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ, ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ.

• ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΩΣΤΑ. ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ: ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΝΟΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΥΗΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΣΗ / ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ, ΤΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΙΔΑΝΙΚΑ.

• ΑΛΛΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΔΩΡΗΤΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣΑΙΟΥΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΥΠΗΡΞΕ Ο ΔΩΡΗΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ.

Γι’ αυτό ως Δήμος Νάουσας, αρχίζουμε τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Αριστοτέλους, με φιλοδοξίες, με συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες

Ξεκινάμε με την πολιτική βούληση και με διάθεση να το διοικήσουμε αποτελεσματικά και να ανταποκριθούμε στο όραμα του δωρητή μας.

Το πρώτα βήματα έχουν γίνει.

Η Επιτροπή Εργασίας, που συγκροτήσαμε πριν από δύο μήνες περίπου, εργάστηκε συστηματικά και έθεσε τα θεμέλια μιας ιδιαίτερης και σύνθετης προσπάθειες.

Έτσι, σήμερα το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:

• Διαθέτει Σχέδιο Οργάνωσης και Λειτουργίας.

• Στελεχώθηκε, σε πρώτη φάση, με προσωπικό από τις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου μας:

-Τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού (Δ.Ε.Τ.)

-Και το Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό (ΔΗ.Π.Ο.Ν.)

Έτσι, «εκ των έσω», με το έμπειρο και ικανό προσωπικό που διαθέτουμε στη ΔΕΤ και το ΔΗΠΟΝ, στελεχώσαμε το Πολιτιστικό Κέντρο, και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα εργαστούν με επαγγελματισμό, με ζήλο και μεράκι προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες.

• Υπάρχει άψογη συνεργασία με την ΙΖ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Προϊσταμένη Κυρία Μαρία Ακαμάτη, η βοήθεια της οποίας ήταν σημαντική.

• Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας, με το Α.Π.Θ. και με άλλους φορείς, ώστε το Πολιτιστικό Κέντρο να ενταχθεί στον Πανελλήνιο Πολιτιστικό Χάρτη του Υπουργείου Πολιτισμού, να υλοποιήσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, να διοργανώσει επιστημονικά συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.

• Ξεκίνησε, επίσης, η συνεργασία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, με σκοπό να γίνεται διάθεση στους επισκέπτες, αντιγράφων αρχαίων έργων: αγάλματα, αγγεία κ.ά. (με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού). Ήδη, ορισμένα από τα είδη αυτά βρίσκονται, όπως θα δείτε, στον εκθεσιακό χώρο που υπάρχει μέσα στο κτίριο, ο οποίος σύντομα θα εμπλουτιστεί με περισσότερα εκθέματα. Ακόμη, άμεσα πρόκειται να γίνει η προμήθεια και η διάθεση έντυπου υλικού, βιβλίων και είδη δώρων, καθώς και η αξιοποίηση-χρήση οπτικοακουστικού υλικού με θέμα το έργο του Αριστοτέλη και τις αρχαιότητες σε μορφή video, dvd (σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού Παιδείας και την ΕΡΤ/ Εκπαιδευτική Τηλεόραση).

• Από σήμερα, το Πολιτιστικό Κέντρο, διαθέτει το δικό του δικτυακό τόπο στο διαδίκτυο με ταυτότητα:

www. sxoliaristotelous.gr

και e-mail: info@sxoliaristotelous gr.

• Το διάστημα μέχρι το καλοκαίρι, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ειδικές συναντήσεις-εκδηλώσεις με επιστημονικούς φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού

(Αρχαιολόγους, Ξεναγούς, Ξενοδόχους, Τουριστικούς Πράκτορες κλπ.).

• Από την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα προγραμματιστεί η επίσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο των μαθητών των σχολείων της Νάουσας, αλλά και του γειτονικού Δήμου των Ανθεμίων.

• Ακόμη, την ερχόμενη Κυριακή, 22 Απριλίου, στο συνεδριακό κέντρο, θα φιλοξενηθεί το πρώτο συνέδριο, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, ενώ νωρίτερα την Τετάρτη, το Πολιτιστικό Κέντρο θα επισκεφθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τη Γερμανία και τη Φιλανδία.

Αυτές είναι οι κυριότερες από τις πρώτες ενέργειες που κάναμε μέχρι σήμερα.

Χρειάζεται, βέβαια να γίνουν ακόμα πάρα πολλά , ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θέλω, όμως να τονίσω ότι στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε χρειαζόμαστε, και τη βοήθεια της Πολιτείας, των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.

Όπως είναι λογικό, όλα τα βάρη, δεν μπορεί να τα σηκώσει μόνος του ο Δήμος μας.

Είναι απαραίτητη και η αρωγή της Πολιτείας, της Κεντρικής Εξουσίας.

Θα ήθελα τώρα να σας πω δύο λόγια, για τους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν οι εξής χώροι:

• Στο ισόγειο ο Εκθεσιακός χώρος «Φώτη Πέτσα» (προς τιμήν του Αρχαιολόγου ο οποίος συνδέθηκε με την ανασκαφή της Σχολής Αριστοτέλους). Στο χώρο αυτό, όπως προανέφερα, έχουμε ήδη τοποθετήσει ορισμένα εκθέματα (αγάλματα, αγγεία κλπ.) και σύντομα πρόκειται να αποκτήσουμε και άλλα αντίγραφα, και μάλιστα με θέματα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της περιοχής μας.

• Στο υπόγειο η αίθουσα συνεδρίων «Αριστοτέλης» η οποία είναι υψηλών προδιαγραφών. Είναι χωρητικότητας 80 θέσεων και διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα προβολής, ήχου και μεταφραστικό κέντρο για τη μετάφραση σε τρεις γλώσσες ταυτόχρονα. Ξεκινήσαμε τον εμπλουτισμό της βιντεοθήκης με ταινίες και dvd, που ως θέματα έχουν τις αρχαιότητες της περιοχής μας, τη Σχολή Αριστοτέλους και το έργο του μεγάλου φιλόσοφου. Μια από τις ταινίες, «Δεξαμενή μνήμης», θα προβάλλεται σήμερα στη συνέχεια της εκδήλωσης των εγκαινίων.

• Επίσης, το επόμενο διάστημα πρόκειται να διαμορφώσουμε σε ειδικό χώρο του ισογείου, την Εκπαιδευτική Αίθουσα «Αλέξανδρος», η οποία θα χρησιμοποιείται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα υλοποιούμε με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας.

• Και βέβαια είναι έτοιμος και ο χώρος του αναψυκτηρίου, για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση του κοινού.

Το Πολιτιστικό Κέντρο, θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή τις ώρες από 9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι, ενώ το Σάββατο, την Κυριακή και τις Αργίες από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Το ωράριο αυτό, μπορεί να επεκταθεί, ανάλογα με την επισκεψιμότητα

Το Πολιτιστικό Κέντρο θα λειτουργεί κανονικά ως χώρος: Πολιτισμού, Αναψυχής και Συνεδριακός.

Οι εγκαταστάσεις του μπορούν να εξυπηρετούν τους επισκέπτες της Σχολής Αριστοτέλους, και να φιλοξενούν εκδηλώσεις όπως:

συνέδρια, προβολή ταινιών με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο και το έργο του Αριστοτέλη, εκπαιδευτικά προγράμματα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού κ.ά.

Επίσης, στις δράσεις που σχεδιάζουμε, περιλαμβάνεται η διαμόρφωση ειδικού υπαίθριου χώρου, δίπλα από το χώρο στάθμευσης, για να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς (παιχνίδια των αρχαίων, αρχαία αγωνίσματα, εικονική-εκπαιδευτική ανασκαφή ως παιχνίδι από μαθητές κλπ.).

Ακόμη, στο χώρο αναψυχής-εστίασης του Πολιτιστικού Κέντρου, θα μπορούν να διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις, όπως «Αρχαίων Γεύσεις» κλπ.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Ναουσαίοι,

Σήμερα γίνεται η μεγάλη αρχή. Αυτή η αρχή θα έχει συνέχεια.

Έχουμε στόχους και όραμα να δούμε τη Νάουσα να κάνει μεγάλα άλματα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως αυτός ο χώρος του παγκόσμιου πολιτισμού μας, δίνουν τη δυνατότητα για μια Νέα Νάουσα.

Σαν Δήμος, θέλουμε αυτό το μεγάλο έργο να λειτουργήσει και ως αναπτυξιακός πόλος για την υλοποίηση και άλλων μεγάλων έργων, συνέχεια του Πανεπιστημίου που ήδη λειτουργεί, της αξιοποίησης ιδιόκτητου βουνού της Νάουσας (Σ.Δ.Ι.Τ.), της Αράπιτσας που υλοποιείται, του Υπόγειου Πάρκιν, του Ευρυζωνικού Δικτύου που ετοιμάζεται κλπ. Έργων που θα συμβάλλουν στην αύξηση της Τουριστικής Επισκεψιμότητας στην περιοχή, με όλα τα οφέλη για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Ένα από αυτά είναι η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων της περιοχής (Μακεδονικοί Τάφοι, Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας). Τη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου. Ήδη ξεκινήσαμε και θα υλοποιηθεί σε διαδημοτική συνεργασία του Δήμου μας με το γειτονικό Δήμο των Ανθεμίων και το συνάδελφο Δήμαρχο κ. Σιδηρόπουλο.

Η σχετική προμελέτη έχει εκπονηθεί και παρουσιάσθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αλλά, αγαπητοί συμπολίτες. Το μεγάλο όραμά μας, είναι η ίδρυση Διεθνούς Σχολής Αριστοτελικής Φιλοσοφίας. Το αίτημα αυτό το έχουμε ήδη υποβάλλει στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, και διεκδικούμε άμεσα την υλοποίησή του.

Η Νάουσα, και η περιοχή που βρισκόμαστε, θεωρώ πως είναι ο ιδανικός τόπος για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής, στα Πλαίσια του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Εδώ, σ’ αυτά τα χώματα που περπάτησε ο Αριστοτέλης, μπορούν να φοιτήσουν φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο (μεταπτυχιακές ή άλλες Αριστοτελικές σπουδές)

Θεωρώ, όμως, επιβεβλημένη τη βελτίωση και διαπλάτυνση του δρόμου Νάουσα-Σχολή Αριστοτέλους-Ανθέμια, που θα διευκολύνει ουσιαστικά την άνετη και ασφαλή μετάβαση των Επισκεπτών. Το αίτημα για το έργο αυτό, το έχουμε υποβάλλει ήδη υποβάλλει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι υπάρχει η διάθεση για συνεργασία από το Νομάρχη κ. Καραπαναγιωτίδη, ώστε το έργο αυτό να γίνει σύντομα.

Εδώ, λοιπόν, μπορεί κάλλιστα να γίνει το Κέντρο του Τριγώνου «Βεργίνα-Πέλλα-Δίον», αλλά κι ένα άλσος σαν ένας μικρός Άγιος Νικόλαος.

Θέλω, επίσης και από το βήμα αυτό να τονίσω ότι, ως Δημοτική Αρχή, έχουμε τη βούληση και είμαστε πρόθυμοι εγώ και οι συνεργάτες μου να ακούσουμε προτάσεις, ιδέες και απόψεις που μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω καλύτερη αξιοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου.

Κι’ αυτό, γιατί, θεωρώ πως το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, θα έλεγα ένα ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ για τη Νάουσα, το οποίο με το διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να το κερδίσουμε όλοι μαζί, για το παρόν και το μέλλον της πόλης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Αυτή την ξεχωριστή ημέρα για τη Νάουσα και γι’ αυτό το τεράστιο και σημαντικό έργο πολύ που εγκαινιάζουμε, θέλω να ευχαριστήσω ΠΡΩΤΑ, απ’ όλους:

Την οικογένεια του αείμνηστου δωρητή Χρήστου Λαναρά. Τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Γιατί, συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το έργο που ξεκίνησε ο κυρ Χρήστος, και η συνεργασία αυτή είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί.

Τον αρχιτέκτονα-μηχανικό, καθηγητή κ. Κωτσιόπουλο, την τεχνική εταιρία ΑΚΤΩΡ τα στελέχη και το προσωπικό της, που μελέτησαν και εργάστηκαν για την κατασκευή αυτού του σύγχρονου κτιρίου.

Την ΙΖ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων. Τις κυρίες Ακαμάτη και Ψαρά, για την μεγάλη υποστήριξη και βοήθεια που είχαμε.

Τον συμπολίτη μας κ. Κώστα Μυλωνά, που πραγματικά μόχθησε με την ψυχή του, μέρα-νύχτα, αλλά και τον Μανώλη Βαλσαμίδη για τις πρωτοβουλίες του.

Τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας, που βοήθησαν στην προώθηση πολλών ζητημάτων για την οργάνωση και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.

Και βέβαια, το προσωπικό του Δήμου και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ. Μαλάκη που συντόνισε τις εργασίες διαμόρφωσης στον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου

Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους επώνυμους και ανώνυμους Ναουσαίους και μη, που υποστήριξαν την προσπάθεια για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.

Κλείνοντας,

Θέλω να στείλω μια δέσμευση-υπόσχεση και μαζί μια ευχή, εκεί ψηλά στο Πάνθεον των ευεργετών που βρίσκεται ο Κυρ Χρήστος, μαζί με όλους τους μεγάλους Ναουσαίους ευεργέτες (τον Λάππα, τον Γαλλάκη, τον Σεφερτζή, τον Πεχλιβάνο και τόσους άλλους - που οι δωρεές τους, το «Λάππειο», τα «Γαλλάκεια», το «Σεφέρτζειο», το «Νοσοκομείο μας»- όπως εξακολουθούν σήμερα μετά από δεκάδες χρόνια, να είναι έργα που κοσμούν και προσφέρουν στην πόλη μας (στην παιδεία, την κοινωνία και τον πολιτισμό) έτσι, και αυτό το έργο να αξιωθεί να στέλνει το φως του σε όλο τον κόσμο.

Ώστε αυτές οι ιερές πέτρες της Σχολής Αριστοτέλους, να ακτινοβολούν παντού το μήνυμα: να ζουν όλοι οι άνθρωποι σε ένα κόσμο με αρετή, ειρήνη, πρόοδο και ευημερία.

Επέλεξα για επίλογο, ένα στίχο από το «Δοξαστικό», του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: “Άξιον εστί το φως και η πρώτη, χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου”.

Σας ευχαριστώ»

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies