English version Αρχική σελίδα Περιεχόμενα του δικτυακού τόπου (site map) Επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας


Με μια ματιά
Δρομολόγια
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Ξενοδοχεία

ΧΑΡΤΕΣ
Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (GIS) του Δήμου Νάουσας
Χάρτης της πόλης
Χάρτης της περιοχής
Δημοτικά έργα που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε ο Δήμος Νάουσας
Φόρμα συμμετοχής σε εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάουσας
Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ από και προς τη Νάουσα
Επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας
Ξενοδοχεία στη Νάουσα και την περιοχή
Ο μακεδονικός τάφος της Κρίσεως
Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας
Ο μακεδονικός τάφος των Λύσωνος & Καλλικλέους
Οδηγίες πρόσβασης στη Νάουσα - Χιλιομετρικές αποστάσεις
Θέματα » Γαστρονομία » Κυριακές και γιορτές Εκτύπωση σελίδας Προσθήκη στα αγαπημένα / σελιδοδίκτες

Κυριακές και γιορτές

Το κυριακάτικο τραπέζι περιλάμβανε οπωσδήποτε κρέας, χοιρινό το χειμώνα και κατσικάκι, αρνάκι ή μοσχάρι τον υπόλοιπο χρόνο. Κορυφαίο πιάτο το μοσχάρι με κυδώνια και δαμάσκηνα, ένα φαγητό με εκλεπτυσμένη, υπόξινη γεύση. Τις καθημερινές το σπιτικό τραπέζι ήταν πιο λιτό, με όσπρια, λαχανικά, ψάρι γριβάδι με κρεμμύδια, ή σούπα, ή ακόμα κοτόπουλο με σάλτσα ντομάτας ή πατάτες ή πέτουρα (χυλοπίτες),που μαζί με τον τραχανά αποτελούσαν τα κύρια ζυμαρικά της τοπικής κουζίνας. Πάντοτε όμως το γεύμα περιλάμβανε νοστιμότατα μεζεδάκια, γκαβόψαρα (τηγανισμένες μελιτζάνες τουρσί), λουκάνικο με πράσο, μπάτσιο τηγανητό ή ψητό, ντομάτες "στεγνές", τσιγαρίδες, σκορδοχάβιαρο, κεφτέδες με άρμη και μπάτσιο, και άλλα που συνόδευαν το απαραίτητο "εισαγωγικό" ρακί (τσίπουρο) και στη συνέχεια το μπρούσικο κρασί.

 

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό είχε ως βάση το χοιρινό κρέας, από το γουρούνι που έσφαζαν εκείνες τις μέρες και στη συνέχεια το πάστωναν για να έχουν κρέας όλο το χειμώνα. Με το χοιρινό μαγείρευαν πράσα, σέλινο, λάχανο, έφτιαχναν σαρμάδες, λουκάνικα, τηγανιές και τσιγαρίδες. Το Πάσχα πάλι, έσφαζαν κατσίκι, μεγαλωμένο με φύλλα μουριάς και καλαμπόκι, και το έψηναν στο φούρνο με φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόνο τη δεύτερη μέρα του Πάσχα έψηναν αρνί στη σούβλα και οργάνωναν γλέντι στα κτήματα της οικογένειας.

 



ΝΑΟΥΣΑ

Ο τόπος
Παλαιότερη ιστορία
Επανίδρυση
Η Νάουσα σήμερα
Οικονομία
Παιδεία
Πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ

Δήμαρχος
Συμβούλια
Οργάνωση
Δημοτικές και τοπικές κοινότητες
Δραστηριότητες - έργα
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
Πόθεν έσχες
Κανονισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πόλη
Αξιοθέατα
Διαδρομές
Εκδηλώσεις
Μουσεία
Πληροφορίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγές
Δήλωση απορρήτου
ΧΡΗΣΤΕΣ
Υπάρχουν 76 επισκέπτες αυτή τη στιγμή στο site
Ναουσα Newsletter
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ 2017
Διαύγεια
Προσκλήσεις και προκηρύξεις έργων του Δήμου Νάουσας
ΕΣΠΑ 2014-2020
VisitNaoussa.gr
Κέντρο Διά Βίου Μάθησης
Πιστοποιήσεις - διακρίσεις - βραβεία του Δήμου Νάουσας
Δημόσια Διαβούλευση
Kέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου ΝΑΟΥΣΑΣ
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Νάουσας
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νάουσας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους
Παραχώρηση Αιθουσών
online ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας
Γραφήματα Δήμων
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ