ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΡΜΙΟ: « Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ» ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ (ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 198,6 ΕΚ. ΕΥΡΩ)

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με την παρουσίαση του συστήματος διοίκησης και εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου, που έγινε την Κυριακή (3/10) σε σύσκεψη στη Νάουσα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος στην περιοχή του Βερμίου, συνολικού προϋπολογισμού 198,6 εκ. ευρώ. Στην αρχή της σύσκεψης ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, αναφέρθηκε στη σημασία του Προγράμματος, το ιστορικό της διανομαρχιακής-διαδημοτικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε τον Μαΐο του 2008 στη Νάουσα, στους στόχους και τις άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή του προγράμματος τους.
Πλήρες κείμενο Εισήγησης Δημάρχου Νάουσας
«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνάντηση-σύσκεψη. Μια σύσκεψη που θεωρώ ότι είναι ιστορική: «Από την ιδέα (το όραμα)....στην πράξη». Σ' αυτή την φράση περικλείεται ο σκοπός της συνάντησής μας, που γίνεται συμβολικά εδώ, στους πρόποδες του Βερμίου (ξενοδοχείο «Βέρμιον»). Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου έχει θεσμοθετηθεί από 12 Αυγούστου 2010, με Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει το πώς θα εφαρμοστεί και προσδιορίζει το Σύστημα και τα Όργανα Διοίκησής του.
Είναι η φιλόδοξη και οραματική πρωτοβουλία, που ξεκινήσαμε όλοι μαζί (Δήμαρχοι, Νομάρχες, Γ.Γ. Περιφέρειας) στις 10 Μαΐου 2008, στην πρώτη συνάντηση της διανομαρχιακής-διαδημοτικής συνεργασίας (σύσκεψη «Ναϊάς»). Ήταν τότε, όπου όλοι εκφράσαμε τη βούληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με κοινό σημείο αναφοράς το ζωογόνο βουνό μας, το Βέρμιο. Θεμέλια τις πολιτικής πρωτοβουλίας μας ήταν οι μακραίωνοι ιστορικοί, κοινωνικοί, πολιτιστικοί δεσμοί που συνδέουν την περιοχή του Βερμίου.
Συναποφασίσαμε ότι, έφτασε η ώρα να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις με στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Συμφωνήσαμε ότι, το «Βέρμιο» έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους πλούσιους φυσικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχέδιο (ανάλογο του Προγράμματος «Πίνδος»). Ένα σχέδιο που να έχει ως επίκεντρο την ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ) και με έργα-δράσεις σε όλους τους τομείς του παραγωγικού δικτύου:
υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, περιβάλλον, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
υδάτινοι πόροι, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, πολιτισμός, εκπαίδευση, τουρισμός, υπηρεσίες, τεχνολογία-καινοτόμες δράσεις.
Αυτοί οι στόχοι της διανομαρχιακής-διαδημοτικής συνεργασίας διατυπώθηκαν στο «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» που υπογράψαμε οι 12 Δήμαρχοι και οι 4 Νομάρχες. Ήταν το πρώτο βήμα της πορείας που ξεκινήσαμε, για να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα τη θεσμοθέτηση από την Κεντρική Διοίκηση (Κυβέρνηση) της πολιτικής πρωτοβουλίας μας. Συγκροτήσαμε τη Συντονιστική Επιτροπή για την άμεση προώθηση των ενεργειών με τους: 1) Δήμαρχο Έδεσσας Γιάννης Σόντρας, 2) Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Σάββα Ζαμανίδη, 3) Δήμαρχο Νάουσα (ομιλών).
Ένα μήνα μετά, (13/6/2008) στη σύσκεψη που έγινε στη Βέροια με τη συμμετοχή των δ/ντών των τριών Αναπτυξιακών Εταιρειών, Κοζάνης, Ημαθίας, Πέλλας, τέθηκαν τα κριτήρια (τεχνικά, οικονομικά) καθώς και η διαδικασία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο (το οποίο χρημοτοδότησε η Νομαρχία Κοζάνης-ευχαριστώ τον κ. Νομάρχη) ανέλαβε η ΑΝ.ΚΟ και ο κ. Γιώργος Αμανατίδης, τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ιδιαίτερα, γιατί ήταν η «ψυχή» της προσπάθειάς μας και βασικός συντελεστής της επιτυχίας για να έχουμε σήμερα έτοιμο το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΡΜΙΟ. Ακολούθησαν κι άλλες συσκέψεις εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών της εταιρείας τεχνικοοικονομικών συμβούλων EUROTEC, για να φτάσουμε στην άνοιξη του 2009, όταν ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά ( δηλ. τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, άξονες προγράμματος κλπ) στην ημερίδα που έγινε στην Ερμακιά του Δήμου Αγίας Παρασκευής (23/5/2009). Στις 15 Ιουλίου 2009, υποβάλλαμε, το Επιχειρησιακό Σχέδιο (συνολικού προϋπολογισμού 198,6 εκ. ευρώ), στο Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών, στον τότε Υφυπουργό κ. Μπούρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι βουλευτές των Νομών, τους οποίους επίσης θέλω να ευχαριστήσω γιατί έμπρακτα στήριξαν την πρωτοβουλία μας. Μεσολάβησαν όμως οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 και η επόμενη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Οικονομίας, ήταν στις 8 Δεκεμβρίου, με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος μας εξέφρασε την πολιτική βούληση να στηριχθεί το «Πρόγραμμα Βέρμιο». Μας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων στην περιφέρεια όπως το «Πρόγραμμα Βέρμιο», που προωθούν τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης και αποδέχθηκε το αίτημά μας να υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση εντός του 2010. Αυτή η δέσμευση τηρήθηκε, και οφείλω να ευχαριστήσω γι' αυτό τον κ. Αρναουτάκη και όλα τα στελέχη του Υπουργείου,
Πρόσφατα, στις 12/8/2010 υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, (Αρ.πρωτ. 35403/ΔΕ3671), η οποία καθορίζει το Σύστημα Διοίκησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΡΜΙΟ), που είναι το θέμα της σημερινής σύσκεψης και θα έχουμε τη χαρά να μας να το παρουσιάσει σε λίγο ο κ. Γιώργος Αμανατίδης.
Με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΡΜΙΟ πιστεύω ότι ανοίγονται νέοι, ελπιδοφόροι και δυναμικοί ορίζοντες ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την περιοχή μας. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος ως ενιαίο αναπτυξιακό χώρο/απόθεμα, έξω και πέρα από τα διοικητικά όρια Περιφερειών, Νομών και Δήμων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις σε όλους τους τομείς, που να λειτουργούν μεταξύ τους συνεκτικά και συμπληρωματικά και όχι αποσπασματικά.
Από 1/1/2011, με τη νέα δομή στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση (Πρόγραμμα «Καλλικράτης») οι φορείς που θα συμμετέχουν και θα υλοποιούν έργα στα πλαίσια του Προγράμματος Καλλικράτης θα είναι: Οι δύο (2) Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, και οι έξι (6) Δήμοι: Νάουσας, Βέροιας, Έδεσσας, Αμυνταίου, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας όλων, θα πρέπει να είναι η υλοποίηση χρήσιμων και αναγκαίων έργων που να ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στις περιοχές και τους οικισμούς του Βερμίου και ιδιαίτερα οι νέοι. Να γίνει, δηλαδή, το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΡΜΙΟ ο «μοχλός ανάπτυξης» που θα τονώσει δυναμικά και σ' όλα τα επίπεδα την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Βερμίου.
Ειδικότερα, ήθελα να σημειώσω ότι: «Ατμομηχανή» του προγράμματος, όπως έχουμε πει, είναι η Νάουσα, εξαιτίας το προβλήματος της αποβιομηχάνισης και της μεγάλης ανεργίας. Ένας από τους «6» άξονες του προγράμματος (ΑΞΟΝΑΣ 5) αφορά το Ειδικό Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νάουσας, συνολικού προϋπολογισμού 50,6 εκ. ευρώ. Πιστεύουμε λοιπόν ότι με τις δράσεις και τα έργα που θα προωθήσουμε τα επόμενα χρόνια σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, θα πετύχουμε την αναστροφή της φθίνουσας πορείας και της ύφεσης της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας.
Ασφαλώς, βρισκόμαστε στην αρχή. Πρέπει να γίνουν πολλά. Όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που βιώνει η χώρα μας. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει πλέον ένα «πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο», που ως φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μπορούμε και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Υπάρχει το συγκεκριμένο και συγκροτημένο ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το επόμενο διάστημα. (Θα μας το παρουσιάσει στη συνέχεια ο κ. Αμανατίδης).
Στο σημείο αυτό, πριν δώσω το λόγο στους αξιότιμους προσκεκλημένους μας, και περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης προτείνω (και μπορούμε να το συζητήσουμε) ως επόμενες ενέργειες τις εξής:
1ον. Τη δημιουργία βάσης δεδομένων από την ΑΝΚΟ, με χρήση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών - G.I.S. που διαθέτει, για τα έργα που υλοποιούνται ή/και θα υλοποιηθούν στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος, σύμφωνα με τις περιγραφόμενες στη μελέτη πηγές χρηματοδότησης.
2ον. Την αποστολή των εκπροσώπων των ΤΕΔΚ στην Επιτροπή Παρακολούθησης, σε απάντηση εγγράφου του ΥΠΟΙΑΝ.
3ον. Τη σύγκλιση στα τέλη Νοέμβρη (στην Έδεσσα (;) ) της 1ης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Συντονιστικής Επιτροπής (Ε.Σ.Ε.) και της Επιτροπής Παρακολούθησης (Ε.Π.) του προγράμματος με ενδεικτικά θέματα :
-Την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και της περιοχής εφαρμογής του Προγράμματος ΒΕΡΜΙΟ
-Την Έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας
-Την έγκριση των λεπτομερειών του Συστήματος Διαχείρισης και των τυποποιημένων εντύπων
-Την Εξειδίκευση του Προγράμματος (Άξονας) Νάουσα
Κλείνοντας, οφείλω να ευχαριστήσω:
Τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, την κ. Μαρία Λιονή και τον κ. Γιώργο Κίρκο, γιατί στήριξαν από την πρώτη στιγμή με το έμπρακτο ενδιαφέρον τους την πρωτοβουλίας μας και χωρίς καθυστέρηση με έγγραφά τους προς το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) ζήτησαν τη θεσμοθέτηση του προγράμματος.
Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης και ειδικά το Νομάρχη Κοζάνης κ. Γιώργο Δακή για την κάλυψη του κόστους σύνταξης του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Πρόγραμμα ΒΕΡΜΙΟ, βάσει του οποίου εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση.
Τους αξιότιμους βουλευτές Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας για τη στήριξη της πρωτοβουλίας μας.
Τους Νομάρχες Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδη, Πέλλας κ. Μιχάλη Καραμάνη, Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλο και τους Δημάρχους:
1) Αγ. Παρασκευής, Σάββα Ζαμανίδη
2) Ανθεμίων, Δημήτρη Σιδηρόπουλο
3) Βεγορίτιδας, Αθανάσιο Κάρτα,
4) Βερμίου, Σοφοκλή Σιδηρόπουλο
5) Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου
6) Δοβρά, Χρήστο Τσιούντα
7) Έδεσσας, Γιάννη Σόντρα
8) Ειρηνούπολης, Αθανάσιο Σπαθόπουλο
9) Ελλησπόντου, Κώστα Σανίδη
10) Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα (και τον πρώην Δήμαρχο Πάρι Κουκολόπουλο)
11) Πτολεμαΐδας, Γρήγορη Τσιούμαρη
12) Φιλώτα, Άνθιμο Μπιτάκη, με τους οποίους ξεκινήσαμε τη φιλόδοξη πολιτική πρωτοβουλία της διανομαρχιακής (διαπεριφερειακής) - διαδημοτικής συνεργασίας, ενώνοντας τις αγωνίες και τις ανησυχίες μας, αλλά και το όραμά μας για την ανάπτυξη της περιοχής του Βερμίου. Ακόμη, ευχαριστώ τα στελέχη των τριών Αναπτυξιακών Εταιριών Κοζάνης, Ημαθίας και Πέλλας και τα στελέχη της εταιρείας EUROTEC, για τη συμβολή τους στην εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου, και την Προϊσταμένη του Τμήματος Αξιολόγησης Κόστους/Οφέλους και Μελετών Σκοπιμότητας κ. Φανή Καραμίτσα για την προώθηση του Προγράμματος στο Υπουργείο Οικονομίας.
Τέλος, ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και συνάδελφο Δικηγόρο και πρώην άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης κ. Τάσο Βαλσαμίδη για το όραμα σε σχέση με την ανάπτυξη του Βερμίου και τον Δημ. Σύμβουλο Χρήστο Παππά, Πρόεδρο του Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια για την επιμονή και την ιδέα εφαρμογής κατά τα πρότυπα του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ»
Η νέα αναπτυξιακή πορεία που ανοίγεται με το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΡΜΙΟ» είναι ελπιδοφόρα. Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά ενώνοντας τις δυνάμεις μας, με όπλο τη γόνιμη συνεργασία και σύνθημά μας το: «Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ», μπορούμε να το κερδίσουμε προς όφελος της προόδου και του κοινωνικού συμφέροντος που όλοι υπηρετούμε. Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια η Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή, μιλώντας για τη σημασία του Προγράμματος Βέρμιο, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μπορεί να συμβάλλει στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση του πλούτου και των δυνατοτήτων που διαθέτει η περιοχή και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Νάουσας (άξονας 5, συν. Προϋπολογισμός 50,8 εκ. ευρώ). Ακολούθησαν, οι τοποθετήσεις των Δημάρχων Έδεσσας κ. Γιάννη Σόντρα και Αγίας Παρασκευής κ. Σάββα Ζαμανίδη, μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή κατάληξη που είχε η προσπάθεια της διαδημοτικής συνεργασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού, σημειώνοντας ότι ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για την κοινή πορεία ανάπτυξης με έργα και δράσεις σε όλη την περιοχή του Βερμίου.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, Άγγελος Τόλκας, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Επίσης αναγνώστηκαν επιστολές του Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κίρκου και του Νομάρχη Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου.

Ακολούθησε η εισήγηση του Γεν. Δ/ντή της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ) κ. Γιώργου Αμανατίδη, ο οποίος στην αρχή παρουσίασε τους στόχους, τους άξονες και τα χαρακτηριστικά του Επιχειρησιακού Σχεδίου και στη συνέχεια το Σύστημα Εφαρμογής και Διοίκησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου. Ειδικότερα, και σε σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (αρ.πρωτ.35403/ΔΕ3671) τα Όργανα Διοίκησης του Προγράμματος Βέρμιο είναι:
α. Η Επιτροπή Συντονισμού και Εξειδίκευσης (Ε.Σ.Ε.)
β. Η Επιτροπή Παρακολούθησης (Ε.Π.)
γ. Η Τεχνική Γραμματεία (Τ.Γρ.)
δ. Οι Φορείς Υλοποίησης (Φ.Υ.) / Δικαιούχοι
ε. Οι Περιφέρειες (Περιφερειακά Συμβούλια, Δ.Ι.Σ.Α., Περιφ. Ταμεία)
στ. Το ΥΠΟΙΑΝ / Δ/νση Δημοσίων Επενδύσεων
ζ. Φορέας Υποστήριξης
Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι υπάρχει ετοιμότητα για τη Διοίκηση του Προγράμματος Βέρμιο, παρουσιάζοντας το σύστημα διαχείρισης, το οποίο αναλυτικά περιλαμβάνει:
1. Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εξειδίκευση των διαδικασιών εφαρμογής του προγράμματος (σε περίπτωση που απαιτηθεί).
2. Διάγραμμα ροής της διαδικασίας ένταξης έργων.
3. Διάγραμμα ροής της διαδικασίας έγκρισης - υλοποίησης και πληρωμής των έργων.
4. Τεχνικό Δελτίο Έργου (Τ.Δ.Ε.).
5. Οδηγίες συμπλήρωσης του Τ.Δ.Ε.
6. Αίτηση του Φορέα Υλοποίησης προς την οικεία Περιφέρεια, για έκδοση έγκρισης δημοπράτησης.
7. Φύλλο διαπίστωσης ωριμότητας έργου.
8. Προδιαγραφές ελέγχου ωριμότητας των προτάσεων για οδικά έργα, κτιριακά έργα
9. Δελτίο Ελέγχου Εκπλήρωσης Κριτηρίων Επιλογής Έργων / Ενεργειών.
10. Απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα, για έκδοση έγκρισης δημοπράτησης.
11. Μηνιαίο Δελτίο Παρακολούθησης.
12. Οδηγίες συμπλήρωσης του Μηνιαίου Δελτίου Παρακολούθησης.
13. Πρότυπος φάκελος έργου κατά την έννοια του Ν.3316/05.
14. Ελάχιστο περιεχόμενο φακέλου έργου που θα πρέπει να τηρεί ο Φορέας Υλοποίησης.
15. Υπόδειγμα Πινακίδας Έργου.
16. Σήμα ΒΕΡΜΙΟ (για συζήτηση).
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα στάδια και οι διαδικασίες συντονισμού των φορέων, το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων ενεργειών και αποφασίσθηκε η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης να γίνει εντός του έτους (πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου στην Έδεσσα), ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο το επόμενο στάδιο, που είναι ο προγραμματισμός έργων-μελετών τα οποία θα ενταχθούν στο «Πρόγραμμα Βέρμιο». Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης η Δήμαρχος Βέροιας κ. Ουσουλτζόγλου, ο Δήμαρχος Δοβρά κ. Τσιούντας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ελλησπόντου κ. Θεοδωρίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, στελέχη της ΑΝΗΜΑ και πολλοί πολίτες που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες της σύσκεψης.
Διευκρινίζεται ότι στη σύσκεψη προσκλήθηκε η πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τα οποία δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, λόγω της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού όπου συμμετείχαν σε επιτροπές για την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies